SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Müslümanlık Arttıkça Psikolojik Rahatsızlıklar Artıyor mu?
Prof.Dr.Asım Yapıcı
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Oct 2014
Mesaj Sayısı:
33
Konu Sayısı:
32
#1
20/11/2014, 19:20
[b]
Müslümanlık Arttıkça Psikolojik Rahatsızlıklar Artıyor mu?
[/b]
Prof. Dr. Asım Yapıcı
asimyapici@cu.edu.tr
Yaklaşık 150 yıldır devam eden tarihsel süreçte “geleneksellik-modernlik”, “gericilik-ilericilik”, “sağcılık-solculuk” ve “doğululuk-batılılık” ikileminde dindarlığın farklı görüntüleri, bu bağlamda İslam’ın bireysel ve toplumsal tezahürleri sıklıkla tartışıldı.
Günümüzde din ve dindarlıkla ilgili tartışmaların yoğunluğu ve şiddeti aynı kalmakla birlikte yönü ve içeriği farklılaşmış, tabir-i caizse tartışma eksen değiştirmiştir.
Eksen değiştirmeden kastedilen şudur: Bir zamanların katı sekülaristleri oryantalist bir yaklaşımla İslam’ı, hatta doğulu olan her şeyi neredeyse “ilkellik” ile itham ederdi. Buna karşılık İslamî duyarlılığı yüksek dindarlar kısaca “Huzur İslam’da” derdi. Şimdi bu iki zıt kutbun yerinde yeller esmektedir.
Neden mi? Buyurun nedenleri verilerle tartışalım.
Diyanet İşleri Başkanlığı 2014’te “Türkiye’de Dini Hayat Araştırması”nı yayınladı. Bu araştırmanın -yöntem ve bulgularıyla ilgili eleştirilerimi mahfuz tutarak- bazı sonuçlarını paylaşmak istiyorum.
Türkiye’de vatandaşların % 99.2’si “İslam dinine mensup” olduğunu söylemekte, % 98.7’si “Allah’ın gerçekten var ve bir olduğuna inanıp bundan hiç şüphe duymadığını” ifade etmekte, % 96.5’i “Kur’an’da anlatılanların hepsi doğru ve gerçek olup tüm zamanlarda geçerlidir.” önermesine katılmaktadır. Ayrıca ülke genelinde vakit namazlarını sürekli ve düzenli olarak kılanlar % 42.5, sağlıkları elverdiği müddetçe Ramazan orucunu düzenli olarak tutanlar % 83.4’tür. Daha da ilginç ve çarpıcı olan bir başka sonuca göre “Türkiye’de hayatını hemen her zaman dinin emirlerine göre şekillendirdiğini” söyleyenlerin oranı % 64.9’dur. Bence fevkalade yüksek bir oran!
Okuyucu için rakamlar zaman zaman sıkıcıdır, anlamsızdır, hepsinden önemlisi muhtevasızdır. Hakikati gösterebilir de göstermeyebilir de. İşte bu noktada farklı bir okuma yapmak gerekir. Buradaki rakamlar çok açık, farklı bir okumaya ihtiyaç duyurmayacak kadar. Her şey bir yana bu rakamlar herhalde bir şeyler çağrıştırmıştır zihinlerimizde. Evet, her gün biraz daha dindarlaşan(!) bir toplumda yaşıyoruz. 1940’lı, 1960’li, 1980’li hatta 1990’lı yıllara göre dindarlık(!) düzeyimiz belirgin bir şekilde artıyor.
Bu kadar yüksek oranlar göstermese de, Türkiye’de dindarlığın gözle görülür tarzda yükseliş eğitimi gösterdiğini teyit eden başka araştırmalar da var.
Tartışmalar eksen değiştirdi demiştik ya… Evet, günümüzde artık Müslümanca yaşamak, dindar olmak “gericilik” olarak algılanmıyor. Daha farklı bir tartışmanın içine girmiş bulunuyoruz. Önceleri “Huzur İslam’da” idi, şimdi artık “Hangi İslam?” demeye başladık.
Tam da bu bağlamda Kenan Çayır’ın “Türkiye’de İslamcılık ve İslamî Edebiyat” (Bilgi Ünv. Yayınları, 2008, İstanbul) adlı araştırmasını anmadan geçemeyeceğim. Çayır, bu eserinde, 1980’li yılların hidayet romanlarından 1990’lı yılların öz-düşünümsel romanlarına doğru yaşanan dönüşümü ele almaktadır. Ona göre bu dönüşüm, kolektif-epik İslâmcılık’tan öz eleştirel anlayışa doğru ilerlemektedir. Gayet yerinde bir tespitle şu husus iyice billurlaşıyor: Önce hidayet ya da ihtida teması varken şimdi dindarlığın, hatta inancın sorgulaması ön plana çıkıyor. Bunu iki şekilde yorumlayabiliriz:
Birincisi, İslamcılar ve İslamcılık düşüncesi dönüşüyor, yekpare özneden parçalı özneye doğru evriliyor. Bu anlamda İslamcılar zannedildiği gibi kendi içinde tekparça ve değişime kapalı değiller.
İkincisi, “söz konusu bu değişim nereye doğrudur?” sorusunda gizli. Dün “Huzur İslam’da” iken bugün “Hangi İslam?” denmeye başlamışsa, savrulduğumuz din ve İslam algılarının, bu bağlamda yaşamaya çalıştığımız Müslümanlığın şekli göstergelerinin ruhumuza bir türlü beklenen etkiyi yapmadığı, arzulanan huzuru vermediği gerçeğiyle karşılaşıyoruz.
Bu düşüncemizi Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye’de 2009-2013 arası psikolojik rahatsızlık vakalarına ilişkin veriler desteklemektedir.
İstanbul’da 2009’da 262 bin 364 kişi psikolojik sıkıntılarla doktora başvururken, 2013 yılına gelindiğinde bu rakam yaklaşık 6 kat artarak 1 milyon 498 bin 340’a çıkmıştır.
Ankara’da 2009’da psikolojik rahatsızlıkları dolayısıyla doktora başvuran kişi sayısı 73 bin 370 iken 2013’te bu sayı 487 bin 29’a çıkarak adeta rekor kırmıştır.
Adana’da 2009’da ruhsal şikâyetleriyle doktora müracaat edenlerin sayısı 191 bin 199 iken, 2013’de 341 bin 778’e yükselmiştir.
Kuşkusuz rakamlardaki bu yükseklik çok farklı gerekçelerle izah edilebilir. Toplumun psikolog ve psikiyatriste gitmeyi normal karşılamaya başlaması, devlet hastanelerinde bu tür hizmetlerin yaygınlaşması, halkın bilinçlenmesi vs. 2013’teki rakamların hızlı artışını açıklamada kısmen işlevseldir. Ancak dikkatleri şu noktaya çekmek isterim: Bu rakamlar 1980, hatta 1990’lı yıllarla 2013 karşılaştırması değildir.
Sözü fazla uzatmanın gereği yok. Fakat en azından intihar ve boşanma verilerine de bakmak gerekir, diye düşünüyorum.
TÜİK verilerine göre 2002’de 2 bin 301 kişi intihar etmişken 2012’de bu rakam 3 bin 225’e çıkmıştır. 2001’de 91 bin 994 olan boşanma sayısı 2012’de 123 bin 325’e ulaşmıştır. 2010’da 3 milyon 032 bin 676 olan suç oranı % 8.35 artarak 2012’de 3 milyon 285 bin 925 olmuştur
.
Şimdi sorma ve düşünme zamanı:
Sağlık Bakanlığının açıkladığı istatistiklerle TÜİK’in sunduğu rakamlar birbirini dışlıyor mu yoksa birbiriyle örtüşüyor mu?
Psikolojik şikâyetler ve buna bağlı olarak intihar, boşanma ve suç istatistiklerinin daha da artacağını kestirmek için kâhin olmaya gerek yok. Buradan siyasal bir analiz ya da bir iktidar eleştirisi çıkarmanın manası da yok. Kişi ya da kurumlardan ziyade sistemi ve sistem içinde olguları tartışmak durumundayız.
Yeniden başa dönersek, bir zamanlar “huzur İslam’da” idi. Sonra hangi İslam denmeye başladı. Şimdi kapitalist Müslümanlık öyle sindirdik ki yüreğimize.
“Eskidendi çok eskiden” der ya Murathan Mungan aynen onun gibi eskiden entelektüel bir açlık vardı içimizde, bir de iktidara uzak olmanın ya da mevcut iktidarlarla mücadelede etmenin dayanılmaz hafifliğindeki azim ve kararlılık.
Eskiden ezildikçe pişer, pişmeye çalıştıkça ikincilleşir, ikincilleştikçe hırslanırdık. Çağdaş sekülerlerle baş edebilmek için bilgiye, entelektüelliğe ve estetiğe ihtiyaç duyardık. Para ve sermaye ile imtihan henüz icat edilmemişti. Hatta para ve sermaye hedef değil, İslamî duyarlılık ve irfanî hazlar için vasıta konumundaydı. Henüz dindarlar kapitalizm ile evlenmemişti, hatta flört bile etmiyordu.
İslam, modernite ve kapitalizm üstünden okunmazdı. İslam üstünden modernite sorgulanırdı. Hayata geleneksel kodları koruyarak çağdaş bir bakışla bakma telaşı vardı
Bilinçlerimiz hâlâ sağlamdı. İçimiz hâlâ ürperirdi. İçimizde “acaba imanımıza bir halel gelir mi?” endişesi yaşardık. Sıklıkla sorgulardık kendimizi.
Şimdi neyle imtihan oluyorsak onun psikolojik travmalarını yaşıyoruz.
O halde tekrar soralım. “Hangi İslam ile kurtulabiliriz?”
Alıntı
Tweet
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2025
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder