SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Köy Enstitüsü Sistemi
Nazmi Öner
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Jan 2009
Mesaj Sayısı:
117
Konu Sayısı:
113
#1
20/01/2016, 10:38
KÖY ENSTİTÜLERİ SİSTEMİ, Mezunları Üzerine Bir Araştırma
Dr. Engin Tonguç’un kitap için yazdığı önsöz
Mustafa Gazalcı
’nın bir eseri için önsöz yazmak onur verici bir uğraştır. Ama kolay değildir. Bunun nedeni, onun değerli kişiliğidir.
Gazalcı
, yıllardan beri öğretmen, eğitimci, politikacı ve aydın bir kişi olarak düşün yaşamımızda yer alıyor. Meslek kuruluşlarında, SHP’de, CHP’de yöneticilik, milletvekilliği yaptı.
Barış Derneği
davasında bir yıla yakın tutuklu kaldı. Ama tüm bu olaylar, uğraşlar, zorluklar, haksızlıklar sırasında onurundan, kişiliğinden hiç ödün vermeden, eğitimci düşün adamı niteliğini hiç zedelemeden, düzeyini düşürmeden, konuşmalarıyla, yazdıklarıyla eserler vermeyi sürdürdü, özellikle de Köy Enstitüleri olayının yılmaz, ciddi, güvenilir bir savunucusu oldu. Milletvekili olarak, duyarsız bir Meclis’e karşı, her yıl Köy Enstitüleri konusunu o Meclis’in gündemine taşıdı, konuyu tutanaklara geçirtti, hatta yasa önerisi hazırladı.
İşte şimdi de elimizde, bir kültür ve eğitim emekçisi arkadaşımızın yaptığı değerli bir yeni çalışması var. Köy Enstitülerini konu alan çeşitli türden kitapların sayısı, sadece benim bildiğim kadarıyla iki yüzü geçti. Ama
Gazalcı
’nın son eseri bunların arasında ender ve belki de tek olma özelliğini taşıyor. O, Köy Enstitüleri ve mezunları üzerine bir anket çalışması yapmış. 165 Köy Enstitüleri çıkışlı öğretmene bir anket uygulamış. Bildiğimiz gibi, anket, soru-yanıt tekniği ile uygulanan, sistematik bir veri toplama yöntemidir. Toplanan veriler, belirli ölçütler ve araçlar ile birlikte değerlendirilir. Örneklerden ana kütleye varılması önemlidir. Bu iyi bir istatiksel değerlendirme ışığında gerçekleştirilebilir. Değerlendirme sürecindeki analiz ve toparlama kısmı, kıyaslama olanağı da verir. Anket yöntemi zordur, anket sorularının seçimi, sıralanması, sonuçların doğru yorumlanması, matematiksel yoldan sonuçları toparlama, kolayca sapmalara ve yanılmalara yol açabilir.
Sayın
Gazalcı
bu kişilere Köy Enstitülerindeki öğrencilik yılları, öğretmenlik yılları ve sonrası ile mezunların gözüyle Köy Enstitüleri konusundaki düşüncelerini sormuş. Benim en çok ilgimi çeken bu son konu oldu. Bugüne kadar Köy Enstitülerini konu alan kitaplarda, yazılarda, konuşmalarda, akademik çalışmalar da içlerinde olmak üzere ağırlık, daha çok siyasal amaçlarla yapılmış haksız suçlamalara, karalamalara verilirdi. Bu çalışmada ise toplu olarak Köy Enstitülerinde öğrencilik yapmış olanların bu kurumları eleştirel gözle ele almaları da yer almaktadır. Bu eleştirilerden bazıları bana çok ilginç geldi. Bunlar derinlemesine araştırılmalı ve değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Örneğin, ankete katılanlardan bir bölümü, enstitülerinin ilk yıllarında, öğretmen açığı ve yetersizliğine bağlı olarak ve bir ölçüde de öğretim programlarının gereği kültür derslerinin zayıf kaldığını savunuyorlar. Ve yine onlara göre, bu açığı kapatmak için, enstitülerin kitaplıklarından yararlanmışlar, oradaki okumalarıyla kültür edinmişler. İyi güzel de, klasik öğretim yapılan kurumlarda, öğrenci, dar ve tutucu bir anlayışla hazırlanmış kültür derslerinde bir açık bulmadı, bu açığı özgür okumalar yoluyla kapatmak gereksinimi neden duymadı, gibi bir soru hemen akla geliyor. Eğer Köy Enstitülü öğrenci bu gereksinimi duymuşsa, kültür azlığını kapatma uğraşı vermişse, bu da burada verilen farklı eğitimin olumlu bir sonucu sayılmamalı mıdır? Benzer eleştiriler usta öğreticiler konusunda da yapılmış, onların yetersiz kaldıkları savunulmuş.
Oysaki
b
irçok Köy Enstitülünün anılarında ve usta öğreticiler konusundaki incelemelerde tam tersi değerlendirmeler var.
Kısacası, özellikle eleştiri niteliğindeki anket yanıtlarının derinleştirilmesi, doğru yorumlanması, bize Köy Enstitüleri tarihi açısından yeni veriler kazandıracaktır diye düşünüyorum. Bu arada aklıma takılan bir yorumumu da açıklamadan geçemeyeceğim: Köy Enstitülerinin açıldığı yıllarda, kırsal kesim halkının “okumak, eğitim görmek” amacının bir diploma sahibi olup devlet kapısında maaşa bağlanarak yaşamını güvenceye almakla sınırlı olduğunu, Köy Enstitülerindeki uygulamaları bu açıdan yadırgadıklarını, kurucular çok iyi bilirler. Acaba bazı Köy Enstitülü çıkışlılar da, öğrencilik yıllarındaki tüm uğraşlara ve önyargılarını değiştirme çabalarına karşın, o ilkel görüşün ve beklentinin sürüp gitmesi mi söz konusudur? Bu da bir araştırma konusu olabilir. Bununla ilgili olarak, Köy Enstitülerine son verilirken klasik okullara nakledilmiş bazı öğrencilerin, sonradan yayınladıkları anılarında, gözlerinde büyüttükleri ve o klasik öğretim sistemi içerisindeki derslerle ve öğretmenlerle yakından tanışınca, nasıl düş kırıklığına uğradıklarını yazdıklarını da anımsatmak isterim.
Eleştiriler bir yana, anket sonuçlarına genel olarak bir göz atıldığında, Köy Enstitüleri konusunda her zamanki olumlu görüşlerin ağır bastığı izlenimi alınıyor. Anket, Enstitüye geliş ve öncesi ile sonrası, yani mezuniyet ve öğretmenlik dönemi, Enstitü çıkışlı öğretmenlerin genel dünya ve ülke görüşleri ile ilgili olarak da değerli verileri içeriyor.
Son yıllarda Köy Enstitüleri incelemeleri bireysel anılarda yoğunlaştı. Bunların tarihsel açıdan belge değerleri elbette çok yüksek. Ama bu tür çalışmaların konunun aydınlatılmasında bir duraksama, bir yeknesaklaşma ve yinelemeler sürecine neden olduğu da bir gerçek. Elimizdeki bu anket çalışmasının bu evrenin aşılması, araştırmalara yeni bir ivme kazandırılması bakımından uyarıcı, tetikleyici niteliğine dikkati çekmek isterim. Eski öğrencilerin görüşlerinin bilimsel, nesnel bir anlayış ve tarafsızlıkla ortaya serilmesi, yapılacak yeni çalışmalara ışık tutacak, yeni hareket noktaları, yeni konular yaratacak niteliktedir. Örneğin, Köy Enstitüleri sistemine göre yetiştirilmemiş yönetici ve eğitimci kadrolarıyla kurulmalarına çabalanmış her bir Köy Enstitüsü ile diğerlerinin aralarındaki farklılıklar, benzemezlikler, uyumsuzluklar bugüne kadar etraflı olarak ele alınmamış bir konudur. Böyle bir çalışmayı başlatacak veriler, elimizdeki anket çalışmasında vardır. Bunun gibi, bugüne kadar üzerinde durulmamış daha birçok konu için çıkış noktaları, anımsatmalar bu çalışmada bulunabilir. Bu görüşle, elimizdeki anket çalışmasının yapılacak bilimsel çalışmalara çok değerli bir dayanak olacağını düşünüyorum. Bu niteliği ile anket çalışması bilimsel çalışmalar için, uzun süre bir ana başvuru kaynağı olacaktır.
Bu düşüncelerle, Sayın
Gazalcı
’yı Köy Enstitüleri araştırmalarına yaptığı bu çok değerli katkıdan ötürü kutluyor, çalışmalarını sürdürmesini diliyorum.
Dr. Engin Tonguç
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 5
Nazmi Öner
0
790
17/12/2014, 23:52
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 4
Nazmi Öner
0
796
13/12/2014, 23:40
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 3
Nazmi Öner
0
825
07/12/2014, 17:59
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 2
Nazmi Öner
0
849
01/12/2014, 15:14
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 1
Nazmi Öner
0
821
30/11/2014, 23:26
Son Mesaj
:
Nazmi Öner
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder