SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ədəbi oğurluq və"Gülcə ədəbi axını" ilə "Zolal" səbkinin lal ilgisi
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
30/10/2012, 19:36
(Bu mesajı son düzenleyen: 30/10/2012, 19:53
Site Yönetimi
.)
ədəbi oğurluq və"Gülcə ədəbi axını" ilə "Zolal" səbkinin lal ilgisi
ilqar müezzinzade
giriş:
dünyada, və özəl olaraq amerika və avrupanın çoxlu ölkələrinin ədəbiyatında, hər bir ədəbi əsərin oğurlanmaması və müəllif-müssənniflər haqqının qorunması yerini tapıbdırsa, təəssüflə hələ dünyanın çoxlu ölkələrində bu haqlar qurunmur. İran, əfğanistan və kopi rayt yasasına uymayan bunlara tay ölkələrdə, ədəbi oğurluğun çox yayğın olduğunu görürük. Bu arada perfesional ədəbiyata sahib olan avrupa və amerika ədəbiyatı, müəllif haqlarını ciddi bir şəkildə savunur, huquqi və yasal qurumlar bu məsələni kəskin izləyib bu sahənin suçlularını cəzalandırır, bu üzdən toplumsal, siyasi və huquqi sahələrdə gəlişmiş ölkələrin ədəbiyatı, üçüncü dünya ölkəlrinə baxanda ədəbi yasasızlıqdan çox uzaqdır və buna görə də bu ölkələrdə ədəbi oğurluq az baş verir. Belə bir durumda teknoloji aracları özəlliklə net ortamı və sanal dünyanın genişlənməsi əsasında, iran çərçivəsində hər bir internetlə və ədəbi fəzalarla ilgilənə bilən ədəbiyatçının ədəbi oğurluq yapması və ya əsərinin oğurlanması rahatcasına öngörənlik edilə bilir. Niyə ki heç bir yasal qurumun bu qonuya ciddi bir şəkildə yetişməməsi və bir sıra ədəbiyatçılarımız da sorumluluq duymadan, biəlrək yoxsa bilməyərəkdən, ədəbi oğurluq etəməsi, bu olayın get-gedə genişlənməsinə səbəb olurlar və sankı bir sıra özlərinə "ədəbiyatçı" adını qoyanlar da bu qonunu ciddi tutmadan bunun addiləşməsinə can atırlar! Bu ədəbi oğurluğun genişlənməsinə can atanlar hər bir yeni basılmış şeir və öykü toplusunu sayfaladıqda, gözəl qonular, sözcük birləşmələri, fəza və əsərin başqa özəlliklərinə rastlaşıb sevdikdə qaynaq vermədən, rahatcasına öz əsərində işlədir və deməli ədəbi sanal alanda axtarış aparanda, hər hankı gözəl qonu, qoşqu, fəza və başqa özəlliklərə raslandıqda, hırsızca onlardan yararlanıb, başqasının yazısıla poz vermək, adlım olmaq və özünü bir yaradıcı kimi, ədəbiyatçıların içində yerləşdirmək istəyir. Təəssüflə bu iş o qədər addiləşibdirki hər kim perfesional bir cibvuran kimi rol oynayırsa bu işi görə bilər, bəlkədə oğurluq deyil kimi dəyərləndirilməkdədir bu iş.
Bu qonu yalnız ədəbiyat sahəsində yox, bütün bilimyurdu, qəzetə, jurnal, həftəlik, aylıq və hətta kütləvi informasiya mərkəzlərində də baş verməkdədir. Yenədə Təəssüflə demək olar 90% lisans və yüksək lisans tezləri, məqalələr, xəbərlər və ... Pılaciyarism(ədəbi oğurluq) dan uzaq deyil. Yazıçının adını məqalələrin başından kəsib öz məqaləsi kimi oxullarda və bilimyurdlarda məqalə və təhqiq olaraq irəli sürmək, tam addi bir işə çevrilibdir. Hərdən bir məqalənin onlar yazıçı tərəfindən iddia olunmasını görürük!
(Bu giriş, mənim gələcəkdə yayımlanacaq ədəbi oğurluq haqqında yazdığım toplunun ön sözüdür və burdada gətirməyimi gərəkli bildim)
qonumuzla ilgili olduğuna görə, öncə sayın oxuculara ədəbi oğurluq, pılaciyarism, intihal və aşırma haqqında açıqlama vermək istəyirəm.
Kökü pılak[1] sözünə dayanan və Türkiyə türkcə¬sində huquq sahəsində: intihal; ictimai sahədə isə aşırma sözcüyünə çevrilən ifadəni çoxumuz çeşidli sahələrdə eşitmişik.(A) bu hərəkəti edən də, «hırsız, aşırmaçı, sarıq, oğru» kimi sözlərlə adlandırlır(b).
Pılaciyarism[2]nə dir?
"Pılaciyarism ədəbi oğurluq demək¬dir. Başqa yazıçıların, əsərlərinin bir parça yoxsa bitövünü, fərziyəsini, məqalələrinin sonucunu, əsərini və yazıçısının adını çəkmədən götürmək və onlardan yazılarında və əsərlərində qullanmaq ədəbi oğurluqdur.
Pəç rayting/parafraciyarism[3]başqa yazıçıların cümlələrini giyuməyə salmadan və adlarını çəkmədən işlətmək, məqalənin bir bölümlərini yararlanmaq, bir sıra sözcükləri deyişib və başqa onlara bənzər sözcükləri yazıda yerləşdirməkdən ibarətdir."©
bu əsasda böyük təhqiqat və incələmələr təməlində yazılmış və yaradılmış bir əsəri, nəzəriyəni, səbki və bir ədəbi əsəri tikələyib, xırdalayıb və o əsərin tikələrindən başqa formətdə qullanmaq bir ədəbi oğurluq təərif olunub və pılaciyaristik bir davranış sayılır. Bu davranış kopi rayt yasasını sındırmaqdan və müəllif haqlarını danmaqdan əlavə, böyük bir hırsızlıq və bir cürm tanınır. Niyə ki hər bir yazıçı və şairin doğal olaraq şeirləri və yazıları onun əbədilik maddı və mənəvi yatırımlarıdır və bu iş, bir kimsənin anbarını talan etmək, cibini vurmaq, sandığını oğurlamaq, duvarından aşıb evin tarac etmək kimi bir iş dəyərləndirilir.
"Pılaciyarism və ya ədəbi oğurluq anlamını daşiyan «intihal»(aşırma), bir başqa insanın ədəbi yaradıcılığını, ədəbi xəllaqiyətini, araşdırma və təhqiqatının hamısı və ya bir parçasını mənimsəməkdir; elə bir davranış ki bu iş, bu şeir, bu yazı, bu səbk, bu qalıb, mənim yaradıcılığımdır deyə səslənir. Ərəbcə kökənli və osmanlıca intihal sözcüyünün türkcə qarşılığı («aşırma» sözəcüyü) qullanılmaqdadır."(D)
məncə Türkiyə də yerinə tüşmüş bu sözcükdən Azərbaycan türkcəsində də qullanmaq olar. Demək bu ilk dönə güney ədəbiyatında ədəbi oğurluq termininə bir qarşılıq olaraq önərilir, yazıçılarla və perfeşional oxucularla bu terminin üzərində danışmaq yeri ola bilər. Bu önərinin də alınıb alınmaması ədəbiyatçılarımızdan asılıdır və gələcəkdə bu haqda(dilçilik haqqında) qurulan ədəbi qurultaylarda bu qonuları irəli sürmək olar. ədəbi oğurluğa »aşırma« sözcüyünü önərdiyimdə bizim həm ədəbi dünyamız həmdə kütlə arası danışıqlarada baxanda uyğun bir qarşılıq nəzərə gəlir. Necə ki, elə kütlə arasındada belə bir ifadədən xalq yararlanır:
bir kimsə yalan bir söz və ya özünə ayid olmayan güc, var, yetənək və başarıqdan danışanda və yalandan doğa üstü bir işi görmək iddiası olan kimsəyə elə kütlə arasındada belə bir ifadələr gedir:
fılan kəs aşırır haa! Ya fılankəs yaman aşıran dır.
İntihal nə dir?
Bir sözlük də intihal belə açıqlanır(e):
"çalma-başqasının malını mənimdir iddia etmə-birinin yazısını ya şeirini özününkü kimi göstərmə."
Nəsx ya intihal ədəbiyat dünyasında bir başqasının sözünü özünə çıxmaq tərif olunur. Bu özünə çıxmaq, eyni mətləbi götürmək yoxsa onda çox balaca dəyişiklər yaratmaqdır.
Hududən il-yarım bundan öncə bir gün, dostlarım "isa zeyni" və "zaman paşazadə"ilə qəfə də ədəbiyat barəsində bəhs etdiyimizdə, mən Türkiyə də yaranan "gülcə ədəbi axını"nı dostlara tanıtdırıb, oxuduğum məqalələr barəsində danışırdım və kağız üzərində gülcə qaliblərinin şəkilini çəkdiyimdə, dostum "zaman paşazadə" bu iki qalibin bir-birinə bənzəməyinə işarə etdi. (Dada bilverdi iddia etdiyi zolal qalibiylə, gülcə ədəbi axınındakı üçgen qalibinin bənzərliyini). İl-yarım müddətində bu qonuda apardığım təhqiqatı sayın oxucuların qulluğunda surularımın cavablanılmasını istəyirəm.
Bildiyiımiz kimi radiyonun muxtəreii 1874-cü ildə italiyalı markonidir və heç zaman iks cinabları durub neçə il ondan sonra "mən radionu ixtira eləmişəm" sözünü deyə bilməz. Olursa hətta radıyonun ondan öncə ixtira olmasından xəbərsiz olsun. Niyə ki radiyonu 1877-ci ildə başqa birisi ixtira etsə də, yenə markoninin adına səbt olubdur. Bu örnəklə Türkiyə və iran da iki bənzər cərəyanın yola düşməsini incə¬ləyəcəyik. Bu araşdırma maraqlı bəhslər ortaya gətirir. İran da fars və türk ədəbiyatında "Zolal" adlı bir səbkin hər yerdə reklam olunması və Türkiyə də "gülcə" adlı bir ədəbi axının yaranması. Bu haqda faktlı bilgi¬lər oxuculara verilib bir sıra sorular sayın "dada bilverdi" cinablarından(Zolal adlı səbkinin yaradıcısı olaraq çıxış edən kimsə) soruşulur və sayın "dada" cinablarının məntiqi cavabları gözlənilir.
Aşırma
"vurğuladığım kimi«aşırma»(intıhal), başqalarının düşüncələri və görüşlərini bilgi qaynağını bildirmədən götürüb istifadə etmək və öz görüşü kimi təqdim etəməkdir. Aşırma çeşidli formalarda görülə bilir:
bir başqasının yazısını ya da başqasına ayid bir kitabdan ya qəzetdən bir hissəsini, bir jurnal məqaləsini yəəni başqalarının çalışmalarını- tamamılə ya da bir parçasını- qaynaq ifadə etmədən kəlmə-kəlməsinə kopi etmək aşırmanın ən çox görülən formalarından biridir.
Bir başqasının çalışmasındakı düşüncə və görüşələrini dilsəl və yapısal anlatımını dəyışərək istifadə etmək aşırmanın ikinci formasıdır. Başqalarının əsərlərindəki sözləri dəyişib, əsas cümlələri çıxarıb və ya onların sırasını dəyışıb istifadə etmək aşırmadır. Belə bir durumda, qaynaq, haşyiyələrdə göstərilməlidir.
Aşırmanın bir başqa formasını isə bir başqasının düşüncələri əsasda bir yazı yazmaqdır. Bu yazılarda dil, anlatım yazını yazan kimsənin olmaqla birlikdə düşüncələr başqasınındır.(F)
bu məqalə də bir kimsəni suçlamaq yoxsa yarqılamaq məqamında olmayıb, yalnız bir sıra sorular irəli sürəcəyəm və faktlara əsaslanıb ədəbi oğurluq barəsində ətraflı bilgilər verdikdə Türkiyə və irandakı bənzər ədəbi cərəyanı araşdıracayam.
Doğal olaraq intihal (yasal olmayan götürmə), bilərəkdən olduğu qədər bilməyərəkdən də yapıla bilir. Buna da kriptomenezi[6]deyilir. Örnəyin: yazarın uşaqlığında oxuyub sevdiyi bir əsər ya da mətn, alt bilincində saxlanılır və sonralar birgün yazdığı bir romanda yazıda, şeirdə, ortaya gətirdiyi bir nəzəriyə və ya başqa yaradıcılıqlarda, birdən ortaya çıxıb, yazarın yaradıcılığının bir parçasiymış kimi ortaya tökülür və bir başqası bunun bənzərliyini seçənə qədər intihal qarışıq bir qonu oluru. (G)
sayın »dada«nın Zolal səbkində gülcə ədəbi axınından kopi etdiyi burda kəsin olaraq deyilməyir. Ola bilsin ki sayın dada cinabları bu cərəyandan xəbərsiz olsun yoxsa xəbərli, ortada olan məsalə bir sıra çatışmaz və məntiqsiz davranışlardır.
Zolalın duğuluş və çıxışları:
sayın "dada bilverdi" cinabları "Zolal"adlı bir qalibin yaradanı olaraq bütün veblaglar və saytlarda mətləb yükləyib, kament olaraq genəl və özəl, çıxış etməkdədir. Bu çıxışlarda, dünyanın ədəbi meydanlarından ad apardıqda, Zolal adlı səbkini "dünyasal bir ədəbi janr" adlandırır. Dada, Zolalın haqqında yazdığı tanıtımlarda belə yazır:
"«Zolal» göylərə kimi budaqlanıbdır. tacikistan, iran, əfğanistan, ərəbistan, Azərbaycan, güney amerika, hülənd... və sonda buki, «Zolal»ın sahibi dünya ədəbiyatıdır və məmıda bunlardan daha çox təsəvvür olan yüksəklərdir. Kiçicik mən də zolalın katibiyəm, qələmçılərin qulluğunda nökərlik etməkdən başqa bir şey bilmirəm. gələcəkdə zolalın dalğalarını daha cox görməyinizə əmin olun."(H)
sayın dada türkcəni başardığından artıq, türkcədə şeir də yazır. Bu dünyasal işlərə qol qoyan bir ədəbiyatçı necə bizim bu qulağımızın dibində olan Türkiyə ədəbiyatından xəbərsizdir? Və niyə lap uzaq ölkələri ad apardığı yerdə Türkiyə dən ad aparmır? Zolal adlandırılan səbkin yazarı olaraq tacikistan, iran, əfğanistan, ərəbistan, Azərbaycan, hülənd... Kimi ölkələrdə latin amerikasına qədər...! Bunun yayılmasını deyir,amma çox maraqlıdır ki hətta Azərbaycan da da yayımlanan gülcə barə də xəbərsizdir sankı! Bu sayt da(i) tam açıq və aydın bir şəkildə Azərbaycan da gülcənin çıxışını gördüyümüz yerdə sayın dada dan şaşırdıcı bir çıxışla "Zolal hətta Azərbaycandada kök salıbdır" sözünü eşidirik. Sayın dada nın bu danışığında latin amerikaya qədər söz gedir, amma dünya ədəbiyat qutblarından biri olan Türkiyədən ad aparılmır, halbukı həm dil və həm cuğrafiya baxımından da bizim yaxınlığımızdadır. Niyə ki dada nın türkiyədən ad aparmamasının əsas bir nədəni var. Türkiyə illər Zolal dan öncə sayın dada tərəfindən iddia olunan janrı qat-qat gözəl və geniş səviyədə yaradıb, yerinə salıb və yüzlərcə güclü-güclü şair gülcə! Qalibinin çeşidli janrlarında şah əsərlər yaradıb şarqılar bəstələyiblər. Bilverdi cinabları şəxsi veblagında yazdığı yaziya əsaslanıram: "Zolalın doğum günü: 1388-ci il bəhmən ayının ikisi(January 22, 2010 )"(j).
Halbukı sayın »mustafa ceylan« 25/10/1384 tarixindən buyana(January 5, 2006 )(k) gülcə adlı bir ədəbi axına bəyaniyələr, platformlar və məqalələr yazıbdır. Yanı sayın dada dan öncə bu janr Türkiyədə yaranıbdır. Bu məqalənin sonunda(l) verdiyim linkin--oxucular bölümündə ki baxışlarda--, bu cərəyanın hansı tarixdə yaranmasını oxuya bilrəsiz. Gülcənin formlarından bir örnək şəkil formətində və aşağıda başqa bir şeirlə gətirirəm:
'GİTME KAL
Sen
Gelir
Gidersin,
Çiçeklenir
İçimdeki dal;
Gerçeğe döner düş,
Gerçeğe döner masal...
Kokun, nefesin, sesin
Odamı doldurur...
Tez biter zaman
Susar saat
Diyemem
Gitme
Kal!
..(M)
və bir örnək də sayın dada bilverdi yazdığı şeirdən:
به تو گفتم برو!
تأخیر مکن صبحدم برو!
این شب دوباره جان مرا می درد وَ تو
خوشدل مباش بر دوسه لب بوسه های پر ز غم برو!
دیدم کسی زپشت صدا میکند تورا و تو هی پرسه می زنی!
انگار عـاشقی به مـن ، اگـر آماده ای سپرم بر تو تمام دلم برو!
باری بـرو برای جهانی امیــر باش بــرو ای شکستــه دل
خود را اسیر درد مکن پای هـزاران عـدم بـــرو!
دریا برای شعله نمی نازد عار کن!
اینبار نجوش هیچدم برو!
برو! محکم برو!
(n)
form baxımından dadanın bu şeirlərilə və irəli sürdüyü qalibın bənzərliyi gülcə ilə tam bir formətdə və şəkildədirlər. Zolal ilə bu "üçgen" qalibli şeirin bir form da və şəkil də və formul da olan bu qalıb, gülcə ədəbi axınının çeşidli və çoxlu qalibləri içində, yalnız onun bir qalibidir. Necə ki illər öncə bu sayaq qaliblərdə Türkiyə də sayın dada çıxış etməmişdən öncə çeşidli-çeşidli qaliblər yaranıbdır: GÜLCE-BULUŞMA-ÇAPRAZLAMA-SONE'M-RİYOLEMSİ-SERBEST ZİNCİR-YEDİVEREN-ÜÇGEN-TEKİL-ÜÇGÜL-ÖZGE-DÖNENCE-YİĞİTCE-YUNUSCA-TUĞRA-GÜLİSTAN-TOKMAK-AKROSTİK-BAHÇE (O)
sayın dada belə bir çıxışlar edir:
" Zolal şeiri xalis və net olaraq tam irana ayid bir qalibdir və iranın qucağında doğulubdur, iran üçün onurlu və iftixardır.
mən bu gün:1388-ci il bəhmən ayının ikisi(January 22, 2010 ), bu yeni doğulmuş körpəni kayinat və gökadalarının yardımiyla və siz əzizlərin uası kölgəsində, tam sağlam bir durumda dünya ədəbiyatının istiqucağına təqdim edirəm."(P)
və ya başqa bir sözdə:
"Gerçəkdə Zolalın dəqiq qanunlarını qoruyan mahir öndər və öncülləri zolalın Dünyada əsli binövrə və etgiləndirənləri sayılırlar
zolal qalibində şeir yazan bütün əzizlərə sözün içəriyinin yüksəlişini tövsiyə etməklə birgə başı ucalıq diləyirəm və yer kürəsinin harasında qulluq edirlərsə sağlam mutlu və uğurlu olsunlar". (Q)
saysız kamentlərlə veblag və saytlarda reklam olunan Zolal səbki, illər öncə Türkiyədə çox geniş səviyədə yaranıbdır. Bunun orjınal nüsxəsi Türkiyə dərnəklərinin ədəbiyat bağçalarında zibil yarpaqlı xalça kimi yerə sərilib! Zolal deyilən, gülcə ədəbi axınının yalnız bir damcısı. Zolal adlandırılan həmən "üçgen" janrının kopisi! Və bu ortada baş qaldıran sorular:
- bir ədəbi janrın dünyasal olmağını və onun doğulmasını dünya ədəbiyatına təbrik dediyizdə, dünya ədəbiyatının hansı qabarıq və baş dərnəklərilə ilgidəsiz? Hansı rəsmi alanlar və uluslar arası ədəbi qurumlarda bu buluntu və yaradıcılığızın dünyasal olmasını səbt edibsiz? Yəqin ki belə bir iddiaza görə, avrupa və amerika ədəbi dərnəklərilə ilgidə olmağızı isbatlandırmalısız. Gülcə janrında üçgen qalıbının kopisi olan Zolalı necə öz tapıntız kimi təqdim edirsiz? Ədəbiyat¬da böyük bir partlayış və devrimmidir bu? Bu dərəcə də şişirtdiyiniz sadə bir səbkin sizdən öncə Türkiyə də yaranmasına necə yanaşırsız? Necə sizdən öncə yaradılmış səbki öz adıza yayaraq onu dünya ədəbiyat tarixində bir devrim sanırsız?
Sayın "mustafa ceylan"ın bütün bəyaniyələr, pılatform, əsasnamə və manifislərini oxuyan mən, heç birində bu qədər şişirtmə və iğraq görmədim. Buna baxmayaraq ki sayın ceylan cinablarının yaratdığı ədəbi axın, Dediyiz zolal, sayın ceylan cinablarının yaratdığı ədəbi axının qarşısında bir damladır dənizin önündə...
Dönə-dönə dada yazılarında «dünyanın öncəki janrları» içində Zolalın heyrətli olmağını vurğulayıbdır:
" dünyanın öncəki janrlarına baxaraq, bir il sürəsində zolalın inkişaf və irəliləyişi valeh edici və inanılmazdır"®
sayın dada dan istənilir hansı məqalələr və bilimsəl təhqiqatlarda «dünyanın öncəki janrları »nı incələyıb və Zolalın «valeh edici və inanılmaz» olması nəticəsinə çatıbsız. Bütün "dünyanın öncəki janrları" haqqında dərin bilgisi olan sayın dada, necə bu qulağımızın dibində Türkiyədə ki o böyüklüyə yola düşən gülcə ədəbi axının dan xəbərsizdir? Yoxsa Türkiyə kimi böyük bir ədəbiyata yıyələnmiş ölkənin ədəbiyat tarixinin janrlarını varaqlamayıbmı? Oxuyublarsa gülcəni görməməkləri olanaqsızdır. oxumayıblarsa necə "qurucu və bani" adını özlərinə itlaq edə bilirlər?
Çeşidli saytlar və veblaglardakı yazılarda necə, hansı bilimsəl və ədəbi gövənlə Zolalın özəlliklərini "bənzərsiz ilkələr və eşsiz prinsiplər" adlandırıbsız?(S)
" bənzərsiz ilkələr "yazılan termin, bundan öncə heç bir janra bənzəməyən və yeni qalib, form, yeni fəlsəfə ilə ortaya gələn bir ədəbi cərəyana deyilə bilər. Hal bu ki Zolal adlanan səbk, öncə "mustafa ceylan" vasitəsiylə ədəbiyat dünyasına təqdim olunubdur.
Və bir başqa yerdədə deyibsiz:
" Bu yeni qalib eşsiz və bənzərsiz modern bir binadır, gəlişmiş bir düzən və eskeletlə. Bu üzdən bunun doğuluşunu şeir sənətinin maraqlılarına təbrik deyirəm."(T)
bir buluntunu, ixtiraı, ədəbi bir səbkin yaranmasının iddiasını daşiyan bir kimsə, dünya adlım və etibarli ədəbi dərnəklərində arayış-axtarış aparıb, ədəbi türlərinin hamsınıdan bilgi əldə edib, sonra bir dünyasal axın yaratmaqdan danışmağa dilkəçə əldə edə bilər. Siz bu iddiaza görə hansı diləkçə ilə çıxış etəmə¬yizi açıqlamalısız.
Yeri vardır burda gülcənin haqqında sayın oxuculara bir sıra bilgilər verilsin.
Gülcə ədəbi axını adı veriln hərəkət, ədəbi bir dərnək olaraq mustafa ceylan, əkərm yalbuz, osman öcal, uzan səntezi(gültəkin tuğa), harun yığıt, yusuf bozan və refıka doğanın öncüllüyündə 2009/10/20 günündə toplam yüzə yaxın şair və yazarlardan ulaşan bir dərnək olmuşdur. Sizin bu ortaya qüyədüğüz Zolal səbəkində hansı türkiyənin gülcə axınının yazar və şairlrərinə tay dərnə¬yiz olubdur. Siz tək başıza sadə bir səbk irəli sürdüyüzün bu qədər hay-haray vardırmı?
Gülcə ədəbi axını haqda bir sıra bilgıilər:
gülcə ədəbi axını:
"gülcə, yeni ədəbi axın...
1- gülcə, hardasa bir əsrə yaxınlaşan ədəbi axın axtarış həsrətimizi dərnəyə çevirəndir.
2- ana dilimiz türkcə ilə misralarını naxış-naxış toxuyan şairlərin könül və ürək birliyini meydana gətirdiyi, mən deməyən biz deyənlərin çağdaş ədəbi hərkətinin adıdır.
3- gülcə, türk şeir tarixinin mükəmməl keçmişindən sürət və ilham alaraq, bu günü dünənlə ilgilnədirib gələcəyə yürüyən bir axındır.
4- ərüz, heca, sərbəst vəznlərinin üçü də bizim; bu bizim olan vəznləri, başqa qayda quralları yıxmadan, pozmadan, qarşı çıxmadan; lazim olduğunda bayram səhərində bir yerə toplanan ayilə üyələri kimi, gülcə şeir təməlində toplayan, yenidən yeni ədəbiyat anlayışıdır.
5- milli olmadan, dünyasal oluna bilməyəcəyini; içində yaşadığı millətin-cəmaətin ürək dili olmadan dünya şeir platformuna çıxıb, o biri cuğrafiyadakı şeirlərlə qucaqlaşılamayacağını fərz edən şeirsəl bir baxışdır.
6- gülcə, sınanmamışı sınayan, deylməmişi söyələin; ancaq, pozmayan, gözəl və keyfiyəti irəliyə daşyıan, qalıcı şeir yolunda iz buraxmağa çalışan şairlərin ədəbi birliyidir.
7- oxuyan, araşdıran, təfəkkür edən, düşünən, arzulayan, inanan, sevən, könül verən, hörmət edən; doğum yeri hara olursa olsun, eyni dili danışan, eyni vətənə sevdali, eyni bayraq altında yaşamanın dincliyini duyan ölkənin bağımsızlığını müdafiə edən, anadolu insanının ürək dili olan qələmlərin gülcə misralarından yaranan, şeirlə başlayıb ən qısa zaman da başqa ədəbi türlərdə də fikirini örnəklərlə sunacaq böyük və cəsartlı anlayışdır.
8- vəzn, qafiyə, ölçü və qaydalar; əsrlərin süzgəcindən süzülərək günümüzə qədər gəlmişdir. Ancaq, bütün bunlar yalnız bir vasitdirlər. Əsas olan, əsrlərə yenilməyəcək qalıcı şeirdir. Vasitələr qalıcı şeirimizin gövdələridir. Vasitələr, amacımız ola bilməz! Təklif etdiyimiz və bundan sonra da təklif edəcəyimiz vasitələr, kimilərini çaşdıra bilər. Bunu çox yaxşı anlamaqdayıq. Ədəbiyat şəhərinin zibilliyi özünə ədəbi axın adını vermiş nə qədər işlərlə doludur. Bu gün bizə qarşı çıxanlar, bunu yaxşı bilməlidirlər ki, bizi və anlayışımızı, təklif etdiklərimizi, əsərlərimizi içində yaşadığımız türk xalqı qəbül etməz isə, biz də o zibillikdə iştirak edəcəyik. O səbəblə, dostlarımızın çalışmaya qapılmalarına gərək yoxdur. Zaman və ədəbiyyat tarixi, çaşmaz ölçüsünü bir dəfə də gülcəmiz üçün qullanacaqdır.
9- yalnız; gülcə öncüllərinin bilgi dənməsi, yenilikçi anlayışı, səhv edilər isə üzür diləyə bilmə və imtına edə bilmə ərdəmləri ilə əsərlərin qızıl zəncir həlqəsi, gülcə¬yı özünə xalqın uğurlu əllərilə qatdığında, bizi anlamayanların, gülcə nəzm türlərini sınayacaqlarını da bilməkədə¬yik.
10- şeirdə birincilik bəhsi olmamalıdır. Sözlər, millətin ortaq yaddaşının örünüdürlər. Şeir ya da nəsr, sözlərdən zamana yenilməz göydələnlər tikmə sənətidir. Şair, o sənətin incikliyini çəkən könül əməkçisidir ...(U) mustafa ceylan[7]"
sayın dada cinabları irəli sürdüyü teorisində əsas olaraq əruz qaliblərinə dayanır, örnək:
məfaleon fəolat
məfaleon məfaelon fəolat
məfaelon məfaelon məfaelon fəolat
məfaelon məfaelon məfaelon məfaelon fəolat
məfaelon məfaelon məfaelon fəolat
məfaelon məfaelon fəolat
məfaelon fəolat (v)
ötə yandan Türkiyə gülcə şeir pılatformlarında və Türkiyə gülcə ədəbi axınının nəzm türlərinin yeddinci türündə, akrostik bölümündə belə oxuyuruq:
"istər hica, istər əruz və ya sərbəst yazılsın fərq etmir. Önəmli olan hərf düzülüşüdür. Qafiyə yazıb yazmamaq da şairın istəyinə qalmış bir durumdur.(W)
beləliklə əruzunda gülcənin içində tərif olmasını görürük.
Yeri var Zolal və gülcənin bu qədər birbirinə bənzədiyində üçgen qalibinin haqqında bilgilər sayın oxuculara verilsin:
şeir türü: üçgen(üçbücaq)
1- form etibarilə üçbucağa bənzədiyindən bu adı götürmüşdür. Azdan çoxa, çoxdan aza doğu hicalardan yaranan misra quruluşu vardır. Hica vəznimizdə yeni bir nəzm çeşididir.
2- misralardakı hica sayı çox önməlidir. Misra neçə hicalıqsa, hica sayını ehtiva edən sətrdə yerini almaqdadır.
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
və ya bunun tərsi olan;
-7
-6
-5
-4
-3
-2
-1
hicalardan yaranan başlı başına bir qalibdir.
3- şair diləsə, çox dəyişik şəkillər və dizilişlərdə də üçbucaq türü şeir yaza bilər. Önəmli olan, hica sayının artım və əksilişindəki sıra sayıdır. İstənilən hica sayı ilə başlanılıb, istəniln hica sayına qədər üçbucaq uzadıla bilər-qısaldıla bilər, iki ya da üç, dörd üçbucaq döşəmə döşəməyə, tərs və ya də¬yişik şəkillərdə də bir araya gətirilə bilər.
4- qafiyə meydana gəlməsində şair tamamilə azaddır. Dilədiyi şəkildə qafiyə toxumasını meydana gətirə bilər.
üçbucaq türünə bir başqa şeir örnəyi:
Kal...
Canım,
Kal gülüm
Kal n'olursun,
Biraz daha kal...
Uzat ellerini
Öpeyim, koklayayım
Haydi sarıl boynuma
Bitsin yetimliğim
Ah bile demem
Çiçeğimi
Dalından
Kopar
Al...
Mustafa CEYLAN '
"Türkiyə də 1940-1941illəri idi. orxan vəli, məlih cevdət və oktay rifat, işdə bu üç yoldaş ... Bəli yalnız üç yoldaş ... Bəəzən miliyonlarla kilometrlik yol, tək bir addımla başlayır. Böyük bir ədəbiyat meydana gəlməsi¬də bir və ya bir neçə adamla başlamışdır, başlaya bilər ... Önəmli olan insanlar dəyil, xususiyətli-keyfiyətli-təchizatlı-bilgili-inanclı iddia adamlarının varlığıdır. Günümüz şeir dünyasında insanların bir-birinə gövənməməsi, toz duman içindəki internet mühiti daxil, şairlərin egoizma və mənçilliklərinə tutqun olmaları, "mən" demələri-"biz" deyə bilməmənin səbəbləri başda, «ortaq iddia, ufuqu baxış çizgisi» oluşturamamaları səbəbilə Türkiyə də ədəbi axın həsrəti sadə bir 'həsrət olaraq qalmışdı.
Gülcə, o həsrəti bitirin bir hərəkəta oldu ..."(X)
gülcə¬nin yaranışına baxdıqda zaman aşamasında tarixi, toplumsal və saykolojik bilim¬lər və fəlsəfəyə dayanan bir axın olduğunu görürük. Bu Zolal hansı toplumsal, tarıxsəl və saykolojik fəlsəfəyə arxalanır? Zolal bu qədər iddia ilə toplumda və ədəbi dünyamızda günümüzün hansı sorunlarını çözməyə çalışır?
Türkiyə də 1940 illərinin həsrətli qərib axını dalı sürə gülcə axını yaranır. Beləliklə yeri var balaca bir yaziyla qərib axını haqqında sayın oxuculara bir sıra bilgilər verilsin. Bu əsasda mustafa ceylanın dililə bu xatirənin də burda gətirməyini yerli bilirəm:
illər öncə, ankara da rəhmətlik müəllimlərim «Əhməd mühüb dranas», «arıf nihat asya» və «Əhməd tufan şəntürk»-ün[8] evlərinə həftədə bir neçə gün, fürsət tapdıqca uğrayar, onların möhtəşəm şeir okeanından istifadə etməyə çalışardım.
İndi hər üçü də haqqa qovuşublar, diləyirəm məkanları cənnət olar.
Əhməd tufan şən türk dən eşitdiklərim eynilə belədir dostlar:
Əhməd tufan şən türk anlatdı:
"və illərdə, mən, ankara hipodrumunun[9] girişində gişə məmuru idım. Hıpodruma gələnlərə bilet satırdım. «orhan vəli kanık»də at yarışı tutqunu idı. Ankara da bir-birimizi tanıyar və sevərdik.
orhan vəli və yoldaşları sərbəst şeiri-"qərib"i ortaya gətirdilər, mən-gələnəksəl şeirimizi pozdular-deyə dəhşətli bir durumda sinirlənirdim.
Necə olsa, orhan vəli hipodruma gəlir, ona soruşaram deyə özümü qane etdim sankı.
Önəmli bir yarış var idı. orhan vəli çıxıb gəlməzmi? Salamlaşdıq. Biletini verdim, vermədim özünə, qapıya yönəlib kulubdan çıxdim, yapışdım yaxasına.
Dedim ki:
"əsirlərin şeirini necə belə oyuncaq, necə belə əlverişsiz və axmaq bir duruma salarsan orhan qardaşım? Yaraşdımı sənə? Ayıb etdiniz!' dedim.
orhan vəli:
-burax bu yaxamı sözümü dinlə Əhməd. Sözümü dinlə hələ! Dedi.
-Söylə baxaq, niyə, qardaşım niyə? De, söylə haydı!
orhan vəli:
-bax Əhməd, siz dörd qıçlı bir masada yemək yeməyə alışmışdınız. Mən sizin önünüzə üç¬bucaq bir masa qoydum. Çaşdınız. Nə yəəni ola bilməzmi? Sonra, siz evə qapıdan girib qapıdan çıxmağa alışqındız, mən, şeirin sınırsızlığını diqqətə alaraq, evə bacadan və ya açıq pencərədən də girilə biləcəyini söylədim. Girilməzmi? Niyə qızırsan Əhməd
deyincə, çaşıb qaldım və utandım.
Unutma övlad bu sözlərimi.
Bəli dostlar bir üçgen "üçbucaq" xatirəsi işdə bu.
Əlbəttə bu günə qədər gülcə axını olaraq adlandırdığımız ədəbi axının təklif etdiklərinə bənzəyən çox sayda əsər verən dostlarımız, şairlərimiz vardır. Bundan sonra da olacaq.
Gülcə, yalnız üçgen dəyil, bu anda başlatdığı heca şeirinə yeni nəfəs alanları açmaq amacı ilə üçgendən başqa, buluşma, çarpazlama, tukmak, gülcə, akrustik və ... Daha çox saydakı yeni nəzm türü önəriləri ilə youna davam etməkdədir və önümüzdəki günlərdə sərbəst şeirdə, nəsrdə və əruzda da sınanmamışı sınağa, yeni təkliflərini gətirməyə davam edəcək.
"Hica" da "əruz" da "sərbəst" də bizim. Şeir tariximizdəki dəyərləri və bu günə qədər yazılmış inkişafları danmadan, unlara qarşı çıxmadan, yenidən şeirimizi daha irəli nüqtələrə gətirmə çalışmasında və zorundadır.
Şübhəsiz, gülcə dışında, gülcənin təklif etdiyi nəzm türləri dışında, sınaqlar və gözəl işlər də vardır və olmalıdır da.
Gülcə, köklərini bizim şeirimizin tarixinə uzatmış, dünya şeirinə də qucaq açmış yeni bir ədəbi axındır.
Duostlarımızın gülcə izləyəcəklərinə inanır; ona qarşı dayanan və onu dəstək¬liy¬əndə, hər cür görüş və önərilərindən ışıq almaya çalışacağıq...". Mustafa ceylan (y)
Sonda bunu qeyd etməyim gərəklidir, bütün gətirdiyim faktların tarixləri sayın dada bilverdi, dünyasal bildirisini yazdığı tarixdən öncədirlər və sayın oxuculara verdiyim qaynaqlara əsasən, ondan öncə tarixli olduğunu araya bilərlər.
Dərin sayğılarımla biliməsl və məntiqi cəvabların verilməsini gözləyirəm.
Anlatımlar:
1- plak
2- Plagiarism
3- patch writing/Paraphragiarism
4- kriptomnezi
5- Mustafa CEYLAN-(Gülcegrubuyazılarından/11.11.2008)
6- AhmetMuhip DRANAS, ArifNihat ASYA və AhmetTufan ŞENTÜRK
7- at yarışları yapılan məkan
qaynaqlar:
a)
http://www.gencaynet.com/?p=35
b)
http://www.akademikbirikim.com.tr/?_args=Dynamic,203
c) SAĞLIK BİLİMLERİNDE SÜRELİ YAYINCILIK 2009-Prof.Dr. Osman İNCİ-BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ LKELERİ, YANILTMALAR-YANILTMALARI ÖNLEMEYE YÖNELİK ÖNERİLER
d)
http://www.mergopder.com/haber-ayrinti-NTHALarmaNEDR-257.html
e) Devellioğlu-osmanlıca türkcə ansklüpedik sözəlük-2000basqı17
f)
http://www.pau.edu.tr/yonetim/tr/sayfa/etik-kurul
g)
http://www.filmlervekitaplar.com/edebiyat-ve-sinemada-intihal.html
h)
http://sherezolal.persianblog.ir/page/3000
i)
http://gulceedebiyat.kitabxana.net/
j)
http://www.dadabilverdi.blogfa.com/cat-5.aspx
k)
http://www.antoloji.com/b-gulce-nedir-ne-degildir-siiri
l)
http://www.antoloji.com/siir/siir/forum.asp?goster=forum&page=2&siir=364994
m)
http://www.antoloji.com/gulce-ucgen-gitme-kal-siiri/
n)
http://www.dadazolal1.blogfa.com
o)
http://www.gullukdergisi.com
p) .(
http://www.hagzolal.blogfa.com/8912.aspx
q)
http://shahresher.com/?q=poetry/saadatnia/2624
)
r)
http://www.hagzolal.blogfa.com/8912.aspx
s)
http://www.hagzolal.blogfa.com/8912.aspx
t)
http://adabiyat-ir.mihanblog.com/post/156
u)
http://www.antoloji.com/b-gulce-nedir-ne-degildir-siiri
v)
http://sherezolal.persianblog.ir/page/3000
w)
http://www.sairturk.com/DialogMetinSiirGoster.aspx?uyeid=1384&Siirid=7479&playergizle=ok&DialogGoster=SIIR
x)
http://www.kalemingolgesi.com/forum/forumKonulari.aspx?topicID=172
y)
http://uyeler.antoloji.com/mustafaceylan-gulce-yeni-edebi-akim/siir-ve-sairlere-yazdigi-yorumlar/sayfa-33/
---
bu adrs lərdən Zolal haqqında artıq bılgı lər əldə edə bılrsız:
1) sayt rəsmi dada:
http://www.Dadabilverdi.İr
2) məqalə hay məhəm dada :
http://www.Dada6.Blogfa.Com
3) qanun kəli şe'r Zolal :
http://www.Dadazolal1.Blogfa.Com
4) Zolal hay dada :
http://www.Dadazolal.Blogfa.Com
5) ğəzəl hay dada :
http://www.Dadabilverdi.Blogfa.Com
6) şərhay mavraey dada :
http://www.Dada4.Blogfa.Com
bu adrslərdən gülcə haqqında artıq bılgılər əldə edə bılrsız:
I.
http://www.gulceedebiyat.net
II.
http://www.gulceedebiyat.com
III.
http://atolyeler.edebiyatdefteri.com/atolyedetay/129/gulce--edebiyat--akimi
IV.
http://www.kalemingolgesi.com/forum/forumKonulari.aspx?topicID=172
V.
http://www.turansam.org/makale.php?id=486
VI.
http://www.siirdostu.com/tr/guelce-edebiyat-akimi
VII.
http://mustafaceylan.net/
Alıntı
RefikaDogan
RefikaDoğan
Üyelik tarihi:
Feb 2008
Mesaj Sayısı:
2,701
Konu Sayısı:
1,516
#2
30/10/2012, 20:17
Gülce ile ilgili bu aşırmaca-intihal-yanıltmaca konularında bütün içtenliğiyle bizi haberdar edip bilgilendiren " ilqar müezzinzade " adlı bu değerli kardeşimize büyük şükran duygularımla teşekkür ediyorum ve dünyada -nerede, hangi sıfatla hangi kökende olursa olsun- iyi dürüst insanların varlığıyla mutlu olmaktayım! Kendilerine gerçekten şükran borçluyuz! O kadar mantıklı sorularla, kıyaslamalarla ve analizlerle karşı tarafı sorgulamış ki! Helal olsun diyorum bu değerli insana! Güneş hiç bir zaman balçıkla sıvanamaz! Kandırmaca bir yere kadar, ama gerçek?
Her şeyde bir hayır vardır elbette!...
Her nefeste Gülce...
Alıntı
osman7159
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Sep 2008
Mesaj Sayısı:
1,772
Konu Sayısı:
555
#3
31/10/2012, 13:36
Can Azerbaycan'dan dost kaleme teşekkürler.
http://vk.com/club35666845
Alıntı
ilqar
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Oct 2012
Mesaj Sayısı:
20
Konu Sayısı:
1
#4
06/11/2012, 22:32
(Bu mesajı son düzenleyen: 06/11/2012, 22:57
ilqar
.)
merheba
bu gün yine de zolalçıların tehditlerine rastlanım
bu gün dada ve onun kalemdaşları özel ve açık mesajlarla bana yürüyüp ve mahkemeye çekmeyi söylediler
benim şahsi weblogumda bu tehditleri okuya bilersiniz:
http://www.ilqar26.blogfa.com/comments/?blogid=ilqar26&postid=15&timezone=12600
sitenin yönetmenlernden rica edirim gerekli ilkeler ve senedleri açıklamasiyla birge bana göndersinler
önemli sened January 22, 2010 tarihinden önceye ayit olan bir sened bana gereklidir
üçgen kalibinin kayıt olmuş tarihi
bir açıklamada istiyorum niyeki bu linkte olan bir sıra özet ve ihtasari rakamlar ben üçün anlaşılmazdır:
http://www.gulceedebiyat.net/konu-gulce-edebiyat-akimi-kurucular-noter-beyani-17025.html
bu ilkelerde ve senedlerde 2011 tarihi sonda kayd olubdur
tarihler hakkında mükemmel ve mektub ilke ve senedler mahkemede ileri sürmeyime çok gerekli
selamlar ve sayğılarımla
Alıntı
RefikaDogan
RefikaDoğan
Üyelik tarihi:
Feb 2008
Mesaj Sayısı:
2,701
Konu Sayısı:
1,516
#5
06/11/2012, 23:44
Değerli kardeşim İlgar Bey,
İstediğiniz belgeyi size sunacağım az sonra ve tabii başka gerekli her türlü destek ve belgeyi de esirgemeyerek size yardımcı olacağız. Bu saçma ve haksız davranışlarından dolayı da kınıyorum kendilerine sanatçıyım diyen; sanat adına yapılan ve sanattan uzak bu kaba ve hakkaniyetsiz kişilerin ortaya koydukları baskıcı ve tehditkâr davranışları !
Saygı ve dostlukla...
Her nefeste Gülce...
Alıntı
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#6
07/11/2012, 02:22
(Bu mesajı son düzenleyen: 07/11/2012, 03:04
Site Yönetimi
.)
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 8.11.2009 21:58 (GMT +2:00
Konu : Bir CADI ÜÇGENİ
...Ah
Ah
Ne zor
Tırmandım
Ne zor zorun
Merdivenine
Zorlaştırıldıkça
Zorlaştırılan aşkın
Taşkın çağlayanlarında
Çağla gözleriyle bir edip
Bir edip iki kalbi seviye
Seviye seviye geçit verirken
Verirken ne varsa dünyalık adına
Adına yakışan davranışlar içinde
İçinde gizlemekte olduğu kör yılanla
Yıl anla ve o yılanla bir olduğu zamanda
Zamanda devrim yaratan ihanetiyle çağ sarsan
Sarsan can verecek sorsan pişman edecek haliyle
Haliyle ifadesi alınamayan bir mücrim olarak kayda geçti
Geçti artık öldürse de içindeki yılanı kırılan birleşmeyecek
Birleşmeyecek iki kişi varsa biziz o benim baş düşmanım yeryüzünde
Yüzünde kalmamış bir parça ar alnındaki yalancı mührüyle silinmiş o nur
O/Nur affeder affetmesine de belki asla affetmez öyle bir haini Onur
Onur BİLGE
*****************************************************
Gönderen: Vuslatî/osman öcal
Alan: (grup üzerinden) Refika Doğan
Tarih: 20.10.2009 23:01:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] MİNİ BİR ARTILI ÜÇGEN- ACABA OLUR MU?
----------
Yine de Cansın
Bir
Ömür
Bir zehir,
Vardı zahir
Gülünde diken.
Söküp yüreğimi
Alıp gitti giderken.
Vurdu vurdu ki dağ taşa
Her yankısı ayrı bir girdap.
Her andı bir ok atımı yakın,
Gün mü doğar daha yaralı kuşa.
Ağarmaz tan, kızıllaşmaz ufuk.
Sen ulusun ey sevgi, ey aşk!
Yaratamazsın sil baştan;
Tövbe ki tövbe hâşâ.
Ey kendini bilmez,
Vurulup ölmez,
Tortu gönül!
Viransın,
Hamsın
Sen.
Sen, ey gülüm! Yine de cansın, ceylansın sen.
Yine de cansın, ceylansın sen.
Osman Öcal
*******************************************************
Gönderen: Vuslatî/osman öcal
Alan: (grup üzerinden) Refika Doğan
Tarih: 22.10.2009 15:59:00
Konu: bakın lütfen Yn: [yeni-edebi-akim..] MİNİ BİR ARTILI ÜÇGEN- ACABA OLUR MU?
----------
kıymetli ve olumlu yorumlarınız için teşekkürler efendim.
serbest şiirde oldukça başarılı ve benim her şiirimi okuyup değerlendiren bir üstadın yazdığı bir şiir. bizim gibi kural koymamış ama şekil olarak ne kadar benzer bir çalışma. sadece biz yazmıyoruz. bu tür şiirler var aslında ama nedense gülce akımı deyince geometri anlıyorlar. necdet üstad hiç bir gülce şiirimi olumsuz yorumlamadı, aksine hep olumlu buldu yeniliğe açık olmamızdan dolayı.
***********************************Tasım
Ben burada oyalanırım,dedi us.
Hiçbir kapris yapmadı
Alımlı,kirlenmemiş
Güzel makyajıyla
Yüreklere
İndi.
En dondurucu günlerinden biriydi.
Varoluşun sınırlarına lapa lapa
Beyaz düşüyordu ide
O kırkındayken
Uzun sürmedi
Dindi.
Bir dağılma noktasındaydı şiir
Madam Bovary benim, derken
Flaubert, ötelerden
Sartre öldü
Sustu us
Sindi.
Zavallı ruhların alevidir
Kahramanlık
An durdu
Varoluş
Öz’den
Önce
İm/di.
Necdet Arslan
****************************************************
Gönderen: Vuslatî/osman öcal
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 28.09.2009 20:48:00
Konu: BAKIN NE BULDUM ARKADAŞLAR-1
---
Muallim Şiir ve İnsan 1
şiir ve insan-1
!
şiir değil sana beni anlatacağım
dolu dolu yüreğimi
ışıltılı acılarımın
ce planını
suskun
sade
ve
!
dert acı keder benim sıkıntım
hasretlik ve derdimi
suskunluğu günün
yükümü sen
derinden
içte
ve
!
Sevgiyi ben artık öte aştım
demiyorum yılgınımı
hep bende suç
boynuma iz
yafta yada
kara
ve
!
Şiirimi de ben böyle yazdım
Benim de yaşam şekli
ta seni göreli beri
ve sana tutulalı
ne dersin yazı
alnımda
ve de
!
ömer çetinkaya
comgeri
24.06.2009
**********************************************
Kimden : Vuslatî/osman öcal (Bay)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 25.9.2009 22:12 (GMT +2:00)
Konu : KİTAP DUYURUSU DOSTLAR.
SELAM ARKADAŞLAR. ZEMGE YAYINLARI ARASINDA İKİ KİTAP ÇIKARDIM. BUNLAR BENİM İLK KİTAPLARIM. -TUĞRA- İSİMLİ KİTABIMDA ŞİİR TÜRLERİ VE EDEBİ SANATLARA AİT ÇALIŞMALARIM VE AÇIKLAMALARI VAR. İKİNCİ KİTABIM -HİCRAN DÜŞTÜ SEVDAMA- DA İSE SEVDA ŞİİRLERİM İLE ÜÇ BEŞ TANE DE MİLLİ VE SİYASİ SİİRLERİM VAR.
İSTEDİM Kİ BU KİTAPLARIMI DOSTLARLA PAYLAŞAYIM. SİZ DE
KİTAPLIĞINIZDA BİR DOSTUN KİTABINI BULUNDURMAK İSTERSENİZ VE AÇIK ADRES VE TLF NUMARASI GÖNDERİRSENİZ ADRESİNİZE KARGO ÜCRETİ ALICIYA AİT OLMAK ÜZERE ÜCRETSİZ GÖNDERİLECEKTİR. İSTERİM Kİ HER DOST ADRES VE TLF NURASINI ANTOLOJİ ÖZELDEN GÖNDERSİN. SELAMLAR SAYGILAR.
BU GRUBUN ÜYELERİ MUTLAKA İSTEMELİ. ÇÜNKÜ HER GÜLCE TÜRÜNDEN ÖRNEKLER VAR. AYRICA AKIMIMIZLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR VAR. MUSTAFA
CEYLAN ÜSTADIN ÖN SÖZÜ VAR. MEHMET NACAR ÜSTADIN SUNUSU VAR. BAZI ARKADAŞLARIN İSMİ VAR.
******************************************************
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 23.08.2009 21:15:00
Konu: NURA ÜÇGEN AĞIDI-(Dumanı üstünde)
----------
NURA ÜÇGEN AĞIDI
Yandım gül yangınında, dondum ayrılık gecelerinde
Rüya kuşlarım yetim güftelerin hecelerinde..
Ağlayan kütüğe bel bel bakan nüfus cüzdanım
Altı delik sümerbank ayakkabım, şiirim
Geceyi beklerken sabah doğmalarında
Cennete güz mevsimi ısmarladılar
Yarın ki resmimi yapan aynalar
Girmeye görsün ömür treni
Taş örgülü ve taş yürekli
kara tünel zamanlara
Yanarım da yanarm
Kendi sıcağımdan
Ve dumanımdan
Boğulurum
Nerdesin
Sonsuz
Nur
Dar kafese nasıl sığmış bu gökler?
Bir yer ki inişi zor, zor işte zor
Çıksan çıkılmaz, her tarafı yokuş
Ova, deli toynak arzularımda
Dağ, kanadı kırık yaralı bir kuş
İçinde doruk taşıyan dip benim
Kemiği sızlayan son garip benim
Terminalde emanet ofisimiyim hayret!
En sonunda anladım ben ki bana emanet..
Şaket beni, parçala, gel ey ölüm meleği!
İki yere teslimim: Ruhum göklere,Hakk'a
Ve günahkâr bedenim çılgın kara toprağa...
Nur
Gel yağ!
ve sende
Arkasından
Yağıver yağmur!
Bil halimi, anla!
En son bataklıktayım
Yükselmiş çamur çeneme
Ne olur, ne olursunuz ne!
El atın geçen senelerime!
Kalem, kâğıt, kudüm,ney ve güvercin
Niye öfke, niye nefret, niye bu kin?
Alın beni uçurumdan, çıkarın, çekin
Cümle şiirler dilsiz, kelimeler de ruhsuz
Aşkım sur'un üflenmesi, uçsuz bucaksız ova
Bilmezdim nefes alıp vermek dava içinde dava-! ..
Mustafa CEYLAN
******************************************************
Kimden : MEVLÜDE DEMİR (Bayan, 57)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 25.6.2009 09:25 (GMT +2:00)
Konu : Yn: Yn: Yn: Yn: [yeni-edebi-akim..] ÖNEMLİ-DOSTLARA
merhaba mustafa bey... bu şiirlerim yok sizde. selamlar saygılar
Aşk Nelere Kadirsin (SONEM-ÜÇGEN)
Aşk
Sen of
Nelere
Kadirsin of
Açmayan bağa
Gülleri doldurur
Bülbülleri kondurursun
Çoktan unuttum sanıp kendimi avutmuşum
Sen yok iken yarama hergün tuz basıyorum
Deli rüzgar misali her yöne esiyorum
Ben
Adım
Atarsam
Yollar sana
Muhakkak sana
Billahi çıkıyor
Bak dargınlar barıştı
Gönlündeki kinini sil
Artık bırakalım nefreti
Hani kapıyı vurup çıkıp gittiğin o gün
Hatırladıkça seni tik tak kalbim vuruyor
Gözlerimin içinde melek yüzün duruyor
Mevlüde Demir
*********
Yanlış Yaptın (ÜÇGEN)
Ben
Birşey
Yapmadım
Hayallerin
O hayallerin
İkimizi yaktı
Bir ben bıkmadım senden
Dostların tamamen bıktı
Herşey para değildir
Kağıt parçasına
Yanlızca taptın
Seviyordum
Çok yanlış
Yaptın
Sen
Işıklı o leonlara sen
Adını yazdırmışsın
Gözün aydın olsun
Olmuş olanlar
Şöhret olmuş
Bitmişşin
Bende
Sen
Mevlüde Demir
*********************************************
Kimden : Serap Demirtürk (Bayan, 53)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 23.6.2009 19:06 (GMT +2:00)
Konu : Yn: ÖNEMLİ-DOSTLARA
-Akrostik Nazım Şekli / Sevilen
SEVİLEN
- Her aşk, koynundaki vedaya gebedir.-
S/evilen dedim de içerim yandı;
Gönlümü e/zeli bir acı sardı…
Hanidir nerdeymiş v/uslatı onun?
Ne de çabuk i/çildi veda şerbeti,
Nereye gömüverdi ki L/eylanın adını?
Yoklara karışan kor olup e/ritti sevdanın tadını.
“Anmıyorsa adını unut sen de.”dedim n/az etti gönlüm.
S/evilen, ah sevilen!
Nerelerde e/rittin has duyguları
Vefasız değildin v/aatlerin nerde?
Hâlâ yüreğimde sevgin i/çerim kan ağlar
Adınla mı arayım seni l/akabınla mı nerelerdesin?
Gönlüme sarıp da sevdanı ah e/llere bıraktın beni.
Bükülü kaldım bu ilde görmeyesin sakın n/emlenmesin gözlerin.
S/evilen, duy sesimi!
Sanki e/l’aman mı dedirttim sana?
Koy elini v/icdanına da duy sesini.
Kalmadı mı hiç i/insafın nerde insanlığın?
Yargısız bir infazla sen l/inç mi ettin adımı?
Hadi göster bir erdem de e/diver bir veda,
Gönül telinde tek adım kalsın bir n/efeslik de olsa.
12.6.2009
Serap Hoca
***********************************************
Kimden : Ayşenur Ökten İZGİN (Bayan)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 12.5.2009 20:11 (GMT +2:00)
Konu : Gülce Edb.Akımı- Üçgen
ŞEREFE
Sevinçlerimi,hüznümü
Kederlerimi ve neşeyi
Hatta ne varsa yaşanılacak
Yediden yetmişe aşk için daha
Doldurup bir kadehe kristalinden
Yudum yudum içmekteyim şimdilerde.
Ab-ı Hayat Şarabı köpüğü misali
Taşıp kadehimden seyri seferdeyim bazen
Umman denilen o koca deryaya doğru.
Karışınca köpüklerine deryanın
Hem dem olup yitince sonsuzluğunda,
Keyfini sürerken yalnızlığın
Ne şarabın adı sanı var, / Ne ses seda var şaraptan
Ne de Şerefe deyip te / Ne de Şerefe diyerek
Kadehi(ni) kaldıranın. / Kadeh tokuşturanlardan
Ayşenur Ökten İZGİN/iZMİR
****************************************************
Gönderen: MEVLÜDE DEMİR
Alan: (grup üzerinden) Gökmen Y.Erdem
Tarih: 27.04.2009 19:38:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] Aşk Nelere Kadirsin (SONEM-ÜÇGEN) ACIMASIZCA ELEŞTİRİ İSTİYORUM
-
Aşk Nelere Kadirsin (SONEM-ÜÇGEN)
Aşk
Sen of
Nelere
Kadirsin of
Açmayan bağa
Gülleri doldurur
Bülbülleri kondurursun
Çoktan unuttum sanıp kendimi avutmuşum
Sen yok iken yarama hergün tuz basıyorum
Deli rüzgar misali her yöne esiyorum
Ben
Adım
Atarsam
Yollar sana
Muhakkak sana
Billahi çıkıyor
Bak dargınlar barıştı
Gönlündeki kinini sil
Artık bırakalım nefreti
Hani kapıyı vurup çıkıp gittiğin o gün
Hatırladıkça seni tik tak kalbim vuruyor
Gözlerimin içinde melek yüzün duruyor
**************************************************
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 27.4.2009 04:31 (GMT +2:00
Konu : TÜRK EDEBİYATINDA NAZIM BİÇİMLERİ (Özet Bilgi)
TÜRK EDEBİYATINDA NAZIM BİÇİMLERİ
1- Divan Edebiyatı’nda Nazım Biçimleri
- Beyitle Kurulan Nazım Biçimleri
Gazel
Kaside
Mesnevi
Müstezat
Kıt’a
- Bentlerle Kurulan Nazım Biçimleri
Rubai
Tuyuğ
Şarkı
Murabba
Terkib-i Bent
Terci-i Bent
Musammat
2- Halk Edebiyatı’nda Nazım Biçimleri
- Anonim Halk Edebiyatı Nazım Biçimleri
Mani
Ninni
Türkü
Ağıt
- Aşık Edebiyatı Nazım Biçimleri
Koşma
Semai
Varsağı
Destan
- Tekke - Tasavvuf Edebiyatı Nazım Biçimleri
İlahi
Nefes
Deme
Nutuk
Devriye
Şathiye
3- Yeni Türk Edebiyatı’nda Nazım Biçimleri
- Kurallı Nazım Biçimleri
Sone
Terza Rima
Çapraz Kafiye
Sarma Kafiye
Düz Kafiye
- Serbest Nazım Biçimleri
Serbest Müstezat
Serbest Nazım
4-GÜLCE Edebiyat Akımı Nazım Biçimleri
-Gülce
-Buluşma
-Çaprazlama
-Triyolemsi(Üçleme)
-Tokmak
-Yiğitce
-Akrostik
-Sone'm
-Serbest Zincir
-Tekil
-Dönence
-Üçgen
-Yunusca
-Bahçe
-Gülistan
-Tuğra
-Üçgül
-Yediveren
-Özge
************************************************
Gönderen: Vuslatî/osman öcal
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 20.04.2009 23:46:00
Konu: Son Gülüşüm Yıllar Önceydi(SONEM- ÜÇGEN)
----------
Son Gülüşüm Yıllar Önceydi(SONEM- ÜÇGEN)
Ne
Seni
Unuttum
Ne kor söndü,
Düşler kırılgan;
Külledim usulca.
Aşk, yine de pişkin,
Gizem yüklenmiş azığı.
Dağlara sürdü, çiçek çiçek
Sarp yamaçlarda süzülen düşkün,
Kartal yuvasından seyran edecek.
Mazimizin üstüne boran kurdu ulurken,
Uyuyan düşlerimi uyandırdın boşuna.
Giz esiri hayatın dayandım yokuşuna,
Ölümün huzurunu ağır ağır solurken.
Yıldızlara yansıyan sevdamın aynasıdır;
Yıllar oldu sevdiğim aşkım derde dayalı.
Süzülürken bellidir gözyaşların boyalı,
Yüreğinden beslenen şarkının aynısıdır.
İplik iplik her sözün nağmesi eski duvak,
Üşüyen damarımda ısıtmıyor kanımı.
Verdim sana almadın, ah vefasız canımı!
Bırak artık derdimi dertlerin padişahı,
Makamında oturan her mevsimi çiledi.
Giderayak herkese, mutluluklar diledi.
Ah
Ah be
Ham düşüm!
Son gülüşüm,
Yıllar önceydi.
Bittim işte
Vefasız,
Bittim
Ya!
Osman Öcal
************************************************
Kimden : Refika Doğan (Bayan, 54)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 11.4.2009 15:58 (GMT +2:00)
Konu : Yeni Edebi Akım Gülce' mizin Bir Misyonu Olduğunu Unutmamalıyız!
Saygıdeğer Grubum, Değerli Dostlarım, Can'larım.,
Bir kez daha anımsatma gereğini duyarak, 'Yeni Edebi Akım: Gülce' grubumuzun kuruluş amaçlarına uygun başlıklarda şiir ve bunlara eklenebilecek yeni açılımların paylaşılmasını, bunun dışındaki normal(hece veya serbeset) bilinen şiirlerin paylaşılmamasını ve bu konuda gereken duyarlılığın gösterilmesini rica ediyorum.
Çeşitli gerekçelerle grup etkinliklerinden uzak kalışımız asla bu amaç dışında ki oluşumlara zemin oluşturmamalı. Biz bir ekibiz ve birbirimize güveniyoruz. Disiplin ve özen olabildiğince göz ardı edilmemeli diyorum. Bu grubun bir misyonu var ve bu misyona yönetim - üye çerçevesinde bütünüyle gereken saygı ve özeni göstermeliyiz. Bu bağlamda naçizane bir şiirimizle kaldığımız yerden devam ediyoruz Gülce' mize.. Dostça selâm ve sevgilerimle...Refika Doğan
Bir Asude Bekleyiş..(Sonem-Üçgen)
Ben kendimi bulmuşum sende beni görerek
Fikrimin bahçesinde bir asude kul yârim
Gönle nakış etmişim, kirkitime tel yârim
Mahremin hırkasını ilmik ilmik örerek…
Bu bende ki kasırga koparır iplerimi
Dönersen limanına dönmeden ben gazele
Durulur birden bire içimdeki zelzele
Muştularla tutundur toprağa saplarımı
Soyundum korkulardan beklerim ki gelesin
Yuyup paklarım seni özümün kevserinde
Ömrüm ömrüne ekli gezinirim teninde.
Sevdanın höllüğünü istedim ki elesin
Sen seherle gelenim, sen baharım sen yazım
Petek petek balımsın, sen alnımdaki yazım.
De…
De ki:
“Sevgili,
Geleceğim…”
Dinlesin kurt kuş
Karşı kıyıdan.. Yel
Salsın sesini
Yüreğinin..
N’ola,
De..
1 //-
Bedeli ödenmemiş taşların izi bende
Kalsa da, hayat bu; ders veriyor vura vura!
Güz harmanı savrulur yetişmeli vapura
Açılır can suyunun kafesi perde perde
Geri dönüşü olsa, derim:” haydi sil baştan”
Hesap kitap yapmadan yaşamalı aşk ile
Nasılsa ayrışıyor sıratta bozuk hile
Her gece şafağıyla gelmeli doğmalı tan..
Ses versene cano can, dayanıp omuzuma!
Bazı kuru bazı yaş çalıya basmadık mı?
Kendi çarmıhımıza günahı asmadık mı?
Eriyiktim tırtıla dönüp girdim kozaya
Ah gönlüme dolayıp çözemediğim ağım
Ekin vakti toprağa düşen tanem, başağım!
Sus!
Sus ve
Şarkını
Dinle! Dinle
Bölme sesimi…
-///-
Sen gülistan sen gülüm, cevrimdeki bülbülüm
Gel nasıl gelirsen gel! Dere tepe yamaçtan
Kıvrım kıvrıma dönen su köpüğü burgaçtan
Sen ezelim ebedim, mor dağımda sümbülüm!
Dolan, dolan gönlüme; donar üşürüm ama!
Gel, çileye dolanan gönlümün sarmaşığı
Gel, gözümün ışığı, iflâh olmaz aşığı…
Ey
Gözüm
Ey, sözüm
Ey rengârenk
Kuşağım, gitme!
Kal başım üstünde
Seninle varım…
Refika Doğan
*************************************************
Kimden : Ali Gözütok (Bay, 75)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 20.2.2009 21:27 (GMT +2:00)
Konu : BİR GÜN (Üçğen)
Bir Gün (Üçgen)
1
Dur
Dinle
Kulak ver,
Bak ne diyor,
Dinle sözünü.
Her nefis ölümü,
Mutlak tadacak bir gün,
Sonra da aslına dönüp,
Huzur-u mahşerde bir ömrün,
Hesabını o, verecek bir gün.
2
Hiç
Kimse
Kaçamaz,
Kaçış yoktur,
Asla ölümden.
Fizanda olsa da,
İzini bulacak bir gün,
Ansızın varıp yanına,
Tatlı canını alacak bir gün.
3
Ne
Olur
Orada
Bilinmez ki,
Ne olur hali,
Kim olursa olsun,
Fayda etmez ki ona,
Ne parası ne de mali,
Ona da yetişir bir gün,
Mutlaka yetişir ölüm,
Ne ektiyse biçecek bir gün.
4
Ruh
Çıkar,
Geride
Kalır kuru,
Kupkuru beden,
Bulunmaz dünyada,
Bir gün misafir eden,
Dünyadan eli boş giden,
Elbet ceza çekecek bir gün.
Ali GÖZÜTOK
5 OCAK 2009
***************************************************
Kimden : Ayşenur Ökten İZGİN (Bayan)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 9.2.2009 07:18 (GMT +2:00)
Konu : ŞİİRLERİ DAHA ÖNCE ÇALIŞILAN ARKADAŞLAR
I WİLL BE MAD İN LOVE but I WİLL STAND
'I
Kill love
And then
Make alive'
Says my woman.
Don't hurt me my love after that,
Don't leave me lifeless,enough
Fluttering of my love dreams
Don't let them full of into dark prison.
Believe me, If you are my guardian
I accept being putrefied there.
My love will get flammes furiously in my non-sunny-lighted room
Untill your starred eyes get filled with soil of death
As having Mecnun heart -being madly in love-,I will be ıts prisoner.
Ah!
My love,
My purple mulberry,
My hearted-bird,
Fly and rise over;
Flutter wings above the clouds;
Let my love cry and cry,
Let your lips become wet,
Let the dimps become pink
And then never and never
Let it not be my desperation,in my heart.
If not,I will be love-sick of you until my death.,
I will live of Mecnun's love, I will stand
I won't recall your rainfull name without you.....
Poet:Osman Öcal
Translated by:Ayşenur Ökten İZGİN
MY DARLING
I watered to
Flowers of my sorrow,
By myself.
The mostly violents....
Actually
Time was my toy.
I joined into
The magic of my nights.
I could't understand,
Nights were your eyes.
They were so deep that
I was drawned,lost
My darling.....
Poet:Mustafa Ceylan
Translated by:Ayşenur Ökten İZGİN
****************
LOVE CALLED ENİGMA
In a night's darkness,
Where is the passenger'route?
It is an endless novel
Called love just only one syllable.
Existence in absence
An enigma's from the beginning up to end
All the stars go round,
The moon follows up the sun.
Stones become worn away
When the feather(of the waves) hit the shores
Missing gives suffer
Love increases much and more.
Butterflies are free.
Sheep are over the fountain head.
Each tree is
Embraced by crimson ramblers
What do waves absorb
Or carry the others aside?
İs that black magic?
What is the love exactly?
If its worth is soul,
Why gets everybody inside?
Either nightingale screams
Or wants being a captive in a cage.
Poet:Ekrem YALBUZ
Translated by:Ayşenur Ökten İZGİN
**************ı
STOP NOT GO
A
Flood;
A booming
Broken out
Of our hearts.
Our suffer
We turned over it sweet my Rose,
Now you are offended,leaving me,
I don't believe in you,I can never.
Aren'there any worth of our memories?
We either cried or laughed together my Rose,
We always trailed separately,became thread'y my Rose
Release that sadnees cloud to the sky
Put your bag aside,sit down please,
Say me,how you prefer your cofee?
What happened saying trial was gift
It would be our Spring,
The Rose would bloom
What happened now?
Stop,don't go
Don't go
My love.
Poet:Harun Yiğit
Translated:Ayşenur Ökten İZGİN
*************************************************
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: (grup üzerinden) Vuslatî/osman öcal
Tarih: 05.02.2009 20:09:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] KONFERANS-YENİ BİR ŞİİR AKIMI VE ŞİİRİMİZİN GELECEĞİ
----------
BURDUR
ARAŞTIRMACI ve YAZARLAR DERNEĞİ
GURURLA SUNAR
Konu:YENİ BİR ŞİİR AKIMI VE ŞİİRİMİZİN GELECEĞİ
Tarih:16.Şubat.2009
Saat:14:00
Yer:Burdur Belediyesi Düğün salonu
Yöneten: Prof.Dr. İsa KAYACAN
Konuşmacılar:
-Mustafa CEYLAN(Araştırmacı yazar-şair)
-Sami BÜLBÜL(Edebiyat Öğretmeni)
-Ahmet Ali BİLGİN(Em. edebiyat Öğretmeni)
--
Dostlarımıza saygı ile duyurulur.
*****************************************************
Gönderen: MEVLÜDE DEMİR
Alan: (grup üzerinden) Vuslatî/osman öcal
Tarih: 01.02.2009 01:13:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] Yanlış Yaptın (ÜÇGEN)
---
Yanlış Yaptın (ÜÇGEN)
Ben
Birşey
Yapmadım
Hayallerin
O hayallerin
İkimizi yaktı
Bir ben bıkmadım senden
Dostların tamamen bıktı
Herşey para değildir
Kağıt parçasına
Yanlızca taptın
Seviyordum
Çok yanlış
Yaptın
Sen
Işıklı o leonlara sen
Adını yazdırmışsın
Gözün aydın olsun
Olmuş olanlar
Şöhret olmuş
Bitmişşin
Bende
Sen
Gönderen: Ayfer Yaba // duyguyansimalari.com
Alan: (grup üzerinden) Mehmet_Nacar
Tarih: 30.01.2009 16:32:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] Üçgen Şiir Denemesi ile Gülce'ye Merhaba
---
Fani
Gel
Diyen,
Bir dosttu.
Koşup geldim,
Dost meclisine,
Gülce hanesine.
Şiir özgür, duygu hür.
Nacar hocam teşekkür,
Saygılarım sonsuz.
Refika hanım,
Ceylan hocam,
Dostsunuz,
Elde.
Gül.
Bal.
Sürdüm,
Sözlere,
Güldü hece.
Yazdım gönlümce.
Duygular aşkla coştu.
Harfler kaleme koştu.
Gizemli bir masal,
Doyumsuz büyü.
İnce bir yol,
Tutmuşum
Hoşum,
Hoş…
Bak.
Bak ki.
Aynada,
Senin aksin.
Yansıyan resmin.
Yürek yangınında,
Haykıran duygulardır.
Duygularda sır vardır.
Sözlerin sahibi,
Derin sevgi,
Değil mi?
Dünya,
Fani.
Bak.
Ayfer Yaba
****************************************************
Gönderen: Yeni Edebi Akim =GÜLCE/Yusuf Bozan
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 26.01.2009 15:44:00
Konu: Yâr ÜÇGEN
----------
Yâr
.......
Bir
Özlem
Yangını
Kavurur da
Yakar içimi.
Kül olur benimle
Savrulur tüm umutlar.
Karanlığımda saklı aşk;
Geçtiğim bütün yollar şavksız.
Kaldır artık, kaldır perdeni yâr!
Görün bana, saklama gözlerini....
Gülümseyerek sokul bana,al beni.
Kapılar ayan; gel artık,sensizlik ziyan.
Gözlerimdedir hüzün yağmurları yâr!
Aşımsın! Yokluğun tuzdur yarama.
Suyumsun! Hasretin kuraklığım
Muhtaçlığım nan gibi sana.
Say akıp geçen zamanı,
Vuslatın hangi bahar.
Yüzün yeryüzümdür,
Gözün bulutlar.
Örtünürüm
Üstüme
Seni
Yâr!
Yusuf BOZAN
***************************************************
Kimden : $emi (Bay, 22)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 25.1.2009 20:23 (GMT +2:00)
Konu : Gelseydin Sen (ÜÇGEN)
Gel
Yoksa
Ölürüm
Gelseydin sen
Vuslat anında
Olsaydı ölümüm
Ama gelmedinki sen
Yokluğunda öldüm
Bilmedin ki sen
Gözyaşımı
Görme
Sen
Gönderen: efes111
Alan: (grup üzerinden) Refika Doğan/Yeni Edebi Akım-Gülce/
Tarih: 19.01.2009 20:02:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] Üçgen Denemesi
---
Hayırlı akşamlar arkadaşlar.
İlk GÜLCE çalışmamı Beğeninize ve eleştirilerinize sunuyorum.
İnceleme nezaketini gösteren ve uyarılarda bulunan Osman hocama teşekkür ediyorum.
Filistin
Kan
Ateş
Gözyaşı
Gök bulutlu
Yer simsiyahtı
Siperdi gövdemiz
Rüzgarlarla savrulduk
Gecenin aymazlığında
Bitmeyen umuttu parlayan
Aydınlığa varmak için
Yıldızlara tutunduk
El açtık mevlaya
Yoluna kurban
Önce babam
Şimdi ben
Oğlum
Sen
Turan Ufuktan
****************************************************
Kimden : MEVLÜDE DEMİR (Bayan, 57)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 18.1.2009 20:11 (GMT +2:00)
Konu : EH...AĞIR ELEŞTİRİLERE BU ÜÇGEN ŞİİRLE HAZIRIM..
Geç (ÜÇGEN)
Yaz
Bahar
Beklerken
Karakışa
Tutulmuşum ben
Aşkın yer etmiş ki
Atamıyor gönlünden
Yıllar hiç yıpratamadı
Sana olan aşkımı
Ömrün son deminde
Gelsende olur
Gelmesende
Kırgınım
Yorgun
Geç
************************************************
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 6.1.2009 01:55 (GMT +2:00)
Konu : GÜLCE EDEBİYAT AKIMI-NAZIM TÜRLERİ-ÖZET-SON DURUM
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
NAZIM TÜRLERİ
-ÖZET-
1-NAZIM TÜRÜ:BULUŞMA
**********************************
1-HECE-SERBEST Tartışma ve kavgalarına son veren bir nazım türüdür.
2-Hece vezni ile serbesti, bir şiir bünyesinde buluşturmaktadır.
3-Oluşumu şöyledir:
----
----
----
---- (Dörtlük: hece vezniyle yazılmış)
...................................
................................................
..............................
............
......................(Serbest mısralar-mısra sayısı şairin isteğine bağlıdır.)
Yani;
-(Hece vezniyle yazılmış dörtlük)
-(Serbest mısralar)
VEYA BUNUN TERSİ DE OLABİLİR
-(Serbest mısralar)
-(Hece veniyle yazılmış dörtlük)
4-Hece vezniyle yazılmış dörtlük' ün kafiye yapısı, hece sayısı, kalıbı tamamen şairin isteğine bağlıdır. Şair dilerse Hece ile yazılacak bölümü dörtlük değil, beşlik, altılık mısralardan veya değişik hece türleri ile de oluşturabilir. Yeter ki, hece-serbest buluşmasını gerçekleştirsin. Adı gibi BULUŞMA olsun.
5-Şiirin uzunluk,kısalık durumları tamamen şairin isteğine bağlıdır.
2-NAZIM TÜRÜ:ÇAPRAZLAMA
***********************
1-Hece şiirimizde kafiyenin yönlendirici, çoğu kere kısıtlayıcı etkisinin azaltılmasını amaçlayan bir nazım türüdür. Kafiyelerin bir dörtlük içinde ÇAPRAZLAMA olarak yerleştirilmesi ile meydana gelen bir nazım türüdür.
2-Kafiye dizilişi şöyledir.
a- (mısranın başında)
-b (mısranın sonunda)
-a (mısranın sonunda)
b- (mısranın başında)
x
-c (mısranın sonunda)
d- (mısranın başında)
c- (mısranın başında)
-d (mısranın sonunda)
Diğer kıtalar bunların(bu iki kıtanın) tekrarı şeklindedir.
3-Şiir tarihimizde çok önceleri kafiye mısra başında idi, sonra mısra ortasına alındı; İslâmiyet'i kabulümüzden sonra mısra sonlarına alınmıştır. Şairin, kafiye kıskacında sığ - verimsiz duruma düşmemesi için çaprazlama olarak kafiyeler yerleştirilmiştir. Yukarıdaki kafiye dizilişinin dışında kafiyeler değişik şekilde de çapraz olarak yerleştirilebilir ler, bu, tamamen şairin isteğine kalmıştır.
4-Genellikle 7+7=14 Heceli-kalıplı şiirlerde kullanılırsa da, 6+5=11 dahil diğer ölçü-kalıplarda da kullanılarak veya beşlik, altılık mısralardan oluşan şiirlerde ve de gene 'çaprazına yerleştirilmiş' kafiyelerle değişik ÇAPRAZLAMA örnekleri verilebilir, şiirler yazılabilir. Önemli olan kafiye kıskacından şairin ve şiirin kurtarılarak, yeni nefes alanı ve şekli ortaya konulmasıdır.Serbest şiirde yapılan 'Çaprazına Serbest' adı ile anılır.
3-NAZIM TÜRÜ: GÜLCE
*******************
1-Gülce, aynı zamanda adını, edebi akımımıza da vermiş olan bir nazım türüdür.
2-Japon edebiyatının HAİKU adını verdiği nazım türünün bizim edebiyatımızda yeni bir ruhla ele alınışıdır.
3-Hece vezniile yazılır. Kafiye yapılıp yapılmaması şairin dileğine bırakılmıştır.
Önemli olan mısralardaki hece sayısıdır.
4-Birinci mısra=5 HECE ve İkinci mısra=7 HECE olmak kaydıyla, dörtlük tarzında, beşlik, altılık veya başka sayılarda GÜLCE yazılabilir.
Önemli olan BİR MISRANIN 5 HECE, ONDAN SONRA GELEN MISRANIN YEDİ HECE OLMASIDIR.
5-GÜLCE'nin şematik yapısı şöyledir:
..........................5 Hece
.................................7 Hece
...........................5 Hece
.................................7 Hece
............................5 Hece
..................................7 Hece
Böylece isteğe bağlı olarak devam edebilir.
4-NAZIM TÜRÜ:TRİYOLEMSİ
***********************
1-Batı Edebiyatı nazım türlerinden olan 'Triyole' nin değişik bir versiyonudur.
2-Mısra yapısı şu şekildedir
..............................................................(1-a)
..............................................................(2-b)
..............................................................c
..............................................................c
..............................................................c
..............................................................(1-a) -Mısra aynen
...............................................................d
...............................................................d
...............................................................d
...............................................................(2-b) mısra aynen
3-Burada a-b-c-d kafiyeleri göstermektedir.(1 ve 2) de mısranın baştan sona tamamını göstermektedir. Yani ilk mısra hiç bir değişikliğe tabi tutulmadan, BİRİNCİ MISRA BİRİNCİ DÖRTLÜĞÜN DÖRDÜNCÜ MISRASI olmakta; İKİNCİ MISRA DA İKİNCİ DÖRTLÜĞÜN GENE DÖRDÜNCÜ MISRASI OLMAKTADIR.
4-Genellikle 8+8=16 hece ölçüsü ile yazılırsa da, bu mısra yapısına bağlı kalmak kaydıyla, şair dilerse 7+7=14, 6+5=11 veya başka ölçü ve kalıplarda da değişik 'Triyolemsi'ler yazabilir. Önemli olan ilk-BEYİT'-teki iki mısranın aşağıdaki dörtlüklerde aldığı yerdir.
5-Şair dilerse, ilk BEYİT'in mısralarını da kendi arasında kafiyeli yapabilir
5-NAZIM TÜRÜ:TOKMAK
***********************
1-Şairin kendisi veya yakınlarını-dostlarını hicvedeceği bir nazım çeşididir.
2-Hece vezninin çok değişik ölçü-kalıpları bir şiirin bünyesinde toplanmıştır. Batı edebiyatının 'sone' si ile bizim Halk edebiyatrımızın 'koşma' sının bir araya getirilmesi gibidir.
İstenirse her kuplenin son mısraı tamamen bağımsız olabilir.
3-Hece-ölçü ve kalıpları büyükten küçüğe vaya küçükten büyüğe doğru da dizilebilr ve çok değişik şekillerde TOKMAK türü şiirler yazılabilir.
4-Dörtlüklerdeki kafiye yapısı şairin isteğine bağlıdır.
5-Örnek bir TOKMAK NAZIM TÜRÜ'NÜN ŞEMASI ŞÖYLEDİR.(Şair dilerse bunun tersini, değişik ölçü ve kafiyelerle de yapabilir. Önemli olan, hece-ölçü- kalıplarının artan ve azalan dizilişlerinin, sıralanışının bozulmaması; daha önemlisi, geleneksel şiirimizde tek bir ölçü-kalıpla başlayıp şiir bitimine kadar devam eden sistem, burada, çeşitli ölçü ve kalıplar bir araya getirilerek oluşturulmuş olmasıdır.)
-------(4+4+5=13 Hece) --a
-------(4+4+5=13 Hece) --b
-------(4+4+5=13 Hece) --a
-------(4+4+5=13 Hece) --b
-------(4+4+5=13 Hece) --b
-------(4+4+5=13 Hece) --b
....................................................(4+4+5=13 Hece) --b
*
------(6+6=12 Hece) --c
------(6+6=12 Hece) --d
------(6+6=12 Hece) --c
------(6+6=12 Hece) --d
------(6+6=12 Hece) --e
------(6+6=12 Hece) --e
................................................(6+6=12 Hece) --e
*
-----(6+5=11 Hece) --f
-----(6+5=11 Hece) --g
-----(6+5=11 Hece) --f
-----(6+5=11 hece) --g
-----(6+5=11 Hece) --h
-----(6+5=11 Hece) --h
............................................(8+5=11 Hece) --h
*
----(5+5=10 Hece) --ı
----(5+5=10 Hece) --k
----(5+5=10 Hece) --ı
----(5+5=10 Hece) --k
----(5+5=10 Hece) --m
----(5+5=10 Hece) --m
.......................................(5+5=10 Hece) .......m
*
---(4+5=9 Hece) ---n
---(4+5=9 Hece) ---o
---(4+5=9 Hece) ---n
---(4+5=9 Hece) ---o
---(4+5=9 Hece) ---p
---(4+5=9 Hece) ---p
...............................(4+5=9 Hece) ........p
6-NAZIM TÜRÜ:YİĞİTCE
***********************
1-Adından anlaşılacağı gibi yiğitlik-kahramanlık içeren konuları ele alan bir nazım türüdür. Halk şiirimizdeki VARSAĞI'nın yeni versiyonudur.
2-Kafiye yapısı önemlidir.
3-4+4=8 Hece vezni ile yazılır.
Kafiyeler mısranın baş tarafına alınmış olup, şematik olarak şöyledir:
a----
b----
(Serbest) --
b----
c---d
c---d
c----
b----
e---f
e---f
e----
b----
g---h
g---h
g----
b----
ı----i
ı----i
ı----
b----
j----k
j----k
j----
b----
7-NAZIM TÜRÜ:AKROSTİK
***********************
1-Akrostiş şiir tekniğinin yeni bir anlayışla ileriye götürülmesini amaçlar.Akrostişte mısra başlarında verilen İP UCU, AKROSTİK de mısra kelimeleri arasında DÜZGÜN BİR DİZİLİŞLE gizlenmiştir
2-AKROSTİK' de HARF dizini 1-2-3-4... diye gitmektedir.
3-İster hece, ister aruz vezniyle veya serbest yazılsın fark etmiyor. Önemli olan harf dizilişidir. Kafiye yapıp yapmamak ta şairin isteğine kalmış bir durumdur.
İşte iki örnek
---
AKROSTİK
---
(D) ün gece düşümde gördüm sevdiğim
B(İ) r yanım yanıyor, duydun mu beni
Bi(L) emezsin içimdeki acıyı
Yar(A) m çok kanıyor, duydun mu beni
Közü(N) e banıyor duydun mu beni
(D) oğan güneşimsin kara geceme
Ş(İ) ir gibi takılırsın heceme
Se(L) am olsun benim gönül eceme
Yar(A) m çok kanıyor, duydun mu beni
Közü(N) e banıyor duydun mu beni
**
(Ş) iir gözlerinde ihtilâl olur,
Bakışın (İ) çime yazar ismini.
Vuslat yeşilinden (İ) zin okunur,
Dumansı gözlerden çektim®esmini...
8-NAZIM TÜRÜ:SONE'M
***********************
1-Batı edebiyatındaki 'Sone' nin değişik bir versiyonudur. Kuple oluşumu Batı Edebiyatındaki 'sone' ile aynıdır.
Batı Edebiyatında kafiye yapısına göre sone türleri vardır.
Fransız sone'si (abba-abba-ccd-eed) dizilişi ile;
İtalyan sone'si (abba-abba-ccd-ede) dizilişi ile,
İngiliz sonesi ise Fransız sonesinin kafiye dizilişini muafaza ederek, ilk 10 mısrayı bir bent yapmakta, son iki mısrayı ayrı bir bent yapmaktadır.
Türk edebiyatına Servet-i Fünuncular döneminde giren sone'yi bizim şairlerimiz çeşitli şekillerde kullanmışlardır.
Türk şiirine yeni nefes alanları sunmaya çalışan GÜLCE edebi akımı, Fransız,İtalyan ve İngiliz sone kafiye dizilişlerinin dışında yeni bir kafiye dizilişi ve adı önermiştir.
2-SONE' M'in şekli ve Kafiye şeması şöyledir.
--a
--b
--b
--a
--c
--d
--d
--c
--e
--f
--f
--e
--g
--g
3-Hece vezni ile yazılmakta ve hecenin 7+7=14 ölçü-kalıbı kullanılmaktadır.
9-NAZIM TÜRÜ:SERBEST ZİNCİR
***********************
1-Türk Halk Şiirinde 'zincirleme' veya 'zincirbent' adıyla anılan ve bir tür 'koşma' olan şiir türümüzün 'zincirleme tekniği' ni, özellikle SERBEST ŞİİR' de uygulamak için bu nazım türünü önerdik.
Bize göre, serbest şiir tamamen kuralsız ve akla gelenin yazıldığı, bir nesir parçasının makasla rastgele kesilip alt alta dizildiği bir nazım türü değildir.
Serbest şiirin de, başta iç ahenk, ritm, uyum, imge ve edebi sanatlarla da harmanlanması gerekir.
Bu sebeple, Halk Şiirimizin 'zincirbet'ini serbest şiirde kullanmak istedik.
Özellikle, mısra zincirinde her mısranın son kelimesi, takip eden mısranın ilk kelimesi olarak kullanıldığından, dörtlüklerle oluşturulan Halk Edebiyatımız şir tarihinde, bu tarz zincirlemenin örnekleri azdır.
Serbest şiirimizde 'tekerrür' sanatıyla, vurgu ve tonlamalarla zincir uygulaması başarılı olacaktır.
2-Ayrıca, Gülce Nazım türlerinin hepsinde zincirbent uygulanabilir.
3-Mısra zinciri veya dörtlük zinciri tercihi şairin kendisine kalmıştır.
10-NAZIM TÜRÜ:TEKİL
*****************
1-Adından da anlaşılacağı gibi, tek sayılı hece kalıbından oluşan bir nazım türüdür.
2-Dörtlüklerin şematik yapısı şöyleir:
……………….7 Hece
……………….9 Hece
……………….11 Hece
……………….13 Hece’li bir yapıdan OLUŞMAKTA.
6-Kafiye uygulamalarında şair tamamen serbesttir. Dilediği şekil ve çeşit-yer ve konumda kafiye uygulayabilir veya uygulamaz. Önemli olan BİRİNCİ MISRANIN 7, ondan sonra gelen mısraların 9-11 ve 13 hece ile meydana gelmesidir.
3-Dörtlük,beşlik, altılık veya başka şekillerde de uygulama yapılabilir. Sadece 1-3-5-7-9-11-13-15-17-19 vb hece sayı dizilişinin korunmasıdır. Şair dilerse (sırayı şaşırtmadan) 5-7-9-11 veya 3-5-7-9 hecelik mısra dizilişleri ya da (9-7-5-3) VEYA (15-13-11-9) VB..başka şekillerde TEKİL HECELERLE şiirin dokusunu örebilir.
11-NAZIM TÜRÜ
ÖNENCE
***********************
1-Cinaslı kafiyelerin çaprazlama ve dönerli olarak yerleştirilmesinden meydana gelen bir hece nazım türüdür.
2-'Çaprazlama' nazım türümüzün cinaslı kafiyelerle değişik bir versiyonudur.
CİNASLI KAFİYELER'in mısralardaki konumları şöyledir:
a-----b(*)
-----a
-----c
c-----b(*)
*
d-----e(**)
-----d
-----f
f-----e(**)
3-b(*) ve e(**) kafiyeleri istenirse cinaslı olmayabilir. Bunlar mısranın sonundaki kafiyelerdir.
Diğerleri (a,c,d,f) cinaslı kafiyelerdir ve çaprazlama olarak yerleştirilmişlerdir.
4-Genellikle 7+7=14 hece ölçü-kalıbıyla yazılır, ancak, şiar isterse hecenin çeşitli kalıp-ölçülerinde de değişik eserler meydana getirebilir.
12-NAZIM TÜRÜ:ÜÇGEN
***********************
1-Şekil itibariyle ÜÇGEN'e benzediğinden bu ismi almıştır. Azdan çoğa, çoktan aza doğru hecelerden oluşan mısra yapısı vardır. Hece veznimizde yeni bir nazım çeşididir.
2-Mısralardaki hece sayısı çok önemlidir. Mısra kaç hecelikse, hece sayısını ihtiva eden satırda yerini almaktadır.
-1
--2
---3
----4
-----5
------6
-------7
veya bunun tersi olan;
-------7
------6
-----5
----4
---3
--2
-1
Hecelerden oluşan başlı başına bir kalıptır.
3-Şair dilerse, çok değişik şekiller ve dizilişlerde de ÜÇGEN türü şiir yazabilir. Önemli olan, hece sayısının artış ve eksilişindeki sıra sayısıdır. İstenilen hece sayısı ile başlanılıp, istenilen hece sayısına kadar üçgen uzatılabilir-kısaltılabilir, iki ya da üç, dört üçgen taban tabana, ters veya değişik şekillerde de bir araya getirilebilir.
4-Kafiye oluşumunda şair tamamen özgürdür. Dilediği şekilde kafiye dokusunu oluşturabilir.
13-NAZIM TÜRÜ:YUNUSCA
***********************
..............................6+5
..............................6+5
..............................6+5
..............................4+4
Mısralardaki hece sayıları bu ve bunun tersi de olabilir.Ayrıca,(5+6 ve 4+4) ,(4+4 ve 4+3) ,(4+4 ve 3+4) ,(7+7 ve 6+5) (7+7 ve 5+6) le de Yunusca yazılabilir.
Kafiye dizilişi de şairin insiyatifine bırakılmıştır.
Millet, memleket, aşk ve tasavvufi konularda eserler verilmesini arzuladığımız bir nazım türüdür. Bu ve buna benzer çok sayıda deneme yapan ve başarılı şiirler veren çok sayıda şairimiz vardır şüphesiz. Ancak bunu bir edebi akımın kendisine ses bayrağı yapıp, nazım türü olarak ele alması ilk kez GÜLCE’ye nasip olmaktadır.
14-NAZIM TÜRÜ:BAHÇE
***********************
1-Bu nazım türü, GÜLCE Nazım türlerininin hepsini ya da çoğunluğunu bir şiir bünyesinde bulundurmaktadır.
2-Nazım türlerinin şiir içinde konuyla bütünleşen bir tarzda yer alması tamamen şairin insiyatifine ve şiirin akışına bırakılmıştır.
15-NAZIM TÜRÜ:GÜLİSTAN
***********************
1-Aruz ve Hece vezninin bir şiirde bir araya gelerek BULUŞMASI olup, geleneksel DİVAN EDEBİYATIMIZDAKİ GAZEL'in yepyeni bir formatla ele alınıp, yeni bir terkip oluşturulmuştur. Bu yeni gazel türünün adı: GÜLİSTAN'dır.
2-Şematik yapısı hece ile yazılmış HAN DUVARLARI şiirinin ARUZ-HECE BULUŞMASI'nda şekillenmesidir diyebiliriz.
Yapısı şöyledir:
......................................(a) Aruzla yazılmış Gazel beyitleri
......................................(b)
......................................©
......................................(b)
......................................(d)
......................................(b)
.......................................(e)
.......................................(b)
.......................................(f)
.......................................(b)
............................Hece vezinli kıta veya kuple
16-NAZIM TÜRÜ:TUĞRA
*****************
1-Aruz vezni veya Rübai''nin (ahreb-ahrem adı verilen) kalıplarıyla yazılır.
2-''Dörtlük'' tarzında olup, şair dilerse bu türün ''beşlik'' şeklinde de şiirini oluşturabilir.
3-En önemli özelliği KAFİYE yapısıdır. Kafiye hem mısraın ORTASINDA ve hem de SONUNDA olacaktır.
Şu şekildedir:
....................(a) ....................(b)
....................(a) ....................(b)
..........................................Serbest
....................(a) ....................(b)
17-NAZIM TÜRÜ:ÜÇGÜL
***********************
1-Adından da anlaşılacağı gibi bentleri ÜÇER MISRA’dan meydana gelen bir nazım türüdür.
2-İki önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan birisi üçer mısradan oluşması diğeri de kafiye yapısıdır. Kafiyeler mısra ortasında ve sonunda yer almaktadır.
3-Kafiyelerin şematik yapısı şöyledir:
1)
.............a............a
.............a............a
.............a............b
2)
............a.............b
............a.............b
............a.............C (Yahut da..............b..........C)
3)
...........a..............b
...........b..............c
...........c..............D
4)
a............................b
a............................b
b............................C
Örnekleri üstteki kafiye yapılarına göre daha da çoğaltmak mümkündür.
4-Genellikle, hece vezninin 7+7 kalıbı ile yazılmakla birlikte, şair dilerse aruz vezni ile de kaleme alabilir. Üçgül’ün aruzla yazılmış olanına ÜÇTUĞ adı verilir.
***************************************************
Kimden : Vuslatî/osman öcal (Bay)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 25.12.2008 21:24 (GMT +2:00)
Konu : GÜLCE BAKANLIĞA GİDİYOR
DEĞERLİ ARKADAŞLAR, MALUMUNUZ OLDUĞU GİBİ YAZDIĞIMIZ YENİ NAZIM TÜRLERİYLE İLGİLİ 36 SAYFALIK BİR RAPOR HAZIRLAYIP MEB'NIN BİR YAZISI DOĞRULTUSUNDA KIRIKKALE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE SUNMUŞTUM. BUGÜN CEVAP GELDİ. BAKANLIĞA GÖNDERİLMEK ÜZERE RAPORUN CD YE AKTARILIP YENİDEN GÖNDERİLMESİ İSTENDİ. BEN DE RAPORA İKİ SAYFALIK DAHA EK YAPARAK CD YE AKTARIP OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE TESLİM ETTİM.
MUALLAKTA KALAN,,,,TUĞRA'YI,,,,, ŞÖYLE İLAVE ETTİM.
YENİ NAZIM TÜRÜ: TUĞRA
**************************************
2-Aruz vezni veya Rübai''nin (ahreb-ahrem adı verilen) kalıplarıyla yazılır.
3-''Dörtlük'' tarzında olup, şair dilerse bu türün ''beşlik'' şeklinde de şiirini
oluşturabilir.
4-En önemli özelliği KAFİYE yapısıdır. Kafiye hem mısraın ORTASINDA ve hem de
SONUNDA olacaktır.
Şu şekildedir:
....................(a) ....................(b)
....................(a) ....................(b)
..........................................Serbest
....................(a) ....................(b)
Tuğra (YENİ NAZIM ÖNERİSİ)
Şen türkü YELİNDEN perçemler lale toplar
Ay düşse TELİNDEN can kaynar sine hoplar
Bir güfte duyursak gönlün kendine oynar
Her şarkı DİLİNDEN kansız bir kama saplar
Osman Öcal
Aruz vezni:
Mef'ûlü / mefâ'îlün / mef'ûlü / fe'ûlün
****************************************************
--------------devamı var---------------------
Alıntı
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#7
07/11/2012, 03:25
(Bu mesajı son düzenleyen: 07/11/2012, 03:34
Site Yönetimi
.)
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 21.12.2008 06:30 (GMT +2:00)
Konu : GÜLCE HAKKINDA Nazmi ÖNER bir yazı yayınlamış
Yeni Şiir Akımı GÜLCE
Yazan:Nazmi ÖNER
Yeni akımın gerekçesini, son elli yıldır edebiyatımızda hiçbir yenileşme hareketinin olmayışıyla açıklayan Mustafa Ceylan, Osmanlı’da “Tercüme Odası’nın” çalışmalarıyla başlayan ve birbirini izleyen yenileşme çabalarının, hiç bu günkü kadar uzamadığını savunmaktadır. Yani Orhan Veli ve döneminin hececi şairlerinden buyana şiirimiz hep aynı kalıpların hapsinde kalmıştır, ya da değişim bir akım olmaktan çok, kişiye özel bir yaklaşım olmanın ötesine geçememiştir denilebilir.
Gerçekten de edebiyatımıza, özellikle de şiirimize, bu açıdan bakıldığında, halkın sanattan uzaklaşmasında, başka nedenler olmakla birlikte belki de, bu uzun süreli durağanlığın, hep bilinenin tekrarını çağrıştıran kanıksanmışlığın da payı vardır diye düşünüyorum.
Ayrıca Tanzimat’la başlayan batılılaşma ve dünya edebiyatı ile bütünleşme çabaları, bu uzun süreli yerinde sayma süreçleriyle, çağdan ve dünyadan kopma endişelerine de neden olabilecektir.
Çünkü Türkiye son yıllarda, sorunlarının çokluğu ve dünyadaki yalnızlığı, çağı yakalayamamışlığın ezikliği, küreselleşen dünyada, sömürülen konumundan kurtulamayışı gibi nedenlerle, hamaset kokan bir milliyetçiliğe sarılarak, düzlüğe çıkmaya çalıştıkça daha çok batmakta ve daha çok yalnızlaşmaktadır. Edebiyatımıza da, bu içe dönük milliyetçi söylem, hızla egemen olmaya başlamış ve açılım iyice zorlaşmıştır. Dünyanın, olayların ve yaşam koşullarının milliyetçi bir isyana yönelttiği bu insanların temiz insani duyguları, çıkar milliyetçilerinin elinde, ülke ve insanları aleyhine bir tehdide dönüşürken, ülkemiz ve insanımızın yalnızlaşması da hızlanmaktadır. Oysa bu tür durum ve ortamların çıkış yolu, çözüm ortamı, içe kapanmak yerine, aksine dışa dönük davranışlar sergilemek, dünyadan ve çağdan kopmamak, çağa: yani gelişim ve değişimin kanatlarına tutunmaya çalışmak olmalıdır. Çağa ve dünyaya tutunmak, içe dönük hamaset milliyetçiliğinin tehdit ve yıkımlarından kurtulmak için de çözüm yolu, her zaman ve her alanda çıkış yolu, çağlar boyunca sanat olmuştur.
Dünya kültür ve uygarlığının temelinde Mısır ve Mezopotamya sanatı bulunduğu gibi, bu günkü Batı uygarlığının temelinde de sanat –yani Rönesans- vardır. Roma’nın, Osmanlı’nın ve başka uygarlıkların da en görkemli dönemleri, en dışa dönük ve sanatta en ileri oldukları dönemlerdir. Çünkü sanat, Mezopotamya’dan, Mısır’dan, Anadolu’dan, Akdeniz ve Ege uygarlıklarından, Hint’ten ve Çin’den, en son olarak da Batı’dan, artıların üst-üste konularak, büyütülerek meydana getirildiği bir birikim ve insanlığın ortak ürünüdür. Bu yüzden sanatta tutucu olmak, milliyetçi davranmak, kendi kendini sınırlı bir dünyaya hapsetmektir.
Onun için sürekli yeni arayışlar içinde olmak gerekir. Her akım, yerine oturmayabilir, hatta çok kısa ömürlü kalabilir. Ama böyle bile olsa, mutlaka bir iz bırakır ve değişimi sağlayamasa bile, değişimin sağlanmasına yol açmış, olanak yaratmış olur. İşte yalnızca bunun için bile yeni akımları ve sanatta yenileşme çabalarını desteklemek gerekir diye düşünüyorum.
Ve bu yazımla, bu yeni akımın tanıtılmasına katkıda bulunmak istiyorum.
Fakat elbette ki, bir akımı tüm yönleriyle bir yazıda tanıtmak olanaklı olmayacağından ben, bu akımın nazım türlerinden birkaç örnek vermekle ve kaynağını göstermekle yetineceğim.
Şu anda “Gülce” akımında kullanılan başlıca nazım türleri şunlar.Buluşma, Gülce, Akrostik, Üçgen, Tokmak, Yiğitçe, Çaprazlama, Serbest zincir, Sone’m, Triyolemsi, Gülistan, Dönence, Tekil, Bahçe, Yunusca. Paragrafa şu anda diye başlamamın nedeni de, akım henüz bitmemiş olup, Mustafa Ceylan ve bu akıma gönül verenler, bir yandan bu türlerde eserler verirken, bir yandan da yeni türlerin arayışı içindedirler.
Ve işte bu nazım türlerinden birkaç örnek ve Mustafa Ceylan’ın antoloji.com’daki sayfasında, türlerin uygulanışına ait yapmış olduğu açıklamalar.
1- NAZIM TÜRÜ: BULUŞMA
1-HECE-SERBEST Tartışma ve kavgalarına son veren bir nazım türüdür.
Hece vezni ile serbesti, bir şiir bünyesinde buluşturmaktadır.
Oluşumu şöyledir: İlk dörtlük: hece vezniyle yazılmış olup, devamına serbest mısralar eklenmektedir.
2- İkinci kıtada da önce hece vezniyle yazılmış bir dörtlük olup, yine devamına, isteğe bağlı sayıda serbest mısra eklenmektedir
.3- Veya bunun tersi de olabilir. Önce serbest mısralar ve arkasına heceyle yazılmış bir dörtlük.
4- Hece vezniyle yazılmış dörtlük' ün kafiye yapısı, hece sayısı, kalıbı tamamen şairin isteğine bağlıdır. Şair dilerse Hece ile yazılacak bölümü dörtlük değil, beşlik, altılık mısralardan veya değişik hece türleri ile de oluşturabilir. Yeter ki, hece-serbest buluşmasını gerçekleştirsin. Adı gibi BULUŞMA olsun.
5- Şiirin uzunluk,kısalık durumları tamamen şairin isteğine bağlıdır. Örneğin:
HER İNSAN ve BEN
Her insan, her insan birazcık deli
Ben sana deliyim, hem de zırdeli.
Hep seni görürüm ne yana baksam
Hep seni ararım gittin gideli...
Gittin gideli ne haldeyim,
Sorsan bir, arasan bir; ne olur...?
..............Hasret dağlarının Ferhatıyım
...........................Tek sana, tek sana sevdalıyım...
Her insan, her insan düşkün paraya
Ben sana düşkünüm, bak şu yaraya
Olmazsa derdime derman gözlerin
Döner deli gönlüm yıkık saraya...
Varlık sen, yokluk yine sen
Ötesi sadece boşluk,
.................Yosun gözlerinle bir bak istersen...
.....................Acılarımla başbaşayım;
...........................Işık* hızıyla sana koşayım
..................................................'Gel! ' dersen... Mustafa Ceylan
2-NAZIM TÜRÜ: GÜLCE
*****************************
1-GÜLCE adını, aynı zamanda edebi akımımıza da vermiş olan bir nazım türüdür.
2-Japon edebiyatının HAİKU adını verdiği nazım türünün bizim edebiyatımızda yeni bir ruhla ele alınışıdır.
3-Hece vezni ile yazılır. Kafiye yapılıp yapılmaması şairin dileğine bırakılmıştır. Önemli olan mısralardaki hece sayısıdır.
4-Birinci mısra=5 HECE ve İkinci mısra=7 HECE olmak kaydıyla, dörtlük tarzında, beşlik, altılık veya başka sayılarda GÜLCE yazılabilir. Önemli olan BİR MISRANIN 5 HECE, ONDAN SONRA GELEN MISRANIN YEDİ HECE OLMASIDIR.
Böylece isteğe bağlı olarak devam edebilir.
CAN
Acılarımın
Çiçeğini sulardım
Kendi halimde
Menekşelenirdi su…
İşin doğrusu
Oyuncağımdı zaman.
Gecelerimin
Büyüsüne kapıldım
Bilemedim ki
Geceler gözlerinmiş
Öyle derinmiş
Boğuldum, kayboldum can…
Mustafa Ceylan
-NAZIM TÜRÜ: AKROSTİK
1-Akrostiş şiir tekniğinin yeni bir anlayışla ileriye götürülmesini amaçlar. Akrostişte mısra başlarında verilen İP UCU, AKROSTİK de mısra kelimeleri arasında DÜZGÜN BİR DİZİLİŞLE gizlenmiştir
2-AKROSTİK' de HARF dizini 1-2-3-4... diye gitmektedir.
3-İster hece, ister aruz vezniyle veya serbest yazılsın fark etmiyor. Önemli olan harf dizilişidir. Kafiye yapıp yapmamak ta şairin isteğine kalmış bir durumdur. Örnek:
ŞİİR
(Ş) iir gözlerinde ihtilâl olur,
Bakışın (İ) çime yazar ismini.
Vuslat yeşilinden (İ) zin okunur,
Dumansı gözlerden çektim ®esmini...
Mustafa CEYLAN
NAZIM TÜRÜ: ÜÇGEN
1-Şekil itibariyle ÜÇGEN'e benzediğinden bu ismi almıştır. Azdan çoğa, çoktan aza doğru hecelerden oluşan mısra yapısı vardır. Hece veznimizde yeni bir nazım çeşididir.
2-Mısralardaki hece sayısı çok önemlidir. Mısra kaç hecelikse, hece sayısını ihtiva eden satırda yerini almaktadır. Veya bunun tersi olan; Hecelerden oluşan başlı başına bir kalıptır.
3-Şair dilerse, çok değişik şekiller ve dizilişlerde de ÜÇGEN türü şiir yazabilir. Önemli olan, hece sayısının artış ve eksilişindeki sıra sayısıdır. İstenilen hece sayısı ile başlanılıp, istenilen hece sayısına kadar üçgen uzatılabilir-kısaltılabilir, iki ya da üç, dört üçgen taban tabana, ters veya değişik şekillerde de bir araya getirilebilir.
4-Kafiye oluşumunda şair tamamen özgürdür. Dilediği şekilde kafiye dokusunu oluşturabilir.
GİTME KAL!
Sen
Gelir
Gidersin
Çiçeklenir
İçimdeki dal
Gerçeğe döner düş
Gerçeğe döner masal...
Kokun, nefesin, sesin
Odamı doldurur...
Tez biter zaman
Susar saat
Diyemem
Gitme
Kal! ...
Diğer nazım türleri ve akımın ayrıntılarıyla ilgili bilgiyi, Mustafa Ceylan’ın, sahibi olduğu ya da yönettiği dergi, radyo ve sitelerden edinmek olanaklı olup bunların başlıcalar şunlardır. Mustafa Ceylan, halen 'Antalya GÜLLÜK' isimli aylık bir derginin sahibi ve yazı işleri müdürü.
http://www.gullukdergisi.com
' da GÜLLÜK e-Dergi'yi her ay yayınlamaktadır.
-'Ceylan Şiir Tahlilleri' isimli aylık bir şiir tahlili ve kitap tanıtımı bülteni yayınlamaktadır.
İnternette aşağıdaki e- Dergi, rodyo ve sitelerin, sahibi, editörü, ya da birinci derecede sorumlusu olarak, Mustafa Ceylana ulaşılabilir.
http://www.gullukdergisi.com
http://www.radyogulluk.com
http://www.radyogulluk.net
http://www.radyoelmadag.net
http://www.radyoelmadag.com
http://www.yenisiir.com
Antalya da sanatın sancağı olarak benimsediğimiz değerli kardeşim Mustafa Ceylan’ı, bu verimli, yaratıcı ve uzun soluklu çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.
***********************************************************************
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 14.12.2008 02:55 (GMT +2:00)
Konu : Haydi Gel!
Haydi Gel!
Dili yok resimlerden ellialtı senedir
Kaç bayramdır BAKARIM GELECEKSİN diyerek
YIKARIM ellerimle ördüğüm duvarları
SİLECEKSİN diyerek yaşını gözlerimin
Ah
Seni
Bilmesem
Bilemesem;
Düşüp yollara
Diyar diyar gezer
Arardım izlerini…
Gelemezsin, gururun engel oluyor belli
Halâ aynı KANATLA GEZİYORSUN gökleri
İNATLA benden uzak mevsimleri yaşarsın
ÜZÜYORSUN bir tanem şairini nedense...
Dermanı ol, gel gayri ağrıyan dizlerimin!
Dili yok resimlerin SARARAN NEFESİNDEN...
MORARAN dudağımda bitmeyen ıslığımsın
SESİNDEN değişir de iklimimde hendese,
Kaybederim kendimi
Değişir kâinat,
Arar bulamam
Bende beni...
Nerdesin?
Haydi
Gel! ...
Mustafa CEYLAN
*********************************************************
Gönderen: Ozan Sentezi/Gültekin Toga
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 30.11.2008 15:07:00
Konu: Selam vé sevgilerimle CELLAT (Gülce-tekIL) siirini paylasiyorum
----------
******Cellat
Hele bir gelsin...
Beklemek özde kordu
Uğruna o gelecek sesin
Yediveren güllü umudum vardı
Özde saklayıp
Toprağını koklayıp
Kokusuna gönül ekleyip
Yüklenip sevdayı kalbim atardı
Hüsran kucaklı
Vuslatlar ne acıklı...
Beklediğim eli bıçaklı
Cellat çıktı başlarını kopardı...
Kulaysa umut
Paramparça gizli put,,,
Gel Sentezi faniyi unut
Seni çağırıyor Hakikat Yurdu....
Ozan Sentezi
******************************************************
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 5.11.2008 00:53 (GMT +2:00)
Konu : GÜLCE ÖZEL SAYIMIZ ÇIKTI
Saygıdeğer Dostlar;
5. Antalya Şairler Buluşmasına katılacak tüm dostlara dağıtılmak üzere GÜLCE isimli-dergi özel sayısı-şeklindeki yayınımız çıkmıştır. Bu yayın sahasında İLK YAYIN olması nedeniyle, aceleye gelmesiyle de noksanları ile çıkmıştır. İlk yayınımız olduğundan hoş görüleceğini umarız. Bu etkinlikten sonra, esas 2. YAYINIMIZ İLE EDEBİYAT DÜNYASINDA SES GETİRECEĞİMİZE İNANIYORUM.
Tarafımdan hazırlanan GÜLCE Dökümanımız içeriği şöyledir:
1-Üçgen masa ve Orhan Veli Kanık
2-Tercüme Odası
3-Neyzen Tevfik ve Aşk
3-Anlaşılır Olmak
4-Yenileşme Hareketleri içinde Yahya Kemal Beyatlı ve Gülce' de Aruz
5-Han Duvarları ve Ötesi
6-BULUŞMA NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
7-ÇAPRAZLAMA NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
8-TRİYOLEMSİ NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
9-ÜÇGEN NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
10-DÖNENCE NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
11-TOKMAK NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
12-AKROSTİK NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
13-SONE'M NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
14-GÜLCE NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
15-SERBEST ZİNCİR NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
16-TEKİL NAZIM TÜRÜ-Anlatımı
17-GÜLCE GRUBUMUZ ÜYE LİSTESİ
18-Her İnsan ve Ben (şiir) -Mustafa Ceylan
19-Dağlara Söyledim (şiir) -Ekrem Yalbuz
20-Bu Gönül (şiir) -Osman Öcal
21-Ukde (şiir) -Ozan Sentezi
22-Ukde'ye Dair Yorum
23-Arif Nihat Asya'dan Bizlere
24-Aşk Denen Bilmece(şiir) -Ekrem Yalbuz
25-Bi-Mekân (Şiir) -Ümran Tokmak
26-Can(şiir) -Mustafa Ceylan
27-Bir telaş Sardı Can(şiir) -Harun Yiğit
28-Gül Fidesi(Şiir) -Hülya Ekmekçi
29-İnsan dediğin (şiir) -Refika Doğan
30-Kavga(Şiir) -Refika Doğan
31-Özlem Yağmurlarıyla Gel(Şiir) -Yusuf Bozan
32-Kum(şiir) -Rengin Alacatlı
33-Gülşen(şiir) -Mustafa Ceylan
34-Hicran Düştü Sevdama(Şiir) -Osman Öcal
35-Osman Öcal Şiirine Dair Yoeum
36-Bedduanı Sal Gayri(Şiir) -Osman Öcal
37-Ekrem Yalbuz şiirine Dair yorum
38-Ekrem Yalbuz Hocamızın Buluşma'ya dair görüşleri
39-Asker Oğul(Şiir) -Mustafa Ceylan
40-Gönül Sızım(Şiir) -Gülten Ertürk
41-Gülten Ertürk şiirine yorum
42-Git(Şiir) -Gülten Ertürk
43-Sultanıma(şiir) -Mustafa Ceylan
44-Rozette(Şiir) -Ayşenur Ökten İzgin
45-Bir Tufansın Bin Fırtına Yüzbin Karayel(Şiir) -Yusuf Bozan
46-Özlem Yağmurlarıyla Gel(şiir) -Yusuf Bozan
47-Gülistan(şiir) -Mustafa Ceylan
48-Bahane(Şiir) -Mustafa Ceylan
49-Kalp yarası(Şiir) -Berrin Stammer
50-İblis'in Gelininden Dumandan Sone(şiir) -Mustafa Ceylan
51-Adını Miras Bırak(şiir) -Mustafa Ceylan
52-Şairin Aşkı(şiir) -Ahmet İdrisoğlu
53-Günahın Şahı(şiir) -Osman Öcal
54-Dirilir Gülde Gülce Gelin(şiir) -Refika Doğan
55-Gel(şiir) -Ali Altınlı
56-Çaprazımda Azrail(Şiir) -Mustafa Ceylan
57-Yar ile Hasbihal(şiir) -Mustafa Ceylan
58-Gülce(şiir) -Serap Hoca
59-Yar(şiir) -Nurten Altınok
60-Üstad necip fazıl ve Biz
61-Arzumuz
62-Vay Gönül(Şiir) -Osman Öcal
63-Yanıp Dayanacağım (şiir) -Osman Öcal
64-Doğaçlama-Dörtlük(şiir) -Şemsettin Dervişoğlu
65-Gülce Aruz Nedir?
66-Çağrı(şiir) -Osman Öcal
Evet Dostlarımız;
Bu Antalya etkinliğimizde TANITIM AMACIYLA çok kısa zamanda ancak bunları hazırlayıp yayınlayabildim. Sadece YENİ AKIMIMIZI ve ondan bir kaç örneği TANITIM AMACIYLA hazırladığım bu yayın, ETKİNLİK SONRASINDA, İÇERİSİNE TÜM ARKADAŞLARIMIZIN ESERLERİNİ-TABİİ Kİ YENİ NAZIMA DAİR ESERLERİNİ ALARAK- bu kez DAHA GENİŞ BOYUT ve sayıda yayınlanıp, TÜM KAMU OYUNA dağıtılacaktır. Bunda noksanımız vardır, dediğimiz gibi sadece etkinliğe gelen şairlerimize dağıtmak ve tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Noksanlarımızı en kısa sürede tamamlayıp, TÜM EDEBİ AKIMIMIZ MENSUPLARININ akımımıza dair TÜM ŞİİRLERİNİ ALAN TEML ESERİMİZDE buluşmak ümidiyle diyorum...
Dostlarımız,
Bu yayından kısıtlı sayıda çıkarmış olduğumdan, etkinliğe katılamayacak dostlarımız adreslerini özelime bildirirlerse, hiç olmazsa BİR ADET adreslerine ulaştıracağım.
Cümlenize kalbi selam ve saygılarımı sunuyorum.
(Not : Adres verirseniz bu dökümandan posta ile size gnderebilirim)
***************************************************************
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 4.11.2008 04:35 (GMT +2:00)
Konu : Yâr ile Hasbihâl
Yâr ile Hasbihâl
Kaç asır geçti, kaç mevsim bilemiyorum
İstesem de yâr, sana gelemiyorum....
Gül diyorsun,asla gülemiyorum...
Rüzgâr getiriyor gül kokunu,
Alaca bahar nefesini...
Seni arıyorum seni
Yoksun işte yalnızım
Hasretin işkence
Hasretin ölüm...
Söyle çabuk!
Nerdesin?
Nerde
Can? ...
Kovanım yağmada can pazarında
Düşman çıktı dostlar,rezil, rüsvayım.
Umutlar şom ufkun son nazarında
Bulut barış diyor,bense kavgayım.
...............Kavgayım bir tanem inan kavgayım
.....................Kendi kendim ile küsülü kaldım
..........................Pas tutmuş çağın kilidi, açamıyorum
.............................Açsam da bahtımdan kaçamıyorum....
Bahtımın değirmeni, döner ha, döner, döner
İner buğday tanesi, ezilerek aşağı.
Dudağı suskuncadır, yüreğinde zelzele
'Gel hele sevdiceğim, gel! ..'diyorsun boşuna...
..................Söyle nasıl geleyim, yollar var kıvrım kıvrım? !
....................Yol içinde yollar var, iç içe, hep dolaşık...
........................Yasemenleri alıp götürdün, bakışınla;
...........................Balkonuma sarılmış zehirli bir sarmaşık...
Can
Nerde
Nerdesin
Çabuk söyle!
Ölüm: Hasretin...
İşkence: Gurbetin
Yalnızım işte yoksun
Seni arıyorum seni...
Nefesini alaca bahar
Gül kokunu rüzgâr getiriyor...
Gülemiyorum asla, gül diyorsun
Gelemiyorum sana, istesem de yâr
Bilemiyorum kaç mevsim geçti, kaç asır...
.......................Kapımın önünde rüzgâr dolaşır...
Mustafa CEYLAN
04.11.2008
***********************************************************
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 13.10.2008 17:06:00
Konu: Yanıp Dayanacağım (Osman Öcal) -Çeviri:A.Ökten İzgin
----------
Yanıp Dayanacağım
(ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi)
Ey!
Aşkı
Öldürüp,
Diriltenim;
Diyen kadınım!
Vurma vurma artık,
Cansız bırakma yeter!
Çırpınan sevda düşlerim
Dolmasın karanlık dehlize.
Mahpusta çürümeye razıyım,
Gardiyan sen olduktan sonra, inan
Gün görmeyen odamda harlanacağım
Toprak dolana dek yıldız döken gözlerin
Mecnun gönle yaslanıp, tutsağı kalacağım…
Ah!
Karam,
Mor dutum,
Gönül kuşum.
Durul ve şahlan,
Kulaç vur buluta!
Ağlasın sevda sevda,
Islansın mor dudakların
Gamzelere yürüsün pembe
Ve bir daha ve bir daha asla;
Hicranım olmasın, kadehe dolan
Yoksa, ölüme kadar hep yanacağım.
Mecnun sevdasıyla yanıp, dayanacağım,
Yağmur yüklü ismini,sensiz anmayacağım…
Osman ÖCAL
**
I WİLL STAND
'I
Kill love
And then
Make alive'
Says my woman.
Don't hurt me my love after that,
Don't leave me lifeless,enough
Fluttering of my love dreams
Don't let them full of into dark prison.
Believe me, If you are my guardian
I accept being putrefied there.
My love will get flammes furiously in my non-sunny-lighted room
Untill your starred eyes get filled with soil of death
As having Mecnun heart -being madly in love-,I will be ıts prisoner.
Ah!
My love,
My purple mulberry,
My hearted-bird,
Fly and rise over;
Flutter wings above the clouds;
Let my love cry and cry,
Let your lips become wet,
Let the dimps become pink,
And then never and never
Let it not be my desperation,in my heart.
If not,I will be love-sick of you until my death.,
I will live of Mecnun's love, I will stand
I won't recall your ranfull name without you.....
Yazan:Osman ÖCAL
Çeviri:Ayşenur Ökten İZGİN
**********************************************************
Kimden : Vuslatî/osman öcal (Bay)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 13.10.2008 20:01 (GMT +2:00)
Konu : BAŞVURUYU YARIN YAPIYORUM
BAZI EKSİK ŞİİRLERİMİZ VAR AMA RAPORUMU HAZIRLADIM YARIN OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURU YAPIYORUM.
GÜRLER İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
KIRIKKALE
İlgi: Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 07 Ekim 2008 tarih ve B.08.MEM.4.71.00.02-510/17400 sayılı yazıları.
Türk Edebiyatında ‘Gülce Edebiyat Akımı’ olarak; yeni şiir türleri deneyerek, Türk şiirine nefes aldırmak ve aruz, hece, serbest şiir kavgasına karşılık bu nazım türlerini barıştırıp kaynaştırmak istiyoruz.
Bu amaçla yazdığımız şiirlerin Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde işlenebilirliğini veya faydalanılabilirliğini düşündüğümüzden; şiirlerin özellikleriyle beraber bazı örneklerini bilgilerinize arz ederim.
Gürler İlköğretim Okulu 14.10.2008
2-A Sınıfı Öğretmeni
Kırıkkale Osman Öcal
Ek: 36 sayfa çalışma raporu
SÖZ KONUSU RAPORDA (Üçgen)konusunda örnekler şunlardır:
8- ÜÇGEN YENİ NAZIM ŞEKLİ
-Yeni Nazım türü önerilerimizden birisi daha..-
1-Hece vezni esas alınarak yazılmaktadır.
2-Bir hece ile başlamakta, istenilen heceye kadar da uzatılabilmektedir.
3-Önemli olan iki özellik, şiirin, 1,2,3,4,5... heceler ile mısra yapısının oluşturulmasıdır. Bu özelliği nedeniyle (üçgene benzediğinden) üçgen ismini almıştır.
4-Değişik üçgen şekilleri olabileceği gibi, çok değişik üçgen şiirleri de yazılabilir.
GİTME KAL!
Sen
Gelir
Gidersin
Çiçeklenir
İçimdeki dal
Gerçeğe döner düş
Gerçeğe döner masal...
Kokun, nefesin, sesin
Odamı doldurur...
Tez biter zaman
Susar saat
Diyemem
Gitme
Kal! ...
Kal...
Canım,
Kal gülüm
Kal n'olursun,
Biraz daha kal...
Uzat ellerini
Öpeyim, koklayayım
Haydi sarıl boynuma
Bitsin yetimliğim
Ah bile demem
Çiçeğimi
Dalından
Kopar
Al...
Mustafa CEYLAN
Yanıp Dayanacağım (ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi)
Ey!
Aşkı
Öldürüp,
Diriltenim;
Diyen kadınım!
Vurma vurma artık,
Cansız bırakma yeter!
Çırpınan sevda düşlerim
Dolmasın karanlık dehlize.
Mahpusta çürümeye razıyım,
Gardiyan sen olduktan sonra, inan
Gün görmeyen odamda harlanacağım
Toprak dolana dek yıldız döken gözlerin
Mecnun gönle yaslanıp, tutsağı kalacağım…
Ah!
Karam,
Mor dutum,
Gönül kuşum.
Durul ve şahlan,
Kulaç vur buluta!
Ağlasın sevda sevda,
Islansın mor dudakların
Gamzelere yürüsün pembe
Ve bir daha ve bir daha asla;
Hicranım olmasın, kadehe dolan
Yoksa, ölüme kadar hep yanacağım.
Mecnun sevdasıyla yanıp, dayanacağım,
Yağmur yüklü ismini,sensiz anmayacağım…
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
-8
--9
--10
--11
--12
--13
--14
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
-8
--9
--10
--11
--12
--13
--14
21.09.2008
Osman Öcal
-GÜLCE EDEBİYAT AKIMI-Büyük ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi-
DUR GİTME!
Bir
Tufan,
Gümbürtü…
Kopup gelen
Yüreğimizden...
Acılarımızı
Bala sürdük be gülüm…
Şimdi küsmüş gidiyorsun
İnanmam, inanamam asla
Hatırı yok mu geçen günlerin?
Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm!
Hüzün bulutunu göğe savur
Bırak çantayı otur şöyle
Kahven nasıl olsun söyle…
Hani çile kaymaktı?
Gelecekti bahar
Gül açacaktı…
N’oldu şimdi?
Dur gitme!
Gitme
Can! ..
Harun YİĞİT
Gönül Sızım
Buz
Gibi
Kesildim
Nefes bile
Alamadım ki
Seni gördüğüm an
Damarımda durdu kan
Sancılandı tek yaram
Sevmek bana haram
Gönül sızıma
Senden sonra
Yıllarca
Bastım
Tuz
Kör
Olsun
Bakarsan
Demiştin ya
Bir başkasına
Bunca sene sonra
Söyle Allah aşkına
Neden çıktın karşıma?
Unutmuştu gözler
Sönmüştü közler
Bu gözlerle
Bak yine
Közler
Kor
03. 10. 2008
Gülten Ertürk
Gül Fidesi
Dün
Güne
Gelince
Bitmek bilmez
G ü n ü n çilesi
Hüzün olup akar
Yerleşir yüreğine
Hesabı uzar geçmişin
Nedense gelmez gidesi
Oysa gün gül fidesi
Görünce güneşi
Açar pembe al
Dalında bal
Gün bugün
Günde
Kal
Hülya Ekmekçi
Gelme Yar
Sen
Artık
Gelme yar
Kararsızlık
Yakışmaz sana
Bilirim kalbinde
Bitmeyen savaşların
Eşsiz sığınakları var
Haksızlık ederken kendine
Ruhumu Araf’a sürükledin
Ne cennette ne cehennemdeyim
Görünmez bir cenderedeyim
Boşluklarda dolansam da
Razıyım yokluğuna
Bildiğim, seninle
Çıktığım yolda
Sensizlik var
Yar gelme
Yürek
Har
Hülya Ekmekçi
KUM
Uçsuz bucaksız bir kumsalda yürüyorum
kumsal toz duman kızıl gün batımında
arkamda bıraktığım ayak izlerim yok
dalgalar yalıyor mahkum yüreğimi,
gözyaşımın tuzunda yanılgılarım,
hıçkırıklarımda pişmanlıklarım,
salyangoz kabuğunun içinde
geçmişin sesleri kaoslarım,
bir dalgaya esir düşmüş
kumdan kale yaşantım,
savrulan saçlarımın
kokusunda ben,
uçuş uçuş kum
tanelerinde
sen.....
ağlamıyorum
gözüme kum kaçtı
RENGİN ALACAATLI
GEL
Sesin
Uzaktan
Uzaklardan
Çalar kapımı
Kesilir nefesim
Titrer elim ayağım
Gözlerimde yağmur başlar
Kirpiklerim öksüz kalır
Öldürürken hasretin
Adını korkarak
Zikreder şu dilim
Sensizliğimde
Saklayamam
Korkarım
Korkma
Gel…
Ali ALTINLI – 01/10/2008
******************************************************
-----Devamı Var-----
Kimden : Vuslatî/osman öcal (Bay)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 11.10.2008 19:11 (GMT +2:00)
Konu : Özlerim (TEKİL- Yeni Nazım Önerisi)
yorum ve eleştiriye açık
Özlerim (TEKİL- Yeni Nazım Önerisi)
Özlerim…
Nemli gözlerim.
Rüyama girdin oğul!
Gir, göreyim seni elbette;
Sordum tertibine, dedi; nöbette.
Vatan sevdası candan ötedir derdin ya…
Ah bir asker olsam, muradına erdin ya…
Nöbet bitmedi mi hala nerdesin,
Belli ki çok uzak yerdesin.
Zaman akıyor oğul!
Yolu gözlerim,
Özlerim…
Özlerim…
Dalgın gözlerim.
Tertibin koşar oğul!
Gelenler var sanki uzaktan;
Dediler; şehit şehit var tuzaktan;
Dilim lal, dizim küt, gelenler hep yaralı…
Gidip dönmemek miydi sevdanın kuralı?
Şafak sökmekte sen hala gelmedin
Biliyorum ki sen ölmedin.
Şehit diyorlar oğul!
Kanlı gözlerim,
Özlerim…
10.10.2008
Osman Öcal
**************************************************************
Kimden : Harun Yigit 1 (Bay, 51)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 11.10.2008 10:17 (GMT +2:00)
Konu : GÜLCE SELAMLAR, SAYGILAR
İşte ancak gelebildim.
Gene de yol uzun değildi.
Bütün can'ları saygıyla selamlıyor
ve
Büyük ÜÇGEN denememi sunuyorum...
-GÜLCE EDEBİYAT AKIMI-Büyük ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi-
DUR GİTME!
Bir
Tufan,
Gümbürtü…
Kopup gelen
Yüreğimizden...
Acılarımızı
Bala sürdük be gülüm…
Şimdi küsmüş gidiyorsun
İnanmam, inanamam asla
Hatırı yok mu geçen günlerin?
Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm!
Hüzün bulutunu göğe savur
Bırak çantayı otur şöyle
Kahven nasıl olsun söyle…
Hani çile kaymaktı?
Gelecekti bahar
Gül açacaktı…
N’oldu şimdi?
Dur gitme!
Gitme
Can! ..
Harun YİĞİT
****************************************************************************
Şiir dünyamıza birbirinden güzel gül yağmuru damlalarıyla gelen GÜLCE EDEBİYAT AKIMIMIZ'ın ortaya attığı ÜÇGEN NAZIM TÜRÜ, başlıbaşına YENİ BİR HECE -KALIP ve ölçüsüdür. Azdan çoğa veya çoktan aza hece sayılarına göre mısra dizilişleriyle çok değişik ÜÇGEN şiirleri yazan dostlarımızı görmekten mutluyuz.
Yukarıda ki şiirimde ben, 1' den 11'e, sonra 11' den 1'e inen bir hece dizilişini denedim ve adına da 'BÜYÜK ÜÇGEN' dedim.(11 orta noktasında
'Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm! ' beyitiyle 'şah beyit' yapmaya çalıştım.
Umarım başarılı olmuşumdur.
Saygılarımla.
Harun Yiğit
-----
Bu şiirin hikayesi:
DUR GİTME!
HECE SAYISI.......Mısra
1............................Bir
2........................... tufan,
3............................gümbürtü…
4............................kopup gelen
5............................yüreğimizden...
6...........................acılarımızı
7...........................bala sürdük be gülüm…
8...........................Şimdi küsmüş gidiyorsun
9...........................İnanmam, inanamam asla
10..........................Hatırı yok mu geçen günlerin?
11..........................Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
11..........................Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm
10..........................Hüzün bulutunu göğe savur
9...........................Bırak çantayı otur şöyle
8...........................Kahven nasıl olsun söyle…
7...........................Hani çile kaymaktı?
6...........................Gelecekti bahar
5...........................Gül açacaktı…
4..........................N’oldu şimdi?
3...........................Dur gitme!
2.........................Gitme! ...
1 Can!
Harun YİĞİT
***********************************
Tamam Ceylan hocam,
Başardım nihayet
sağolasın...
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 10.10.2008 05:48:00
Konu: TEKİL-Nazım Önerisine(Dumanı Üstünde) DOĞRU METİN
----------
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
Nazım Türü: TEKİL
************************
ELLERİN SABAH ISLAKLIĞI
Nice bir vakittir aklına gelmem neden?
Bakışın yamaçların sarplığıdır,
Elllerin sabah ıslaklığı
İçimi üşütürsün
...............Rüzgâr mısın ki?
Kahkahanı duydukça yad-yaban balkondan
Ölür kelebekler, güvercinlerim
Başıma dolanır cinlerim...
Git aklımdan! Gitmezsin
...............Efkâr mısın ki?
Hangi denizde
Saltanat kayıkların?
Boğuluyorum dalgandan
Çevrende tur atar tayfalar. Helâl! ..
İpekte kılıcı duran
...............Hünkâr mısın ki?
Git, haydi git, git! ..
Hiç geçme sokağımdan
Bırak beni, bendeki bana! ..
Kaç bahar,yaz geçti gelmem aklına
Düşlerine bile giremem...
...............Var mısın ki? ..
Bilsem kim var altında göz kapaklarının?
Işıması kime dudaklarının?
Yarının gece bekçisi ben
Umut fenerlerini
...............Yakar mısın ki?
Biliyor musun ölüm neden korkutucu?
Sana saltanat kaybı, bana hasret...
Ruhum, kuru ot yanışında
Gönlüm, uyanışında...
...............Bakar mısın ki?
Debdeben boşa,
İnat etme, gel, anla!
İç musikin bitti bitecek
Gör hesabını Ceylan'la son defa
'Sazlar çalsın çamlıda'...
...............Çıkar mısın ki?
Saç uçlarında
Duru mavi kar suyu
Dizgin tanımaz zaman atı
Havan, yürüyüşün alfıranga
Bir gün bencileyin kefen
...............Kokar mısın ki?
Mustafa CEYLAN
Harun YİĞİT Kardeşim tarafından önerilen ve 'TEKİL' adını verdiğimiz YENİ NAZIM TÜRÜ'nün
Şematik yapısı şöyledir:
.......................3 Hece
...........................5 Hece
...............................7 Hece
....................................9 Hece
..........................................11 Hece
..............................................13 Hece
...................................................15 Hece
Veya bunun tersi de olabilir.
Ayrıca;
Şair tekil hece mısraları oluşturarak; dilediği mısradan başlatabilir şiirini.
Değişik şekillerde TEKİL NAZIM TÜRÜ oluşturulabilir. Kafiye konusu tamamen şairin insiyatifi ve şiirin gelişine bıraklımıştır.
Yukarıda sunduğum dumanı üstündeki örnekte de ben;
.....................................................13
..................................................11
...............................................9
...........................................7
......................................5
......................................5
..........................................7
.............................................9
..................................................11
........................................................(13= 8+5)
Dizilişini uygulamaya çalıştım.
Umarım, hata etmemişimdir.
Bir kaç gündür yoğun işlerim sebebiyle grubumuzla 'paylaşım' yapamadım, nete de fazla giremedim. O yüzden bağışlanır mıyım bilmem? Yoksa Mehmet Nacar Hocam kessin cezamı, boynum kıldan incedir.
Selamlar, saygılar...
*********************************************************************
Gönderen: Ozan Sentezi/Gültekin Toga
Alan: (grup üzerinden) osman7159 osman öcal
Tarih: 09.10.2008 21:52:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] Efsane Gül yeni hece nazmı gülcenin tekil metoduyla yazdığım şiiri paylaşima sunuyorum selam
----------
Yeni hece nazmı gülcenin tekil metoduyla yazdığım şiiri paylaşima sunuyorum.Gönğl dolusu selam ve sevgilerimle dostlar
Efsane Gül
Uçacağım; kanat yok
Çıkacağım; güç yok, takat yok
Bir kul için bundan acı tokat yok..
Doruklarda açmış; bana efsane gülüm...
Zevali çok yakındı
Sayılı an günde ikindi
O can seher vakti bende ikindi
Kan döker guruba al,al baksana yolum..
Bağrı yanık olarak
El sallıyor Sentezi´ye bak
Artık baykuş gelir konuk olarak
Döndü sürü girmiş bağa,bostana halim..
Ozan Sentezi
-----
Bu şiirin hikayesi:
Mustafa Ceylan Hocamın başlattığı gülce hece nazmının tekil kalıbıyla yazılmıştır..Buradan Mustafa Ceylan Hocaya Teşekkür ediyorum..
Bir kıtadaki her mısra ayrı tekil hecelerden oluşuyor
7,9,11,13 gibi....Bu metotla farklı tekil hece sayıları da kullanılabilir..Hocamın dediği gibi Maksat güzeli bulmaktır..Şahsen ben içime sine sine sizinle paylaşıyorum
****************************************************************
Gönderen: Refika Doğan/Yeni Edebi Akım-Gülce/
Alan: (grup üzerinden) Ozan Sentezi/Gültekin Toga
Tarih: 08.10.2008 05:40:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] ÜÇGEN Şiir üzerine yorum ve eleştiriler...
----------
Merhaba Grubum, Saygıdeğer Dostlarım, Can'larım.,Aşağıda örnek vereceğim, deneme mahiyetinde, temel ana hatlarıyla aslına sadık kalan (hece vezini ile yazılıp, azalarak ya da çoğalarak üçgen şeklini alan) ancak şiirin ortasında - en fazla hece sayısını örnek alarak- kurdele ile boğum yapılmışçasına yer alan iki mısrası ile... Ardışık olmayan, arada iki hece farkıyla azalarak ya da artarak tek heceye inen bu, ÜÇGEN şiir denemesini 8 düzelterek) grup üzerinden değerli yorum ve eleştirilerinize sunuyorum. MADEM Kİ BİR ATELYE GRUBUMUZ..MADEM Kİ YENİ BİR EDEBİ AKIM Gülce' miz, o halde yeni şeyler yaratalım yaratıcı usumuzun derinliklerinde Ceylan hocamızın bizlere açtığı bu ışıklı yolda.Şimdiden teşekkür ediyor, katkılarınızla şiirin yarınlarına birer gonca gül diktiğinizi bilmenizi isterim. RefikaDoğan
Yeni Edebi Akım=Gülce
Ne kaldı? (Üçgen)
...Dibek taşı mı yürek,dur hele vayy..
.....Dövüle dövüle duruldu
.......Bekle bekle, yâr gele...
.........Dipten vuruldu
...........Hergele
..............Vayy...
Umutsuz bir aşkın şehidi yürek
Yalansız sevmenin şahidi yürek.
..............Oyy...
............Oy başım
..........Defter dürüldü
........Gelsin kavim gardaşım
.......Dönüş yok, toprağım karıldı
.....Ne kaldı geriye? Dikili taşım, oyy..
Refika Doğan
*********************************************************
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: (grup üzerinden) osman7159 osman öcal
Tarih: 08.10.2008 02:40:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] ÇEVİRİ-ÜÇGEN-ELEŞTİRİLERİNİZİ BEKLERİM(DON'T GO -STAY-)
---
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
******************************
Nazım Türü: ÜÇGEN
************************
GİTME KAL!
Sen
Gelir
Gidersin
Çiçeklenir
İçimdeki dal
Gerçeğe döner düş
Gerçeğe döner masal...
Kokun, nefesin, sesin
Odamı doldurur...
Tez biter zaman
Susar saat
Diyemem
Gitme
Kal! ...
Kal...
Canım,
Kal gülüm
Kal n'olursun,
Biraz daha kal...
Uzat ellerini
Öpeyim, koklayayım
Haydi sarıl boynuma
Bitsin yetimliğim
Ah bile demem
Çiçeğimi
Dalından
Kopar
Al...
Mustafa CEYLAN
******************************
DON'T GO -STAY-
You
Come
And go away.
On the branch of my heart
Comes into flowers.
Dream becomes real,
Legend becomes true.
My room is full of
Your smelling.breathe and voice.
Time passes quickly,
The clock becomes quiet.
I can't say
Don't go,
Stay.
Stay
My love,
My ROSA.
Stay please,
Little more.
Give me your hands.
Let me smell,kiss.
Embrace my neck,please.
Let it be
At the end of my loneliness.
I can't say anything
Pick my flower up
From ıts branch
Take.
Mustafa CEYLAN
Çeviri: Ayşenur Ökten İZGİN
******************************************************************
Kimden : Refika Doğan (Bayan, 54)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 29.9.2008 03:00 (GMT +2:00)
Konu : Yeni Edebi Akımın Gülce' si; Sürgün(Üçgen Şiir) Ve Afet KIRAT..
SÜRGÜN (Üçgen Şiir)
Afet KIRAT
Mukadderatın ayırdığı sevgilinin ayrılığına sürgün diyen ve bu ayrılığa dayanmakta zorlanarak kavuşma anını düğüne benzeten değerli şair Afet hanımın dizelerindeki yürek çağıltılarının yanında; Yeni Edebi Akım= Gülce' mize verdiği destek dolayısıyle kendilerine teşekkür ediyor, ÜÇGEN şiir çalışmasının yanında, bu akımın değişik antetli diğer türlerine de aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Ve bu konuda da aynı güzellikte dizelerle edebi arenada hak ettiği yere geleceğine... ÜÇGEN Gülce 'SÜRGÜN'; (14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 /
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14) hece vezni ve ( a / a - b / b - c / c - d / d - e / e - f / f / f / f &
f / f / f / f - e / e - d / d - c / c - b / b - a / a) şeklinde oluşan şematik yapısı...Genişten dara azalarak gelen açılımı ve farklı estetizmi ile son derece hoş ve özgün bir çalışma olmuş. Şiiri ciddiye alan, emek veren ve özen gösteren çabalarınızın devamıyla,saygı ve sevgimle, dostça..Refika Doğan'
******************************************************************
Offffffffffffffffff...! Çok özür dilerim grubumdan, dostlarımdan, canlarımdan ve de Osman ÖCAL beyden! Böylesine bir nida ile yanıt verdiğim için...İlk kez burada, genel paylaşıma açık bir grup üzerinden bu derece özel ve içten bir beğeni dile getirdim! Nasıl olduğunu bilemiyorum..! Bir yürek böyle sevebilir mi sahi? Evet, sevgi, sevda, aşk bu...Ama..Ama öyle kirletilmişken, öylesine örselenmişken sevgiler, hâlâ..Hâlâ yüreğiyle sevenler olabiliyormuş ya..!
Edebi çerçeve içerisinde dil' e, edebe, sevdaya, sevgiliye ve..YÜREĞİNE saygısını olağanüstü bir içtenlik ve estetizmle yazıya döküp okurla paylaşabilen o güzel yüreği..O güzel kardeşimizi ben de yüreğinden öpüyorum; yüreğine saygısı olan bir can olarak.. Teşekkürler güzel dost..Teşekkürler sevgili kardeşim; Osman ÖCAL! Grubum adına, Edebi paylaşım adına, yüreğim ve sevgi adına onur duydum sizinle..Hep de duyacağım! Dostça, dostlukla ve hep sevgiyle kalın, değerli dost..Refika Doğan
========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: osman7159 osman öcal
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 27.09.2008 20:01:00
Konu: Yanıp Dayanacağım (ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi)
----------
YORUM VE ELEŞTİRİYE AÇIKTIR.
Yanıp Dayanacağım (ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi)
Ey!
Aşkı
Öldürüp,
Diriltenim;
Diyen kadınım!
Vurma vurma artık,
Cansız bırakma yeter!
Çırpınan sevda düşlerim
Dolmasın karanlık dehlize.
Mahpusta çürümeye razıyım,
Gardiyan sen olduktan sonra, inan
Gün görmeyen odamda harlanacağım
Toprak dolana dek yıldız döken gözlerin
Mecnun gönle yaslanıp, tutsağı kalacağım…
Ah!
Karam,
Mor dutum,
Gönül kuşum.
Durul ve şahlan,
Kulaç vur buluta!
Ağlasın sevda sevda,
Islansın mor dudakların
Gamzelere yürüsün pembe
Ve bir daha ve bir daha asla;
Hicranım olmasın, kadehe dolan
Yoksa, ölüme kadar hep yanacağım.
Mecnun sevdasıyla yanıp, dayanacağım,
Yağmur yüklü ismini,sensiz anmayacağım…
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
-8
-9
-10
-11
-12
-13
-14
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
-8
-9
-10
-11
-12
-13
-14
21.09.2008
Osman Öcal
Kimden : Refika Doğan (Bayan, 54)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 21.9.2008 01:36 (GMT +2:00)
Konu : Yn: Yn: [yeni-edebi-akim..] HÜLYA EKMEKÇİ'den- Yeni nazım türü ÜÇGEN' çalışması..
KUM
Uçsuz bucaksız bir kumsalda yürüyorum ……….(13)
kumsal toz duman kızıl gün batımında…………….(12)
arkamda bıraktığım ayak izlerim yok……………(13)
dalgalar yalıyor mahkum yüreğimi,………….(12)
gözyaşımın tuzunda yanılgılarım,…………..(12) ü
hıçkırıklarımda pişmanlıklarım,………(11)
salyangoz kabuğunun içinde ………..(10)
geçmişin sesleri kaoslarım,(10)
bir dalgaya esir düşmüş ……(8)
kumdan kale yaşantım,………(7)
savrulan saçlarımın ……..(7)
kokusunda ben,………..(5)
uçuş uçuş kum……….(5)
tanelerinde………….(5)
sen..... ………….(1)
ağlamıyorum…….(5)
gözüme kum kaçtı……(6)
RENGİN ALACAATLI
///////////// -1(13)
////////////-2(12)
/////////////-3(13)
////////////-4(12)
////////////-5(12)
///////////-6(11)
//////////-7(10)
//////////-8(10)
////////-9(8)
///////-10(7)
///////-11(7)
/////-12(5)
/////-13(5)
/////-14(5)
/-15(1) ……….boğum noktası
/////-16(5)
//////-17(6)
Şiir teknik olarak “ ÜÇGEN “ olmasına rağmen, çok farklı yapılandırılmış! Ama bu üçgen, şematik yapısıyla tamamiyle Rengin hanımın kendi yaratıcılığında farklılık kazanmış bir üçgen! Aynı hece sayısında tekrarlarla apayrı bir teknik yaratılmış! Hele ki, son üçüncü mısrada tek hece ile sanki – hani pencere perdesini elimizde toplayarak ortasından ayrı bir ince kurdele ile boğum yaparız.. -İşte şiirin son üçüncü mısrasında tek hece ile böyle bir boğum yapılarak şiire ayrı ve hoş bir hava verilmiş..Görünüm olarak bu durum, bence estetik bir anlam katmış şiire. Yeni ve farklı bir bakış.. Sevgili Rengin hanımı, öncelikle bu samimi katkıları ve yaratıcı ruhunuyla kutlarım!
Gün batımı kumsalın beklediği andır; güneşin o harikulâde kızıllığıyla güne ve kumsala veda edişinin ayak sesleridir..Kumsal bu anlarda toz dumandır; o kızıllığın yakıcığıyla.. güneşe veda ve diğer yanda onun kızıllığıyla darmaduman… Şairde benzer duyguların girdabında yaralı.. Sevdalı yüreği yanılgılarının acımtrak tadında sessizce kusuyor kumsala..Belki de kendine…Kabul etmiş gibi görünen yüreğinin aslında kabullenemediği bir terkedilmişlik.. Bir salyangoz kabuğu kimbilir neleri saklıyordur; geçmişin yaşanmışlıklarına dair; belki yarınsız kahkahalar belki de riyânın kara yüzü..Gerçekte ise; seven ve aşkına kumdan kaleler yaratarak kendini esir etmiş bir yüreğin öyküsü…Geriye sadece kendisi kalan..Saçının telinde kendi kokusu..Uçuşan kum tanelerinde ise yaşanmışlıkları, sevdiği, aşkı… İçini acıtan, göz pınarlarına doluşan aşkı..Bir zamanlar tutkuyla sevilmiş bir yüreğe..Yüreğin adandığı bir sevdaya..Sevdanın acıttığı, yanılttığı ve pişmanlık yaralarıyla kanattığı yüreğin öyküsü…Hâlâ seven…sevmediği, unuttuğu sav’ıyla kendini kandıran yaralı yüreğin kumda ki iz düşümü..
Sevgili Rengin hanım, her zaman ki gibi; kadınsı duyguları ve bu duyguların ruhumuzda yarattığı o karmaşık hengameyi kendi çizginizle ne güzel yansıtmışsınız sözcüklere! Şiiri okurken insan kendini gerçekte kumsalda o darmadağınık ruh yapısıyla tahayyül edebiliyor ve tabii; kanayan yaralı yürekle..Bunu da en iyi kum, kumsal ve kabuğunda kendi dünyasını yaşayan salyangoz imgeleriyle ifade edebilir. Değerli katkılarınıza teşekkürlerimle birlikte; Üreten yüreğinize, kaleminize saygımla, dostça..Refika Doğan
========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: ***138*RENGİN ALACAATLI*
Alan: Grup: Yeni Edebi Akim =Gülce
Tarih: 18.09.2008 09:52:00
Konu: Yn: [yeni-edebi-akim..] HÜLYA EKMEKÇİ'den- Yeni nazım türü ÜÇGEN' çalışması..
----------
KUM
Uçsuz bucaksız bir kumsalda yürüyorum
kumsal toz duman kızıl gün batımında
arkamda bıraktığım ayak izlerim yok
dalgalar yalıyor mahkum yüreğimi,
gözyaşımın tuzunda yanılgılarım,
hıçkırıklarımda pişmanlıklarım,
salyangoz kabuğunun içinde
geçmişin sesleri kaoslarım,
bir dalgaya esir düşmüş
kumdan kale yaşantım,
savrulan saçlarımın
kokusunda ben,
uçuş uçuş kum
tanelerinde
sen.....
ağlamıyorum
gözüme kum kaçtı
RENGİN ALACAATLI
========================================
** YANITLANAN MESAJ ********************
========================================
Gönderen: MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım
Alan: (grup üzerinden) ***138*RENGİN ALACAATLI*
Tarih: 18.09.2008 00:20:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] HÜLYA EKMEKÇİ'den- Yeni nazım türü ÜÇGEN' çalışması..
---
Gelme Yar
Sen
Artık
Gelme yar
Kararsızlık
Yakışmaz sana
Bilirim kalbinde
Bitmeyen savaşların
Eşsiz sığınakları var
Haksızlık ederken kendine
Ruhumu Araf’a sürükledin
Ne cennette ne cehennemdeyim
Görünmez bir cenderedeyim
Boşluklarda dolansam da
Razıyım yokluğuna
Bildiğim, seninle
Çıktığım yolda
Sensizlik var
Yar gelme
Yürek
Har
Hülya Ekmekçi
**************************
Gül Fidesi
Dün
Güne
Gelince
Bitmek bilmez
G ü n ü n çilesi
Hüzün olup akar
Yerleşir yüreğine
Hesabı uzar geçmişin
Nedense gelmez gidesi
Oysa gün gül fidesi
Görünce güneşi
Açar pembe al
Dalında bal
Gün bugün
Günde
Kal
Hülya Ekmekçi
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 25.12.2009 23:42 (GMT +2:00)
Konu : GULLUKDERGİSİ.COM DA üçgen ŞİİRLERİ
1-İSMAİL KARA-Dur
2-REFİKA DOĞAN-Göz
3-REFİKA DOĞAN-Kavga
4-HARUN YİĞİT-DUR GİTME!
5-ÖMER ÖZTÜRK-GELSEYDİN SEN
6-MEVLÜDE DEMİR-YANLIŞ YAPTIN
7-Gülten ERTÜRK- Gönül Sızım
8-Osman ÖCAL- Yanıp Dayanacağım
9-Rengin ALACATLI- Kum
10-Ayfer Yaba - FANİ
11-Onur BİLGE - Ah
12-Necdet Arslan - Tasım
13-Mustafa Ceylan-GİTME KAL
14-OSMAN ÖCAL-Yine de Cansın
15-Yusuf BOZAN-Yar
16-ALİ GÖZÜTOK-Bir Gün
17-Mevlüde DEMİR-Geç
18-GÜLŞEN ŞENDERİN-Aşkın Şirazesi
19-TURAN UFUKTAN-Filistin
20-ALİ ALTINLI-GEL
21-AHMET İDRİSOĞLU-AY
22-AHMET İDRİSOĞLU-AÇ CAMINI
23-AHMET İDRİSOĞLU-ŞAİRİN AŞKI
24-HÜLYA EKMEKÇİ-Gelme Yâr
25-HÜLYA EKMEKÇİ-Gül Fidesi
Kimden : MustafaCeylan/GÜLCE-Yeni Edebi Akım (Bay, 60)
Kime : Grup: Gülce
Tarih : 26.12.2009 01:37 (GMT +2:00)
Konu : İŞTE TOPLU LİSTE
ÜÇGEN
********************
1-İSMAİL KARA-Dur
2-REFİKA DOĞAN-Göz
3-REFİKA DOĞAN-Kavga
4-HARUN YİĞİT-DUR GİTME!
5-ÖMER ÖZTÜRK-GELSEYDİN SEN
6-MEVLÜDE DEMİR-YANLIŞ YAPTIN
7-Gülten ERTÜRK- Gönül Sızım
8-Osman ÖCAL- Yanıp Dayanacağım
9-Rengin ALACATLI- Kum
10-Ayfer Yaba - FANİ
11-Onur BİLGE - Ah
12-Necdet Arslan - Tasım
13-Mustafa Ceylan-GİTME KAL
14-OSMAN ÖCAL-Yine de Cansın
15-Yusuf BOZAN-Yar
16-ALİ GÖZÜTOK-Bir Gün
17-Mevlüde DEMİR-Geç
18-GÜLŞEN ŞENDERİN-Aşkın Şirazesi
19-TURAN UFUKTAN-Filistin
20-ALİ ALTINLI-GEL
21-AHMET İDRİSOĞLU-AY
22-AHMET İDRİSOĞLU-AÇ CAMINI
23-AHMET İDRİSOĞLU-ŞAİRİN AŞKI
24-HÜLYA EKMEKÇİ-Gelme Yâr
25-HÜLYA EKMEKÇİ-Gül Fidesi
26-Mehmet ÖZDEMİR-Gönlüme Mihman Ol
Gönderen: Mehmet Ozdemir 4
Alan: (grup üzerinden) Vuslatî/osman öcal
Tarih: 26.12.2009 01:02:00
Konu: [yeni-edebi-akim..] GÖNLÜME MİHMAN OL (ÜÇGEN)
----------
GÖNLÜME MİHMAN OL (ÜÇGEN)
gafil gönlünü uyandır
uykunu düşlere sar
vaktimiz hazandır
bekletme ey yâr
rüyalardan
bir gece
çık da
gel
eylül benim yalnız yanım
hüzün damarımda kan
anlat bana canım
dinle beni can
yanakların
bağımda
açan
gül
güzün rengidir ayrılık
hep seni hatırlatır
olursa gayrılık
hasret çoğaltır
ölüm gibi
sensizlik
gitme
kal
kim kalıcı köhne handa
bir garip seferiyiz
sevda erir canda
gönül eriyiz
sevdazede
gönlüme
mihman
ol
Mehmet ÖZDEMİR
11 Ekim 2008 Cumartesi
Şiir-Edebiyat
[size=14pt]Harun YİĞİT[/size]
Değerli dostlar, gecen hafta sizlerle ilk olarak GÜLCE NAZIM önerimin ilki olan TEKİL;i sunmuştum. Aranızda Şiir ile ilgilenen var mıdır bilemiyorum. Bir kişi de olsa paylaşmanın verdiği onurla Bu hafada da BÜYÜK ÜÇGEN adını verdiğim başka bir Gülce Nazım önerimi sizlerle paylaşmaya geldim.
Büyük ÜÇGEN denememi sunuyorum...
-GÜLCE EDEBİYAT AKIMI-Büyük ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi-
DUR GİTME!
Bir
Tufan,
Gümbürtü…
Kopup gelen
Yüreğimizden...
Acılarımızı
Bala sürdük be gülüm…
Şimdi küsmüş gidiyorsun
İnanmam, inanamam asla
Hatırı yok mu geçen günlerin?
Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm!
Hüzün bulutunu göğe savur
Bırak çantayı otur şöyle
Kahven nasıl olsun söyle…
Hani çile kaymaktı?
Gelecekti bahar
Gül açacaktı…
N’oldu şimdi?
Dur gitme!
Gitme
Can! ..
Harun YİĞİT
************************************************** ****************************
Şiir dünyamıza birbirinden güzel gül yağmuru damlalarıyla gelen GÜLCE EDEBİYAT AKIMIMIZ'ın ortaya attığı ÜÇGEN NAZIM TÜRÜ, başlıbaşına YENİ BİR HECE -KALIP ve ölçüsüdür. Azdan çoğa veya çoktan aza hece sayılarına göre mısra dizilişleriyle çok değişik ÜÇGEN şiirleri yazan dostlarımızı görmekten mutluyuz.
Yukarıda ki şiirimde ben, 1' den 11'e, sonra 11' den 1'e inen bir hece dizilişini denedim ve adına da 'BÜYÜK ÜÇGEN' dedim.(11 orta noktasında
'Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm! ' beyitiyle 'şah beyit' yapmaya çalıştım.
Umarım başarılı olmuşumdur.
Saygılarımla.
Harun Yiğit
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
-----
Bu şiirin hikayesi:
DUR GİTME!
HECE SAYISI.......Mısra
1............................Bir
2........................... tufan,
3............................gümbürtü…
4............................kopup gelen
5............................yüreğimizden...
6...........................acılarımızı
7...........................bala sürdük be gülüm…
8...........................Şimdi küsmüş gidiyorsun
9...........................İnanmam, inanamam asla
10..........................Hatırı yok mu geçen günlerin?
11..........................Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
11..........................Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm
10..........................Hüzün bulutunu göğe savur
9...........................Bırak çantayı otur şöyle
8...........................Kahven nasıl olsun söyle…
7...........................Hani çile kaymaktı?
6...........................Gelecekti bahar
5...........................Gül açacaktı…
4..........................N’oldu şimdi?
3...........................Dur gitme!
2.........................Gitme! ...
1 Can!
Harun YİĞİT
http://bilgievreni.com/forum/bilgievreni-kulubu/gunluk-kose-yazilari/harun-yigit-yazilari/34157-gulce-edebiyat-akimi-buyuk-ucgen-yeni-nazim-onerisi.html
***************************************
http://www.edebiyatdunyasi.net/mods.php?go=yazilisiirler&kelime=Dur
Gitme&yer=baslik
Dur Gitme (Büyük ÜÇGEN denememi sunuyorum)
HarunYigit
11.10.2008 1 97
Dur Gitme (Büyük ÜÇGEN denememi sunuyorum)
Büyük ÜÇGEN denememi sunuyorum...
-GÜLCE EDEBİYAT AKIMI-Büyük ÜÇGEN-Yeni Nazım Önerisi-
DUR GİTME!
Bir
Tufan,
Gümbürtü…
Kopup gelen
Yüreğimizden...
Acılarımızı
Bala sürdük be gülüm…
Şimdi küsmüş gidiyorsun
İnanmam, inanamam asla
Hatırı yok mu geçen günlerin?
Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm!
Hüzün bulutunu göğe savur
Bırak çantayı otur şöyle
Kahven nasıl olsun söyle…
Hani çile kaymaktı?
Gelecekti bahar
Gül açacaktı…
N’oldu şimdi?
Dur gitme!
Gitme
Can! ..
Harun YİĞİT
******************************************************************************
Şiir dünyamıza birbirinden güzel gül yağmuru damlalarıyla gelen GÜLCE EDEBİYAT AKIMIMIZ'ın ortaya attığı ÜÇGEN NAZIM TÜRÜ, başlıbaşına YENİ BİR HECE -KALIP ve ölçüsüdür. Azdan çoğa veya çoktan aza hece sayılarına göre mısra dizilişleriyle çok değişik ÜÇGEN şiirleri yazan dostlarımızı görmekten mutluyuz.
Yukarıda ki şiirimde ben, 1' den 11'e, sonra 11' den 1'e inen bir hece dizilişini denedim ve adına da 'BÜYÜK ÜÇGEN' dedim.(11 orta noktasında
'Hem ağladık, hem de güldük be gülüm!
Tel tel olduk, hep döküldük be gülüm! ' beyitiyle 'şah beyit' yapmaya çalıştım.
Umarım başarılı olmuşumdur.
Saygılarımla.
Harun Yiğit
Alıntı
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#8
07/11/2012, 04:56
(Bu mesajı son düzenleyen: 07/11/2012, 04:57
Site Yönetimi
.)
ilaveten;
http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Kose/nazmi-oner/siirde-yeni-akim--gulce/b4d727d3-b673-452c-9e1b-657399a60dcf
http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Kose/nazmi-oner/mustafa-ceylan-ve-yeni-siir-akimi/7d11878a-3257-4d9f-bbe8-902de73296b5
http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Kose/nazmi-oner/besinci-antalya-sairler-bulusmasi/9d8810e3-8c1f-4a6e-a89b-0b7cb4363496
Yazının yayınlanış tarihi 30 kasım 2008 olup gülce tarif edilmekte.
Bu bir köşe yazısıdır.
yazan da gülececi değildir.
*
http://www.turansam.org/makale.php?id=486
(yayınlanış tarihi 08.04.2009)
http://www.anayurtgazetesi.com/default.asp?page=yazar&id=7819
(yayınlanışı 21.01.2010 gülce şiir türleri arasında üçgen i de saymış)
http://www.anayurtgazetesi.com/default.asp?page=yazar&id=4693
(yayınlanışı 13 Nisan 2009)
bunlar gazete köşe yazılarından örneklerdir.
*
http://asenaezgi.blogcu.com/utku-turkuleri-nihat-yucel/2755401
linkinde
Utku Türküleri (Maraş Destanı)-Nihat YÜCEL- Kitabından
K.maraş. Şubat.1998 yayını kitapdan bir sayfa örnek var.
http://www.antoloji.com/utku-turkuleri-maras-destani-ii-kirk-isik-kiz-siiri/
LİNKİNDE VE
Utku Türküleri-Maraş destanı(II)(Kırk ışık Kız-yayın tarihini
http://www.antoloji.com/nihat-yucel/siirler/ara-uTKU/
linkinden 10.05.2005 olduğunu görebilirsiniz.
Ve bu şair de GÜLCECİ değildir.
*
vE,
Osman ÖCAL'ın TUĞRA(I) isimli kitabı
ile
gene 2008 tarihli yayınımız olan Gülce Edebiyat Akımı broşürünü adres verirseniz hemen size posta ile gönderebiliriz.
*
selamlar, saygılar sunuyorum,
Mustafa CEYLAN
Alıntı
osman7159
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Sep 2008
Mesaj Sayısı:
1,772
Konu Sayısı:
555
#9
07/11/2012, 23:50
Gülce Edebiyat Akımında olmayan bir üçgen şiiri.
3 Haziran 2007 kayıtlı
http://www.antoloji.com/dik-ucgen-siiri/
Dik Üçgen
1-Hey
2-G i d i
3-Günler hey
4-Y a ş ı y o rum
5-Bu ne güzel şey
6-Nefes almak değil
7-Hissetmektir yaşamı
8-A c ı s ı y l a tatlısıyla
9-Güzel çirkin hepsi peyder pey
10-Sen de ortak ol bu sevincime
11-Ezgisi çalıyor bak elimde ney
12-Ve ben seviyorum yaşamayı he hey
13-Sana da yer var bu sofrada elimde mey
14-Bu şiir tamamen bana ait made in Turkey
Üç.haziran.ikibinyedi
Zaman:hipotenüsümü bulamadığım an
Ayşegül Arat
http://vk.com/club35666845
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Edebi hırsızlık ve "Gülce edebi akımı"la "zolal"sebkinin lal ilgili-ilqar müezzinzade
Site Yönetimi
0
3,943
30/10/2012, 19:34
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2024
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder