• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Cemile Cevher'i hatırladınız mı?
Dışarıda Ahmet Özdemir
Yetkili Şair
****
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesaj Sayısı: 593
Konu Sayısı: 593
 
#1
03/03/2015, 14:48
Cemile Cevher'i hatırladınız mı?

Ahmet ÖZDEMİR
*****************

Karadeniz türküleri kadar Azeri türkülerinin de unutulmaz yorumcusu olan Cemile Cevher'i anlatmak istedim. Sesini duyar gibiyim: "Türkü diyorum sana / Başındaki Duvağa"
Trabzon, yetiştirdiği sanat ve devlet adamlarıyla da ünlü... Bu sanatçılardan biri Cemile Cehver'di. 1926 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu. Hayatının ilk yirmi yılını Trabzon'da geçirdi.
Cemile Cevher, İstanbul'da imkânları ölçüsünde musıki ortamlarında bulunuyordu. Otantik Karadeniz tavrını o kadar güzel yorumluyordu ki, Türk Sanat Müziği Bestekârı Saadettin Kaynak'ın dikkatini çekti.  Onu, İstanbul Radyosu Müzik Yayınları Müdürü Cevdet Çağla'ya tavsiye etti. 
1950'lı yılların başında Sadi Yaver Ataman'ın "Memleket Havaları Ses ve Saz Birliği", Necati Başara'nın "Şen Türküler Kümesi", Nedim Otyam'ın "Yurdun Her Köşesinden Deyişler, Söyleyişler" programları halk müziği sevenlerde tiryakilik yaratmıştı. Bir program daha vardı ki, Cemile Cevher'in sanat hayatının yolunu açtı.
1950'li yılların başında efsane olmuş Türk Halk Müziği topluluklarından biri de Hasan Sözeri'nin yönettiği "Karadeniz'den Sesler Topluluğu"ydu. Cevdet Çağla, Cemile Cevher'i bu topluluğa yönlendirdi. Artık topluluğun emisyonlara katılmaya, Karadeniz türküleri havalandırmaya başladı. Bir süre sonra Hasan Sözeri İstanbul Radyosu'ndan ayrılınca, Cemile Cevher çalışmalarını kemençeci Hasan Tunç'la sürdürdü. 1953 yılında ise, Sadi Yaver Ataman'ın yönettiği "Memleket Havaları Ses ve Tel Birliği Topluluğu'nda çalışmalarına devam etti. Bu toplulukta kimler vardı?
Cemile Cevher, İstanbul Radyosu'nda, Adnan Ataman, Cevri Altıntaş, Alaattin Palandöken, Nezihe Darga, Aziz Şenses, İlhan- Perihan Şen Kardeşler, Nihat Mercanlı, Masume Ufuk, Malatyalı Mehmet Ali Erdem, Malatyalı Fahri Kayahan, İsmet Yeşilgün, İsmail Anadolu, Mualla Eriş, Mualla Fosforoğlu, Melahat Tandoğan gibi türkü sevdalılarının arasındaydı.
Cemile Cevher, kendisi gibi sanatçı olan Ali Ekber Çiçek'le evliliğinden dolayı, Cemile Cevher Çiçek adıyla bilindi.  Türkülerin çoğu kendine özgü yorumuyla onunla özdeşleşti. Plaklar, kasetler doldurdu. Ama Türk halk müziğine başka yörelerden derleyip notasını yazdığı türkülerle de hizmet ediyordu.
1954 yılında İstanbul Radyosu'nda, Yurttan Sesler Topluluğu kuruldu. Cemile Cevher, Muzaffer Sarısözen'in önerisiyle bu topluluğun kadrolu sanatçısı oldu. Onun sesiyle Karadeniz Bölgesi Türküleri ve horon havaları daha otantik bir güzelliğe kavuşmuştu. İstanbul Radyosu'ndaki görevi emekli olduğu 1979 yılına kadar sürecekti.
Günümüzde onun misyonunu üstlenmiş sanatçılarımız var. Bunlardan biri de İbrahim Can... Cemile Cevher döneminin çok sevilen sanatçısıydı. Emekli olduktan sonra da sevilirliğini ve saygınlığını hep korudu.   Ses sanatçılığı yanında, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden yaptığı derlemelerle TRT Türk Halk Müziği Repertuarına 'Derleyici' ve 'Notalayıcı' sıfatlarıyla onlarca türkü kazandırdı. Çeşitli kurumlarda, eğitimci olarak görev aldı. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
Diyebiliriz ki yurdumuz Karadeniz türkülerini Cemile Cevher'den dinledi, öğrendi. Onun sesinin büyüsüne dinleyenler kapılırdı. Ufkunuzda Karadeniz'in mavisiyle yeşili harmanlanır, çağlayanların sesi, hırçın dalgalara karışırdı.
Yazar Ömer Aşan'ın "Fadime Kimdir" adlı kitabında Cemile Cevher'i şöyle anlatılıyor:
"O söylemeye başladığında babaannemin, kıldığı namazı yarım bırakıp, radyonun sesini yükselttiğine ve sonra yeniden namaza devam ettiğine tanık oldum. 'Ayna ayna ellere Ayna düştü göllere'...  Bilirsiniz, herhangi bir Müslüman kolay kolay namazı yarım bırakmaz...  Ancak sonraki yıllarda bu güzel türkülerin, onun için değerli olduğunu öğrenmiştim. Haklıydı babaannem; çünkü Cemile Cevher'in o zaman kaseti, plağı yoktu. Dolayısıyla, aynanın bir daha yüzümüze tutulup tutulmayacağı belli değildi."
Cemile Cevher 27 Şubat 2010 'da Şile'deki evinde hayatını kaybetti. Şile'de toprağa verildi. O titiz araştırmacı, iyi yorumcuydu. Yürek ve ses verdiği türkülerde yaşayacak.  Hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhu şad olsun
Alıntı  
Dışarıda RefikaDogan
RefikaDoğan
******
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesaj Sayısı: 2,701
Konu Sayısı: 1,516
   
#2
Shy  04/03/2015, 03:02
Saygıdeğer Ahmet Hocam;

Öncelikle  türkülerimiz başta olmak üzere, kültürümüze  katkıda bulunmuş  değerlerimize karşı gösterdiğiniz vefa ve saygıya teşekkür ederek başlamak istiyorum sözüme.

yaşım gereği, özellikle 1970' li yıllar...
TRT' nin muhteşem yıllarıydı o dönemler.  Gerek Türk Halk Müziği, gerek Türk Sanat Müziğimizi TRT' den dinlemenin keyfi ve ayrıcalığı bambaşkaydı. O dönemler programların kalitesi kadar  dinleyici kalitesi de takdire şayandı. 

Genel anlamda müziğe âşık biri olan ben,  TRT' de, özellikle sanat müziği ve  halk müziği programlarını kaçırmazdım. Öğrenciliğim boyunca kulağım radyoda, sanat müziği ve türküleri dinleyerek ders çalıştım. İster solo ister koro...benim için fark etmiyordu,  her halukârda  seviyordum...

Hele bir de halk âşıklarının, ozanların, mahallî sanatçıların değişik  adlarda programları olurdu ki; asla kaçırmamaya  özen gösterirdim. Türküleri kaynağından içiyordum adeta. Rahmetli  Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova ve daha nice âşık/ozanımızı ve muazzam  atışmalarını bu şekilde  dinleyerek tanıyıp sevdim.

Necla Erol- Nezahat bayram kardeşler...
Muazzez Türing, Cemile Cevher Çiçek, Aliye Akkılıç gibi nice değerli sesler vardı kendine has ses rengi ve  yorumlarıyla onları özel kılan...
  
Bir türkü âşığı olarak, 1970' li yıllardan başlayarak radyo çalışmalarından elini ayağını çektiği güne değin Cemile Cevher ÇİÇEK' i dinledim. Genelde TRT' deki  solo ve koro  programları kaçırmazdım. Öyle bir tiryakiliğim vardı sanat müziği ve halk müziğine karşı. Tabii ki bunda, özenli, kaliteli ve ciddiyete dayalı  programlar hazırlayıp sunan dönemin TRT' sinin katkısı inkâr edilemezdi. Cemile cevher Çiçek, böyle bir dönemin içinden çıkagelmiş özgün bir  ses, bana  Karadeniz türkülerini otantik renkleriyle/  tınılarıyla tanıtıp sevdiren müstesna bir isimdi.
  
Cemile Ceveher Çiçek' le birlikte, hakka kavuşmuş bütün değerli sanatçılarımızı rahmet ve saygıyla anıyorum.

Her nefeste Gülce...
Alıntı  
Tweet      
     


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2023 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder