SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
İki Çocuğun Okuma Keyfi… (1)
Gazanfer Eryüksel
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Dec 2014
Mesaj Sayısı:
180
Konu Sayısı:
179
#1
04/04/2016, 14:11
İki Çocuğun Okuma Keyfi… (1)
Gazanfer ERYÜKSEL
İlkokulda ikinci sınıfa geçtim yaz… (1959) Tepeden tırnağa tatil sevinci içindeyim. Sabahları bahçede toprakla oynamak… Akşamüstleri de annemle Çocuk Parkı’na gitmek… Salıncak, tahterevalli, kaydırak ve kum havuzu… Küçük kovama doldurduğum kumlarla kaleler yapmak.
Bir akşam iş dönüşü babam elinde bir kitapla geldi… “Bu kitap bir çocuğun hatıraları… Seveceksin…” dedi.
Kitabın adı, “Falaka ve Gecelerim”… Ahmet Rasim diye biri yazmış. Daha sonra diğer kitaplarını okuyup, bestelerini pek seveceğim Ahmet Rasim ile böyle tanıştım.
Kitabı bitirdiğim günün akşamı babam beni kitaplığa görürdü. Raftan bir kitap aldı. “Bu Ömer Seyfettin… Hikâyeci… Külliyatının ilk cildi… Bunu da seveceksin… Artık bana sorma, sırayla diğerlerini okursun…” dedi.
Ömer Seyfettin’in hikâyelerini çok sevmiştim. Onu Refik Halit Karay’ın hikâye kitapları izledi.
Ama en önemlisi kitaplığı kendimce keşfetmeye başladım. 1960’lı yıllarda Türkiye’de belki de tek ansiklopedi altı ciltlik “Hayat Ansiklopedisi” idi. Hikâye okumaktan yorulunca ansiklopedinin ciltlerinde gezintiye çıkardım. Ansiklopedik gezilerim hemen her yaz sürdü. İlgi alanım genişledikçe değişik maddeler okur oldum.
Beni kitap okuma keyfiyle buluşturan babam bir de Doğan Kardeş adlı dergiye abone etmişti. Her aybaşında postacının yolunu gözler oldum. 65 yaşıma öpücük gönderdiğim şu günlerde hâlâ dergi okuru isem bunu çocukluk çağında edindiğim alışkanlığa borçlu olduğumu söylemek isterim. Okuma keyfi tıpkı çalgı eğitimi gibi küçük yaşlarda edinilen bir boyuttur.
Doğan Kardeş Dergisi ile aynı adı taşıyan yayınevinin dünya masalları ise ayrı bir zenginlik kaynağım oldu. Ayrıca Eflatun Cem Güney’in yazdığı Türk masallar…
Dördüncü sınıfa geçtiğim yaz başında öğretmenim, Naciye Yavuzer, bir kitap listesini defterlerimize yazdırdı. Dördüncü sınıfın tüm kitapları… Tarih, coğrafya, yurttaşlık Bilgisi vb. Her yaz bize iki matematik problem kitabı aldırırdı ayrıca. Yaz boyunca problemleri deftere çözmemizi ister ve okul açıldığında da o defterlere bakardı.
Dördüncü sınıfın kitaplarını bir hevesle okudum. En çok ilgimi çeken ise tarih kitabı oldu. Hani çokluk kimselerin pek sevmediği tarih…
Aklıma kitaplıkta gördüğüm ciltler geldi. “Mufassal Osmanlı Tarihi”… Altı cilt… Tarih kitabında okuduğum konuları derinlemesine okumaya başladım. Okudukça ilgim ve sevgim arttı tarihe…
Okullar açıldığında öğretmenimiz bazı dersleri bizim anlatacağımızı söyledi. İşte buna çok sevindim. Mufassal Osmanlı Tarihi’nde okuduklarımı sınıfta anlatabilecektim. Ve öyle de oldu. Sınıfta ders anlatmak benim kitle karşısında konuşma özelliğimi geliştirdi.
Tarih derslerinin sınıfta tek anlatıcısı olmuştum. Yine söz istemek için parmak kaldırdığım bir gün öğretmenim, “Hep sen mi anlatacaksın? Başka biri gelsin…” dedi.
Tarih anlatacak bir gönüllü çıkmayınca bir öğrenciyi çağırıp konuyu anlatmasını istedi. Gelen arkadaş hiç hazırlıklı değildi… Onu yerine gönderip bir başkasını çağırdı tahtaya… Ama o gelen de öncekinden farklı değildi. Öğretmenimiz hayli kızgın bir sesle, “Allah kahretsin…” dedi, “Gazanfer, gel de şu konuyu doğru dürüst anlat…”
İlkbaharda okulun Oruç Gazi İlkokulu) dördüncü ve beşinci sınıfları için Rumeli Hisarı’na bir tarih gezisi düzenlenmişti. İki otobüs dolusu öğrenci ve öğretmenlerimiz… Otobüs yola çıkınca diğer sınıfın öğretmeni öğrencilerden Rumeli Hisarı’nın tarihçesini anlatmasını istedi. Bunun üzerine söze giren öretmenim Naciye Hanım, “Gazanfer, gel anlat…” dedi. Diğer öğretmen, “Seninkiler daha dördüncü sınıf… Ne bilirler?” dediğinde Naciye Hanım, “Senden de iyi bilir…” diyerek beni çağırdı. Rumeli Hisarı’nın Fatih Sultan Mehmet’in Bizans’tan manda derisi büyüklüğünde bir arazi alıp da nasıl Hisar yaptırdığını anlatmaya başladığımda beşinci sınıf öğretmeni şaşkın bir yüzle beni dinliyordu.
Babamın kitaplığında bir şey daha keşfetmiştim. Fasiküllerle yayımlanan ve babamın ciltlettiği İstanbul Ansiklopedisi… Babam ansiklopedi yazarı Reşat Ekrem Koçu’nun Vefa Lisesi’nden tarih öğretmeni olduğunu söyledi.
İnsanın doğup büyüdüğü kenti semtleri, sokakları, esnafları, sanatçıları, şarkı, türkü ve kantolarıyla tanımanın bir çocuğa ne denli kök boyalar aşıladığını şiirlerimde görmek mutlandırıyor beni. Tıpkı Türk musiki dinlenen bir evde yetişmek gibi… Alt katta oturan Rıfat amcamın uduyla çalıp söylediği şarkılar gibi…
Reşat Ekrem Koçu’nun ömrü ve yaşadığı kaynak sıkıntısı ise ansiklopediyi bitirmeye yetmedi. Daha sonra Kültür Bakanlığı ile Tarih Vakfı tarafından “Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi” çıkardı. (1993-1994)
Yazının diğer bölümünde ikinci çocuğun, oğlumun okuma keyfi ile buluşmasını anlatacağım. Bu iki çocuğu izlemeye devam edin lütfen.
Meraklısı için ek: İstanbul Ansiklopedisi, Reşat Ekrem Koçu tarafından yayımlanan ve tamamlanamayan kültür ansiklopedisi (1944-1973).
Yayımcısının özgün üslubuyla yayımlanan ansiklopedi, 1944'te çıkmaya başladı. 1946-47 arasında iki cildi ("Asesbaşı" maddesine kadar) basıldı. İstanbul Ansiklopedisi, kapaklarında belirtilen maddi sıkıntıların iyice artması sonunda, 1088. sayfada, 4. cildin ortalarında "Bahadır Sokağı" maddesi ile 1951 başlarında 34. sayının basımından sonra yayımını durdurdu.
Reşat Ekrem Koçu İstanbul Ansiklopedisi'ni yeniden yayımlamaya, bu defa Mehmet Ali Akbay adlı bir tüccarın desteğiyle 1958'de girişti. Daha küçük boyda basılmaya başlanan yeni İstanbul Ansiklopedisi'nin 576 sayfalık ciltler halinde basımı oldukça intizamla yürütülürken, 1970'e doğru ortaklardan Akbay'ın ayrılması ise Ansiklopedi'nin sayılarının basımı ağırlaştı. Nihayet 1973'te çıkan 11. cildinden sonra (son madde "Gökçepınar, Mehmed"), yayımcısının ölümünden (1975) kısa süre önce 173. sayıda ikinci kez son buldu.
Ansiklopedi İstanbul'un tarihsel yapılarını, mahallelerini, semtlerini, cadde ve sokaklarını, kentte yaşanmış tarihsel ve güncel çeşitli ilginç olayları, bu olayların kahramanlarını, kentte doğan ya da yaşayan devlet adamı, yazar, bilgin ve şairleri, ilginç tipleri maddeler halinde verir. Geniş bir yazar kadrosunca hazırlanan ansiklopedinin bazı maddeleri imzalıdır ve sonunda bibliyografya verilmiştir.
Bir ansiklopedi için oldukça karmaşık sayılabilecek düzenine ve ayrıntılı anlatımına karşın, İstanbul'un tarihine ve kültürüne ilişkin, hiçbir kaynakta yer almayan bilgilerin derlendiği, önemli bir başvuru kaynağıdır.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Büyük Ağabey’in keyfi yerinde…
Gazanfer Eryüksel
0
2,159
01/06/2017, 11:46
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Çocuğun Hayatında Çevre ve Öğretmenin Tartışılmaz Değeri…
Gazanfer Eryüksel
0
1,342
20/11/2016, 09:57
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
İki Çocuğun Okuma Keyfi… (2)
Gazanfer Eryüksel
0
1,007
27/05/2016, 13:01
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder