• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Bağlamanın serüveni ve Uğur Kaya
Dışarıda Ahmet Özdemir
Yetkili Şair
****
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesaj Sayısı: 593
Konu Sayısı: 593
 
#1
18/12/2014, 11:14
Bağlamanın serüveni ve Uğur Kaya

15 Aralık 2014 Pazartesi 05:45:23

Ahmet ÖZDEMİR




Türk Halk Müziği'ne büyük hizmetler vermiş, sanatçılarımızdan olan Uğur Kaya, MÖ 4000 yıllarında Mezopotamya'da var olan uygarlıktan ve bu uygarlık içinde Türklerin varlığından söz ediyor. Türk halk müziği çalgılarının binlerce yıl önce Anadolu topraklarında var olduğunu örneklerle gösteriyor. Bağlamanın Anadolu toprakları üzerindeki serüvenini gösteren slaytlar hazırlamış. En az üç bin yıl eskiye dayanan bir Hitit kabartmasında görülen bağlamada püskülün olması ilginç...

Uğur Kaya, "Çankırı İnandık Tepe'de yapılan kazılarda bulunan MÖ 1600 yıllarından kalma Hitit vazosunda bağlama eşliğinde oyun oynayan kadın ve erkek oyuncuların kabartma figürleri bulunuyor. Türk milletinin özü ve öz kimliği bu vazoda saklı. Bağlama Anadolu kökenli bir sazdır" görüşünü öne sürüyor.

Uğur Kaya, Türk Halk Edebiyatının atom karıncası olarak nitelendirdiğim, bu alanda üstün hizmetler yapan değerli bilim adamı Doğan Kaya'nın kardeşi. O da aynı çabayı Türk Halk Müziği alanında sürdürüyor. Özet Biyografisini aktarmak istiyordum:

5 Temmuz 1962'de Sivas'ta doğdu.  İlkokulu Sivas Vali Reşit Paşa İlkokulunda okudu. Ortaöğrenimini 1979'da Atatürk Lisesinde tamamladı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarına girdi. 1987'de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Adnan Ataman yönetimindeki Türk Halk Müziği İcra heyetinde bağlama sanatçısı olarak çalıştı. 1989'da Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümüne Müzik Okutmanı olarak girdi. Burada iki yıl çalıştıktan sonra 1991'de Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosunda saz sanatçısı olarak görev aldı. İki yıl kadar bu koronun müdürlüğünü yaptı. Daha sonra bu koronun şefliğine getirildi.

Uğur Kaya, faaliyetlerine Ekim 2008 de Üsküdar'daki Eski Tekel Binasında başlayan, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'na şef olarak atandı. 1993 yılında kurulmasına karşın faal olmayan bu koroya canlılık getirdi. İstanbul'un dört bir yanında mahiyetinde bulunan on altı ses ve yedi saz sanatçısı ile periyodik konserler veriyor.

Uğur Kaya, Sivas'ta Devlet Korosu'nda hizmet ettiği yıllarda pek çok yetenekli gençlere hocalık yaptı. Şimdi bu misyonunu İstanbul'da da sürdürüyor. Alemdağ Caddesi, Güler Sokak, Güler İş hanı Kat 3 Ümraniye adresinde "Uğur Kaya Müzik Merkezi"nde ders veriyor. Bu merkezde genç yaşlı Türk Halk Müziği sevdalıları bağlamanın dışında diğer enstrümanları çalmayı da öğrenebilecekler.

Uğur Kaya, halk müziği alandan yaptığı araştırmalarını bilimsel makaleler halinde çeşitli yayın organlarında yayınladı. Sivas Halay Ezgileri ile Şiirleri ve Türküleriyle Âşık Sefil Selimî adında iki kitabı yayınlandı.

Sanatçının aynı zamanda belgesel, film, sözsüz ve reklam müziği çalışmaları da bulunuyor. Ortaokul çağlarında şiire başlayan Uğur Kaya, şiirlerinde kendi adını veya Mazlumî mahlasını kullanmakta...Âşık tarzı şiirlerinin yanında beyit ve serbest tarzda şiirler de kaleme alıyor. Tekayağı ve dönerayağı gibi teknikleri ustaca işliyor.

Yazımı onun Âşık İsmeti'ye benzek yaptığı bir şiiriyle bitirmek istedim. Şiirin ilk mısraı İsmeti'ye aittir.

 

"Söndürün şulesiz isli feneri

Günün karşısında yanması boşa"

Kötüler âlemi almış yürüyor

İyinin boş yere dönmesi boşa.

 

İnsanlık harama baktı bakalı

Edep kalesini yıktı yıkalı

Peteğin sun'isi çıktı çıkalı

Arının çiçeğe konması boşa

 

Kullara ibrettir yerde karınca

Çağdaş oldu güya aya varınca

Âlem kirleniyor bunu görünce

Temizin yıkanıp yunması boşa

 

Zenginler fakiri yolduktan gayrı

Hırsız fırsatlayıp çaldıktan gayrı

Uğur bu dertleri aldıktan gayrı

Yaranın düzelip onması boşa.
Alıntı  
Tweet      
     


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2023 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder