• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
“Yapıcı Muğlâklık”
Dışarıda Gazanfer Eryüksel
Yetkili Şair
***
Üyelik tarihi: Dec 2014
Mesaj Sayısı: 180
Konu Sayısı: 179
 
#1
31/03/2017, 12:42
“Yapıcı muğlâklık”…

Gazanfer ERYÜKSEL

Bireyden topluma genişleyen bir açıyla algı yönetimine bakarsak “yapıcı muğlâklık” kavramıyla karşılaşırız. Kitlelere tam açıklanmayan, çokluk üstü örtülü bir hedefe yönlendirirken kullanılan söylemlere “yapıcı muğlâklık” denilmektedir. Henry Kissinger “Yapıcı Muğlâklık” kavramını şöyle tanımlamaktadır. "Politik bir amaca ulaşmak için dilin kasten muğlâk olarak kullanılması…"

Bir insan denizi olan toplumda her birey balık gibidir. Şairin “Ol mâhiler ki derya içredirler deryayı bilmezler” dediği gibi… Burada eskilerin “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür” sözünü de hatırlatmama izin verin lütfen… Yeni kuşaklar için günümüz Türkçesiyle söylersek, “İnsan belleği unutma özürlüdür.

İşte bu noktada bakıp geçtiğimiz, okuyup da unuttuğumuz ama çokluk görmediklerimize ayna tutmaya çalışalım.

Kıbrıs’taki Annan Planı… KKTC’deki Türk halkına “AB vatandaşlığı” gibi “yapıcı muğlâklıkla” sunulan dayatma (havuç) Kıbrıs’tan Türkleri silme planıydı. Ancak kullanılan slogan “Yes be annem”di. Kıbrıslı Türkler bu havuca “evet” dediler. Ancak Rum tarafı “hayır” dediği için Annan Planı hayata geçirilemedi.

Özal’ın “Federasyonu tartışalım” ifadesi de “yapıcı muğlâklık” kavramının örneklerindendir. Üstü örtülen amaç iki hamle sonrası Türkiye’nin Güneydoğu’sunun ülkeden kopartılmasıydı. Birinci hamle Irak’ın Kuzeyindeki Kürt otonom bölgesi Türkiye’ye katılacaktı… Federasyon… Toplum Musul-Kerkük bize katıldı diye sevinirken yapılacak plebisit ile ülkenin Güneydoğusu bölünüp gidecekti.

Özal’ın “Türk dediğin nedir ki?” sözü toplumda büyük tepki alınca proje askıya alındı ve uygun zaman, zemin ve kişi aranmaya başlandı. AKP işte bu arayışın ürünüdür.

Erdoğan’ın “Türk vatandaşlığı” yerine “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” kavramını gündemde tutması da “yapıcı muğlâklık” kavramının örneklerinden biridir. Yıllardır ısrarla “36 etnik grup/unsur” söylemini kullanmaktadır. “Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Gürcü…” diye saymaya başlayarak “Türk” kavramını 36 gruptan birinin adıymış gibi göstermektedir. Böylece Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” sözü reddedilerek Türkiye halkı 36’ya ayrıştırılmaktadır.  

Sıkışınca da “Tek millet” diyerek durumu idare etmeye çalışmaktadır. Ama bir gün boş bulunup, tıpkı Özal’ın “Türk dediğin nedir ki?” demesi gibi “İbrahim milleti” söylemiyle üstü örtülü niyetini açığa vurmuştur. “İbrahim milleti” denilen yapı kimin atasıdır? Bilenler bilmeyenlere söylesin lütfen…

Erdoğan’ın 2006 yılından beri söylediği “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” ifadesi kabul görmeyip tepki alınca 2013 yılında ilginç bir gelişme yaşanmıştır. “T.C.” ibaresinin resmi tabelalardan kaldırılması girişimine tepki gösteren bazı aydınlar tarafında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” söylemi kullanılmaya başlanmış ve ne yazık ki yaygınlaşmıştır. Bu hamleden sonra Anayasa’dan çıkartılması önerilen “Türk vatandaşlığı” kavramı giderek terk edilmiştir.

Erdoğan tarafından ısrarla ifade edilen “36 etnik grup ve Türk vatandaşlığını ret” söylemleri küresel çeteler tarafından Türkiye’ye dayatılan Başkanlık ve eyalet sisteminin paralelinde olmadığını söylemek mümkün müdür?

“Yapıcı muğlâklık” kavramına ekonomiden bir örnek vererek bitirelim yazımızı. “Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” ibaresi kapitalizmin gelişme döneminin ideolojik ifadesi olan Liberalizm’in özet anlatımıdır. Daha sonra “vahşi kapitalizm” olarak da adlandırılan bu dönemde “yapsınlar ve geçsinler” eylemleri, sadece patronlar içindir. İşçilerin ne çalışma saatleri bellidir, ne sendika örgütlenmesi söz konusudur. Çocuklar inanılmaz düşük ücretlerle, kadınlar yarın yevmiye ile çalıştırılmaktadırlar. Bu sisteme seçilen isim ise “liberte” yani özgürlük kökünden türetilmiş “liberalizm”dir. Kime özgürlük? Bir kesime… Yani patronlara… Kime “yapıcı”? Patronlara…  Kime muğlâk? Çalışanlara…  

16 Nisan’daki referandumda toplumu “Evet” tercihine yönlendirenler de söylemlerinde “yapıcı muğlâklık” anlayışı kullanarak gerçek hedeflerinin üstünü örtmeye çalışmaktadırlar.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı  
Tweet      
     


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2021 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder