• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
ALEVİ AÇILIMI
Dışarıda Sabit İnce
Yetkili Şair
***
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesaj Sayısı: 145
Konu Sayısı: 143
   
#1
16/11/2014, 19:24
ALEVİ AÇILIMI



13 Kasım 2014 Perşembe Saat 10:06

Sabit İNCE





Hükümet Alevi açılımı işine başlarken Aleviliği tanımlamaya kalkışmasın. Bu, şimdilerin en başat liberal söylemi ya da bir kısım Alevi tarafından seslendirilen itiraz.
ilk bakışta doğru bir söylem gibi görülebilir ama mesele bununla bitmiyor. 
 tanımlamaya kalkışmasın Hükümet. Kim nasıl Alevi olacaksa öyle olsun.diyenler var. 
Ama asıl mesele o değil. 
- Alevi açılımının içeriğini belirlemek için birileriyle görüşmek gerekiyorsa, ki gerekiyor, peki o zaman kiminle görüşsün Hükümet?
  Alevilerin kendi aralarında seçtikleri ve bütün Alevileri kapsayan bir temsili heyet var mı? Talepler listesini ortaya koymak için bizzat Alevilerin bir Alevi tanımı yapması gerekmiyor mu?
  Evet gerekiyor ama hükümetin muhatabı kim olacak? Diyelim ki bir mutabakat sağlandı, bunu bütün alevi dernek, vakıf ve kuruluşları kabul edecek mi? Kesinlikle bu sorunun cevabı hayır. 
Başbakan Davutoğlu’nun Akil İnsanlar Heyetleri ile yaptığı görüşmede, Cem Vakfı Başkanı, kendisi de bir “Dede” olan Prof. Dr. İzzettin Doğan söz almış, Konuşmasının bir yerinde şöyle demiş:
- "Sayın Başbakan tıpkı Kürt sorununun uluslararasılaştırılması gibi Alevi sorununun da uluslararasılaştırılmasını isteyen ve Türkiye’yi buradan vurmak isteyen bir gelişme var. Çözün bu Alevi sorununu."
   Belli ki İzzettin Doğan, mesela Almanya’da geliştirilmek istenen bir oyundan rahatsız.
   Almanya’daki bu oyunun aktörlerinin de Alevilik adına hareket ettiklerini söylemeye gerek var mı?
  “Çözüm süreci”nde Kürtler adına sadece terör örgütü ve uzantılarının muhatap alınması, geniş Kürt toplumu tarafından tepki ile karşılandı. Ve işin bu hale gelmesinin örgütü güçlendirdiği, diğer Kürtler üzerinde baskısının artmasına yol açtığı değerlendirmesi her gün biraz daha doğrulanıyor. Hükümet de şimdi o çizgiyi restore etmeye uğraşıyor, Kürt temsilinin daha çok olmasını ve hepsiyle görüşülmesi yönünde bir çizgiye doğru gidiyor. 
Diyelim bünyesinde çoğunlukla Alevi gençlerin bulunduğu DHKP-C terör örgütü Alevi temsilini ele geçirdi, bu kabul edilebilir mi?
 Diyelim, Pir Sultan Abdal Derneği Alevi temsilini aldı, bu Alevi toplumunun kaçta kaçı tarafından benimsenir?
  Diyelim İzzettin Doğan’ın Cem Vakfı, Hükümet’le bir uzlaşma zemininde buluştu, tüm Alevi Camiasının onayını sağlar mı?
  Alevi camiada öyle yapılar var ki,  orada Alevilik, dini-mezhebi bir müessese olmaktan tamamen uzaklaşmış, nerede ise etnik bir aidiyet niteliğine bürünmüş. O da, hangi politikalar için kullanılabileceği zamana ve zemine göre tayin edilecek siyasi malzemeye dönüşmüş.
   Alevi camiada, Aleviliğin İslam’la ilişkisi noktasında da birbiriyle Doğu ile Batı kadar uzak yaklaşımlar var.
Şimdilerde, coğrafyamıza yönelik uluslararası stratejilerde nasıl Kürtler bir oyun aracı halinde görülüyorlarsa ve kimi Kürt yapılaşmaları (PKK-PYD buna dahil) bu uluslararası projelere malzemi etmek istiyorsa, aynı  durum Aleviler için de projelendirilmek isteniyor.
   Amerikan’nın-İngiltere’nin gözünün içine bakan bir Kürt çizgisi gibi, mesela Almanya’nın gözünün içine bakan ve “bizimle oynayın” diyen bir Alevi çizgisi var mı var ... Bunlar Kürtler adına oyun oynarsa ne olur, Aleviler adına oyun oynarsa ne olur?

  Aslında sorun ne kürt sorunu ne de alevi sorunu. Evet alevilerin yüzyıllardır süren bir inanç mağduriyetleri var, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gibi talepleri var. 
  Ama bizce hiçbir güç, özellikle hükümet veya iktidarlar din işlerine, insanların inançlarına yön vermek ve düzenlemekten vazgeçmeli, bu işler  sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulacak bir bağımsız kuruluş ile yürütülüp idare edilmelidir. 
Alıntı  
Tweet      
     


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2022 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder