Yayin Tarihi 8 Aralık, 2008 Kategori ATATÜRK
ATATÜRK’ÜN BULGARİSTAN’DAKİ
TÜRK KATLİAMINI ÖNLEYİŞİ
19 Mayıs 1934 yılında bir darbe yapan Bulgar Ordusu, kurdurduğu geçici hükümet sayesinde Hitler Almanya’sının safında yerini almış, Bulgaristan Türkleri arasında yaygınlaşan “Turan Gençlik ve Spor Cemiyetleri Birliği’ne karşı polis takibatına geçip işkence ile öldürmeler çoğalmıştı. Ayrıca Bulgar köylerinden teşkil ettikleri çetelerle toplu katliama başlamak üzereyken, Türk istihbaratı bu haberi Atatürk’e iletir. Atatürk de, o sıralarda Trakya’da askerî tatbikat yapmakta olan 3. Ordu Komutanı Salih Omurtak Paşa’ya, biraz Bulgar sınırını ihlâl ederek Bulgarlar’a gözdağı vermesi konusunda talimat verir.
Yağmurlu bir gecede akşamdan Bulgar sınırını sapa bir yerden geçen askerimizin öncü birlikleri, sabah ortalık aydınlandığında Filibe yakınındaki Hacıilyas (Pırvomay) kasabasına varmışlardır. Önce kendi askerleri sanan Bulgarlar, hava iyice aydınlanınca, Filibe’ye doğru ilerleyen birliklerin Türk askeri olduğunu fark etmişler ve olay Bulgar kralına iletilmiş. Telefona sarılan Kral III. Boris, Atatürk’le yaptığı görüşmede, “Ekselansları acaba Bulgaristan’a harp mi ilân ettiniz?” diye sorar telâşla. Atatürk, “Neden böyle bir şey yapalım ki!” deyince, Kral Boris:‘Askerleriniz Filibe önlerinde ve Sofya yönünde ilerliyorlar!” diye cevap vermiş. Atatürk “Yolu şaşırmışlardır, Kral Hazretleri, şimdi olayı tetkik eder, Haşmetmeaplarına malûmat arz ederim” diyerek teselli etmiş ve Salih Omurtak Paşa’ya: “Maksat hâsıl olmuştur, geri dönün“, talimatı gönderilmiştir.
Bu gözdağı üzerine, Kral hemen duruma el koymuş ve kitle halinde yapılması plânlanan Türk katliamı da durdurulmuştur. O zamanki Turancı liderlerden, cemiyetin Genel Başkanı Varnalı Ömer Kâşif Bey’den, Bulgaristan’da bu olay için Bulgar köylerinden ırkçı “Rodna Zaştita” (Vatan Savunması) çetelerinin hazırlandığını ve her Türk köyünün katliamı için büyük hendekler kazıldığını dinlemiştim. Salih Omurtak Paşa olayını da bizzat bu orduda albay olarak görev yapan ve öncü birliklerde yer alan, yazar Emine Işınsu’nun babası merhum Tümgeneral Aziz Zorlutuna (eşi merhume şaire Halide Nusret Zorlutuna idi) Paşa’dan dinlemiştim.” (Sunuş bölümü syf.26-27)
Ahmet Şerif ŞEREFLİ BULGARİSTAN’DAKİ TÜRKLER (1879-1989) T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINI
Alinti yaparken lutfen bu yazinin http://www.yenidenergenekon.com dan alindigini belirtiniz.
“102) ATATÜRK’ÜN BULGARİSTAN’DAKİ TÜRK KATLİAMINI ÖNLEYİŞİ” yazisina 5 Yorum yapilmis
Artık, Mustafa Kemal Paşaya da, Atatürk’e de şaşırmıyorum. Gazi Paşaya da, Gece Bekçisi’ne de şıyırmıyorum. Münci’ye de şaşırmıyorum. … Şaşırdığım nokta şu ki, aptal insanların, aptıllıklarının derecesi. … Trablus’a giden Kolağası Mustafa Kemal Beyi, Çanakkale Zaferine damgasını vuran Binbaşı Mustafa Kemal’e, Muş’u, Bitlis’i kurtaran, Samsun’a çıkan, kongreleri yapan TBMM’sini açan Mustafa Kemal Paşaya , Sakarya ve Dumlupınar’ı kazanarak İzmir’e giren Gazi Paşıya da şaşırmıyorum. Devrimleri yapan Atatürk de başka bir alem. Halkın ona verdiği isimler; gece hiç uyumadığı için vatanın Gece Bekçisi, Vatanın kurtarıcısı olduğu için Münci… … Asıl şaşırdığım, bu kadar sıfıta olan bir destansı kahramını, sadece Mustafa adı altında anlatmaya çalışmaktır. Bir gün Peygamber efendimizin mübarek kabirinin Araplar tarafından yıkılmaması için arap şeyhini tehdit, başka bir gün, muhtemel bir Türk katliamını önlemek için ordu kaldırmak. … Ne büyük adamdın be paşam. Sen olmasaydın, bunlar yine analarının karnında fazla duramazlardı, amma babalarının adı bir Türk adı olmazdı. Bu vesileyle sana rahmet dileklerimle. Bu vesileyle sana saygılarımla…
EFENDİM, O SAHIS, ANLATAMAYACAGINI BİLİYORDU.İHTİMAL! **ANLATILAMAYACAGINI…ONU TASVİR EDEMİYECEGİNİDE.. GÜCÜNÜN,BEYNİNİN ERİSEMEYECEGİNİDE.. -ONU YASAMADAN, YAPTIKLARINDAN DEHSETE DÜSENLER;( **GERCEKTEN EPEY KISIR DÜSÜNCEYE SAHİP KİSİLER. SASACAK BİRSEY YOK..ONLAR HEP VARMIS..VE COK ÜREDİKLERİNDEN DÜNYAYIDA YIKMAKTALAR! -CÜNKÜ NEREDE PARA,,ORADA ONLAR! YÜCE ATAMIZ,HANGİ MİLLETTİ?O VAKİTLER BAHSETTİGİN? –EPEYCE AZALTTILAR O MİLLETİ;( AMA RUHUN BİZİMLE. *SANIRIM YARADAN SENİNLE OLDUGU KADAR TÜRK MİLLETİYLEDE OLACAKTIR. SN.Y.BEY, VAROLUNUZ.
devlet adamı olmak için askeri okul bitirmek şart bu osmanlıda da böyleydi şimdide böyle iktisatcı olupta memleket kurtaran kim olmuş onlar alıp satmaya alışmış
Askeri okul bitirmeye gerek yok. Sadece adam gibi adam olması yeterli ama bizimkilerde nerdeeeeeee……
Demek ki,”Yurtta sulh, cihanda sulh” hedefinin uluslararası ilişkilerde, reel politikaya dayandırılması gereğini bir kere daha Büyük Deha ortaya koymuş bulunmaktadır.