Gülce Edebiyat Akımı

Tam Görünüm: Kumru Dergisinin 8. sayısı ve Hayati Vasfi Taşyürek
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Sayfayı normal görüntülemek için, buraya tıklayın.
Kumru Dergisinin 8. sayısı ve Hayati Vasfi Taşyürek

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Dergiler, gazeteler, kitaplar, kısacası yayınlar getirdikleriyle önem kazanırlar, anlam kazanırlar… Gaziantep ilimiz merkezinde abdulhadi Bay’ın sahipliğinde, Mehmet Nacar’ın Yazı İşleri Müdürlüğünde yayınlanan, Tarih, kültür, sanat ve edebiyat Dergisi Kumru’nun 8. sayısı bize ulaştı.

Kumru’nun sayfalarında, Abdulhadi Bay, Ekrem Yalbuz, Ahmet Ayaz, Mehmet Nacar, Gülhan Ertilva, Hanifi Kara, Neşe Cumert, Hayati Vasfi Taşyürek, İsmail Mercan, Tamilla Abbashanlı, İmdat Gümüş, Gülnare Esgerzade, Feride Leman vd. gibi pek çok isim ve imza dikkat çekiyor. Şiir ve yazılar sayfalarda yeralanlar. Ben burada, rahmetli Hayati Vasfi Taşyürek dostumun sayfasına dönmek istiyorum:

Hayati Vasfi Taşyürek bir gönül insanıydı. Heyecanlı, olgun, adam gibi adamdı. Gazeteciler Cemiyeti yayını olan “Türk Basınında Unutamadıklarımız” adlı kitabımın 98. sayfasında kendisiyle ilgili kısa bilgi yeralıyordu. 20 Nisan 1990 tarihinde vefat ettiği bilgisi vardı. Kumru Dergisinin elimizdeki sayısının 22. sayfasındaki Hayati Vasfi Taşyürek bilgileri ise (kısaca) şöyleydi:

1931 yılında Afşin’in Tanır köyünde dünyaya geldi. İlk kitabı “Kalbimdeki Arzu”dur. Tanir Nahiyesi muhtarlığı, buranın belde olmasından sonra, Tanır’ın ilk Belediye Başkanı olmuştur. Afşin’de ilk matbaayı kurar, burada yerel bir gazete yayınlar. Şair, siyasetçi, yenilikçi ve modernist olan Hayati Vasfi Taşyürek 20 Nisan 1990 tarihinde Ankara’da vefat etmiş, doğduğu yeşerdiği topraklarda, Tanır’da toprağa verilmiştir.

Hayati Vasfi Taşyürek Ankara’da bulunduğu yıllarda, 12 Eylül 1980 sonrası, Orman Bakanlığındaki Basın Müşavirliği görevinden alınarak, Bakanlığın Atatürk Orman Çiftliğindeki birimlerine sürülerek, sık sık görev yerinin değiştirilmesi üzerine “Bana Yazılan Şiirler” adlı kitabımın 197 nci sayfasında yeralan, 10.12.1984 tarihli Hayati Vasfi Taşyürek imzalı Düşüşte rekor.. Sayın İsa Kayacan’a” başlıklı dörtlük şöyleydi:

Bilmeden tuz ekmişler üstümüze postumuzun,
Ehliyetten zannederdim yükselişler, şike mi?
Hergün bir rütbe inişi Kayacan dostumuzun,
Bir düşüş rekoru mudur, yoksa korkunç pike mi?

Rahmetli Hayati Vasfi Taşyürek dostumun, Kumru Dergisinin 8. sayısının 22 nci sayfasında, kulaklarımızda yeralan 9 dörtlükten meydana gelen o meşhur “Lügatçemiz” şiirinin iki dörtlüğünü aşağıya almak istiyorum efendim:

Yemeniyle KELİK, yoğunda KATIK,
Bulgur pilavına AŞ derler bizde.
Genç horoza CELFİN, pilice FERİK,
Gümese yollarken KIŞŞ derler bizde.

İhtimal ELLEHAN, hatırla TAMAM,
Biberli salçanın lagabı ÇAMAN,
Mintan için YELEK, kilota TUMAN,
Söyledikçe, VASFİ coş derler bizde.


GÜNÜN SÖZLERİ:

1- Tüm yanıtları bilmektense, bazı soruları bilmek yeğdir… (James Thurber)
2- Hayatta en büyük zevk başkasının “yapamazsın” dediğini yapmaktır… (W.Bagehot)
3- Az konuşmaktan pek az, çok konuşmaktan sık sık pişman olunur. (Konfiçyus)
4- Gül, tüm dünya seninle gülsün… Ağla, sadece kız arkadaşlarını yanında bulursun… (Laurie Kuslansky)