Gülce Edebiyat Akımı

Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Sayfayı normal görüntülemek için, buraya tıklayın.
Nüfus Sayımı ve Siyaset
23.01.2008 13:00:15


Mustafa Ceylan


NÜFUS SAYIMI ve SİYASET



Sokağa çıkmadan sayıldık ya, bu sayımın sonuçlarından birisi de, siyasete yansımakta.



Buna göre, illerin çıkaracağı Milletvekili sayıları değişmekte; en önemlisi de, senelerden beri, insan başına milli gelirden pay alan Belediyelerin bazılarının gelirleri düşecek.



Seçim sistemimizin çarpıklığı ne kadar devam ederse etsin, nüfus sayımı sonuçlarından darbe yiyen, milletvekili sayısı azalan iller ve şu anda TBMM’ de milletvekili olan kişileri karadan kara bir düşünce almaya başladı bile. Partisinden, Genel Başkan veya Genel İdare Kurulu üyelerine yaklaşarak, ön sıralara güç bela yerleşebilmiş ve hasbelkader Milletvekili olabilmişlerin işi zor.



İstanbul'da 105, Ankara'da 100 bin seçmene bir milletvekili düşerken Bayburt ve Tunceli gibi illerde 40-45 bin kişiye bir milletvekili düşüyordu. Bu tablo nedeniyle küçük illerdeki bir oya, büyük illerdeki 3-4 oy karşılık gelebiliyordu..



Bu çarpıklığı biz işaret edip, vatandaşı “noter” olarak kullanmayın dedikçe, siyasi gücü ellerinde bulunduranlar, çağrılarımızı duymak bile istememişler, oyunu mevcut kurallara göre oynayıp bitirmişlerdi.



Peki bu sayım sonuçlarına göre hangi il ne kaybetti, ne kazanacak?



Erzurum, Trabzon, Malatya, Konya, Yozgat, Kırıkkale, Afyon, Tokat, Ordu ve Sivas'ın Meclis'teki temsilci sayısı düşecek. Nüfusu 2,5 milyon artan İstanbul'un parlamenter sayısı, 70'den 83'e yükselecek. Ankara ve İzmir'in 3'er, Kocaeli ile Gaziantep'in 2'şer, Bursa, Diyarbakır, Tekirdağ, Kayseri ve Balıkesir'in ise 1'er yeni milletvekili olacak.



Sadece Milletvekili sayısında mı değişiklik olacak? Elbette hayır!

Belediye ve İl Özel İdarelerin yörelerindeki nüfusa göre almakta oldukları İller Bankası payları da değişecek tabi..



Nüfusu azalan 44 belediyenin geliri otomatikman düşecek.

Hiç unutmuyorum, her nüfus sayımında Belediye Başkanlarını bir telaş alır giderdi eskiden. Daha sayım başlamadan birkaç gün önceden otobüsler, minübüsler seferber edilir; belediye nüfusunun artması için çok sayıda hemşehri grupları taşınırdı oradan oraya… Bu sayımda bunu yapamadı belediye Başkanları. Hazırlıksız yakalandılar yani. Bu hengame sırasında çifte kayıtlar meydana gelir, köy statüsünde iken Belediyelik olma yarışları yapılırdı.

Şimdi adrese dayalı bir nüfus sayımı yapıldı. Dolayısıyle, Belediye Başkanlarının itiraz hakkı kalmadı.



Geriye tek bir itiraz edilecek konu kaldı. O da, yaz nüfusu ile kış nüfusu birbirinden çok farklı olan turizm kentlerinin nüfusu meselesi. Bunun da bir “kararname ile” çözümü ele alınması mümkün. Turizm yörelerine “turizmi destek tertibinden” destek verilebilir.