• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Hacı Bayram-ı Veli-(Araştırma_inceleme) -9- HACI BAYRAM ve BAŞKENT ANKARA
Dışarıda Site Yönetimi
Admin
*******
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesaj Sayısı: 12,518
Konu Sayısı: 11,588
 
#1
05/04/2009, 00:17
Hacı Bayram-ı Veli-(Araştırma_inceleme) -9- HACI BAYRAM ve BAŞKENT ANKARA

HACI BAYRAM VE BAŞKENT ANKARA

MUSTAFA CEYLAN
*************************

Önce Tespitler
***********************
- Hacı Bayram-ı Veli, 1352 yılında Ankara’nın Solfasol Köyü’nde dünyaya gelmiştir.

- 1429 yılında Ankara’da vefat etmiş olup, mezarı kendi adını taşıyan camii yanında, Ankara’nın kalbindedir.

- 77 yıllık ömrü boyunca, Ankara’yı ilim, irfan, sevgi ve tasavvuf merkezi yapmıştır.

O’nun ilkelerinden ve ilham alanlar, küçük bir beylikten Osmanlı gibi bir cihan imparatorluğunu ve bir imparatorluğun yıkıntıları arasından da yepyeni bir Cumhuriyet, Türkiye Cumhuriyetini gerçekleştirmişlerdir.

Sonra Öz'ün Özü
*********************

Devlete, millete büyük bir ihlâsla bağlı olan Hacı Bayram ve öğrencileri, Allah, vatan, bayrak uğrunda yılmadan çalışmışlar, gerektiğinde 'alp' olarak cephede çarpışmış, gerektiğinde 'eren' olarak gönülleri imar ve inşa etmişlerdir.

Ülkenin mamur hale gelmesi, çağdaş medeniyet seviyesinin önüne geçmesi için, bizzat kendileri çalışarak ÜRETİCİ olmuşlardır.

- Hacı Bayram, milletin ve kahraman ordumuzun mânevî mimarıdır.

Sağlığında kendisi, vefatından sonra da talebeleri ve ona bağlı olanlarla, onu sevenler aynı mimarlık görevini yürütmüşlerdir.

- Büyük Atatürk’ün Ankara’yı Başkent olarak seçmesinin temelinde Hacı Bayram’la birlikte “Ankara Ahi Cumhuriyeti”nin mükemmel idare sistemiyle birlikte, o yüce’den feyzalan 'Ankara Seğmenleri' olmuştur.

- Kurtuluş Savaşımız sırasında, Ankara’da kurulacak hastahaneyi bir gecede, sabaha kadar ilçelerden gelen kağnılar dolusu eşya ile donatanlar, ilçelerdeki (başlarında Hacı Bayram temsilcisi, belediye reisi ve öğretmen bulunan) Millî Müdafaa Cemiyetleri’dir.

- Hacı Bayram, yaşadığı dönem içerisinde gönüller ülkesinin başkenti olmuş, Ankara’yı gelecekteki Başkentliğe hazırlamıştır.

- Türkçe gibi güzel bir dili kullanarak, millî değerlere bağlılığını ortaya koyarak, dilimizin Arapça ve Acemce dilleri tarafından istilâsını önlemiştir.

- Asırlardan süzülüp gelen çeşitli tarikatları bir potada bileştirerek(Çalışmayan-uyuklayan-üretmeyen-tefekkür etmeyen geleneksel anlayıştan kurtararak) millîlikle süsleyen Hacı Bayram anlayışı ve ruhu, TBMM’nin ilk kuruluş yıllarında, Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’yle birlikte vatansever meclis üyelerini Atatürk’ün etrafında tek bilek, tek yürek yapmıştır.

- Başkent Ankara adının geçtiği her yerde iki büyük isim hatırlanır. Bunlar; Atatürk ve Hacı Bayram'dır. Ankara bu iki yüce ile asırlara hitap etmeye devam edecektir.

Mustafa Ceylan
Alıntı  
Tweet      
     


Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Hacı Bayram-ı Veli-(Araştırma_inceleme) -Talebeleri-KAYGULU HALİL EFENDİ Mustafa Ceylan 0 2,515 21/02/2013, 02:14
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM VELİ’NİN İSLAM FELSEFESİNDEKİ YERİ Mustafa Ceylan 0 1,639 09/02/2013, 15:12
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM CAMİİ--RESİMLER(3) Mustafa Ceylan 0 1,527 09/02/2013, 14:57
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM CAMİİ--RESİMLER(2) Mustafa Ceylan 0 1,829 09/02/2013, 14:50
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM CAMİİ---RESİMLER(1) Mustafa Ceylan 0 1,330 09/02/2013, 14:42
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM-I VELİ----EVRAD-I ŞERİF Mustafa Ceylan 0 1,886 09/02/2013, 14:25
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM CAMİİ-ÇİLEHANESSİ Mustafa Ceylan 0 2,265 09/02/2013, 14:19
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM CAMİİ Mustafa Ceylan 0 2,217 09/02/2013, 14:07
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM VELİ HAYATINDAN KISA KISA Mustafa Ceylan 0 1,645 09/02/2013, 13:59
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  HACI BAYRAM-I VELİ’NİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATTAKİ ROLÜ Mustafa Ceylan 0 1,375 09/02/2013, 13:57
Son Mesaj: Mustafa Ceylan

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2021 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder