Gülce Edebiyat Akımı

Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Sayfayı normal görüntülemek için, buraya tıklayın.
Nalan KAZAZOĞLU ve ayrık otu

NALAN KAZAZOĞLU
VE
“AYRIK OTU”



Mustafa CEYLAN

“Aynını tekrarlar bitime kadar
Ömür sürer bazıları
Dört yapraklı yoncayı arar gizliden
Aykırı ayrık otları
Ayak uyduramaz sıkılırlar gidişten…”

Nalan KAZAZOĞLU’ nun “Ayrık Otu” başlıklı şiiri, işte bu… “Çok az sözcükle çok şey ifade etme sanatı” derler kimileri şiire. Kazazoğlu’ da bu şiiriyle yapılan tarife uymuş.



27 Ocak 2004 günü Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Antalya İl Müdürü olan şair Kazazoğlu’ na tanışmak amacıyla ziyarete gitmiştim. Karşımda, son derece akıllı ve duyarlı bir bürokrat ve iyi-güzel bir şair vardı.



Bürokraside hele hele Antalya bürokrasisinde böylesi insanlara bugüne kadar pek rastlamamıştım. Doğrusu hem şaşırdım ve hem de çok sevindim. Üstelik benim gibi o da Ankaralı ve Başkentin asılzâde bir ailesinden gelmekteydi. Mutluluğum bin kat daha arttı.



Kendisine bir-iki kitabımı imzalayıp verdiğimde o da bana üzerinde çok yakışıklı bir delikanlı resmi bulunan “Ayrık Otu” isimli bir şiir kitabını “Bir garip Ayrık Otu’ ndan… Sayın Ceylan’a…” diye imzalayarak verdi.



Şairimize, kitap kapağındaki resmi ve “neden ayrık otu? ” diye soru yönelttiğimde, bana;
-“O resim babamın gençliğidir. Ailem bana çocukluğumda hep ayrık otu diye hitap ederdi” diye yanıt verdi.



O’ nun işlerinin, özellikle bürokratik işlerinin yoğunluğu ve önemini bildiğimden bir daha rahatsız etmek istemedim. Ama, kitabını baştan sona birkaç kere okudum.



Kazazoğlu, 64 sayfalık bu eserinde, baştan sona “serbest vezin” li şiirlerini yayınlamış.
Babasına ithaf ettiği kitabının ilk şiiri “Mangal Yürek” başlığını taşıyor. Şiir şöyle:



“MANGAL YÜREK
Mayın tarlasında açan yürekli çiçek
Ellerim uzanır koparamaz,
Yaşamak yürek ister, mangal yürek.

Uzun gecenin sabahında,
Çiçek açmış düş yollarında,
Kahve akşam saatlerinde,
Yaşamak yürek ister, mangal yürek.

Bahar rüzgârı tenime çarpar, geçer,
Kör gecede güneşi ararım,
Çok gemiler yol alır limandan,
Hayallerle saklambaç oynarım,
Yaşamak yürek ister, mangal yürek.

Düş bulutlarımı zincirlediler,
Bir balıkçı dipte vurgun yedi,
Uçuruma ittiler, bir damla gökyüzü vermeden,
Buralarda bir başıma,
Yaşamak yürek ister, mangal yürek..”

Nalan Kazazoğlu, şiirinde Ahmet Haşimce bir söylem biçimini seçmiştir. Günümüz “gizem şiiri” nin mükemmel bir temsilcisi olmanın yanı sıra, sade, yalın ve net ifadelerle mısralarını örmesini başarmıştır. Biraz düş, biraz umut ve yürek gümbürtüsü karışımı bir şiir sevdalısı… Ay ışığı, bulut ve zamanın raksı vazgeçemediği tutkuları…Ona göre “zamanın ağzında değirmen gün 24 saat akar…” “Deli yağmurlarla uzak özlemlerin baharını yakalamaya” çalışır. Güneşi elinde tutar ve uzun geceye şiirler yağdırır. Dolunayı masallarla uyutur, bir bulutu yakasına kondurur, denizle gök arasında bir tutam yeşil türkü söyleyiverir…Yıldızlar ekleyerek göğü büyütmek, hüzne kilit vurmak ister ve kartallar gibi yapayalnız yaşayan ama üreterek yaşayanlara saygı duyar.



İnanıyorum ki, şimdilerde Kazazoğlu’ nun şiir pınarını Dünya Kenti Antalya’ mızın doğası mükemmel bir şekilde beslemektedir. Kaynağının yeni şiirlerle daha gürleştiğini görmek istiyorum. Şairin internet adresi “www.antoloji.com / nalan kazazoğlu’ dur.

Mustafa Ceylan