SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Hikmet Çiftçi'nin "Renkler Yaşımdır" Şiiri Üstüne
Mustafa Ceylan
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Nov 2008
Mesaj Sayısı:
2,007
Konu Sayısı:
1,502
#1
20/02/2011, 16:56
Renkler YAŞIMDIR
Mor pembe gülümser, senin üstünde
Maviyi selamlar, siyah saçların
Allara bürünmüş bahar gününde
Griyi selamlar, siyah saçların
Kırmızı kıskanır, dudak rengini
Tazecik dallarda yeşil sürgünü
Eflatun gurupta bulur dengini
Nazikçe eğilir siyah kaşların
Sorular sorulur sarı çiçeğe
Aklanır paklanır varır son çağa
Silinir bu renkler, döner gerçeğe
Affına sığınır siyah suçların
Güngörmüş tenin, dönmüş kahveye
Benzersin fincanda kalmış telveye
Kararsız gözlerin, bakar nereye
Beyaza bürünmüş eyvah yaşların
///
Gün vurmuş tenine, koyu kahvesin
İçilmiş fincanda kalan telvesin
Kalmamış mecalin, medet beklersin
Beyaza bürünmüş eyvah yaşların
HİKMET ÇİFTÇİ
Ocak - 2010
******************************
1-SES ANALİZİ
İnsan sestir.
Ses evet, ses... Varsın ses, benim sesim Yasemin'in sesine benzemiyor. Hele ki "yasemin devrimi" nin sesi, dünyanın çehresini değiştirmekte.
Benim sesim, benden bana gelmekte zorlanıyor. Bazen ağzımdan çıkanı kulağım duymuyor da güzel oluyor. Kim ne derse desin iç kulağımın yalancısıyım ben. Bakışlarımın sesi daha bir etkin. İnce, kalın, bas, tiz, bariton... Ses işte... Müziksiz sesler, âhenksiz insan gönlünün yansımaları. Işıltılı, muştulu ve müzikli sesler sarar beni. Şair sesi, şiirinde... Şair sesi, sessizliğin korkunç sesi...
Elimle tutamıyor, gözümle göremiyorum. Sadece duyuyorum, hissediyorum. Şu bağlama ile piyanonun sesi, şu ramazan davuluyla kedi miyavlaması. Of ki of!!! Bu ne sesler dünyası? Bu curcuna, bu cümbüş, bu seslerin âyini. Sesler yanyana gelir de birleşmezler. Yanyana gelen sesler bir ses rüzgârı oluştururlar, ona müzik, marş, oratoryo deriz. Ara sesler içinde ararız çoğu içsel sıkıntılarımızı. Arabesk, acımsı, kara biber dozundadır ara sesler. Ana sesler, kalıp gibi.
Boğazımla ciğerim arasında bir salınım. Parmak izindeki farklılık, sınırsızlığa koşu neyse, dil-dudak arası sarkaç da o.
Şiirde ses, şiirin gömleğidir. Sesi olmayan şiir, kefensiz ölü, kabuk, zarsız öz, saman çöpü. Sesi sesime, dili dilime benzediğinde, bana hitap ettiğinde şiir sesi, o sese kulak veririm. Ya kulağım olmasaydı, yani ki sağır olsaydım? O zaman, duyamadığım seslerin yüzümdeki kanat çırpıntılarını nasıl anlar, nasıl bilirdim ki? Sesi veren Rabb'im, kozmik bir sanatla kulağı da başımın iki yanına nasıl sanatkârane montajlamış. Ne güzel..
Sesin kötüsü, iyisi olur mu? Olur elbette! Sesin kötü veya iyi olması, bize bağlı. Bir motor gürültüsü, bir dumanı, bir hava kirliliğini işaret ediyor olabilir. Bir kuş cıvıltısı da cenneti, suyu, hayatı.
Ses, frekanstır. İniş-çıkış zikzaktır. Uyumlu ve sanatlı sesler, ışıltılı ve sevdalı, müjdeli ve bahar gülüşlü sesler hoşuma gider benim. Şiirin sesi hep böyle olsun istemişimdir.
Şiirde sesin değeri, devasa kantarla tartılamaz ölçüdedir. Şiirde ses, iç ritm, iç âhenk, ruhsal birlikteliktir. Nazım Hikmet, şiirdeki sesle büyümüş, edebiyatımızın tahtına o sesle oturmuştur. Şiirinin sesini çekin alın Nazım'dan, geriye posa kalır.
Üstad Hikmet Çiftçi' nin yukarıda bulunan "Renkler yaşımdır" şiiri, renkler açısından elbette önemlidir, ama, bana göre, öncelikle sesler bakımından özellik arzetmektedir.
Sesin rengi, evet, evet sesimizin rengi... Çocukken, gençken yada altmışa merdiven dayamışken sesimizi düşünelim. Her bir dönemde sesimizin rengi, nasıl da bizi ele vermektedir.
Yaşa ve ortamına göre değişen ses rengimin aynadaki yansımasıdır hayat; saat kulesinde nabız atışlarını bize savuran saatin karın sancısıdır ses. Cenaze evinde kahkaha atamazsın... Aynen öyle işte, ortamına göre de sesinin rengi vardır.
Nedir bu ses?
Yüce Mevlâ' nın yaradılmışlara verdiği en muhteşem bir hediyedir. Ya sesimiz olmasaydı? Veya kulağımız?
Sesleri derinliklerde gizlenmiş huzurlu evlerin salonlarındaki tebessümlü çiçeklerden hoşlanırım ben. Şiirde ses deyince; gizli, bağırmayan, kırmayan, dökmeyen, dokunan, mütebessim ettiren sesler tercihimdir.
Baştan sona (aaaaaaa veya rrrrrrrrrrr) deyip geçen hortum misali ses rüzgârını sindiremem de, hamakta salınan barışcıl, goncalaşmış sesler mıknatıslayıp çeker ruhumu.
Şiir sestir, tıpkı insandır şiir.
Zaten şairin evlâdıdır şiir.
Evlâdını ses renksiz yola çıkaranlar ölü şairler kabristanının musallasına bile yatırılmadan direkt gömülürler, başlarında hece taşı bile olmaz.
Evlâdının sesi olsun ve o sesi de içi ile uyumlu olsun!.
Bilgili, tecrübeli, akıllı, sanatkârane olması güzeldir sesin.
Yahşi olan sesin konuyla bir ve bütün olmasıdır. Dev cüsseli bir adamdan (amcacım!)diyen bir ses duymuştum da, gülmekten karnım yarılacaktı sanki. Koca dağların sisli başlarıyla, okyanusların kıyıya vuruşları; uçsuz bucaksız ovalarda slınıp gezen suyun sesi ile yıkıcı tayfunların deli köpüklerinde zıplayan şelâlelerin sesleri farklı farklı...
Şiirde ses, kafiyedir. Mısrayı oluşturan kelimelerdeki ortak değerler, kelimelerin ağırlık merkezleridir.
Şiiri şiir yapan da sestir.
Şimdi gelelim konumuzu teşkil eden şiirimize. Şairimiz bu şiirinde alenen ve resmen seslerle dans etmiş, seslerin rengini ortaya koymuştur.
Nasıl mı? Anlatalım .
A-Ses Yinelenmesi(Aliterasyon)
S__>(gülümSer-Senin-üStünde,Selamlar,Siyah,Saçların)----(Sorular,Sorulur,Sarı,Son,Silinir,Sığınır,Siyah)
B-Ses Yükü :
Alfabemizde 8 sesli harf kadar ses veren sessiz harflerimiz var. Meselâ
Ç,Ş,T,K)... Zengin şiirler, bu sessizlerle sesli harfler kadar ses çıkaran şiirlerdir.
Dünyadaki bütün diller, sesli harf sayısı ile sıralanır ve zenginlikleri ölçülür. Türkçe' nin diğer dillerden ayrılan yanı, 8 seslisine ilaveten sessizlerinin de içinde sesliler kadar ses veren harflerinin olmasıdır. O bakımdan Türkçe dünya dil ailesinin ana ve zengin dilleri arasında yer alır.
"Renkler Yaşımdır" da, aliterasyonlu S ler dışında ses yükününün de mükemmele yakın dağıtıldığını görmekteyiz.
Ş-Ç yükü__>(saÇların-bürünmüŞ-yeŞil,nazikÇe,ÇiÇeğe,Çağa,gerÇeğe, güngörmüŞ,dönmüŞ,kalmıŞ,bürünmü Ş,suÇların,kaŞların, yaŞların, iÇilmiş,kalmamıŞ,bürünmüŞ)
G yükü__>(Gülümser, Gününde, Griyi--sürGünü,Grupta,denGini--Gerçeğe--GünGörmüş--Gözlerin---Gün)
Mısra sonlarında SESLİ HARF yükü___>(üstndeE-günündE---renginİ-sürgünÜ-denginİ-çiçeğE,çağA,gerçeğE, kahveyE,telveyE,nereyE,)
2-RENK ANALİZİ
Ak ile beyaz, kara ile siyah arasındaki farkı görmektir renk bilgisi.
Yeryüzünün en önemli özelliği ışık ve madde arasındaki sebep sonuç ilişkisi olan renktir. Renk, resim sanatı için önemli bir bilim dalıdır. Koca kimya sektörü, büyük holdingler var renklere dönen. Boya ve matbua baş renk içici sektörlerden. Hem üretir, hem de içer bu iki sektör.
Göz, demin yukarıda sesde izah ettiğimiz kulağın yerinde. Göz var mı gözüm gibi? Yok. Benim gözüm açık değilken bile görsün isterim ve isterim ki iç gözüm açık olsun. Çekmek istemem perdeleri gözümün önüne. Olayları, insanları, dünyayı, eşyanın ve objenin sınırsız ve sonsuz rengini boyutları içine girerek keşfetmek isterim. Sonra, gönlümce bir renk icad edip hepsinin üstüne sürerim. Sahi, icad edilmemiş bir rengi ben icad etsem, sanki dünya mı batar?
Gökkuşağı... 7 ana renk... 7den 7 milyardan da öteye uzanan bel ki de sınırsız renkler harmanı.
Beyaz... Öte dünya aklığı beyaza vurgunum. Beyaz, bütün renklerin eşit olarak karışımından elde edilir. Öteki renkler, bir ikisinin karışımıyladır da, beyaza, illâki hepsi ve eşit oranda gereklidir. Beyaza ak deyişimde öte dünya aklığı vardır... Melek, saflık, temizlikse beyaz, içinde her renkten bir miktar vardır da ondan. Mesela, beyazın içinde ki siyahı milim artırın anında gri olur; kırmızıyı arttırın bulutlarınızın kızıla döndüğünü göreceksiniz.
Renksizlik, gözsüzlüktür. Gözlük ise, çoğunda renksizliği düzelteçtir.
Senelerce yüzümde kalın çerçeveli sigorta gözlükleri taşıdım, ne kadar ağırdılar onlar. Hakikatin peşinde yana döküle koşumda o ağır çerçevelerin şahitliği vardır. Kaç kere renklerin kavgasından düşeyazdı gözlüğüm yüzümden.
Renklerin hastalanması nedir bilir misiniz? Acemi ressamın hayat paletinde sarıya ve ölümcül griye dönüşüdür. Hastahane koridorlarının çoğunda serin selvi kokusu ve nefti bir ıslaklık ve kefen beyazına dönüşümüdür renklerin insanda hastalığı. Dermansız, mecalsiz kaldığınızda renkleriniz de hüzünlüdür. Siz nasılsanız renkleriniz de öyledir.
Renklerin dili vardır, sesi vardır yani.
Renksiz ve sessiz bir dünya kabir midir acaba?
Renksiz ve sessiz veya tek renge, o da siyaha bürünmüş bir dünya asla istemem. Despot ve tek adam yönetimindeki Mısır'da Tahrir Meydanı' na dökülen o mübârek mısır taneleri gibi bir dünya... İstemem renksiz, desensiz, tek renkli dünyayı. Hergün aynı renge bakan göz, körleşir. İllâki başka pençerelerden başka caddelerin çiçeklerine de bakmalı göz. Tatlı yiye yiye diyabet olduk ta, şimdi tatlıcı dükkanlarını satın alasım geliyor. Şimdi, tatlıların rengi sarı ya, ben de sarı humma hastası okup gideceğim valla.
Neyse; sözü fazla uzatmadan "Renkler Yaşımdır" a gelelim.
MOR- PEMBE___> gülümser
MAVİ___>saygın(selamlanır),
SİYAH___> saçlar
ALLAR___>bahar
GRİ___>saygın(selamlanır)
KIRMIZI__> kıskanç
YEŞİL___>taze,gençlik
EFLATUN__>romantik
SARI__> çiçek(Yunus Emre' nin çiçeği)
AK___> temizlik,çağdaşlık
KAHVE__>Ten rengi,
BEYAZ__>ölüm, eyvah, gözyaşı
ve şairimiz bu şiirde SİYAH'a çok ÖZEL BİR YER ve KONUM yüklemiştir. Şimdi de ona bakalım:
SİYAH SAÇLAR-maviyi ve griyi selamlamış;
SİYAH KAŞLAR-nazikçe eğilmiş;
SİYAH SUÇLAR-affına sığınmış-af beklemiş;
Evet, şairimiz "Renkler Yaşımdır" da, renkleri sıralarken de, insanın DOĞUM dan ÖLÜM e uzanan yolculuğuna göre bir diziliş yapmıştır. Mor, pembe doğar çocuklar ve çok saygındır onları doğuran anneler. bebeğin saçları siyahsa da, gençlikte baharı, alları, kırmızıları, yeşilleri görecektir; kıskanacak, sevecek, romantik duygular yaşayacaktır. Sonra, evet sonra yaşlılık ve ölümü bekleyecek gün gelip çatacaktır. Geride ise bir kahve içimi bir telve fotoğrafındaki renk kalacaktır.
Renklerin silindiği, gerçeğe dönüştüğü ve Yunus'un sarı çiçeğe sorup beklediği cevabı bekler sonunda şair.
Şiirdeki kafiye, hece-kalıp uyumu veya hatalarına dikkat etmiyorum, bu şiir, gücüyle sarıp sarmalayıp onları göstermiyor. Burada 4 kıtadan sonra (///)işaretiyle ayrılıp son bir kıta daha eklenmiş ki, şairimiz Hikmet Çiftçi' nin şiire şiirle cevabıdır ve gördüğü son manzaranın fotoğrafıdır bana göre.
Diyor ki:
(Gün vurmuş tenine, koyu kahvesin
İçilmiş fincanda kalan telvesin
Kalmamış mecalin, medet beklersin
Beyaza bürünmüş eyvah yaşların)
*
Yürekten kutluyorum...
Teşekkürler...
Tebrikler usta...
Mustafa CEYLAN
**GERÇEK DOSTLAR BİRLİĞİ**
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
HALİL ŞAKİR TAŞÇIOĞLU' NUN SEVDA ÖYLE MÜŞKÜLMÜŞ ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
1
1,582
25/02/2015, 18:38
Son Mesaj
:
osman7159
Sevgi Özlem Özcü'nin TARİHİ AŞK ŞİİRİ Üstüne
Site Yönetimi
0
1,155
04/01/2015, 17:47
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
GRİ GÖLGE'NİN NOVA BAŞLIKLI ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,354
04/01/2015, 17:45
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
ENVER ÖZÇAĞLAYAN'IN HAYÂL BAHÇELERİ ŞİİRİ ÜZERİNE
Site Yönetimi
0
1,219
04/01/2015, 17:44
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
ALİ ALTINLI' NIN HAYAT GÖMLEĞİ ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,226
04/01/2015, 17:42
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
GİZLİ ÖZNE'NİN BAŞLIĞI OLMASIN ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,150
04/01/2015, 17:41
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
EMİN ZEYBEK'İN YAŞAYIP GİDİYORUM ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,104
04/01/2015, 17:36
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
HARUN YİĞİT'İN ALPER TUNGA DESTANI ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,048
04/01/2015, 17:34
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
ÇİĞDEM PARLAYÜKSEL'İN GİDEREK EKSİLEN ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,175
04/01/2015, 17:32
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
SESSİZ PERİ' NN SİTEM ŞİİRİ ÜSTÜNE
Site Yönetimi
0
1,218
04/01/2015, 17:30
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2022
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder