SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ANAYASADAN TÜRKLÜĞÜ ÇIKARMAK YA DA NİHAL ATSIZ’IN Z VİTAMİNİ ROMANI
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
01/01/2016, 14:16
ANAYASADAN TÜRKLÜĞÜ ÇIKARMAK YA DA NİHAL ATSIZ’IN Z VİTAMİNİ ROMANI
Prof. Dr. Nurullah Çetin
***********************
Yürürlükteki 1982 tarihli Anayasa'mızın 66. maddesine göre, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür." tanımı yapılmıştır. Ancak 23 Ağustos 2013 tarihinde AKP, bunu beğenmeyerek şöyle bir vatandaşlık tanımı getirdi: “Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.” Bu tanımı yeni anayasa yaparak anayasal düzeyde yerleştirmek istiyorlar. Böylelikle Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımızın ortak millet adı olan “Türk milleti” ifadesini silmek niyetindeler. Bunun yerine devlete bağlı soyut ve ne idüğü belirsiz bir vatandaş tanımı getiriyorlar. Milletin adı ne denildiğinde henüz verebilecekleri bir cevap yok. “Türkiyeli”, “Anadolu milleti” gibi kavramlar üzerinde uğraşıyorlar ama önerdikleri net bir millet adı yok. Tek dertleri milletin adı “Türk milleti” olmasın da ne olursa olsun. Bu millî kimliği yok edip kozmopolit, anlamsız, soyut bir kalabalık üretme ve tabii Türklüğü silme kaygısına dayalı enternasyonalist, (beynelmilelci, uluslararasıcı) bir tavırdır.
Böylesine bir enternasyonalizm düşüncesi yeni değildir. Tanzimat’tan bugüne kadar Türklüğe karşı alerjisi olanlar, Türklerle görülecek hesabı olanlar hep bu enternasyonalizm fikrine sığınmışlar, Türklüğü oradan yok etmeye çalışmışlardır.
Daha önce Ömer Seyfettin, 1918 yılında yazdığı Ashab-ı Kehfimiz adlı büyük hikâyesinde o dönem aydınlarının garip düşünüşlerini biraz mizahî, biraz ciddi bir üslupla eleştirmişti. Burada Osmanlıcılık fikriyle Türk kimliğini silme çalışmaları anlatılır. “Türk milleti” ifadesini silmek için güya her ırktan ve dinden insanı kurdukları “Osmanlı Kaynaşma Kulübü” içinde eritirler ve “Osmanlı” diye ucube bir millet yaratmaya çalışırlar.
Balkan savaşları olmuş. Osmanlılığı kabul etmeyen Sırp, Bulgar, Yunan, Makedon gibi topluluklar, biz Osmanlı değiliz; Bulgarız, Yunanız, Sırbız diye ayrılmışlar. Hatta Arnavutlar bile biz Osmanlı değil, Arnavuduz tavrıyla ayrılıkçılıklarını ortaya koymuşlar. Buna rağmen bazı enternasyonalist, kozmopolit Türk aydınları, hâlâ Osmanlılık fikrinde ısrar etmişler. İşte bu şartlarda bile kurgu ürünü (sunî, yapma) bir “Osmanlı milleti” tasavvur ve projesinin ne kadar saçma bir şey olduğunu göstermek üzere Ömer Seyfettin, “Ashab-ı Kehfimiz” adlı bu bir büyük hikâyeyi yazmış.
Türk’ün adını ve millî kimliğini silip yerine ne idüğü belirsiz bir enternasyonalizm koyma işi eskiden beri hep uğraşılan bir kumpastır. Komünistler, liberaller, siyasi ümmetçiler ve Türk düşmanı etnikçiler bu kumpası her zaman kurmaya ve işletmeye çalıştılar.
Nitekim Nihal Atsız da Z Vitamini adlı romanında bu konuyu mizahi bir üslupla ele alıyor. Atsız, bu romanında İsmet İnönü döneminin “Türk milleti” yerine kozmopolit anlamda bir “beşeriyet” (hümanizma, insanlık) peşine düşmesini eleştirir. Bugünkü AKP’nin bir fantazisi olan Türkiyelilik, Osmanlıcılık ya da Anadoluluk kumpasının o zamanki karşılığı hümanizm ya da beşeriyettir. Bu roman, Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisinde 1959 yılında yayınlandı. Necip Fazıl’ı üstad olarak gören AKP şeflerinin bunu dikkate alarak özenle okumaları ve yeni anayasa safsatasından vazgeçmeleri gerekiyor.
Nihal Atsız, bu romanında İsmet İnönü döneminde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütün kurumlarından Türk adının, kimliğinin ve kültürünün nasıl tasfiye edilmek istendiğini sembolik, mizahi bir kurgu ve üslupla anlatır. Zira Atatürk, Türk devletini Türk millî kimliğine göre kurmuş ve işletmiştir. İsmet İnönü ise Eski Yunan, Latin, Roma medeniyetlerine dayanarak bu kimliği büyük ölçüde silmeye ve yerine hümanizm, insancıllık gibi bir zihniyeti hâkim kılmaya çalışmıştı.
Nihal Atsız’ın Z Vitamini romanını okuyunca yazarın şimdi AKP’nin yeni anayasa ile yapmak istediği değişikliğin o zaman da var olduğunu ifade etmek istediğini görürüz.
Bugün Türklerin görevi, millî kimliğimizin ve adımızın anayasal düzeyde korunmasını sağlamaktır. Anayasa’mızın devletin ülkesi ve milleti bakımından tek egemenlik alanından oluştuğunu gösteren 3. Maddesi; egemenlik hakkının Türk Milleti’ne ait olduğunu gösteren 6. Maddesi; bireyin siyasî bakımdan “Türk vatandaşı” olduğunu gösteren 66. Maddesi hükümlerinin kararlı biçimde korunması gerekmektedir.
Nihal Atsız’ın romanında anlatılanlar şunlar:
Türk, Türkiye, Millî Kelimelerinin Yok Edilmesi
İsmet İnönü döneminde, sonra Turgut Özal, bugün de AKP döneminde Türklüğü silme, Türklüğü millet adı değil de küçük bir etnik grup ve ırkçılık olarak görme, milletimizin Türk adını yok edip başka bir isim bulma çabalarının izlerini kaç zaman önce bu romanda açıkça görüyoruz. Nitekim Atsız’ın romanında Ahmet Emin Yalman İnönü’ye şöyle der:
“Aziz Beşerî Şef! Ulu insanlık önderim! İnsanoğlunun kemale ermesi hayali, sizin çağınızda ve sayenizde gerçek olacaktır. Artık siz bir Beşerî Şefsiniz! Beşerî Şefin saltanat ettiği, yani idare ettiği bir ülkeye Türkiye demek biraz irticaî bir düşünce gibime geliyor. Türk nedir? Beşeriyet içinde küçük bir parça… Sonra acaba Türk var mıdır? Türk kalmış mıdır? Vaktiyle bir Türk ırkı varmış. Fakat zamanla bu ırk ötekine berikine saldırarak ve başka ırklarla karışarak yok olup gitmiş. Beşeriyetin bir parçasına Türk demek, Türk ırkçılığı yapmak ve Faşizmi hortlatmaktır ki buna ne Amerika, ne İngiltere, ne İsrail, ne Rusya, ne de diğer devletler razı olamazlar. Zaten insanların bir kökten geldiğini en eski ve en yüksek kitap olan Tevrat yazmıyor mu? Memleketimize Türkiye demek, Rum, Ermeni, Yahudi, Zenci ve başka köklerden gelen yurttaşlarımızı incitir, millî birliği bozar. Onun için bu ismin değiştirilerek Beşeristan denilmesini teklif ediyorum!” (s.90)
“Bakanlar Kurulu, devletin adının “Beşeristan” olmasına oy birliği ile karar verdi.” (s.100)
Devlet kurumlarından “Türk” adı ve “millî” kelimesi çıkarılıyor, onun yerine enternasyonalist bir ifade olan “beşerî” (hümanist, insancıl) kelimesi konuyor. Yani güya Türklük, Türk milliyetçiliği ve millî kelimeleri kötü, ırkçı ve geri kelimeler, bunun yerine hümanizm, insanlık, soyut anlamda dünya insanlık kardeşliği yerleştirilmeye çalışılıyor. İnönü’nün ünvanı olan “Millî Şef” yerine “Beşerî şef”, ülkemizin adı olan “Türkiye” yerine “Beşeristan”, “Millet Meclisi” yerine “Beşerî Meclis” konur.
Beşerî Şefin etrafındaki bütün bakanlar ve çalışma arkadaşları ya Türk değildir ya da Türklükten utanıp çıkmış salt beşer (insan) olmuş mankurtlardır. Etrafındaki adamları İsmet İnönü’ye şöyle derler:
“Siz yalnız vatanımızın değil, bütün insanlığın şefisiniz. Bunun içindir ki artık size Millî Şef değil, Beşerî şef denmesi lazımdır. Çünkü millî olmak geri bir şeydir. Halbuki siz o kadar ilerisiniz ki sizden daha ileri olmanın imkânı da ihtimali de yoktur.” (s.89)
“Aferin Kâzımım’ İşte Cumhuriyetin feyzi… Cumhuriyet potasında insanları kaynatarak Beşeristan vatanperveri yetiştiriyoruz. Bizim gibi vatanperverlik kazanını kaynatan başka bir devlet var mı?” (s.128)
“Türk Değilim, Hümanistim” Tavrı
Türklükten kaçma, Türklüğü reddetme, dışlama tavrı, “Türk değilim, evrensel manada insanım, hümanistim” kozmopolitizmi Atatürk’ten sonraki dönemlerde hep var oldu. Bugün AKP döneminde bu tavır zirveye çıktı. Nihal Atsız, romanında bu tavrı mizahî bir kurguyla şöyle alaya alır:
Türklüğü reddedip bütün insanlık kardeşliğini sağlamak için Beşerî Şef kendisine bütün ırkların kanının şırınga edilmesini emreder. Ona her ırkın kanı şırınga edilir, ama Özbek, Kırgız, Türkmen, Kazak, Başkurt, Tatar gibi Türk boylarının kanları şırınga edilmez ve bunlar insanlık ailesinden sayılmaz. Böylece Türk olmaktan çıkıyor, soyut anlamda bir insan sentezi oluyor. Başbakan şöyle der:
“Aziz Beşerî Şefimiz, insanlığı birbirine kaynaştırmak bakımından eşsiz bir hamlenin eşiğinde bulunuyorlar. Kendisi bütün beşeriyetin şefi, özü, özeti ve âdeta bu kainatın sebebi ve hikmeti olduklarından, kanında beşeriyetin her ırkının kanından bulunmasını sağlamak için sizi memur ettiler.(……) 2001 yılının 1 Ocak günü, akşama doğru bütün ülkelerden gelen kanlar Çankaya köşkünün laboratuarında toplanmış ve Sağlık Bakanı Doktor Pevlaki ile Sağlık Şurasının ileri gelen üyeleri Beşerî Şefe iğne yapmak üzere hazırlanmışlardı.(…) Her kandan bir milimetre küp verilecekti. Başbakan yardımcısı Ahmet Emin Yalman atıldı:
-Tabii ilkönce asil İsrail kanının verilmesini arzu buyurursunuz aziz şefim. (….) Sonra sırasıyla Yunan, İsrail, İngiliz, Amerikan, Fransız, Ermeni, Çin, Arap, Bulgar, Sırp, Romen, Hotanto, Pigme kanları ve diğer birçok kanlar verildi. Beşerî Şef büyük bir medenî cesaretle güzel nükteler yaparak bu kanları kendi kanına karıştırıyordu. (….)Kuzum Pavlaki! Bu kalan tüplerde hangi kanlar var?
-Aziz Şefim! Bunlar Özbek, Kırgız, Türkmen, Kazak, Başkurt ve Tatar kanlarıdır.
Bu cevap Beşerî Şefi Çıldırttı:
-Ne bu mendebur vahşî kanlarını hangi cüretle benim asil kanıma karıştırmak istiyorsunuz? Bunlar Turan kanları değil mi? Beşeristan’ın bu barbarlarla ne ilişiği var? Çabuk bu kanları yok edin!...”(s.111-114)
Batılı Devletlerin Beğenisini Kazanma Çabası
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk’ten sonraki dönemlerden bugüne kadarki süreçte hükûmetler büyük ölçüde yerli, millî ve istiklalci olmaktan çıktı, Batı dünyasının güdümüne girmeye başladı ve her icraatlarında Batının beğenisini kazanma tavrına girdiler. Bugün Ermeni meselesinde atalarımızı suçlu görüp özür dileme, Ayasofya’yı kilise yapma, Avrupa Birliğine şirin görünme ve onların her dediğini yapma tavırlarının da yeni olmadığını bu romandan anlıyoruz. Nitekim Atsız’ın romanında Ahmet Emin Yalman yine şöyle der:
“Mademki Beşeristan olacağız, beşerin her şubesi bu büyük devrimden faydalanmalıdır. Doğu illerimizde bir Ermeni yurdu kurarak bu sevimli milleti sevindirmek ve Ayasofya müzesini de Patrik Hazretlerine vererek yeniden Bizans kilisesi yapmak bütün dünyanın ve Hristiyanlık âleminin sevgisini üzerimize toplayacaktır.” (s.91)
Millî Türk Eğitimini Millî Olmaktan Çıkarma
Yine İsmet İnönü dönemiyle başlayıp Turgut Özal’la, AKP ile devam eden bir millî kimlik aşınması da eğitimimizi millî olmaktan çıkarılmasıdır. Bunlar, millî eğitim sistemimizdeki Türk millî motiflerini, değer ve sembollerini yok edip güya evrensel, hümanist, kozmopolit, Batılıların hoşuna gidecek soyut bir yapıya dönüştürmeye çalıştılar. Bu konu, İsmet İnönü döneminde de gündemde imiş ve Atsız’ın romanında ele alınmış. Nitekim romanda Falih Rıfkı Atay Millî Eğitimi millî olmaktan çıkarmaya çalışır. Şöyle der:
“Millî kelimesi irticaî (gerici) bir anlam taşıdığından bundan böyle Millî Eğitim yerine Beşerî Eğitim tamlamasını kullanacağız. Okullardaki tarih öğretimini de yeni esaslara göre ayarlayarak milletler arasına kin sokan tarih kısımlarını kaldıracağız, ilmî gerçekleri asla feda etmeden bunu başarmak elimizdedir. Mesela şimdiye kadar tarih kitaplarında ballandıra ballandıra anlatılan Malazgirt Savaşını kısaca Osmanlı sultanı Kılıç Arslan’la Bizans İmparatoru meşhur filozof Diyojen’in düşmanlık şeklinde başlayan, fakat dostlukla biten siyasi bir münasebeti olarak yazdıracağız. İstanbul’un alınmasını ise Fatih Sultan Selim’in Bizans medeniyetini kabul ederek Türk ve Rum milletlerini tek idare altında birleştirmesi şeklinde göstereceğiz. Yoksa İstanbul’un kuşatılması, kanlı savaşlar, ölümler anlatılırsa işin tadı kaçar. Yirmi Birinci Yüzyılın huzuruna bir istila hareketini överek çıkamayız. Zaten Fatih Sultan Selim, İstanbul’u aldığı zaman yirmi yaşımda bir çocuktu. Ben yirmi yaşında iken sokağa çıkamazdım. Çocukta akıl olur mu? Herhalde İstanbul’u da böyle bir çocukluk anında almıştır. Onun için tarihi yeni baştan yazmak, bundan beşerî hadiselere yer vermek, bilhassa ecdadımız Hititlerin kanunlarını, eski Yunan ve Roma medeniyetlerini, Cumhuriyeti, 1961 hareketini etraflı olarak göstereceğiz.” (s.92)
İsimler Üzerinden Millî Türk Kimliğini Silmek
Türkiye Cumhuriyeti Devletinden ve milletinden Türk millî kimlik değerlerini ve sembollerini silme çalışmalarının bir boyutu da kişi, kurum, nesne ve yer isimlerini Türkçe olmaktan çıkarmaktır. Atsız’ın romanında Millî Savunma Bakanı Kazım Özalp şöyle der:
“Ordumuz moral ve personel bakımından da bir harikadır. Turan, Deniz, Kaya, Yıldırım, Yavuz, Atila, Cengiz, Mete gibi mürteci ve faşist isimler taşıyan subayları emekliye sevkettik.”(s.96)
Ayrıca Türk kimliğinin bir göstergesi olan şahıs isimleri siliniyor, yerine her vatandaşa bir numara veriliyor. Böylece Türk kimliği yok edilmiş, yerine kozmopolit anlamda bir insanlık, beşeriyet kimliği kazanılmış oluyor.
Atsız’ın romanında Başbakan Yardımcısı Ahmet Emin Yalman şöyle der:
“İşler zorlaşmasın diye her asır için numaraların birden başlayarak sıralanmasını, asırlar içinde ayrı bir numara belirtilmesini yerinde buluyorum. Mesela Birinci Yüzyılda doğmuş olan 12 numaralı şahıs için 1/12 denir. Böylelikle ikinci yüzyılda doğmuş olan 12 numaralıdan ayrılmış olur. Asırlar da soyadı yerine geçer.” (s.116)
Türk Bayrağına Karşı Tavır Alma
Türk devletinin millî sembollerinden biri Türk bayrağıdır. Türk milletinin varlığından rahatsız olanlar aynı zamanda Türk bayrağı üzerinde de itibarsızlaştırma, değiştirip dönüştürme çalışmaları içinde olmuşlardır. Atsız’ın romanında bu mesele, İçişleri Bakanı Karabet Öztürk’ün ağzından şöyle verilir:
“Aziz Şefim! Yirmi birinci yüzyıla her bakımdan çok ileri, çok medenî ve çok beşerî bir çehre ile girmeliyiz. Bayrağımızın kan renginde olması yüksek beşerî ülkülerle bağdaşan bir şey değildir. Bunu toz pembesi veya kıznazı rengine sokmak ne kadar ileri olduğumuzu bütün cihana ispat edecektir. Bir de ben bir tek yıldızı yeter bulmuyorum. Amerika’nın 49 yıldızı olsun da bizim neden bir tane yıldızımız bulunsun? Onlardan daha talihli olduğumuzu belirtmek için bayrağımıza 149 tane parlak sarı yıldız konulmasını ve irtica alameti olan ayın da kaldırılmasını teklif ediyorum.” (s.101)
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Bütün Türk Gençliğine-H.NİHAL ATSIZ
Site Yönetimi
1
1,382
18/10/2012, 22:03
Son Mesaj
:
osman7159
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2024
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder