Gülce Edebiyat Akımı

Tam Görünüm: Dünya ozanı Aşık Veysel Sempozyumu
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Sayfayı normal görüntülemek için, buraya tıklayın.
Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu

1 Haziran 2015 Pazartesi 07:26:58
Ahmet ÖZDEMİR

Önce iğneyi kendimize batırarak Sivas'taki meslektaşlarıma sitemde bulunayım.  Bir etkinlik ki; (yerel idareleri, sivil toplum kuruluşlarını saymıyorum) Birleşmiş Milletler Eğitim ve Bilim Kurumu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Atatürk Kültür Merkezi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇEKÜV, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı maddi ve manevi katkı verecek. O ilin Kültür ve Turizm Müdürlüğü aylarca süren titiz bir hazırlık yaparak, Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu ve etkinlikleri düzenleyecek. Ülkemizin dört bir yanından onlarca en yetkin bilim adamları Sivas'ta toplanacak. Âşık Veysel'in tasavvufi yönünden örnek kişiliğine, dilinden musikisine kadar seksene yakın söylenmemiş tespiti Sivas'ta söyleyecekler. Taaa ABD'den Nyofu Tyson adındaki Âşık Veysel hayranı sanatçı sazını omuzlayıp bu kente gelecek ve Ali Sultan gibi ozanlarla Âşık Veysel minvalinde atışacak. İstanbul'dan kalkıp gelen Sivas'ın medarı iftiharı Uğur Kaya, TRT Sanatçısı Elvan Sevim, Sivas Kültür Bakanlığı THM sanatçılarımın katılımıyla muhteşem bir Âşık Veysel konseri verecekler. Sivas'ın yerel basınında bunlar yer almayacak. Şaşkınlık ve üzüntüler içindeyim. Sıfatlarımı kullanmayı sevmem, gizlerim, sade bir vatandaş bir ağabey olmak mutluluk verir bana. Bir ağabeyleri olarak bu sitemi yapmak benim hakkım. Elbette, Sivas'ın en işlek Caddesindeki marketlerin önünde bunan gazete sepetlerinde ücretsiz olarak sunulan gazeteleriniz gece yarısına kadar durur ve vatandaş merak edip alıp bakmaz.  Kaldı ki, o gazetelerin birinde benim de günlük yazılarım yayınlanıyor.
Efendim gazete Pazar günü çıkmıyordu, mazeret değil. Pazartesini de, salısını da, çarşambasını hasılı bir hafta bekledim, gazetelere İstanbul'da BİK kaynaklarında ulaştım. Kadrolarına baktım. Sonra bu sitemi yazıyorum.
Gelelim Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu'na. Her şeyden önce Sivas'ta söz uçar, yazı kalır,  atasözüne uygun olarak burada sunulan bildirilerin kitap haline getiriliyor olmasının öneminin ve gerekliliğinin belirteyim, Geçmiş sempozyumların hepsi Sivas'ta kitaplaştırıldı, kültür ve bilim dünyasının hizmetine sunuldu.
Sempozyuma Sivas içinde ve dışından katkı veren kişi ve kurum ve kuruluşlara özellikle  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mensuplarına,  İl  Kültür ve Turizm  Müdürü Kadir Pürlü ve özverili ekibine teşekkür ediyorum.
Sempozyum; Dede Korkut, Âşık Ruhsati, Şarkışlalı Serdari, Pir Sultan Abdal, Sefil Selimi, Talibi Coşkun ve Değerlendirme olmak üzere yedi oturumda gerçekleşti.
İlk oturumun yöneticiliğini Prof. Dr. M. Öcal Oğuz yaptı. Prof. Dr. Metin Ekici, Prof. Dr. İsmail Görkem, Prof. Dr. Muharrem Kaya, Prof. Dr. İsmet Çetin, Doç. Dr. Caner Işık,  Âşık Veysel bağlamında günümüz aşıklık geleneğinden onun şiirlilerindeki Türk mitolojisi, estetiği ve inanç dünyasına kadar konuları konuştular.
Âşık Ruhsati oturumunda ben de bulundum. Prof. Dr. Şeref Boyraz'ın yönetiminde Prof. Dr. Tarik Özcan, Prof. Dr. Esma Şimşek, Dr. Yaşar Kalafat, Yrd. Doç. Dr. Ebru Şenocak genellikle Âşık Veysel'in tasavvuf dünyasındaki yerini saptamak için tahlillerde bulundular.
Şarkışlalı Serdarî Oturumu Prof. Dr. Ali Berat Alptekin başkanlığında toplandı. Prof. Dr. Şahin Köktürk, Yrd. Doç. Dr. Berat Demirci,  Yrd. Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Arş. Gör. Serdar Deniz Özdemir'in bildirileri okundu. Bildirilerin konusu, Âşık Veysel'in şiirlerindeki renkler ve hikmetler ağırlıklıydı.
Pir Sultan Abdal Oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Metin Ekici yaptı. Âşık Veysel müziğinin bütün yönlerinin tatbiki olarak ele alındığı bu oturumda Prof. Dr. Ali Duymaz, Doç. Dr. Bayram Durbilmez, Doç. Dr. Armağan Coşkun Elçi, Doç. Dr. Lale Huseynova, Yrd. Doç. Dr. Sıtkı Bahadır Tutu görüş, düşünüş ve saptamaları dili getirdiler.
Diğer Sefil Selimi ve Talibi Coşkun Oturumlarının yöneticiliğini Prof. Dr. Esma Şimşek ve Prof. Dr. Muharrem Kaya yaptılar. Âşık Veysel'in bilinmeyen pek çok yönünü dile getiren bilim adamları arasında Prof. Dr. Âlim Yıldız, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Doç. Dr. Özay Karadağ,  Refiye Okuşluk Şenesen, Bayram Baş, Halil İbrahim Şahin, Hatice İçel, Yrd. Doç. Dr. Gülda Çetindağ Süme bulunuyordu.
Sempozyumun başında Haydar Ergülen'in dile getirdiği tespitler önemliydi. Doğan Kaya'nın Kutlu Özen, Mustafa Birinci, Bahri Şatıroğlu, Ali Sultan ile gerçekleştirdiği söyleşi oturumu, bizleri duygulandırdı.
Hasılı Sivas dolu dolu bir kültür ve vefa şölenine sahne oldu ama, Hayali'nin dediği gibi, "Cihan-ârâ cihan içindedir, arayı bilmezler, / Ol mâhiler ki derya içredir, deryayı bilmezler" dizeleri Sivas için geçerli olsa gerek.