SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Prof.Dr.Saim SAKAOĞLU(2017)
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
07/01/2018, 22:50
a. b. c…
PROF. DR. SAİM SAKAOĞLU
(
01 Ocak–31 Aralık 2017 / Yayın ve Bilimsel Çalışmaları)
[Daha mektubun ba
şı
ndas
ı
n
ı
z, okumak istemiyorsan
ı
z bas
ı
n gitsin DELETE tu
ş
una… Bir ara görüp de düzeltemedi
ğ
im ufak tefek kusurlar var. AFFOLA demenin de tam zaman
ı
… Bir de yenilik:
Yay
ı
nlar
ı
mdan yararlanan kaynaklardan baz
ı
lar
ı
n
ı
da anmay
ı
uygun bulduk.]
Bu yılın benim için en önemli olayı, Aydınlar Ocağı Konya Genel Merkezi’nin, 10 Ekim 2017 Salı gününün akşamı, Konya İl Halk Kitaplığı Konferans Salonu’nda düzenlediği, YAZI HAYATININ 60. YILINDA SAİM SAKAOĞLU konulu toplantı idi. O gece için, 60 YILDAN BERİ YAZIYORUM başlıklı ve 60 sayfadan oluşan bir broşür hazırlamıştım.
*****
Bu, YILI DEĞERLENDİRME MEKTUBU, 2018’in başında, daha çok bilim insanı, sanatçı, yazar ve şaire, kısacası adres defterimize e-posta numaraları ile renk ve zenginlik katan güzel insanlara gönderilecektir. Alanında ilk olması sebebiyle bu iletimizin 1991 yılında yani çeyrek yüzyıl önce başlayan macerasını, bilenlere hatırlatmak, aramıza yeni katılan arkadaşlarımızı da bilgilendirmek için birkaç satırla devreye giriverelim.
Yıl 1991… Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin üç yıllık dekanıyım… Bir süre önce bu göreve ikinci defa atanıyorum. Bir yandan da Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesiyim. Çok yoğun bir bilim ve kültür etkinliğinin tam ortasındayım. İstedim ki sevdiklerime ve dostlarıma bu yoğunluğun ama asla yorgunluk vermeyen işlerin bir hesabını vereyim. Ve, tarihi ARALIK 1991 olan BİRİNCİ MEKTUP, A4 boyundaki bir kâğıdın her iki yüzüne istiflendikten sonra üçe katlanarak üzerlerine adresleri daha önceden yazılmış olan ince uzun zarflara konuldu. Neyse, zarf yapıştırma sorunumuzun yanında bir de pul yapıştırma sorunumuz yoktu, makine zarfları mühürleniveriyordu! Bu ilk göz ağrımızın tirajı kaçtı, ne yazık ki kayıtlarımda kesin bir sayı yok. Ancak 100’den aşağı olmadığını biliyorum. Bir hayli arkadaşımız teşekkür mektubu gönderdi veya telefon etti. Bazıları ise, yıllarca göndereceğim bu mektuplarımın karşısında susmayı (!) seçtiler.
Birkaç yıl geçmeden taklitlerimiz çıkmaya başladı. Neyse ki yeni mektuplarımıza TAKLİTLERİNDEN SAKININIZ uyarısını yazmamıza gerek kalmadan topu atıverdiler. Mektubumuzun ellerine ulaşmasında aksaklık olan bazı abonelerim ise, ‘Sakaoğlu, mektup gecikti…’ tatlı uyarısıyla bizi daha özenli olmaya yönlendirdiler. Haydi, bir ad verelim de ruhunu şâd edelim: Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Mustafa Koca…
Yıllar ilerleyince, mektubumuzun MÜNDERECÂTI zenginleştikçe sayfa sayımız da arttı. İki üç yeniliği yazıvereyim. Artık âşık dostlarımız bizim için şiirler yazıyor, şair dostlarımız ise şiirlerini ithaf ediyorlardı. Onları da sizlere ulaştırmayı bir görev bildim. Yakından tanıdığım her yaştan güzel insanlar bizlere veda ediyordu, hatta kendilerini hiç tanımadığımız yakınları da… Onları da sizlere duyurmaya çalıştım. Derken sayfalarımız aile çevremizin haberleriyle de zenginlik kazanmaya başladı.
Derken ilk 17 mektubumuzun kitaplaşma vaktinin geldiği anlaşıldı ve Konya’da 2010 yılında, 237 sayfalık, nur topu gibi bir DOSTLARA MEKTUPLAR yayın hayatına atılıverdi. Kapak deseninde ise; doktora, doçentlik ve profesörlük aşamalarımda rapor sahibi olan muhterem hocamız Prof. Dr. Şükrü Elçin Beyefendi’nin adresine gönderilecekmiş gibi düzenlenen bir zarfa yer verilmişti.
Yıllar ilerledikçe, teknoloji geliştikçe bizim mektupların sayfa sayısı da başını alıp gidiyordu. Bazılarında değerli okuyucularımıza çok ilgi çekici haber ve olayları da duyurmak gerektiğine inandığımız için bu yola girmiştik. Ancak her işi tadında bırakmak gerektiğine inancıyla 25. yılımızda bu mektuplarımıza noktayı koyduk. Son mektubumuzun kapağı şöyle idi;
PROF. DR. SAİM SAKAOĞLU
☺
S
☼
S
♫
2014 YILLIĞI
GÜNCE - YILIN ÖZEL TARİHİ - OLAYLAR
VE
VEDA’…
25. YIL
KONYA – 2015
VEDA’ kelimesine ve sonradan adına emoji denildiğini öğrendiğim bana özgü
☺
S
☼
S
♫
işaretleriyle de yolun sonuna geldiğimizi anlamlı bir şekilde duyurmaya çalışmıştık. Güneşin sağında ve solundaki S’leri çözdünüz de öbürleri ne oluyordu? Artık
☺
ve
♫
işaretleriyle neler dilediğimizi sizlere bırakıyorum.
Atalar ne güzel demiş: Huylu huyundan vaz geçmez… Biz de 2015’e gelmeden önce başka bir etkinliği başlatmıştık. Artık bu mektuplar sadece bilimsel etkinliklerimizle ilgili olacak, her altı ayda bir İLESAM’ın sayfalarında ÜYELERİMİZDEN HABERLER köşesinde yer alacaktı. Temmuz ve ocak aylarının ilk on günlerinde bir önceki altı ayların kültür etkinliklerini içine alan mektuplarımızı genel ağ sayfaları için ilgili arkadaşlarımıza göndermeye başladık. 2018’in başına kadar da sekiz mektubumuz İLESAM üyelerine duyurulmuş oldu. Ancak, şairin taşın sert olduğunu geç fark etmesi gibi, biz de bir şeyi biraz geç fark etmiştik: İLESAM üyesi olmayan dostlarımızı niçin ihmal ediyorduk? Bu duruma da tatlı bir son vermeliydik. Verdik de… Altışar aylık iki haber niteliğindeki notlarımızı bir araya getirip ertesi yılın başında yüzlerce dostumuza ve sevenimize göndermeye başladık. Bu yeni dönem BİLİMSEL MEKTUPLAR’ın ikincisini şu anda ekranlarınızda okumaktasınız. (Arzu ederseniz birincisini de gönderebiliriz.) Bir de not… Bazı çok yaygın haber ve kültür siteleri bizim mektuplarımızı sayfalarına alarak tanımadığımız pek çok ilgiliye de ulaştırıyorlarmış. Sağ olsunlar.
Lafın azı özü
diye başlayan tekerlememizi hatırlatarak sona yaklaşalım. Ne ummuştuk, ne bulduk. Bu işten ben kârlı çıktım gibi… Günlük notların anında tuşlara dökülmesi beni düzenli bir çalışmaya yönlendirdi. Bir de… Evet bir de, galiba sevenlerimi belirlememe yardımcı oldu.
‘Nerden buluyorsun bu işler için zamanı?’ gibi tembelliklerini sergileyen dostlarıma, veda’ mektubumun başında şöyle demiştim, hele bir özenle okuna…
Size ilgi çekici bir anketin sonucunu (!) sunarak ‘Merhaba’ demek istiyorum. Hiç merak ettiniz mi acaba, biz Türkler her gün kaç dakikamızı çay içmeye ayırıyoruz? (Kahveyi dikkate almıyorum, onun içim sayısı çok azdır.) Evet, siz hanımefendi, siz beyefendi, günde kaç dakikanızı çay içmeye ayırıyor ve onun doyumsuz tadını yakalıyorsunuz? Ve bu dakikaların kaçında gerçek çay içme zevkini buluyorsunuz? Siz cevabınızı düşünedurun, ben size anketin sonucunu fısıldayıvereyim: 56.5 dakika!
İşte siz bu ‘Çay içmelerin kaç dakikasında gerçek çay tadını alıyorum?’ hesabını yaparken ben de elinizdeki
Mektup-Kitap
’
ı yazıyorum. Eski bir şarkıda, ‘Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca.’ deniliyordu ya, ben de ‘Çay bana çay tadı vermeyince ben o çaya çay demem.’ diyorum. Ve 45 yıldır çay içmiyorum: 06 Haziran 1969 Cuma, saat 13.30. İşte bazılarınızın ‘Ne gerek var bu yazılara...’ diyebileceğinizi düşünerek sizi ‘çay evinizden’ yakalamak istedim. ‘Nedir bu oğlum, bulaşık suyu gibi...’ veya ‘Bu çay akşamdan mı kaldı?’ diye iltifat ettiğiniz çayları sizlere afiyet olsun dileklerimle ben ikram ediyorum (!)
İşin bir de ‘Kutlama’ veya ‘Denetleme’ yönü var. Ben, her yılın 06 Haziran gününde bir veya iki bardak çay içerim, o kadar. Sonra da derim ki, ‘İçmeye devam edin, ama benim içtiğim gibisini bulursanız!’ Böylece yıllık çay denetimini yapmış, çayseverlere bu yolda devam etmelerini öğütlemiş olurum. İşin başka bir yönü daha var: Giriyorsunuz bir AVM’ye, bilmem kaç çeşit çay var. Eskiden bir tek Tekel’in o sarı kutulu çayı vardı, her damak ona talim ederdi. Ben bu satırları, sizin nefis çaylarınızı yudumlamak için ayırdığınız zaman dilimi içinde tuşlara döküyorum, yoksa bilim saatinden kaçamak yaparak değil... Hem sizlerin daha ne numaralarınız var, bir de onları sayarsam, ohhooo, yandı gülüm keten helva. Hani eskiden mesaide örülen yeleklerin, kazakların; doldurulan spor toto kolonlarının yerini alan ‘şeytan kutusu oyunları’nız var ya... Açtırmayın kutuyu hesabı... Şey, sen fulan Efendi, hâlâ o kadar sineğin, maçanın, karonun, ‘kalpli’nin arasından bir kız tavlayamadın mı?.. Aranıza vale mi girdi? Efendim, siz bakmayın benim böyle dediğime, ‘İçin efendiler (hanımlar ve beyler) için, ‘zor çayı’ dayatılıncaya kadar için, hem de afiyetle...’ İnanın, sizin alacağınız her çay zevki bana eski günlerimi, eski evlerde demlenen ve demlendikten sonra içine kaynamış suyun ‘katkı maddesi’ gibi eklenmediği, ince belli bardaklarda sunulduğu günlerimi hatırlatacaksınız.
Sözü Hüseynî makamındaki bir parçayla bağlamak istiyorum: Çaylaaarrrrrr.
Meram/Konya, 01 Aralık 2013
Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU (2013 mektubundan alınmıştır.)
*****
Bu satırları, 27 Aralık 2017 Çarşamba gününün sabahına girmek üzere olduğumuz saatlerde yazıyorum: 05.00. Daha sonra, şöyle bir gözden geçirir, biraz da düzeltmeleri yaparak huzurunuza hazır hale getirebilirim.
-----ooooo-----
GELELİM BİZİM 2017’MİZE… BAKALIM NEYLEMİŞİZ VE DAHİ GÜZEL EYLEMİŞ MİYİZ?
☺☺☺☺☺
A / 1 KİTAPLAR / YENİ YAYINLAR
1.
Ad Bilimi Yazıları
,
Konya 2017, 507 s., Kömen Yay. 168.
A / 2 KİTAPLAR / YENİ BASKILAR
1.
İslâmiyet Öncesi Türk Destanları
,
12. bs., İstanbul 2017 (1. bs. 2002).
2.
101 Türk Efsanesi
, 7. bs.
3
.
101 Anadolu Efsanesi,
8. bs.
A / 3 BASIM İÇİN GÖNDERİLEN
1
. Masal Araştırmaları II
A / 4 BASIM İÇİN HAZIR OLAN
1.
Benim İstanbulum 1959-1965 (Sembolik olarak bir ad verilmiştir.)
B / 1 MAKALELER / SÜRELİ YAYINLARDA
1.
“
Karaca Oğlan Eleştirisine Küçük Cevaplar: 4 / Hecin Deve mi, At mı?”,
Hece Taşları
, 24, 15 Şubat 2017, 11-12.
2
. “Benim Tarık Buğra’m”,
Akpınar
, 12 (68), Mart-Nisan 2017, 6-8).
3
. “Âşık Şiirine Müdahaleler 1 / Âşık Şiirini Türküleştirenlerin Şiire Müdahale Hakkı
Olamaz”,
Hece Taşları
, 26, 15 Nisan 2017, 4-6.
4.
“Alettin Tepesi’nden Hatıralar”,
Merhaba/Akademik Sayfalar
, 24 Mayıs 2017, 17 (16). 244-246.
5
. “İlkokul Öğretmenlerimden Ali Rıza Nalçacı”,
Merhaba/Akademik Sayfalar
, 31 Mayıs 2017, 17 (17). 257-260.
6.
“Kendi Kaleminden Prof. Dr. Orhan Okay”,
Beyazşehir Palandöken
, 2017 / 2, Nisan-Mayıs-Haziran 2027,71-77.
7.
“Kelime Türetmekten Vaz mı Geçtik?”
Erciyes
, 40 (473), Mayıs 2017, 1-
8
. “Benim Eflâtun Cem Güney’im”,
AKRA Kültür Sanat Edebiyat ve Eğitim Bilimleri Dergisi
, 12, Mayıs Ağustos 2017, 207-218.
9
. “Erzurum, Âşıklar, Kahvehaneler, Toplantılar”,
Beyazşehir Palandöken
, 21, Nisan-Mayıs-Haziran 2017, 196-202.
10
. “Âşık Şiirine Müdahaleler 2 / Karaca Oğlan’ın Elif Şiirinden İki Kelime: Diye-Deyi, Abdal-Hayran”,
Hece Taşları
, 28, 15 Haziran 2017, 15-17.
11
. “Bir Konya Sevdalısı: Dr. Mustafa Güçlü”,
Merhaba/Akademik Sayfalar
, 28 Haziran 2017, 17 (20). 305-309.
12
.
“Özel Bir Erzurum Kaynakçası”,
Bilimsel Eksen
, 31, Kış-Bahar 2017, 9-22.
13.
“Bu Fotoğrafların Çekildiği Yerleri Çıkarabildiniz mi?”,
Herşeye Dair
, 3 (10), Temmuz 2017, 26-27.
14
. “Bir Ağabeyin Ardından: Prof. Dr. Orhan Okay’la 50 Yıl”,
Akpınar
, 12 (70), Temmuz-Ağustos 2017, 3-13
.
15.
“Erzurum’un Bir Mehmet Kaplan’ı Vardı”,
Beyazşehir Palandöken
, 23, Temmuz-Ağustos 2017, 8-15.
16
. “Âşık Şiirine Müdahaleler: 3 Ölmüş Âşıkları Dövüştürmeyelim”,
Hece Taşları
, 30, 15 Ağustos 2017, 16-18.
17
. “Profesörler ve Vefalı Öğrencileri”,
Akpınar
, 12 (71), Eylül-Ekim 2017, 12-15.
18
. “Hatırlayabildiklerim: Bir / Konya Lisesi’nin Çarşamba Etkinlikleri”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (23), 04 Ekim 2017, 357-362.
19
. “Âşık Şiirine Müdahaleler: 4 Âşık Şiirlerini Kimler Karıştırıyor?”,
Hece Taşları
, 32, 15 Ekim 2017, 10-13.
20
. “Hatırlayabildiklerim: İki / Hikâye Yarışması, Hem de İkisi Birden”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (25), 18 Ekim 2017, 385-387.
21
. “Hatırlayabildiklerim: Üç / Tabelacı Geliyor”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (27), 01 Kasım 2017, 419-421.
22
. “Hatırlayabildiklerim: Dört / Şeker Armıdı Satıyorum”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (30), 22 Kasım 2017, 466-469.
23
. “Posof, Posof, Posof”,
Posof Araştırmaları
, 1 (1), Kasım 2017, 8-12.
24
. . “Mahallelim Mahmut Sural ve Konya Kitabı”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (31), 06 Aralık 2017, 484-489.
25
. “
Âşık Şiirine Müdahaleler: 5 “Âşık Halil Karabulut İle Âşık Abdülvahap Kocaman’ın Bir Savaş Destanı”,
Hece Taşları
, 34, 15 Aralık, 19-20.
26
. “Hatırlayabildiklerim: Beş / Çekirdek Ayıtlama”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (30), 13 Aralık 2017, 497-498.
27.
“Merhum Prof. Dr. Orhan Okay’ın Bu Yönünü Biliyor muydunuz?”,
Erciyes
, 40 (480), Aralık 2017, 6-7.
28.
“İhsan Kayseri, Hem de Konyalı…”,
Merhaba / Akademik Sayfalar
, 17 (33), 20 Aralık 2017, Ocak 2017, 516-518.
NOT
: Bu yazının yer aldığı 16 sayfalık fasikül, Sayın Kayseri için Ocak 2017’de düzenlenen vefa gecesi için bir tür özel sayı olarak basılıp dağıtılmıştı.
B / 2 GEÇEN YILLARDAN KALANLAR
1.
“Bir Zamanlar Benim Erzurum’um”,
Beyazşehir Palandöken / Kültür Sanat Tarih Edebiyat
”, 19, Ekim-Kasım-Aralık 2016, 12-20.
B / 3 MAKALELER / KİTAP BÖLÜMÜ
-----
B / 4 MAKALELER / ARMAĞAN VE ANMA YAZILARI
1.
“Bazı Kelimelerin Konya Ağzında Kazandığı Yeni Anlamlar Üzerine”
,
Türklük Biliminin Ulu Çınarı Zeynep Korkmaz Armağanı,
(Ed. Leylâ Karahan), Ankara 2017, 325-329.
2
. “Eleştirinin Ahlaki Yönü Ya Da irgör- / irgür- Fiili
”,
Türk Dilinin Ulu Çınarı Mertol Tulum Kitabı
, 2017.
3
. “
Seksenlik İki Delikanlı: İrfan Ünver Nasrattınoğlu Ve Ben (Belgesel Hatıralar)”,
İşte Hayatım / İrfan Ünver Nasrattınoğlu
, Ankara 2017, 185-204.
B / 5 MAKALELER / 2018 İÇİN
1. “
65 Yıl Önceki Konya Lisesi Öğretmenleri Ve Bazılarına Takılan Adlar”,
Herşeye Dair
için.
2.
Mihr-i Hatun’dan Dent-i Konya’ya, Türk Dil Kurumu için.
C / KONGRELER / SEMPOZYUMLAR / PANELLER
C / 1. BU YIL SUNULUP BASILAN BİLDİRİLER
1
. “Zühre ve Çolpan: Başkurdistan ve Romanya’dan İki Yıldız Efsanesi Üzerine”,
IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı Cilt 3,
Niğde 26-28 Nisan 2017, Ankara 2017, 623-628.
2.
“Konya Ağzında Kaybolmaya Yüz Tutan Evlerle İlgili Eşya ve Mekân Adları”,
Ad Bilimi Yazıları
, Konya 2017, 409-417. Türk Dil Kurumu
tarafından Ankara’da düzenlenen (
22-26 Mayıs 2017
)
.
VIII. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda sunulmuştur,
C / 2. BU YIL SUNULAN BİLDİRİLER
1.
“Bizim Nasreddin Hoca’nın Fikir Hayatımıza Yön vermesi”,
Hoca Ahmet Yesevi’den Fuat Köprülü’ye Türk Düşüncesi Tarihi Sempozyumu,
23-24 Şubat 2017, İstanbul Aydın Üniversitesi.
2
. “II. Türkiye’de Halk Edebiyatı Öğretiminde Terimler Sorunu”,
Prof. Dr. M. Fuad Köprülü Anısına Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatları Öğretimi Sempozyumu
, 17-18 Nisan 2017, Ankara Gazi Üniversitesi.
3.
“
Konya Ağzında Kaybolmaya Yüz Tutan Evlerle İlgili Eşya ve Mekân Adları”, VIII. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, 22-26 Mayıs 2017, Ankara, Türk Dil Kurumu.
4
.
“Roman Adlarının Çevirisinde Görülen Kargaşa”,
Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı,
13-16 Kasım 2017, Ankara.
5
. “
Aile İçi Sevgi Sözlerinden Oluşan Takma Adlar Üzerine ”,
9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Sempozyumu,
20-23 Kasım 2017, Ordu.
C / 3. BU YIL YAYIMLANAN ESKİ YILLARIN BİLDİRİLERİ
1
. “Tek Örneği Evliya Çelebi’de Görülen Havada Asılı Kalan Kedi Motifi Üzerine”,
Doğumunun 400. Yılı Dolayısıyla Uluslararası Evliye Çelebi ve Seyahatname’si Toplantısı Bildirileri, İstanbul, 26-30 Eylül 2011,
Ankara 2017, 201-210.
2.
“Bir Konya Türküsü: ‘Aksinne’ye Vardım…’ Türküsünün Sözleri Üzerine”,
8. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi: Halk Edebiyatı,
Ankara 2017, 15-26. Toplantı, 21-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir’de düzenlenmiştir.
C / 4. BİLDİRİSİZ DAVET EDİLDİĞİM TOPLANTILAR
1.
Geçmişten Geleceğe Türk Sözlükçülüğü,
19-20-21 Nisan 2027 İstanbul, Elginkan Vakfı.
2.
Birinci Uluslararası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu, 03-05 Kasım 2017, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi. Sözlü ve telefonla davet. 178 bilim kurulu üyesi arasında yokum. Görevim nedir, 16 Ekim’e kadar belli değil. Yol bizden, otel bizden, galiba kumanya da bizden olacak! İki bildiri ile de katılabileceksiniz. İkincisi için 250 TL ödemeniz gerekecek
.
Açılıştaki panelde yer verilmiş, gitmedim. Çünkü her şey son dakikada bildirildi.
Kurul üyesi sayısı Nevşehir İpekyolu Toplantısı’nda 180’den fazla idi. Orası üç bildiri kabul ediyordu ve üçüncü bildiri için galiba 150 TL istiyordu. Davetli değildim. Bir arkadaşımın hatırlatması üzerine internetten bakmıştım.
Bilim kurulunda yer aldığım ama katılmadığım dille ilgili bir toplantıda ise üye sayısı 170 civarında idi.
C / 5.
Davet edildiğim halde katılamadığım bazı toplantılar
1.
Hoca Ahmed Yesevi’den M. Aydın Bolak’a Türk Düşünce Hayatı Sempozyumu, Balıkesir, 30 Kasım - 1 Aralık 2017. Bilgim dışında programa alınan Nasreddin Hoca ile ilgili konuşmama, tarih çakışması sebebiyle gidilememiştir.
2
. Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu / Mesken-Aile ve Aile Değerleri,
24-26 Temmuz 2017, İstanbul. Aydın Üniversitesi ve birkaç kuruluşun ortak toplantısı anılan üniversitede gerçekleştirilmiştir.
3
. 9. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, 2-4 Kasım 2017, Malatya. Bilim kurulundayım ama haber verilmedi.
4
. Güzel Sanatlar Eğitimi – Toplum Bilimler Etkileşimi Uluslararası Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2017, Göztepe Kampüsü / İstanbul, İstanbul Müz-Dak ve Marmara Üniversitesi ortak düzenlemesi
5
. VII. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi / Sanat Etkinlikleri, 12-16 Nisan 2017-Bakü-Azerbaycan, Dört kuruluş düzenliyor.
6
. Halk Kültüründe Eğlence Sempozyumu, 15-16 Nisan 2017, ODTÜ Ankara.
C / 6
Bu yıl bildirisi gönderilip de katılamadığım toplantı
1
.
Toprak Sempozyumu
, Sivas, 13-15 Ekim 2017. Motif Vakfı (İstanbul ve Cumhuriyet Üniversitesi. Bildirim: Türk Halk Anlatılarında Toprak (Özel panelde sunulacaktı)
2.
Birinci Uluslararası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu, 03-05 Kasım 2017, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi. Sözlü ve telefonla davet. 178 bilim kurulu üyesi arasında yokum. Görevim nedir, 16 Ekim’e kadar belli değil. Yol bizden, otel bizden, galiba kumanya da bizden olacak! İki bildiri ile de katılabileceksiniz. İkincisi için 250 TL ödemeniz gerekecek
.
Açılıştaki panelde yer verilmiş, gitmedim. Çünkü her şey son dakikada bildirildi.
Kurul üyesi sayısı Nevşehir İpekyolu Toplantısı’nda 180’den fazla idi. Orası üç bildiri kabul ediyordu ve üçüncü bildiri için galiba 150 TL istiyordu. Davetli değildim. Bir arkadaşımın hatırlatması üzerine internetten bakmıştım.
Bilim kurulunda yer aldığım ama katılmadığım dille ilgili bir toplantıda ise üye sayısı 170 civarında idi.
3.
Hoca Ahmed Yesevi’den M. Aydın Bolak’a Türk Düşünce Hayatı Sempozyumu, Balıkesir, 30 Kasım - 1 Aralık 2017. Bilgim dışında programa alınan Nasreddin Hoca ile ilgili konuşmama, tarih çakışması sebebiyle gidilememiştir.
4
. Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu / Mesken-Aile ve Aile Değerleri,
24-26 Temmuz 2017, İstanbul. Aydın Üniversitesi ve birkaç kuruluşun ortak toplantısı anılan üniversitede gerçekleştirilmiştir.
5
. 9. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, 2-4 Kasım 2017, Malatya. Bilim kurulundayım ama haber verilmedi.
6
. Güzel Sanatlar Eğitimi – Toplum Bilimler Etkileşimi Uluslararası Sempozyumu, 10-12 Mayıs 2017, Göztepe Kampüsü / İstanbul, İstanbul Müz-Dak ve Marmara Üniversitesi ortak düzenlemesi
7
. VII. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi / Sanat Etkinlikleri, 12-16 Nisan 2017-Bakü-Azerbaycan, Dört kuruluş düzenliyor.
8
. Halk Kültüründe Eğlence Sempozyumu, 15-16 Nisan 2017, ODTÜ Ankara.
C / 7
2018 toplantıları
:
Bu toplantılar ad olarak çağrıldığım toplantılardır. İnternet sayfalarında gördüğümüz, ‘Saldım çayıra/Mevlam kayıra/Üniversite dışşındakiler arayıp sora’ misali ‘toplantı avcılığı’na soyunmanın gereği yok.
1
.
3. Yörük Türkmen Çalıştayı
8-11 Şubat 2018 tarihinde Antalya'da toplanacaktır
.
2
. VIII. Uluslararası Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu, 05-08 Nisan 2018
3
. II.
Yeniceli Âşık Sıtkı Baba Ve Popülerlik Çerçevesinde Kültür Ve Sanat Sempozyumu
4
.
I. Uluslararası Türk Kültürü ve Tarihi Sempozyumu, Yeditepe Üniversitesi
.
5
. Gürcistan toplantısı.
D. KONFERANSLAR
1.
“Ölümünün 29. Yılında Meddah Behçet Mahir
”,
09 Mayıs 2017, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü.
2. Nasreddin Hoca Dizi Konferansları
Akşehir Belediye Başkanlığı geçen yıl başlattığı Nasreddin Hoca Anma Etkinlikleri’ni bu yıl da sürdürdü. Rahatsızlığı sebebiyle Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in katılamadığı toplantıların tarihleri şöyledir:
24 Ekim 2017 Çarşamba Konya Karatay Üniversitesi, 11.00.
25 Ekim 2017 Perşembe Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi, 11.00
25 Ekim 2017 Perşembe Akşehir Belediyesi Kültür Merkezi, 17.00
Konya’dakilerde benimle birlikte Prof. Alptekin’in yüksek lisans öğrencisi Ayşenur Hanım hocasının konuşma metnini okudu. Akşehir’de ise bu ikiliye Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı, Erzurum’dan öğrencim olan Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık da katılmıştı.
E. DEĞİŞİK KAYNAKLARDA YER ALMAM
1. Bekir Şahin, “Saim Sakaoğlu Kütüphanesi”,
Konya’nın Kırk Kütüphanesi
, Konya 2017, 260-263. Konya’nın Kırklar Serisi.
2
.
İlesamlı İlim Adamı, Şair, Yazar ve Sanatçılar Ansiklopedisi
, Ankara 2017, 512 s.
Saim Sakaoğlu: 364-366.
F / 1 MÜLAKAT /RÖPORTAJ YAYIMLANANLAR
1
. Nurperi Özgeneç, “Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ile Kıbrıs Masalları ve Efsaneleri Üzerine”,
Defne
(KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı yayını), 11 (35), Şubat 2017, 5 s.
2.
“Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ile ‘Erzurum Üzerine’” (Kon. Naci Elmalı),
Beyazşehir Palandöken / Kültür Sanat Tarih Edebiyat
, 20, Ocak-Şubat-Mart 2017, 126-131.
3
. “Ahmet Kuş ile Ramazan Söyleşileri: Mekânlar da Değişti, İnsanlar da…”,
Yenigün
(Konya), 27 Mayıs 2017, 4, tam sayfa.
4
.
Güzide Hande Altay, “Torun Tak Nedir?”,
Erciyes,
40 (478), Temmuz 2017, 1-3.
F / 2 MÜLAKAT /RÖPORTAJ YAYIMLANACAKLAR
1
. Muhammed Yalçın Azizoğlu, Elazığ.
G / DEĞERLENDİRME
1. 10 Mayıs 2017, Elazığ, Manas Kültür Evi, 17.00. Fikret Memişoğlu Adına Şiir Şöleni,
15 şairin şiirleri oturumun sonunda tarafımdan değerlendirilmiştir.
2.
12 Mayıs 207, Elazığ, Fırat RTV Salonu (band kaydı), Başkan: Prof. Dr. Ahmet Buran, Prof. Dr. S. Sakaoğlu, Prof. Dr. Muhtar Kutlu, Prof. Dr. Türker Eroğlu.
3.
9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Sempozyumu,
20-23 Kasım 2017, Ordu. 22 Kasım günü 17.00’da açılan kapanış oturumunda değerlendirme konuşması tarafımdan yapılmıştır.
Ğ. TOPLANTI YÖNETME
1
.
Fikret Memişoğlu Bilgi Şöleni
, Elazığ, Fırat RTV Salonu (canlı yayın), 11 Mayıs 2017. Prof. Dr. Muhtar Kutlu, Prof. Dr. Esma Şimşek, Doç. Dr. Türker Eroğlu.
H. BİLİM VE DÜZENLEME KURULLARI’nda yer aldığım toplantılardan bazıları
1. Atatürk Üniversitesi
Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Bilgi Şöleni
(Ne yazık ki adım konulduğu halde toplantıya davet edilmediğim için (internete konulmuş!) özel olarak itiraz ettim.
2.
IX. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, Malatya 2-4 Kasım 2017. Bilim kurulu üyeliği. Tam 159 kişiyiz!
3.
IX. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
, Malatya, 02-04 Kasım 2017, İnönü Üniversitesi. İnternette adımız Bilim Kurulu’nda var, ama benim haberim yok, davet yazısı yok!
4.
Halk Kültüründe Toprak Uluslararası Sempozyumu, Sivas, 13-15 Ekim 2017, Cumhuriyet Üniversitesi ve Motif Vakfı işbirliğinde
5.
Uluslararası Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı, Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi; Ankara’da 13-15 Kasım 2017. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilmiştir.
I. HAKEMLİK/YAYIN VE BİLİM KURULU ÜYELİĞİ YAPTIĞIM DERGİLER
I / 1 HAKEMLİKLER
Akra
(İstanbul)
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Bilimsel Eksen (Ankara) (Dört aylık) Danışma kurulu üyeliği
Herşeye Dair
(Konya, üç aylık)
Millî Folklor
(Ankara)
Kültür Çağlayanı
(Ankara, üç aylık)
yayın danışma kurulu üyeliği
Kültür Evreni
(Ankara, üç aylık) Danışma kurulu üyeliği
Kümbet (Tokat)
Ve de göremediğim listeler...
Ve bazı tuhaflıklar… Mesela bir enstitünün müdürü değişince siz de bilim kurulu üyeliğinden azat (!) ediliyorsunuz! Bir de tarihî üyeliğim varmış.
Millî Eğitim
adlı resmî derginin gözüme ilişen Yaz 2010 tarihli ve 180 sayılı nüshasının hakem listesinde adımı görmekten, gecikmeli de olsa, mutlu oldum.
Şöyle bir kaynağı da not almışım, ama niçin?
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi-Türk Dünyası Fakülteleri, Celalabat-KIRGIZİSTAN,
http://www.akademikbakis.org
I / 2
BİLİM VE DANIŞMA KURULU ÜYELİĞİ YAPTIĞIM KİTAP
1. Türk Dünyası Âşık Edebiyatı(hzl. Prof. DR. Naciye Ata Yıldız_Doç. DR. Fatma Ahsen Turan), Ankara 2016. Dört kişilik listede benden sonra üç ad daha anılıyor
İ. ALINTILANAN ESKİ YAZILARIM
“Komşumuz Pehlivan Yöreli”, Haşmet Yöreli,
Habbeden Kubbeye
, İstanbul 2017, 19-23.
J. DERS KİTAPLARINA ALINMA
1.
Komisyon,
Ortaöğretim Türk Edebiyatı Ders Kitabı 11
, Ankara 2016, beşinci baskı.
Öğrencim Doç. Dr. Metin Ergun (şimdi Prof. Dr.)’la birlikte hazırladığımız, Dr. Wilhelm Radloff’un derlediği, öğrencisi Dr. İgnaz Kunos’un yayımladığı,
Proben VIII’
den alınan bir örnek ‘Nasrettin Hoca Fıkrası’ adıyla (s. 166) yer almaktadır. Kitabın künyesi için bkz s. 208.
2.
Aylin Hidayet Başaran Yılmaz,
Türk Dili ve Edebiyatı 10. Sınıf
, Ankara 2017, 328 s, Bir -Yay Yayınevi, Koza Yayıncılık. S. 93.
Bizim, Akçağ Yayınevi tarafından Ankara’da 2004’te yayımlanan
Karaca Oğlan
adlı kitabımızdan alınmış bir koşmaya yer verilmiştir. Ancak şiire yer yer müdahale edilmiştir.
Bizde,
Ala
gözlüm ben bu
elden
gidersem
mısraıyla başlayan koşma [s. 489-490] ders kitabına
Ela
gözlüm ben bu
ilden
gidersem
mısraıyla başlatılmıştır. Ayrıca ikinci dörtlüğün ilk mısraının son kelimesi de değiştirilmiştir:
Yeğin ey sevdiğim sen seni
gözet / düzelt.
K.
KİTAPLARIMDAN YARARLANMA
Kitap, makale, bildiri, derleme vb. türü yayımlarından yararlanma inceliğini gösterenlere teşekkür ediyorum. Ancak yararlandıkları halde adımızı anma inceliğini gösteremeyen her yaştan ve unvandan kişilere de üzüntülerimi bildiriyorum. Gelecekte bu durum bir makale olarak TEŞHİR edilirse kimse alınması ve de gücenmesin.
1. Mehmet Aça-Haluk Gökalp-İsa Kocakaplan
,
Başlangıçtan Günümüze Türk Edebiyatında Tür ve Şekil Bilgisi
, İstanbul 2009, XV+584 s.
Yayımlanmasından tam sekiz yıl sonra keşfedebildiğim bu ortak imzalı kitapta benim tam 36 çalışmamdan yararlanılmıştır. Bunun da 10’u kitap, geri kalanları ise makale ve bildiridir.
2. Serpil Akgül
, “Kulalı Mustafa Nuzûlî’nin Hz. Ali Methiyesi”,
Kubbealtı Akademi Mecmuası,
46 (1), Ocak 2017, 52-63.
101 Anadolu Efsanesi
adlı çalışmamızda yer alan ‘Hz. Ali ve Sürüsü’ (s. 73-74) adlı efsanenin son paragrafına yer verilmiştir.
3. G. Selcan Sağlık Şahin
,
Oğuz Grubu Türk Lehçelerinde Kuyruksuz Tilki Masalı
, Ankara 2017.
Masal Araştırmaları
(4. bs. Ankara 2010) ve
Türkmen Halk Masalları
(M. Ergun ile, Ankara 1991) adlı kitaplarımızdan yararlanılmıştır.
4
. M. Mete Taşlıova, Aşık Şeref Taşlıova/ Hayatı ve Şiirleri (Bibliyografya-Karşılaşmalar), 2. bs. Ankara 2022.
Halk Şiirinde Atatürk
(T. Günay ile), Ankara 1974.
Âşıkların Diliyle Cumhuriyet
(Z. Karadavut ile), Ankara1998.
Türk Saz Şiiri Antolojisi 14.21. Yüzyıl
/ (A. B. Alptekin ile), Ankara
5
. Osman Nuri Karadayı, “Şiirlerinden Hareketle Erzurumlu Emrah’ın Tarikat Çevresi ile İrtibatı ve İlahi Aşk Anlayışı”,
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
, 52, Haziran 2014, 215-242..
Ercişli Emrah
(Ankara 1987) adlı kitabımızdan yararlanılmıştır.
6
. Zehra Kımışoğlu, “Geleneksel Kıbrıs Türk Karagözünde Hanım Kız (Sümbül Hanım) Tipi”,
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
, 52, Haziran 2014, 159-168..
Türk Gölge Oyunu Karagöz
(Ankara 2003) adlı kitabımızdan yararlanılmıştır.
7.
Dilaver Düzgün, Türkiye’de Geleneksel Tiyatro Çalışmalar”, ”,
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
, 52, Haziran 2014, 143-158.
Türk Gölge Oyunu Karagöz
(Ankara 2003) adlı kitabımızdan yararlanılmıştır
8.
Ahmet Özgür Güvenç, Âşık Tarzı Şiir Geleneğinde Mizahi Destanlar, Ankara 2014, 622 s.
Bayburtlu Zihnî
, Ankara 1988.
Destan Destan Üstüne
/Kadirlili
Âşık Halil Karabulut
, Konya 2002.
Karaca Oğlan
, Ankara 2012.
9
. “Halk Şairlerinin Diliyle Atatürk”,
Millî Kültür
, 2 (6-7-8), Kasım-Aralık-Ocak, 1980-1981.
“Atatürk Üniversitesi 3. An’anevî Âşıklar Şenliği”,
Türk Edebiyatı
, 8 (91), Temmuz1982.
“Doğu Anadolu’da Âşık Toplantıları”, Türk Folkloru, 36,
Temmuz 1982
“Saz Şiirimizin Geleceği”,
Türk Dili
, LI (412), 1986.
“Saz Şiiri Tarihimize Genel Bir Bakış”,
Millî Kültür Araştırmaları/50. Kültür ve Sanat Yılında Dr. Mehmet Önder’e Armağan
, Ankara 1996.
“Türk Saz Şiiri”,
Türk Dünyası El Kitabı
, Ankara 1998.
10. Fatih Ege
, Masallarda Bilincin Dönüşümü ve Dönüştürülmesi (Kuzeydoğu Anadolu Masalları Örnekleminde), Ankara 2016.
11. Mete Taşlıova
,
M. Şeref Taşlıova /Köroğlu Oltu Kolu (İnceleme-Metinler),
Ankara 2016.
Âşık Edebiyatı Araştırmaları
, Konya 2014.
Gümüşhane ve Bayburt Masalları
Masal Araştırmaları
Türkmen Masalları
(M. Ergun ile)
12. Esma Şimşek
, “ Türk Kültüründe ‘Alkarısı’ İnancı ve Bu İnanca Bağlı Olarak Anlatılan Efsaneler”,
Akra
, 12 Mayıs-Ağustos 2017, 99-115.
101 Anadolu Efsanesi
, 1989.
13. Fevziye Alsaç
,
Anadolu Masallarında Yapı, İzlek ve Kahramanların Tip Tahlili,
Elazığı, 2017, doktora tezi.
Kıbrıs Türk Masalları
, 1985
Masal Araştırmaları
, 1989.
Eflâtun Cem Güney
, 2014.
14. Mustafa S. Kaçalin
,
Oğuzların Diliyle Dedem Korudun Kitabı
, Ankara 2017.
Anadolu-Türk Efsanelerinde Taş Kesilme Motifi ve Bu Efsanelerin Tip Kataloğu
, Ankara 1980.
15
.
Ali Berat Alptekin,
Halk Anlatılarında Çevrecilik Bilinci Üzerine
,
Kültür Evreni
,
31, Kış 2017, 58-68.
Aşağıdaki çalışmalarımızdan yararlanılmıştır.
Gümüşhane Masalları/Metin Toplama ve Tahlil
, Ankara 1974.
. 101 Anadolu Efsanesi
, Ankara 2008.
Nasreddin Hoca
, Ankara 2009. (A. B. Alptekin ile).
16.
Cafer Özdemir
, “Kültürel Doku-İletişim Bağlamında Nasreddin Hoca Fıkralarında Türk Aile Tipi”,
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Dergisi 59, 2017, 401-419.
17
.
Seyran Gayibov
, “Hasta Kasım’ın Bir Naziresi Üzerine”, Modern Türklük Araştırmaları dergisi, 4 (2), Haziran 2007, 47-53,
Ercişli Emrah
kitabım.
L. MAKALELERİMDEN
YARARLANMA
1.
Ali Osman Öztürk,
Türküyü Okumak
, İstanbul 2017, 163, 179, 230.
“Konya Folkloru Araştırmalarına Giriş
”, Çağrı
, 213, Ekim 1975, 6-9.
2.
Seyran Gayibov
, “Hasta Kasım’ın Bir Naziresi Üzerine”, Modern Türklük Araştırmaları dergisi, 4 (2), Haziran 2007, 47-53, 16. Yüzyıl Anadolu ve Azerbaycan Sahası Âşıklarının Karşılıklı Etkilenmeleri
(
Uluslar Arası Üçüncü Türk Kültürü Kongresi Bildirileri / 25-29 Eylül 1993, Ankara, II. Cilt,
Ankara 1999, 445-452 VE Âşık Edebiyatı Araştırmaları344-349)
3
.
Dr. Fevzi Karademir, “Halk Bilmecelerinin Oluşum Ve Biçimlenmesindeki Etkenler Üzerine,”
Akademik Bakış
, Sayı 14, Nisan 2008
“Bilmecelerimizde Doldurma Kelimeler”, II. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınları, Ankara, Cilt: 2, 1982, s. 345-360.
“Bilmece Terimi Üzerine Notlar”, Türk Kültürü Araştırmaları (1979- 1983), Ankara, 1983, s. 1-2.
M. MADDELERİMDEN YARARLANMA
1.
G. Selcan Sağlık Şahin,
Oğuz Grubu Türk Lehçelerinde Kuyruksuz Tilki Masalı
, Ankara 2017.
2.
“Hayvan Masalı”,
Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi
, c. 4, (Ankara 1981) maddesinden yararlanılmıştır.
N. BASIM İÇİN 2016’DA GÖNDERİLENLER
1
.
Hece Vezni
, İngilizce İslam Ansiklopedisi için.
2.
Erzurum’dan 21 Yıllık Çizgiler
(UKDE /
Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği’nin
Erzurum Hatıraları II
kitabı için gönderildi.
O / BASIM İÇİN 2017’DE GÖNDERİLENLER
1. Geyik Makalesi
/ Hacettepe Üniversitesi
2. Eski Ankara Hatıraları
/ Hacettepe Üniversitesi
3. Niğde Üniversitesi. Halk Edebiyatı Terimleri bildirisi
4. Nasreddin Hoca,
Aydın Üniversitesi
5. Halk Edebiyatı Terimleri bildirisi,
Niğde Üniversitesi
6.
Türk Dil Kurumu, Konya’da Unutulan Kelimeler bildirisi
7. Nevzat Türkten yazısı
/ Erciyes
8. Ordu Sempozyumu bildirisi
9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı bildirisi
10. Sözlük
makalesi, Prof. T. Gülensoy’un hazırlamakta olduğu bir kitap için gönderildi.
11
.
Mihr-i Hâtun’dan Dent-i Konya’ya,
Türk Dil Kurumu için.
12
. Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Hatıra Kitabı için bir yazı.
Ö. TV YAYINLARI
1,
Konya TV’de, 13 Ocak’ta Rümeysa Hanım’la Konya’da Bazı Yer Adları’nın Hatırlattıkları konusunda bir saat konuştuk.
2
.
26 Aralık 2017’de KONTV için
İz Bırakanlar
belgeseli çekimi yapıldı.
P. RADYO YAYINI
1.
2016’nın sonlarına doğru telefonla bağlandığım TRT Radyo 1’deki Asuman Memen’in yönettiği,
Bir Varmış Bir Yokmuş
adlı masal konusunun işlendiği konuşmam 03 Ocak 2017 tarihinde 20.30’da yayımlandı.
R. BEKLEMEKTEN YORULAN ARMAĞAN YAZILARIM
1
. “Şairlerin Mısralarında Atasözleri”, Aydın Oy (Armağan yazısı) (Göndereli 10 yıldan fazla oldu.)
2
. “Bir Sessiz Çağlayandı O / 1920-1995)”, İbrahim Aslanoğlu (Armağan yazısı) (Göndereli 10 yıl kadar oldu.)
T. UNUTULANLAR
-----
U. FARKLI İKİ YARARLANMA
1. TRT Başspikeri Mete Şener’in konuk olarak katıldığı, Nisan Hanım’ın sunduğu bir radyo programı için, ‘
Bir Halk Bilimi Uzmanının
Spikerin Halk
Üzerindeki Etkileri
konusundaki Görüşleri’ni yazılı olarak bildirmiştim. Sayın Şener de,
13-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Ankara toplanan
Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı
’nda
sunduğum
“Roman Adlarının Çevirisinde Görülen Kargaşa” adlı bildirimden yola çıkarak bağımsız bir program sunulmasını sağlamıştır.
2.
Erzurum’daki gençlik yıllarımızın bir bölümünün kahramanı olan merhum arkadaşım Dr. Turgut Günay ile ilgili olarak yapılan bir yüksek lisans tezi için benimle de yapılan bir görüşme çalışmaya alınmıştır: Ahmet Savaş Çolak.
Yetik Ozan, Hayatı ve Şiirlerinin Tematik İncelenmesi
, İstanbul 2014, İstanbul Kültür Üniversitesi SBE Türk Dili ve Edebiyatı Bilim dalı,. Dan. Prof. Dr. Durali Yılmaz.
Ü. YABANCI YAYINLARDA KAYNAK GÖSTERİLMEM/ANILMAM
-----
Y. ÖZEL BİR TOPLANTI
Ankara’da, genç profesörlerimizden Fatma Ahsen Turan ve arkadaşlarının düzenlemeye başladıkları, Türk Kültürüne Emek Verenler konulu belgesel sunumunun ilki, 50 yıllık arkadaşım, Gazi Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun adına, 13 Ekim 2017 Cuma akşamı, Üniversitenin Mimar Kemaleddin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Ben de aynı gün 16.00 YHT ile Ankara’ya gidip 21 45 YHT ile Konya’ya döndüm. Güzel ve anlamlı bir program idi. Ben de sevgili kardeşim Ercilasun’u kutladım.
Z. ÖZEL BİR KİTAP
Öğretmen, yazar ve şair Abdülkadir Güler (1946, Kızıltepe, Mardin) 1960-2016 yılları arasında yayılmadığı altı şiir kitabını
Eylül Sonrası
adıyla bir kitapta toplamıştır: Ekim 2016, Söke. Kitap bize bir yıl sonra imzalı olarak ulaştırıldı: 03 Kasım 2017. Güzel bir ithaftan öte, kitabının arka kapağında beş bilgin, araştırıcı ve şairin, kendisine daha önce gönderdiği görüşlerinden bölümler de alınmıştır. İşte bizimki:
Anadolu’da yüzlerce ve binlerce öğretmen var da niçin Güler gibileri az? Evet, niçin az? Size başarılı çalışmalar diliyor sevgiyle gözlerinden öpüyorum.
Ayrıca, 07 Mayıs 2005 tarihinde
Aydın Bakış
gazetesinin Kültür-Sanat köşesinde yayımlanan ve ‘Değerli bilim adamı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’na’ ithaf cümlesiyle yayımlana SELÇUKYA’DA adlı şiiri de buraya alınmıştır (s. 110).
OL HİKÂYET ŞİMDİLİK BURADA BİTER…
KISMETSE 2019’UN BAŞINDA BİR DAHA GÖRÜŞELİM…
☺ ☺ ☺ ☺ ☺
v. y. z…
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
2.11.2017/AZERBAYCAN ‘ LI ŞAİR NAZİLE GÜLTAÇ
Site Yönetimi
0
961
02/11/2017, 00:13
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2024
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder