SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Sanat, insan ve toplum üzerine…
Gazanfer Eryüksel
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Dec 2014
Mesaj Sayısı:
180
Konu Sayısı:
179
#1
27/05/2017, 00:50
Sanat, insan ve toplum üzerine…
Gazanfer ERYÜKSEL
Düşünen, konuşan ve gülen bir canlı türü olarak insanın doğayı, kendini ve hayatı, anlama ve ifade etme çabası bir taraftan yazının icadına yol açarken bu süreç bize sanatı, felsefeyi ve bilimi armağan etmiştir.
Bu sözlerimizin ışığında Türkiye’nin son çeyrek yüzyılına bakmaya çalışırsak birçok ifade gibi “sanatçı” kavramının da binlerce yılda oluşan içeriğinin dönüştürülerek köklerinden koparıldığını görmekteyiz.
Sanatla uğraşmak veya sanatçı olmak… Bulanık suda avcının av olması…
Sanatçı, bireyselden toplumsala veya tersi bir bakışla hayatı, doğayı ve zamanı yeniden üreten kişidir. Bu süreçte sanatçı adayı, olmak veya olmamak eşiğinde kendi söyleyiş tarzını inşa etmek zorundadır. Bu durum varoluşun, zamanı aşabilme umudunun kıyısıdır. Buna sanatçının bireyselleşmesi diyebiliriz. Esere bakan, okuyan ve dinleyen, sanatçının imzasını görmeden ifade biçiminden, üslubundan kime ait olduğunu algılar. Eserdeki söylem sanatçının görünende görünmeyen imzasıdır.
Sanatçının kendi tarzını inşa olgusu, tercihlerle gidilen bir yoldur. Tıpkı hayat gibi… O tercihi yapan kişi bu seçiminin maddi ve manevi bedelini peşin öderken sanatçı olabileceğine dair bir güvencesi de yoktur. Hatta bu çileli yolculukta o sanatın eğitimini almış olmak bile yeterli olmayabilir.
Buradan sanatla uğraşmak ile sanatçı olmaya geçebiliriz. Türkiye’nin son çeyrek yüzyılında halka yönelik resim kursları (atölyeler) ile “yaratıcı yazarlık” ve “şiir atölyeleri” giderek çoğaldı. Buna amatör koroları da eklememiz gerekir.
İşte meselenin zırt dediği yer burada başlamış ve bir heyelan gibi yayılmış, sanat kendi tanımından hızla uzaklaşmıştır. Meselenin görmezden gelinen yanı, sanatla uğraşmakla sanatçı olmanın arasındaki derin uçurumdur.
“Sanatla uğraşmak” şüphesiz toplumun her kesimi için çok yararlı bir meşguliyettir. Buna verilen ad ise “hobi”dir. Sanat öylesine şifalı bir uğraştır ki hiçbir yan tesiri yoktur. Yukarıda belirttiğimiz koro, atölye ve kurslara gidenler kendi kişisel sorunlarını öteleyerek hoş vakitler geçirmektedirler. Sosyal hayatta bundan güzel ne olabilir? Müzikle, resimle uğraşırken ne şekerinizi düşünürsüz, ne kolesterolünüzü veya tansiyonunuzu… Ancak kursa gidip resim yapmakla ressam, arada yazı yazmakla yazar veya arada şiir yazmakla şair, koroda çalgı çalarak veya şarkı, türkü söyleyerek saz sanatçısı ve ses sanatçısı olunamayacağı gerçeği görmezden gelinerek “Biz sanatçıyız” vb söylemler sonucunda sanatımsı sonuçlar giderek çoğalmakta toplum da sanatı bu heveskâr üretimlerden ibaret sanmaktadır. Hatta hızlarını alamayıp açtıkları atölyelerde kurs verenler mi arasınız, kendilerine “sanatçı, ressam” vb kartvizit bastıranlar mı?
Kurslarda resim yapanlar bir fotoğrafı karelere bölerek ve her kutuya düşen görüntüyü tuvale taşıyarak bir üretim içindedirler. Teknolojinin getirdiği olanaklar ise işi daha da kolaylaştırmakta çizilecek resim bilgisayar marifetiyle tuvale kaydedilmekte heveskâr sadece o renkli görüntünün üstünden geçerek resim yaptığını söylemektedir. Açılan karma veya kişisel sergileri gezen ve resimden nasiplenmiş gözler bu çalışmaların “sanatçının bireyselleşmesi” diye ifade ettiğimiz bir söylemden (üslup) ne denli uzak olduğunu rahatlıkla fark etmektedirler. Aynı imzayı taşıyan üç resim üç ayrı fotoğraf veya resimden kopya olduğundan ortak bir dil ve üslup olması da imkânsızdır.
Toplum hayatı bileşik kapların en güzel örneklerindendir. Son dönemde resimde yaşananlar yazı dünyamızda da yaşanmaktadır. Yayın sektöründe yeni bir tarz başlamış ve hızla yayılmıştır. Kitap edinmek isteyenler ellerindeki dosyayı bu yeni tür yayıncıya bastırarak “kitaplı yazar-şair” olmaktadırlar. Bu yeni tür yayın evleri için kitabın nasıl satılacağı, satılmazsa zarar edecekleri gibi bir olasılık yoktur. Ticarette “kâr zararın kardeşidir” derler. Gel gör ki bu yeni yayıncı için zarar diye bir ihtimal hiç yoktur. Çünkü heveskârın kitabının maliyeti iki ise piyasa şartlarına göre dörde veya beşe basarak yuvarlanıp gitmektedirler.
Kitapların içine baktığınızda editörden, redaktöre isimler yer alsa da daha kitabın arka kapağında veya önsözünde dahi anlamına gelen “de” ve “da”ların ayrı yazılmadığından başlayarak her türlü kural dışılık tepeden taşmaktadır. Kitapların tasarımındaki özensizliği de bunlara ekleyebiliriz. Bu kitapların okur ile nasıl buluşacağı ise sorunun ayrı bir boyutudur. Kitaplar evlerde “Çin Seddi” gibi yer tutmaktadır.
Bu durum Türkiye’nin giderek yaygınlaşan bir sorunudur. Birkaç gün önce sosyal medyada Veysel Çolak’ın da ve benzer sıkıntıları sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında dile getirdiğini gördüğümde hiç de yalnız olmadığını fark ettim.
“ŞİİR ORTAMI YANILTICI! DİKKAT!”
“Şiir ortamının yanıltıcı olması herkesi, en çok da şiir yazmaya yeni başlayanları etkiliyor. Ayrık otu gibi yayılmış, güzel şiirin öne çıkmasını engelleyen çirkin şiirlerin hep gündemde tutulması, beğeninin de yok olmasına neden oluyor. Şiire yeni başlayanlar / başlamak isteyenler, bu metinleri şiir sanıyor. Durum bu olunca yazılanlar da şiir olamıyor hiçbir zaman. Şimdilerde yoğun olarak yaşanan bu şiir şişkinliğinin (enflasyonunun) giderilmesi için herkese görev düşüyor. Bu yanılgıyı dibine kadar yaşayanlara ne dense faydası yok. Hiç değilse şiire yeni başlayanlar usta şairlerden yapsın çıkışını.”
(Veysel Çolak, 23 Mayıs 2017)
“ŞİİRE SAYGI, İNSANA SAYGIDIR!”
“Hiç bir şey benim için fetiş (tapıncak, put) olmadı, olamaz da; ama sanatı, şiiri çok önemsediğimi söyleyebilirim. İnsanların sanatla uğraşmasını daha çok önemserim elbette. Başarısız her sanat yapıtına getirdiğim eleştiriler ise yanlış anlaşılıyor. İnsanların şiir yazmasına, resim yapmasına; taş, mermer, ağaç yontmasına karşı çıktığım sanılıyor. Hiç de öyle değil, Herkesin şiirle, resimle, heykelle ilgilenmesini, bu alanlarda bir şeyler yapmak için uğraşmasını isterim. Çünkü bu uğraşı içerisinde olanlar çirkin şeyler düşünemezler, arınırlar. Öte yandan, yeter ki yazdıkları şiiri, yaptıkları heykeli ve resmi sanat yapıtı olarak dayatmasınlar. Sanata, şiire, insana saygıdır bu. Çünkü yetkin (mükemmel) olmayan 'bir şeyi' insanlara götürmek, suçtur. İşte bu anlaşılmıyor…”
(Veysel Çolak’ın sosyal paylaşın sitesindeki sayfasından… 26 Mayıs 2017)
Bu çileli yolculukta o sanatın eğitimini almış olmak bile yeterli olmayabilir demiştik ya… Bırakınız emekli olduktan sonra kursa giderek resim yapmayı veya korolarda şarkı, türkü söylemeyi nice insan Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olduğu halde ressam, heykeltıraş olamamış resim öğretmeni, konservatuar bitiren nicesi müzik öğretmeni olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Benzer durum edebiyat fakültesi mezunları için de geçerli değil midir?
Şiir, şüphesiz Türk toplumunun kendini ifade etmede en derin kültür köküdür. Şiir yazana şair, şarkı sözü yazana ise güftekâr denen bir gelenekten geldiğimizi hatırlatmak isterim. “Ses sanatkârı”, “Saz sanatkârı” ifadelerini ne zaman yitirdik? Bu süreç ne zaman ve nasıl başladı? İşte bunu kırılmayı konuşup tartışarak yaşanan darboğazı aşma konusunda mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Her şeyin “gibi”leştirildiği bir dönemde sanat da ister istemez bileşik kaplar gereği bu dalganın altında kalmıştır. Söz konusu olgunun ekonomi politiği ise 12 Eylül 1980 darbesi sonrası yaşanan toplumsal değişim ve dönüşümdür.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Şiir üzerine bir ufuk turu
Gazanfer Eryüksel
0
1,800
18/05/2017, 13:22
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Toplumsal Bir Varlık Olarak İnsan ve Aydın…
Gazanfer Eryüksel
0
1,449
03/01/2017, 20:28
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Yol ve yolculuk üzerine bir kaç söz ve bir şarkı…
Gazanfer Eryüksel
0
1,411
14/09/2016, 15:49
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Şiir ve Musiki Üzerine Kolaj…
Gazanfer Eryüksel
1
2,102
09/03/2016, 20:09
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
Zaman, yazı ve resim üzerine bir kolaj…
Gazanfer Eryüksel
0
1,314
29/02/2016, 23:46
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Akdeniz Üniversitesi Türk Sanat Müziği Topluluğu
Gazanfer Eryüksel
0
784
18/10/2015, 13:57
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Küreselleşme, insan ve şiddet…
Gazanfer Eryüksel
0
1,119
27/07/2015, 13:06
Son Mesaj
:
Gazanfer Eryüksel
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder