• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
"Mezarlık Kültürümüzden Örnekler"
Dışarıda Site Yönetimi
Admin
*******
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesaj Sayısı: 12,518
Konu Sayısı: 11,588
 
#1
12/07/2008, 06:52
09 Temmuz 2008 Çarşamba // KİTAP YAYIN HABERİ:


Gazeteci–Yazar,
Prof. Dr. İsa Kayacan’ın 124. kitabı
"Mezarlık Kültürümüzden Örnekler"
yayınlandı.

ANKARA (Ece Ajans)- Birbiri ardına yayınladığı değişik konulardaki kitaplarının sayısı 124’e ulaşan, Gazeteci-Yazar Prof. Dr. İsa Kayacan, 464 sayfalık “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitabıyla kendi alanında yeni bir rekora daha imza attı.

İsa Kayacan altı bölümden oluşan “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitabının önsözünün girişinde; “yıllardır, ziyaretlerim vefatlar sonucu toprağa verilişler sırasında, burukluk ve üzüntüler içine girdiğim mezarlıklara karşı, hep içten ve teslimiyet duygularımla yaşadım, yaşamaya devam ediyorum. Çok sevdiğim, annem, babam, ağabeylerim ve öteki yakınlarım, sevdiklerim vefat ederek aramızdan ayrıldılar. 12 Şubat 2002 tarihi ise, dünyamın yıkıldığı, her şeyimin alt-üst olduğu, nefes alıp- verişimin durduğu, 39 yıllık hayat arkadaşım Sabahat’ın bir kalp krizi sonucu 45 dakika içinde vefat edip, bizleri yalnız bırakarak gittiği zamanın durduğu gün gelince, yaşamanın gereksizliğiyle yüz yüze geldim, acı gerçekle karşı karşıya kaldım. 12 Şubat 2002 kapkara bir tarihti. Bir kez daha anladım ve gördüm ki, her canlı gibi, her insan da bir gün ölümle dünyasını mutlaka değiştirecektir. Önemli ve esas olan, hizmetleri ve güzellikleriyle ölümün bile hafızalardan silemediği insanlar arasında yer alabilmektir” diyor.

Sunuşta da; Müslümanlığın ilk yıllarında ve Osmanlı dönemlerindeki mezar taşı geleneklerinden örnekler veriliyor.

ÖNEMLİ BİR KAYNAK:
Araştırmacılar için önemli bir kaynak olacak, Prof. Dr. İsa Kayacan’ın “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitabında;
Birinci bölümde; İnsan hayatının önemli gerçekleri, Allahın emirleri, İslâmiyette tanrı gerçeği, ölüm ve din, namaz vakitleri başlıkları altında verilenler yanında, Yunus Emre, Namık Kemal, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı, Arif Nihat Asya, Nazım Hikmet şiirlerinden mısralar aktarılıyor.

İkinci bölümde; Ölüm öncesi ve sonrası görevlerimiz, kabir ziyaretinde okunacak duaların sûreler itibariyle aslı ve Türkçe manaları naklediliyor. Şehitlikten, şehitlerimizden söz ediliyor.

Arkasından gazetelerdeki vefat, acı kayıp, başsağlığı, teşekkür, mevlid-anma duyuru ve ilanlarından yurt içi ve yurt dışı örnekleriyle devam ediliyor.

Üçüncü bölümde; Hepimizin uğradığı, uğrayacağı son duraklardaki mezarlıklarımızla ilgili görüşlere yer veriliyor. Yine bu bölümde; Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Antakya, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Niğde, Rize, Sivas, Sinop, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, illerimizin merkez ve bağlı yerleşim yerlerindeki mezarlıklarda yeralan mezartaşı yazılarından örnekler bir sıralamayla sayfalara aktarılıyor.

Bu arada 42 ayrı bölümden oluşan, Mustafa Ceylan’ın yazdığı; “İsa Kayacan’ın ağıdı” kitap içerisinde yer alırken, fotoğraflarla yer yer zenginleştirilen “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitabın dördüncü bölümünde;

Araştırmacı ve yazarların kaleminden kaynakları itibariyle Ahmet Altan, Ertuğrul Özkök, Gülbahar Ünlü, Nail Tan, Mustafa Bektaşoğlu, Rıdvan Bülbül, Abdülkadir Güler, Dr. İrfan Akay, Mustafa Nevruz Sınacı başta olmak üzere pek çok yazarın yazılarıyla, AA. çıkışlı haberlere yer veriliyor. Yazılanlar sayfalara aktarılırken şair ve ozanların dili ve kalemiyle; Arif Nihat Asya, Ali Abdulkerimoğlu, Mahmut Akay, Aysel Al, Sadri Alışık, Selçuk Alparslan, Cevdet Aslangül, Fethi Aytaç, Yağmur Atsız, Aşık Kemali Bülbül, İsmet Bora Binatlı, Ahmet Canbaba, Mustafa Ceylan, Gülten Çiçek Tural, H.Rıdvan Çongur, İbrahim Agah Çubukçu, Zeki Çelik, Ünal Şöhret Dirlik, Murat Duman, Mansur Ekmekçi, Ali Naili Erdem, Melahat Ecevit, Ülker Aygün, Vedat Fidanboy, Ali Gözütok, Perihan Gürbüz, Ali İrşi, M. Ali Kalkan, Abdurrahim Karakoç, Rasim Köroğlu, Orhan Seyfi Orhon, H. İbrahim Sağır, Abdullah Satoğlu, Halil Soyuer, Behzat Şaşal, Aşık Veysel Şatıroğlu, Ahmet Tufan Şentürk, Cahit Sıtkı Tarancı, Güzide Taranoğlu, Osman Tekerci, Ahmet Tekeş, Birdal Can Tüfekçi, Nusret Turan, Baki Yıldırım, M. Kemal Yılmaz, Hüseyin Yurdabak, Dr. Bayram Durbilmez gibi onlarca şair tarafından yazılan şiirlerden örnekler veriliyor.

Beşinci bölümde; Maniler, Ramazan mani ve şiirlerinden sonra yıllara meydan okuyan camilerimiz özellikleri ile sıralanırken, vefatla aramızdan ayrılan; Şükrü Tekin Kaptan, İsmail Sadık, Hüseyin Yurdabak, Hüseyin Balım, Ali Abdülkerimoğlu, Selim Sabit Pülten’in biyografilerine, vefat tarihleriyle, fotoğraflarına “bir vefa anlayışıyla” sayfalarda yer veriliyor.
Altıncı bölümde; Kitabın yayın öncesi gerçekleştirilen mektuplarla, resmi yazılara yer veriliyor. Ayrıca İsa Kayacan’ın yayınlarının tam listesi, kitaplarının bazılarının kapak görüntüleri, biyogrofisi ve İsa Kayacan için yazılanlardan kısa bölümler kitap içerisinde yer alıyor.

İsa Kayacan’ın çok etkilenerek, araştırma, değerlendirme ve yazımlarından sonra yayınladığı; Namık Kemal, Cemal Nadir, Muhammed İkbal, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Alpaslan Türkeş’in ölmeden önceki sonsözleriyle, Hz. Muhammed’in vasiyeti ve Atatürk’ün annesinin ölümüyle ilgili gördüğü rüyanın da yer aldığı “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitap, özellikle araştırmacılar için önemli bir kaynak-yayın olacaktır.
Alıntı  
Tweet      
     


Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  "MENDERES'İN SON SÖZLERİ"VE İSA KAYACAN'IN "MEZARLIK KÜLTÜRÜMÜZDEN ÖRNEKLER" KİTABI Mustafa Ceylan 0 1,087 29/11/2011, 00:13
Son Mesaj: Mustafa Ceylan
  Yaşarken Mezarını Yaptıran Adam İsa Kayacan’dan: Mezarlık Kültürü Mustafa Ceylan 0 1,306 29/11/2011, 00:10
Son Mesaj: Mustafa Ceylan

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2021 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder