SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Berlin'de İkinci Gün
Nazmi Öner
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Jan 2009
Mesaj Sayısı:
117
Konu Sayısı:
113
#1
25/12/2015, 15:31
Sabah uyanınca saate baktım 06.30’du. Odada 4 kişiyiz. Karşımdaki ranzanın üstünde hippi kılıklı bir oğlan ve somyaların alt katlarında da iki genç kız var. Onlar uyuyor. Onları rahatsız etmemek için 07.30’u bekledim. Sonra sessizce odadan çıkıp lobiye inerek, bir kahvaltı yapıp dışarı çıktım. Resepsiyondaki kız, otelden çıkınca sola dön 300 metre yürü, metroya varınca U8’e bin iki istasyon sonra Alexanderplatz Meydanına varırsın demişti.
Bu meydan genellikle Eski Berlin’i gezmek için bir başlangıç noktası gibiydi. Meydanda ilginç bir çeşme ve TV kulesi var. Kuleye çıkış ücretli. Ayrıca bu tür kulelere çıktığın zaman gerçek anlamda bir çekim yapmak için, video kameranı bir noktaya yerleştirip kulenin 360 derecelik tam bir tur atmasını beklemek gerek. Bu da genelde bir saat alıyor. Sydney ve Kambera’da çıktığım kulelerde de bu süreyi bekleyemeden 15-20 dakikada çekimlerimi yapıp inmiştim.
Meydanda kısa bir tur attıktan sonra Nevşehirli bir dönerci buldum. Berlin’de görmek istediğim yerleri söyledim. “Hepsi de bu cadde üzerindedir. Doğruca bu caddeden ilerle. Sonunda da sağda Parlamento binasını görürsün” dedi.
Söylediği gibi cadde üzerinde 200 metre gitmeden solda bir kilise göründü. Buradan 30-40 metre gitmeden sola dönünce Kilisenin arkasına düşen büyük bir çeşme gördüm. Neptün Çeşmesiymiş. Roma çeşmelerini andıran Neptün Çeşmesi çok güzel heykellerle donatılmıştı.
Buradan tekrar ana caddeye çıkıp biraz ilerledikten sonra sağda Berliner Dom göründü. Çok güzel bir kanalın kenarında, oldukça görkemli ve estetik bir yapıydı. Ve tam karşısında da müzeler adası vardı. Ben önce müzeler adasına girip burada 4 saatte üç müze gezdikten sonra Dom’un önüne geldim. Fotoğraflarını çektim. İçeri giriş ücretliydi. Zaten bedava da olsa gezecek halim kalmamıştı.
Dom’un önündeki parkın sağında da güzel bir yapı vardı. Buradan yine ana caddeye çıkarak ve karşıma çıkan tarihi yapıların fotoğraflarını çekerek ilerlemeye devam ettim. Bir süre sonra Deutsches Historisches Museum’un önüne geldim. Girmeye niyetlendiysem de tüm zamanımı müze gezmekle geçirirsem Berlin’i gezmeye vakit kalmayacak düşüncesiyle vazgeçtim.
Ve Berlin için iki günün çok az olduğunu fark ettim. Keşke Prag için bir gece ayırıp burada üç gece kalsaymışım dedim. Çünkü Prag küçük ve gezilecek yerleri birbirine yakın olduğu için bir günde gezmek mümkün. Fakat Berlin’de birkaç tane merkez olup ben bunlardan sadece birisini gezebileceğim.
Bundan sonra yolun devamında çok güzel, tarihi yapıları, heykelleri izleyerek ilerlerken çok yorulmuştum. Brendenburg kapısına yaklaştığım bir anda bulvarın ortasında bir dönerci çıktı karşıma. Zaten yemek de yememiştim. Aç susuz ve yorgundum. Sohbete de ihtiyaç vardı. Giresun Görele’li dönerciyle ortak noktalarımız da vardı. Çünkü ben de iki yıl Giresun Keşap’ta çalışmıştım. Yiyip içerken bir taraftan da sohbet ettik.
İlginçtir burada görüştüğüm Türklerden ilk kez Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını eleştiren birisine rastladım. Çünkü burada görüştüğüm insanlar genellikle, Almanya ve Amerika’nın Erdoğan’ı çekemediğini fakat Erdoğan’ın bunlara kahramanca rest çektiğini falan düşünüyorlar. Bu dönerci ise Türkiye’nin durumunu hiç beğenmiyor ve geri dönmeyi de düşünmüyordu.
Yemek ve sohbetle dinlendikten sonra Berlin’in simgesi olan yapılardan Brendenburg kapısına geldim. Yapımı 1791’de tamamlanan kapının yan gözlerinden trafik akarken, orta gözler yaya trafiğine ayrılmıştı. Burada bulvarın ortasındaki alan genişleyerek bir meydan halini almıştı. Kapının fotoğrafını çekerken, kapının önünde kendi fotoğrafımı da çektirdim. Bunu neden diyorum derseniz fotoğraf çekmeye bir başladım mı, kendi fotoğrafımı çektirmeyi unutuyorum. Hatta gezdiğim bir yeri fotoğraflarken bazen hiç kendi fotoğrafımın olmadığını sonradan fark ediyorum.
Kapıyı geçince sağa dönerek parlamento binasına gittim. Oldukça güzel ve tarihi bir binaydı. 19. Yüzyıl sonlarında hizmete giren bina 2. Dünya Savaşı sonuna dek Alman Parlamentosuna hizmet verdiyse de savaş sonrası Berlin Doğu Almanya toprakları içinde kalınca Başkent Bon’a taşınmıştı. Fakat 1991’de iki Almanya’nın birleşmesinden sonra Berlin yine başkent olmuş ve Reichstag olarak anılan bu bina yeniden parlamentoya hizmet vermeye başladı. Yapının mimarisi kadar, tepesindeki cam kubbe de ilgi çekmektedir.
Parlamento binasının önündeki çayırlık alanda insanlar yatıp, oturuyor, gezip oynuyor. Koruma, polis vs karışan kimse yok. Ben de burada biraz dinlendikten sonra tekrar ana caddeye çıkmak için büyük bir parkın içine daldım. Park caddenin öbür tarafında da devam ediyordu.
Caddeyi geçerken Brendenburg kapısına bir de bu taraftan bakıp fotoğrafını çektim. Yolun devamında iki km kadar ilerde yüksek bir anıt daha görünüyordu. Napolyon Anıtı dediler. Fakat dört saat müze gezdikten sonra oraya kadar yürümeyi göze alamadım.
Brendenburg kapısının sağında Parlamento binasının konumu ne ise solundaki Yahudi anıtının konumu da hemen hemen aynıydı. Holocaust Memorial denilen 15-20 dönüm genişliğindeki bir alana dikdörtgen prizma şeklinde ebatları yaklaşık aynı, fakat yükseklikleri farklı sembolik mezarlar yapılmış. Geniş bir alanda yüzlerce temsili mezar gibi görünse de sanırım katledilen milyonlarca Yahudi için çok yetersiz.
Mezarların bulunduğu meydandan geri dönüşe geçtim. Fakat bu cadde geldiğim caddenin 200 metre kadar solunda ona paralel bir caddeydi. Bir süre bu paralelliği koruyarak, Alexsanderplatz’a dönmeye çalıştıysam da, gördüğüm her güzel yapıdan tarafa saparken, paralellik kayboldu.
Burada iki tarafında iki güzel ve büyük kiliseyle aralarında Konzerthaus Berlin binası ve önündeki meydana geldim. Oldukça güzel ve tarihi yapılardı. Bundan sonrasında nerede olduğumu ve nereye gittiğimi düşünmeden rastgele bir saat kadar daha yürüdükten sonra Alexsanderplatz’dan çok uzaklaşmış olduğumu fark ettim. Hatta dikkatlice bakınca dün geldiğim otobüs garajı civarına geldiğimi anladım. Buradan dönüşü dünden biliyordum. Önce U12 sonra da U2’ye binerek Alexsander Meydanına vardım. Nevşehirli Dönercide akşam yemeğimi yedikten sonra otele döndüm.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Prag'da İkinci Gün
Nazmi Öner
0
624
13/01/2016, 11:13
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Berlin'de Bergama Müzesi
Nazmi Öner
0
684
27/12/2015, 11:37
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Berlin, Prag ve Nürnberg Gezisi
Nazmi Öner
0
728
23/12/2015, 17:41
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder