SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Hüseyin Kutlu:"Hat sanatı kalemi şevk edebilmektir"
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
31/03/2008, 23:14
Hüseyin Kutlu:"Hat sanatı kalemi şevk edebilmektir "
Rumeysa TANRISEVEN
“Osmanlı’da hat sanatı zirveye ulaşmıştır. Ancak o gün yaşayan insanı sokağa çıktığında o kadar güzellik karşılardı ki, sokakta insanın yürüyüşü bile bir zarafet örneğiydi. Sıradan bir evin cumbasının dahi bir estetiği vardı. Bu da insanlarda sanat duygusunu uyandırıyordu. Dolayısıyla o toplumda yaşayan insanın hazır bir altyapısı oluşuyordu haliyle. Ama şu an her şey estetikten uzak kirli bir görünüme sahip. Bu durumun sanatın gelişmesine etkisi sadece hat sanatı değil diğer sanatlar için de geçerlidir.” – Hüseyin Kutlu -
Hüseyin Kutlu eğitimini felsefe üzerine yapmış, fakat en büyük mesaisini hat sanatına vermiş büyük bir sanatkârdır. Uzun yıllar Hekimoğlu Alipaşa Camii’nde imamlık yapmış ama en önemlisi imam olmanın yanında sanata dair yaptığı değerli çalışmalarla kendinden söz ettirmiş, Hekimoğlu Alipaşa Medrese’sini bir ilim yuvası haline getirmiştir. Kendisi görevinden ayrılsa da hâlâ haftada bir gün buraya gelip öğrencilerine hat dersi vermeye devam etmektedir. Çengelköy’deki evinde de hat çalışmalarına ve öğrenci yetiştirmeye devam eden Hüseyin Kutlu Hocamızla hat sanatına dair bir söyleşi yaptık.
TANRISEVEN: Hocam eğitiminizi felsefe üzerine yapmışsınız. Ama seçiminiz hattatlık üzerine olmuş. Eğitim hayatınızı biraz anlatır mısınız?
KUTLU: Önceliği ben İmam Hatip mezunuyum. Bizim zamanımızda imam hatip mezunları bugün olduğu gibi yine problem yaşıyorlardı. Üniversiteye girme hakları yoktu. Ama şöyle bir yol açılmıştı. İmam Hatip’ten mezun olduktan sonra fark imtihanı vererek veya düz lisenin son sınıfına bir sene devam ederek üniversiteye giriş hakkı kazanıyordu. Dolayısıyla üniversiteye hak kazanmış imam hatip mezunları imam hatip diplomasiyle İslâm Enstitüsü’ne, lise diplomasıyla normal bir üniversiteye başvurabiliyorlardı. Başka bir uygulama da bilhassa İstanbul’da İslâm Enstitüsü bulunan yerlerdeki İmam Hatip menşeli ve üniversiteye girmiş olanlar için vaizlik ve imamlık yapabiliyor olmalarıydı. Bu da öğrencilik yıllarını değerlendirmek için iyi oluyordu. Ben de o geleneğe uyanlardan oldum. 1968 yılında Diyanet’ e başvurarak vaizlik aldım. Aynı senede edebiyat fakültesinde felsefeye başladım.
TANRISEVEN: Hat sanatıyla tanışmanız, bu sanata ilginiz ne zaman ve nasıl başlamıştır?
KUTLU: Benim hat sanatıyla tanışmam çocukluk dönemlerine uzanır. Babamın da yazıya ilgisi vardı. Konya’da Mehmet Ünlü adında camilere levha hazırlayan bir kişi vardı. Babam o kişiyle irtibatlıydı. O zamandan yazıya ilgim olduğunu fark etmiştim. Kuran’ı Kerim’i çok küçük yaşlarda öğrenmiştim. Çocuk aklımla o zamanlar Kuran’ı Kerim’i olduğu gibi kitap şeklinde gökten indiğini zannederdim. İmam Hatip Okulu’nun birinci sınıfındayken Arapça hocamız eski medrese hocalarından Ali Uca isminde bir Hoca Efendi, bir gün tahtaya Kuran harflerini yazdı. O zaman Kur’an harflerinin yazılabilir olduğunu hayretle gördüm. Ben de o merakla yazmaya başladım. O zaman etrafımdakilerin iltifatları neticesinde gerçekten çok iyi yazdığımı düşünüyordum.
TANRISEVEN: Hattat Hamit Hoca’yla tanışmanız nasıl oldu?
KUTLU: Sönmez takvimleri çıkardı eskiden. Daha Konya’dayken Hamit imzasını görürdüm orda. 1968’de İstanbul’a geldim. Üstat Hattat Hamit’e başvurdum. Hoca ilk başta meşk ve rabbiyesir yazdı. Yazdığı kalemi de verdi. Hâlâ saklarım. Bir hafta boyunca yazdım. O bir hafta boyunca Bir Hocanın yazdığına, bir kendi yazdığıma bakıyordum. Kendi yazdığımı daha iyi buluyordum. Aradan 4–5 hafta geçince ben artık fark etmeye başlamıştım. Hocanın yazısıyla benim yazım arasında dağlar kadar fark vardı. O zaman yolun başında olduğumu anlamıştım. Uzun yıllar Hamit Hoca’dan ders almaya devam ettim.
TANRISEVEN: Hattatlığa başlangıç için kabul edilen Rabbiyesir duası hakkında bilgi verir misiniz?
KUTLU: Bu ilk bakışta tuhaf gelir. Hat sanatına başlayan kişinin mantık olarak ilk başta harfleri öğrenmesi gerekir. Hâlbuki Hat sanatına “Rabbiyesir…” cümlesi yazmakla başlanır. Bu bir bakıma bizim medeniyetimizin kültürümüzün tezahürleridir.
Hat sanatı kalemi şevk edebilmeyi öğrenmektir aslında. Kalemin bu şevki idaresi yönetimi elle kalem arasında ve elle gönül arasında gönülle rabbi arasında bir ilişkiye bağlıdır. Dolayısıyla rabbiyesir duasında kalemin her pozisyonu mevcut. Yeni başlayacak kişi kalemin her pozisyonunu görebilir. İkinci olarak başlayan kişi şunu fark edecektir; ‘Bu iş bir gönül işidir. Ve gönlün de sahibine yönelmesiyle gaye gerçekleşir. Kalem kutsaldır. Ben bu işi Rabbimin yardımı olmadan yapamam’.Rabbiyesir; bu zor işi kolaylaştır duasıdır aslında.
TANRISEVEN: Şeyh Hamdullah Efendi’nin Türk Hattatları arasındaki yeri nedir? Hattatlığa başlayanlar için kaleminin Şeyh Hamdullah’ın mezarına gömülmesi geleneğini anlatır mısınız?
KUTLU: Şeyh Hamdullah Efendi Türk Hattatlarının piridir. İlk olarak bu zat sadece yazı yazan biri değil. Bu zat öyle bir kimse ki Sultan Beyazıt Han’ın ricasıyla erbain’e girerek kendisinden önce devam eden hat sanatına yeni bir yön veren insandır. Bu Hamdullah Efendi için kendi iç dünyasında gezinmedir aslında. Kendinin esrarını keşfetmesi demektir. Dolayısıyla Şeyh Hamdullah bizim pirimizdir. Yani başlayacak kimse kalemini oraya koymakla kalmıyor. Bir nevi onun ruhuyla kendi ruhu arasında bir rabıta sağlıyor. Ve bu terbiye içinde bu sanatla meşgul oluyor.
TANRISEVEN: Hat ve diğer geleneksel sanatlardan hobi olarak bahsedilmesi hakkında fikriniz nedir?
KUTLU: Hobi ve fobinin bizim lisanımızda hiçbir yeri yok. Bizim sevgi ve merak kelimelerini kullanmamız daha güzel olur.
TANRISEVEN: Hat sanatına ilgi duyduğunu söyleyip size başvuran kişileri eğitime almadan önce mutlaka değerlendiriyorsunuzdur. Bu sanata gönül vermenin ve başarılı olmanın bir kıstası var mı?
KUTLU: Bu konuyu kısım kısım ayırmak lazım. Bir kişi için eğer bir fıtri kabiliyeti varsa ruhu da müsaitse bu en mükemmel seviyedir. İkinci derece ise çalışılarak değerlendirilebilir. Ama üçüncü dereceyi değerlendirmenin sanatta cevazı da yoktur. Hat sanatında başarılı olmayı şu şekilde tanımlayabiliriz Öncelik kabiliyet sonra sabır ve azim. Bu üçünün bir arada olması gerekir.
TANRISEVEN: Ortalama kaç sene eğitim görmek gerekir?
KUTLU: Mükemmelleşmenin senesi yok. Üniversiteyi bitirmek için 4 sene gerekir. Bu sanatta da ya 1,5 fakülte ya da 2 fakülte bitirecek kadar vakte ihtiyaç vardır.
TANRISEVEN: Eskiye nazaran Hat sanatının günümüzdeki halini değerlendir misiniz?
KUTLU: Bu gün bu sanatlarımızın altyapısında problem var. Eskiden böyle değildi. Osmanlı’da hat sanatı zirveye ulaşmıştır. Ancak o gün yaşayan insanı sokağa çıktığında o kadar güzellik karşılardı ki, sokakta insanın yürüyüşü bile bir zarafet örneğiydi. Sıradan bir evin cumbasının dahi bir estetiği vardı. Bu da insanlarda sanat duygusunu uyandırıyordu. Dolayısıyla o toplumda yaşayan insanın hazır bir altyapısı oluşuyordu haliyle. Ama şu an her şey estetikten uzak kirli bir görünüme sahip. Bu durumun sanatın gelişmesine etkisi sadece hat sanatı değil diğer sanatlar için de geçerlidir.
TANRISEVEN: Kadınlara göre erkek hat sanatçıları daha fazla biliniyor. Hâlbuki bayanların estetik anlayışlarının daha ileri düzeyde olduğu söylenebilir. Sizden icazet almış birçok hanım hattattın da olduğunu görüyoruz. Eskiye nazaran şu an hanımların bu sanata daha meraklı olmasının nedenleri nedir?
KUTLU: Doğru. Kadın ruhu daha zariftir. Benim birçok bayan öğrencim de icazet almıştır. Ancak eskiden hat sanatı ile ilgilenmek hanımların işi değildi. Önceden hat hayatın içinde bir sanattı. Çalışma hayatında da erkekler yer aldığı için erkekler bu işle meşguldu. Son zamanlarda kadınların sosyal hayata yönelmeleriyle birlikte hat sanatına da ilgi hanımlar tarafından artmaya başladı. Özellikle kamusal alandan soyutlanmış bayanlar için de hat sanatıyla ilgilenmek eğer kabiliyeti de mevcutsa konumu itibariyle çok yerinde bir karar oluyor.
Kaynak:ilesam.org.tr
Alıntı
Tweet
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2025
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder