SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
İSKENDER VE ROMA
Nazmi Öner
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Jan 2009
Mesaj Sayısı:
117
Konu Sayısı:
113
#1
06/03/2016, 13:00
Gezerken Anadolu’nun antik kentlerinde
İki sözcük gelir aklıma.
Yüzerken tarihin havuzunda
Takılan oltama
İki sözcüktür
İskender ve Roma. 13.12.2009 Antalya
Neresinden baksam, hangi yönüyle algılamaya kalkışsam, duygulandırır, derin düşüncelere salar beni Anadolu. Örneğin Antalya’da ilkçağ tanrılarının otağı Olimpos Dağı (Tahtalı), eteklerinde Likya’nın sönmeyen ateşi, tepelere ve koylara serpiştirilmiş, Likya kentleri…
Ve bunların Doğuya devamı gibi uzanan Pamfilya kentleri… Perge’si, Aspendos’u, Side’si… Ve bunları denizden kuşatan bir körfezle, içerden saran bir Psidya çemberi… Ve daha nice nicesi…
Anadolu her yönüyle tam bir tarih hazinesi… Engin bir tarih, kültür ve uygarlık merkezi… Bin yılların, yüzyılların bilim ve sanat birikimi… Yaşanan andan, ilk insana dek uzanan bir zaman şeridi… Antik kentleri, kayalara işlenen kabartmaları, yeraltı kentleri, mağara resimleri… Sanki hepsi de, gözlerimizin önünden geçen, tarihin resmigeçidi.
Ve derseniz ki neresinde bu okyanusun, Anşoyad’ın Pamukkale gezisi? Hangi döneme tarihlenmiş Denizlinin antik kentleri. Ve hangi uygarlıkta en parlak devirleri?
Derim ki: Laodikya’sı, Hierapolis’i ve daha bölgenin nice önemli merkezleri, çağrıştırıyor, Helenistik kültürü ve bunun yaratıcısı Büyük İskender’i. Roma ise bunların en görkemli devri.
Derseniz ki, İskender kimdi? Herkül’ün soyundan bir yarı tanrı mı? Bir kahraman bir komutan mı? Bir peygamber, bir din ulusu mu? Bir bilgin, bir örnek kişi mi? Yoksa Kur’an’ın Kehf Suresinde bahsedildiği gibi önce Güneşin battığı yöne, sonra da doğduğu yöne seferler düzenleyerek kötüleri cezalandıran Tanrı kılıcı, Zülkarneyn mi?
Kehf Suresinin 83. Ayetinde; “(Resűlüm!) Sana Zülkarneyn hakkında soru sorarlar. De ki: Size ondan bir hatıra okuyacağım. 84. Gerçekten biz onu yeryüzünde iktidar ve kudret sahibi kıldık, ona (muhtaç olduğu) her şey için bir sebep (bir vasıta ve yol) verdik. 85. O da bir yol tutup gitti.” Deniliyor. Ve pek çok din bilgini, burada sözü geçen Zülkarneyn’nin Büyük İskender olduğunu kabul ediyor.
Ve yine derler ki: Makedonya Kralı Filip, M.Ö. 356 yılında, parlak bir askeri başarı kazandığı sırada, üç ayrı haberciden, mutlu ve sevinçli, üç ayrı haber almıştır. 1-Komutandanlarından Parmeinon, savaşta İlliryalıları ağır bir yenilgiye uğratmıştır. 2-Atlarından birisi Olimpiyat oyunlarında zafer kazanmıştır. Ve üçüncüsü: karısı Olempia, oğlu İskender'i dünyaya getirmiştir Kâhinler krala, yeni doğan oğlunun savaşlarda yenilgi yüzü görmeyeceğini, söylerler.
Nitekim Büyük İskender de kâhinleri yanıltmamış, Afrika’nın güneyi, Amerika ve Avustralya’nın bilinmediği, o zamanki bilinen dünyanın yarısını on yılda fethederek, tarihin gördüğü en büyük ve en farklı, en kültür ağırlıklı imparatorluğunu kurmuştur.
İskender bir kahraman bir savaş ustasıydı. On üç yıllık saltanatı sırasında yaptığı sayısız savaşların hepsinde de en önde çarpışırdı. Savaşlarda aldığı yaraları vücudunda, her savaşın anısı gibi saklardı.
Güçlü bir irade ve yetenekle esnek bir düşünce yapısını birleştiren İskender, gerektirdiğinde geri çekilmeyi ve ani değişiklikler yapmayı ve insan yönetmeyi çok iyi başaran bir kişiliğe sahipti. Dünyanın en büyük askeri dehaları arasında sayılan İskender, değişik kuvvetleri bir arada kullanmada ve düşmanın yeni savaş biçimlerine yeni taktiklerle karşı koymada son derece ustaydı. Yaratıcılığıyla, savaşın sonucunu belirleyecek bir dehaya sahipti.
Her ne kadar tarih onu hep bu yönüyle tanır, savaş ustası ve bir askeri deha olarak algılarsa da, o her şeyden önce bir bilim adamı ve bilimlerin babası Ariston’un öğrencisiydi. İskender’in doğu seferinin asıl amacı ülkeleri fethederek büyük bir imparatorluk kurmaktan ziyade, batı kültürünü doğuya taşımaktı.
Örneğin Lübnan’da Sur kentinin kuşatılması sırasında Pers İmparatoru Dara, ailesi için fidye olarak 10 bin talent ödemeyi ve Fırat Irmağının batısında kalan toprakları İskender’e bırakmayı önerdiğinde, Bu olayla ilgili olarak, İskenderin komutanı Parmenion'un "İskender'in yerinde olsam kabul ederdim" demiştir. İskender'in ise "Parmenion olsaydım, ben de kabul ederdim" biçiminde verdiği karşılık, onun farklı amaçları gerçekleştirmek için dünyaya geldiğini göstermektedir.
Yani İskender, tahttan, topraktan ve şöhretten daha fazla bir şey istiyordu. Kültürlerin, insanların karışıp kaynaştığı, tüm insanlığın bir arada yaşadığı bir dünya idi beklide onun özlemi diye düşünüyorum.
Neden böyle düşünüyorum derseniz, otuz beş bin askerle çıktığı Doğu seferine, bu sayının üstünde bilim adamının da katıldığı, gittiği yerlerde yetmişten fazla şehir kurarak bilim adamlarını yerleştirdiği söylenmektedir. Yani doğu seferi, askeri bir seferden ziyade, bir kültür seferidir.
Ayrıca zamanın ünlü düşünürü Diyojen (Diogenes) ile Korent’e karşılaştıklarında, aralarında geçen diyalog da bu düşünceyi doğrulamaktadır. İskender “Dile benden ne dilersen” dediği zaman, Diyojen: “Gölge etme başka ihsan istemem” diyor.
Bu diyalogda Diyojen, İskender’i mat etmiş, meydan okumuş gibi algılansa da, gerçekte onun söylemek istediği, insanlar arası farklılığa karşı olduğunu göstermek içindir. Yani Diyojen, her fidanın aynı boyda olduğu ve birbirinin güneşini kesmediği mutlak eşitlikçi bir sistemin özlemini vurgulamak istemiştir.
Aslında bu diyalogda, hep Diyojenin İskender’e yanıtı bilinip söylenir de, İskender’in verdiği yanıt pek bilinmez. Oysa İskender’in yanıtı da, Diyojen’in ki kadar anlamlı ve önemlidir. İskender de verdiği yanıtta “İskender olmasaydım, Diyojen olmak isterdim” der. Yani zaten bu idealizmi benimsediğini, ama İskender olmasını şartların gerektirdiğini vurgulamak ister.
Sonuç olarak o, batıdan doğuya bir kültür seferi başlatmış ve başarmıştır. Doğu ve batı kültürlerinin karışıp kaynaşmasıyla Helenistik Kültür adını verdiğimiz yeni bir kültürün yaratıcısı ve ilk uygulayıcısı olmuştur.
İşte gezdiğimiz Laodikya olsun Hierapolis olsun veya geldiğimiz Antalya olsun veya Anadolu’nun daha pek çok antik kenti, Helenistik Dönemde kurulup gelişmiş, Roma döneminde ise en görkemli günlerini yaşamışlardır.
Dünya kültür uygarlığının oluşmasında ve bu günlere gelmesinde çok önemli bir basamağı oluşturan Helenistik Kültürün yaratıcısı Büyük İskender için yazdığım bir şiirle yazımı tamamlamak istiyorum
BÜYÜK İSKENDER
Gençliğin ve gücün simgesiydi o…
Bilgeliğin, aklın, erdemin simgesi.
Güneşin simgesiydi ve gökten geldi sanki o!
Büyüklüğün, iktidarın, mutlakın simgesi…
Ve bir daha gelmedi dünyaya böylesi.
Çünkü tanrılar tanrısının simgesiydi o…
O yüzden ölçüsüzdü gazabı, öfkesi.
O yüzden kavganın, katliamın da simgesiydi o!
Olağanüstü olacaktı elbette sevgisi, ihtirası, yönetimi…
Patlamış bir volkan ve bir gençlik ateşiydi o.
(13.10.2006 Çıralı)
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Sagalassos'ta Roma'yı Güncellemek
Nazmi Öner
0
891
01/02/2014, 18:43
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder