• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
29 Ekim’de Atatürk’ü Anlayabilmek
Dışarıda Ahmet Özdemir
Yetkili Şair
****
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesaj Sayısı: 593
Konu Sayısı: 593
 
#1
29/10/2016, 16:49
Cumhuriyet olmasaydı var olur muydum? Torunlarım olacak mıydı? Üzerine insan kaderinin, olmuş ve olacakların yazılı olduğuna inanılan İlahi levhaya, eskiler, “levh-i-kalem” derler. Kuşkusuz bunların hepsi, alnımızda yazılı. Cumhuriyet’in kurucusu  Atatürk’ün  varlığı da bir raslantı değil.

Yüzelli yıl önce yaşamış Şarkışlalı bir halk ozanı var. Adı Serdarî. Bir destanına :


“Nesini söyleyim canım efendim / Gayri düzen tutmaz telimiz bizim. / Arzuhal etsem de deftere sığmaz / Omuzdan kesilmiş kolumuz bizim.” diyerek başlıyor. Bu uzun destanı ” Serdari halimiz böyle n’olacak / Kısa çöp uzundan hakkın alacak / Mamurlar yıkılıp viran olacak / Akibet alınır öcümüz bizim” diyerek bitiriyor.
Şarkışlalı Serdari ve onun peşinden gelenler, “Gayri düzen tutmaz telimiz bizim” karamsarlığı içindeyken bir Mustafa Kemal doğdu.


Okşar, över gibi gösterip Atatürk’e vuranları görüyoruz. Oysa akıl perdesini ve gönül kapılarını aralayıversek, biraz vicdanın sesini dinleyebilsek…


Atatürk’e göre, güzel san’atlar uygar olmanın işaretidir. Fikir hayatının can damarı ve kültürlü insan yetiştirmede eğitim aracıdır. Diyor ki:


“San’at, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, yontma oyma ile olursa heykeltraşlık, bina ile olursa mimarlık olur. …. San’atkâr da, toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”


Atatürk’e göre, san’atkâr ile bütün millet, bütün insanlık övünür. San’atkar, insanlığın ortak değeridir.  “Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltraş yetiştirecektir.” diyor.


Atatürk; “Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neş’esi, ruhu, sevinci, herşeyidir. Yalnız müziğin çeşidi incelenmeye değer. Bunu açıkça bilmeliyiz. Milli ince duyguları, düşünceleri anlatan yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir an önce modern müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu düzeyde Türk millî müziği, yükselip evrensel müzikte yerini alabilir.” diyor.


Atatürk; “Askerlik bile, kendini içinde bulunduğu topluma anlatabilmek ve büyük insanlık ve kahramanlık yolculuğunu hazırlayabilmek için uyandırıcı, yönlendirici, harekete geçirici ve nihayet fedakâr ve kahraman yapıcı vasıtayı edebiyatta bulur. Bu itibarla edebiyatın her insan topluluğu ve bu topluluğun şimdiki durumunu ve geleceğini koruyan ve koruyacak olan her kuruluş için en esaslı eğitim vasıtalarından biri olduğu, kolaylıkla anlaşılır.”diyor.


Atatürk; “Güzel san’atlarda başarı, bütün inkılapların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır.” diyor.


Atatürk : ” San’atsız kalan milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyor.


Ve Atatürk: “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat bir san’atkâr olamazsınız” diyor.


Atatürk’e göre,  kamuoyunun araştırılmasının bilinmesinin önemi büyüktür. Kamuoyunu temsil edecek sağlıklı bir basını gereklidir. Türk milletinin sağlam bir fikre sahip olması, sağlam bir kamuoyu oluşması için temeldir. Atatürkçülükte basının görevi, yalnız olayları yansıtmak değildir. Basın verdiği bilgiler, yaptığı yorumlar, ileri sürdüğü fikir ve düşüncelerle geniş halk kitlelerinin eğitim ve öğretimine katkıda bulunmalıdır. “Basın milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatmada, ona doğru yolu göstermede, bir milletin muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özetle bir milletin hedefi mutluluk olan ortak yönde yürümesinin sağlanmasında basın, başlı başına bir kuvvet, bir okul, yol göstericidir.”


Medyada yalnız sürüm ve kazanç hırsı hâkim olursa, halka yol gösterme, halkı eğitme, halkı temsil etme niteliği kaybolur. Atatürk düşüncesindeki gazetecilik, bir kazanç işi değil, toplumsal kuruluşlardır.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı  
Tweet      
     


Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Arif Nihat Asya' nın ATATÜRK ŞİİRİ var mı? Ahmet Özdemir 0 7,459 09/01/2015, 12:58
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Atatürk'ü anlayabilmek Ahmet Özdemir 0 804 29/10/2014, 12:56
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Atatürk'ü Anlamalı Ahmet Özdemir 1 1,074 09/07/2013, 02:21
Son Mesaj: RefikaDogan
  Atatürk Adapazarı’nda Ahmet Özdemir 0 1,034 16/06/2013, 04:31
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Atatürk Bektaşi miydi? Ahmet Özdemir 0 2,120 21/04/2013, 23:10
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Atatürk Bektaşilik ve Cumhuriyet fikri Ahmet Özdemir 1 1,262 20/04/2013, 09:18
Son Mesaj: osman7159
  Atatürk ve Bektaşilik Ahmet Özdemir 0 1,163 20/04/2013, 01:01
Son Mesaj: Ahmet Özdemir

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2023 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder