• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Sakisiz Yürekler Bar mı sayılır
Dışarıda osman7159
Site Yönetimi
*****
Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesaj Sayısı: 1,772
Konu Sayısı: 555
   
#1
06/03/2013, 15:06


Sürgüsü uyuyan gönül eşiği,
Hazin öykülere ar mı sayılır.
Belenip kaldığın umut beşiği,
Berduş gecelere kâr mı sayılır.

Eylül yazı etmez iken iade,
Takılır gümrüğe bir aşkı zade,
Muhannet elinden içirmez bade,
Sakisiz yürekler bar mı sayılır.

Eş olsa turnaya bozkırın toyu,
Çeker kucağına temelsiz kuyu;
Ateşi gözünde kaynatır suyu,
Kendini yakmayan nar mı sayılır.

Dalıp mabedine kıble yönünde,
Divanı bilmeyen sevda önünde;
Ömür girdabının hazan gününde,
Düşeşi bulmayan zar mı sayılır.

Canı can evimde teni yasaklım,
Sürünür düşlerim zayidir aklım,
Döküldü aşikâr kalmadı saklım,
Vuslatî ölünce yâr mı sayılır.

Osman Öcal

http://vk.com/club35666845


hizliresimyukle.com - Resmin Tam Görünümü













Alıntı  
Dışarıda RefikaDogan
RefikaDoğan
******
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesaj Sayısı: 2,701
Konu Sayısı: 1,516
   
#2
06/03/2013, 23:38
Ben, bu muhteşem HECE dizeleri karşısında acz içinde kaldım! Ne söyleyeceğimi, nasıl yorumlayacağımı bilemedim; yüreğim hem yeşerdi bahar yaz misali; hem döküldü yaprak yaprak, güz misali!

Asil olduğu kadar güçlü ve naif kalem, cana can dost, Osman Bey, değerli hocam;

Sizden öğrenecek ne çok şey var edebî kalem adına, bunu her çalışmanızda görüyor, anlıyorum! Ve böyle bir kalemle çalışıyor olmanın onurunu da...

Muazzam kaleminize ve şahsınıza en derin saygı ve dostluk duygularımla...

Her nefeste Gülce...
Alıntı  
Dışarıda Mustafa Ceylan
Site Yönetimi
*****
Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesaj Sayısı: 2,007
Konu Sayısı: 1,502
 
#3
07/03/2013, 03:56
facebook'ta ki grubumuzda bu güzel şiir için işaret ettiğim hususlar :

Mustafa Ceylan 6+5=11, KOŞMA türü bir şiir. HOŞUMA GİDENLER: (Uyuyan sürgü, gönül eşiği, umut beşiği, gümrüğe takılan aşkzade, gözde su kaynatan ateş, ömür girdabı, sürünen düşler). CIMBIZLAMALARIM : (-Ses bakımından(KAFİYELER SONUNDAKİ KULAĞIMIZA YANSIYAN SESLER (ği,de,yu,de,ım)(i,e,u,e,m)-Şu halde 5 kıtanın 4 ünde SESLİ HARF... Bu, şiirin SES YÜKSEKLİĞİNİ; şiiri okuyan ağızın e-a diyerek açık duruşunun ardından (uuuu ve mmmmm)diyerek yumuşunu işaret eder. Galiba Rasim KÖROĞLU' nun ARABA şiirinde tariflenen SESİ GÖĞÜ SARAN, biraz eski ve hurda ARABA SESİ, kulağı tırmalayan, önce (ğiiiii)diye inceden "eue/eue" dedikten sonra(ııııımmmm) diyen ses... Ki olumsuzdur bu ses salınımı bana göre. ANALİZLER-ŞİİRİN İÇ YANSIMALARI : ŞİİRİN BAŞLIĞI: Başlık, şiiri ÜŞÜTMEMELİ, şiiri korumalı, şiirin gizemini ORTAYA DÖKMEMELİ, SANATKÂRANE OLMALI. Malumunuzdur, tarama özürlü-az saçlı oluşumuzdan mıdır nedir; üşütüp nezle olmamak için soğuk günlerde kesinlikle BAŞLIK takarım. Başlık deyip geçilmemeli. Başlık gerçekten önemli. Şiirin ADIDIR başlık. Çocuğumuzun adı neyse, şiirin başlığı da odur. OZANLIK GELENEĞİMİZDE, ESKİ CÖNKLERİMİZİN ÇOĞUNDA YA BAŞLIK BULUNMAZ, YAHUT DA İLK MISRA BAŞLIK olarak kayıtlara geçirilmişti. Oysa, GÜNÜMÜZ hece şiirinde, BAŞLIK konusu bence ÇOK ÇOK ÖNEMLİDİR. Osman Hocamız SAKİSİZ YÜREKLER BAR MI SAYILIR mısraını(2.kıtada uyak-ayak mısraını)başlık yapmış. Bence, GÜZEL OLMAMIŞ. BU başlık(( BU ŞİİRİ OKUMA, ZİRA, BU ŞİİRDE BAR-YAR-AR-HAR-VAR-NAR-KAR-SAR-DAR-FAR-GAR-ŞAR-TAR-ZAR)) kafiyeleriyle mimarisi şekillendirilmiş bir YAPI var diye bas bas bağırmaktadır. EEeee o zaman? O zamanı şu: Yazarım önüme bu KAFİYELERİ VE (MI SAYILIR?)redifim DE HAZIR, yaz babam yaz, söyle babam söyle... İşte, bunu kabul edemiyorum. Günümüz hece şairlerinin bana göre en üzücü yanı BAŞLIK seçimidir.
Mustafa Ceylan

((Sürgüsü uyuyan gönül eşiği,
Hazin öykülere ar mı sayılır.
Belenip kaldığın umut beşiği,
Berduş gecelere kâr mı sayılır))

DÖRTLÜĞÜNDE Şairimiz, bir kapıdan içeriye girmeye çalışmakta. Sürgü o girişi açandır. Fakat, burada açmak yerine UYUYAN ve sinesinde HAZİN ÖYKÜLER taşıyan, umutla ancak BERDUŞ GECELERİ kendine kâr sayan bir insan manzarası çizmeye çalışmış. Özetle, kara, karamsar, yıkı, arabesk, acılı, sonbahar edalı bir giriş. Şiir başarılıysa, bu UMUTSUZLUK, BU KARAMSARLIĞIN, umut beşiğine belenip kalmış, henüz doğmamış duygular ve söylemler bulacağız. başarılı değilse, bundan sonraki kıtalarda konudan, girişten kopuk söylemler bulacağız demektir. En hoşuma gitmeyen de ÇORABIN tabanının yeşil, parmak kısımlarının mor, bacağıma gelen boğaz ksımının da kırmızı olmasıdır. İşte o tür çorapları asla giyemem. Halı da Selçuklu nakışı ararım da binbir renkli çorapla o halı üstünde yürüyemem. AAAA? sahi ben ne diyorum? Heeee... Şaşırmayınız, şaka tabii ki, ama gerçeği şu, ŞİİR BİR EDEBÎ ÜRÜNDÜR ve bu ürünün BAŞI-ORTASI-SONU birbiriyle uyumlu olmalıdır. Öyle değil mi? İşte BANA GÖRE şiirin başarılı olmasını sağlayan ÖLÇÜTLER den birisi bu düzendir.
Osman Hocamızın bu şiirinin ikinci kıtasına bakalım:

((Eylül yazı etmez iken iade,
Takılır gümrüğe bir aşkı zade,
Muhannet elinden içirmez bade,
Sakisiz yürekler bar mı sayılır.))

DÖRTLÜĞÜNDE, (sonbahar-yazı iade etmeyen bir Eylül-bir sonbahar-güz ve sınırı geçememiş, YAR ELİNDEN BADE İÇEMEMİŞ, GÜMRÜĞE TAKILMIŞ BİR insan manzarası çizilmiş ki, dediğimiz gibi ilk kıtaya uygundur ve bu bakımdan başarılıdır. Burada GÜMRÜĞE TAKILMAK deyimi üzerinde durmak istiyorum. Gümrüğe KAÇAK-konşimento harici, yasaklanmış mallar takılır. Liste dışıdır onlar. O zaman muhannet kapısına dayanmış, sürgüsü uyuyan, açılmayan gönül eşiğindeki şair, aslında GÜMRÜĞE TAKILMA eylemi ile hep hazin öyküleri yaşadığını, YASAK BİR AŞK da yaşamadığını, aşkı arzuladığını, berduş geceleri kâr saymak durumunda kaldığını adeta haykırmaktadır.
BUNDAN SONRAKİ KITALARINI varın, siz düşünün şairimiz kendisi ile birlikte sizi ateşe atacak, kuyuya sarkıtacak, teni yasaklı sevdasını sunacak ve sizinle beraber düşlerini yererde süründürecektir... AYRICA bu şiirde de MAALESEF soru mısraında SORU İŞARETİ yoktur. Osman Hocamızı tebrik ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum...
Alıntı  
Tweet      
     


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2021 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder