• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Mustafa Gazalcı ile Söyleşi
Dışarıda Nazmi Öner
Yetkili Şair
***
Üyelik tarihi: Jan 2009
Mesaj Sayısı: 117
Konu Sayısı: 113
 
#1
25/01/2016, 14:41
 

            Değerli arkadaşım Mustafa Gazalcı ile 1958-1963 yılları arasında Gönen İlköğretmen Okulunda beş yıl birlikte okuduk. Gönen’in özgür bozkır havasını birlikte soluduk ve köy enstitülerinin ruhuyla beslendik. O benden bir yıl önceydi. Bir yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü edebiyat öğretmenliği bölümünü bitirdi. İki dönem Denizli milletvekilliği yaptı. 1980 İhtilalinde Barış Davasından yargılanıp bir yıl hapis yattı. Ayrıca öğretmenlik, örgütçülük ve yazarlığı da siyasetle birlikte yürüttü. Eğitim Onur Ödülü sahibi ve eski Eğit-der başkanı olan sevgili arkadaşım Gazalcı’yı bu söyleşiyle sizlere tanıtmaya çalışacağım
 
MUSTAFA GAZALCI’NIN EĞİTİM YILLARI VE GÖNEN
 
Nazmi Öner: Sayın Gazalcı, Denizli’nin Güney İlçesinden yola çıkarak öğretmenlikten yazarlığa, sendikacılıktan Parlamentoda milletvekilliğine dek, her alanda iz bırakan çalışmalar yaptınız. Elbette ki bu durum, o günlerin koşullarında olanaksız gibi bir şeydi. Şimdi bu yolculuğun çıkış noktası olan Güney’den ve oradaki yaşantınızdan kısaca söz edebilir misiniz?
 
Mustafa Gazalcı: Elbette Güney doğduğum, çocukluğumun geçtiği, ilkokulu okuduğum akrabalarımın, yakınlarımın olduğu yer. Ben ilkokulu bitirdiğimde Güney’de henüz ortaokul yoktu. Babamı ilkokula başladığım yıl yitirmiştim. Annem kol kanat gererek büyüttü bizi.  Ancak ailemin beni Denizli’ye ya da başka bir yere gönderip okuma olanağı da yoktu. Benim için tek kapı yatılı Gönen Öğretmen Okuluna girmekti. Oraya girersem yaşamımın değişeceğini biliyordum. 
 
NÖ: Malum o yıllarda Gönen, hepimizin hayallerini süsleyen aydınlık bir düş ve umutsuzluk okyanusunda bir can simidi, bir mucizenin gerçekleşmesi gibi bir şeydi. Sizin Gönen hayalleriniz, sınavları kazanma sevinciniz ve Gönen’deki ilk günleriniz nasıldı? Kısaca söz edebilir misiniz?
 
MG: Aylar önceden dedemle gideceğim belli oldu.  Okuldan gelen yazıdan bir sağlık kuruluşundan rapor alınmasını öngörüyordu. Belki o rapor sınavı kazanınca da alınabilirdi, ama ben sabırsız davranıp ailemi zorladım. Raporu da sınavın bir parçası gibi görüyordum. Dedem bakkaldı. Onun Denizli’ye mal almaya gittiği bir gün peşine takıldım. Elimde kağıt doktor doktor dolaşıyorum. O kadar küçüğüm ki elimde idrar dolu bardağı oradaki görevli iç diyor. Gözüne bakıyorum, şaka mı yapıyor, ciddi mi diye. Bir daha iç dese Gönen uğruna içeceğim, saçlarımı okşayıp bardağı köşeye bırakmamı istiyor.
                Raporu aldıktan sonra dedemle düştük yola. Başka hemşerilerim de var, babasıyla, yakınlarıyla sınava gelen. Sınavı kazananların adlarını idare binasının önünde okudular. Adım okununca dedemin gözünden sevinçten ateş çıkıyormuş gibi geldi bana. Sonunda Köy Enstitülerinin izlerini taşıyan Gönen Öğretmen Okuluna girebildim. Hayatımın en sevinçli günüydü diyebilirim.
 
NÖ: Şüphesiz Gönen yeniden yaratıldığımız, biçimlendiğimiz ve özümüzün, temel özelliklerimizin kazanıldığı yerdi. Sizin hayata hazırlanmanızda, kimliğiniz ve kişiliğinizin gelişmesinde, Gönen’de verilen eğitimin ve bir aile birlik ve bütünlüğü içinde geçen günlerin etkilerini kısaca özetleyebilir misiniz?
 
MG: Gönen öğretmen okulundaki eğitimin bütününü anlatmazsak hep eksik kalır. Yalnız dersler, okutulanlar değil, öğretmenler, işhane, müzikhane, uygulamalı tarım dersleri, sporun her çeşidi, sosyal etkinlikler, eğitsel kol seçimleri, sınıf, okul gazetesi, sınıf, okul kitaplığı, geziler, halk oyunları, 19 Mayıs hareketleri, arkadaşlık... En önemlisi der iki ay süren staj, öğretmenliğe, yaşama hazırlama. Bu saydıklarımın her biri eğitimin bir parçası, kişilik gelişimimizin bir parçasıdır.
 
NÖ: Gönen sonrasında Eğitim Enstitüsünde geçen öğrencilik ve öğretmenlik yıllarınızdan, kısaca söz edebilir misiniz?
 
MG: Bir yıl Sivas’ın köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra gittim, Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsüne. Orası da yerleşmiş güzel bir okuldu, Gönen gibi iyi öğretmenlerimiz vardı. Özellikle dil bilincini, edebiyat sevgisini bize aşılayan Ahmet Miskioğlu’nun adını saygıyla anmalıyım. Gönen’de kazandığımız alışkanlıklar derinlik kazandı Necati Eğitim Enstitüsünde.
 
 
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı  
Dışarıda Refika Doğan
Yetkili Şair
**
Üyelik tarihi: Feb 2015
Mesaj Sayısı: 21
Konu Sayısı: 4
 
#2
Shy  27/01/2016, 01:23
Gerek tarih, gerek siyaset, sanat ve bunun gibi güncel yaşama dair paylaşımlarınızı okudukça; henüz bilemediğimiz, göremediğimiz, kavrayamadığımız -belki de ıskalayıp geçtiğimiz- nice gerçeklerin varlığına tanık oluyor, bir başka dokunuyoruz hayatın bu bilinen/bilinmeyen dehlizlerine.
Duruşunuz, derinliğiniz, bilgeliğiniz ve dost yanınızla her dem saygı ve itimadımı hak eden değerli Nazmi hocam; güneş daima aydınlatsın, dokunsun özünüzün derinlerindeki yüceliklere...
Alıntı  
Dışarıda Nazmi Öner
Yetkili Şair
***
Üyelik tarihi: Jan 2009
Mesaj Sayısı: 117
Konu Sayısı: 113
 
#3
31/01/2016, 08:46
Refike Hanım, yazılarıma gösterdiğiniz ilgi ve insanı cesaretlendirip yüreklendiren bu güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Aslında yeni bir akımın öncüleri olarak siz de çok güzel ve faydalı işler yapıyorsunuz. Sizi de bu güzel çalışmalarınızdan dolayı kutlarım.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı  
Tweet      
     


Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Mustafa Gazalcı ile Söyleşi 4 Nazmi Öner 0 493 02/02/2016, 10:25
Son Mesaj: Nazmi Öner
  Mustafa Gazalcı ile Söyleşi 3 Nazmi Öner 0 505 31/01/2016, 08:40
Son Mesaj: Nazmi Öner
  Mustafa Gazalcı ile Söyleşi 2 Nazmi Öner 0 518 29/01/2016, 10:35
Son Mesaj: Nazmi Öner
  Sanatının 50. Yılında Mustafa Ceylan Nazmi Öner 0 490 24/01/2016, 08:45
Son Mesaj: Nazmi Öner
  Gazalcı'nın Yeni Kitabı İçin Yazdığı Önsöz Nazmi Öner 0 458 23/01/2016, 10:28
Son Mesaj: Nazmi Öner
  Mustafa Gazalcı'nın Yeni Kitabı Nazmi Öner 0 554 16/01/2016, 22:49
Son Mesaj: Nazmi Öner

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2021 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder