SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ŞEHRİYAR SIZISI ; Yorumum
RefikaDogan
RefikaDoğan
Üyelik tarihi:
Feb 2008
Mesaj Sayısı:
2,701
Konu Sayısı:
1,516
#1
11/03/2012, 00:23
(Bu mesajı son düzenleyen: 15/05/2012, 15:26
RefikaDogan
.)
" ŞEHRİYAR SIZISI
Ayşe Ablanın, mahalleyi boydan boya yırtan çığlıkları olmasaydı, o gün Mutlu Sokak için yine sıradan bir gün olacaktı. Güneş sabahın erken saatlerinde, ümitsiz kollarını kiremit damların üzerinde gezdirecek, bu vasat yaşam kümesindeki insanlara, hayatlarında bir öncekinden farklı olmayan bir günün daha başladığını gösterecekti. Biz sofrada çayımızı yudumlarken, nenem divanın üzerinde, dedem İdris Sadi Bey’in hayaliyle konuşacak, külle açılmaktan iyice incelen demlik sobanın üzerinde titreyecek, musluk damlayacak, soba boruları tütecek, babam hırdavatçı Selahattin Efendiye “bıyık altı sövmeler kitabından” pasajlar okuyacaktı.
Ben artık doğal bir refleks haline gelen ev işlerine başlamazdan önce, iki dirseğimi pencereye dayayıp kasetçi Necmi’nin sokağın ucundan görünmesini bekleyecektim. Necmi, mahallenin Unkapan’ı. Toplar ikinci el bantları, berbere, kahveci Muhittin Abiye, mahallenin aşk illetine tutulmuş delikanlılarına ve kızlarına satar. Bantlar arada tutukluk yapsa da, tükenmez kalemi ortasına geçirip çevirdin miydi kahverengi şeritteki dolaşıklık düzelir, şarkı kaldığı yerin biraz daha ötesinden çalmaya devam eder. Babam pek kızar şarkı dinlememize. O yüzden tek çarem penceremin önünden geçen Necmi’nin, tezgahın bir köşesine sabitlediği iki gözlü teypten çaldıracağı şarkıları beklemektir. Artık bahtıma ne çıkarsa, “Cumbullu cumbullu aslanım aslan/ Sağ yanım çürüdü sol yana yaslan.” Ya da “Evlerinin önü yoldur, yoldan geçen karakoldur.” Arada ecnebi kasetler de düşer tezgaha. Fakat bu pek nadirdir. Mahalleli hiç sevmez anlaşılmaz şeyleri. O kadar yorgundurlar ki, bir de şarkılara kafa yoramazlar. Yabancı gelen her şey tedirgin eder onları. Bildikleri her şeyin bir anda yalan olmasından, büyük bir sadakat ile bağlı bulundukları vasat yaşantılarını kaybedeceklerinden korkarlar belki de. Bazıları ise yabancı şarkıları duyunca Necip’in üzerine yürür. “Şerefsiz oğlu! Fransız uşağı! Batı çığırtkanı!” ve daha pek çok yüz kızartıcı sıfatla, tekme tokat mahalleden kovulduğu da olmuştur Necip’in. Zavallı, birkaç gün bizim mahalleden geçmez, olayın unutulduğuna kanaat getirdiği vakit yine her zamanki alaturkalığında görünür sokağın başından. Evvela eskicinin arkasına saklana saklana ilerler. Sonra serdengeçti ve vatanperver gençlerden kimseyi göremeyince açığa çıkar ve teybini açar.
Bu sabah Ayşe Ablanın koşarak pencerenin önünden geçmesini izledim. Yüzünde derin depremlerin kırıkları, ölüsü dışa vurmuş birer mezarlık gibi ürpertici gözleri, her adımda sokağın iki yanındaki pencerelerde patlayan ayak sesleri, koşarken ondan önce gitmek için çırpınan memeleri ve göbeğiyle Ayşe Abla geçti penceremin önünden.
***
Nazilli’den halam geldi. Nenem hiç bakmadı yüzüne. Onun için varsa yoksa İdris Sadi Bey. Durur durur “Eh ben artık gideyim, hacı babam söylenir. İdris Efendi de yolumu bekler. Dönmüştür tarladan” der, gitmek için davranır. Annem iki kolundan tutar da zor zapt eder onu. Oturtur gül etekli divanına. Nenem susmaz kolayına. “Karşı köyün ışıkları tekmil söndü. Karanlıkta nasıl giderim ben? Gavurun kızı ne diye salmazsın beni!” Annem aldırmaz. Aldırmamayı öğrendi ahir ömründe. En güzel susarak geçer zaman. Susarak şifa bulur öfkesi ve acıları. O yüzden daima, kulaklarının üzerinden geçen al çatkısı vardır annemin başında. Duymaz, duymamayı öğrendi ahir ömründe.
***
Halam ve annem taşlıkta oturmuş sülale kadınlarının yaşını hesap etme telaşına düşmüşken, Ayşe Abla yine her zamanki saatinde göründü sokağın ucunda. Elinde koca bir çubuk. Yarı beline kadar ıslanmış entarisi. Yaşmağını burnunun üzerine çekmiş. Yavaş yavaş yaklaştı, büyüdü ve yeniden küçülüp kayboldu sokağın diğer ucunda. Halam ürktü onun bakışlarından. Nas okudu seslice. Ölü bir koku titreyip geçti burnumuzdan. Gitti de perdelerimize kondu. Ne zaman Ayşe Abla dere kıyından dönse, eteklerine sinen ölü kokuyu bırakır gider bize. Nefesimizle ciğerimize dolar bu koku. Dönüşür durur öfkeli bir yılan gibi içerimizde. Bu bir lanettir? Gördüğünü görmedim diyenlerin mesul olduğu uğursuz, utanç verici ve kahredici bir lanet.
Uzatıp ellerimizi perdelerimize yapışan uğursuz karaltıları topladık geceleri. Lime lime paçavralara bulandı ellerimiz. Yanmış kumaş zerrecikleri kirpiklerimize ve burun kıllarımıza takıldı. Velhasıl toplayıp atamadık içerimizdeki yılanı. Biz bir ucundan çektikçe, o daha kuvvetle dolandı göğüs çatalımıza. Gün gün soluksuz kaldık. Çareyi sokağın ucuna diken topağı koymakta bulduk. Arnavut Osman dere kenarından kırktığı dikenleri traktörünün arkasına bağlayıp getirdi. Sokağın kadınları bir nefes aralığı kalmayacak şekilde tıkadı dikenleri Mutlu Sokak tabelasının altına. Nenem bile duramadı evde. Çekti etek uçlarını basma pijamasının beline, iki yana düşe devrile gitti barikatın önüne. Annem nenemi de alıp geri döndüğünde, ikisinin de ellerinden kan damlıyordu.
Artık Ayşe Abla sokağın başından görünmeyecek, yaklaşıp büyümeyecek, küçülüp kaybolurken eteklerindeki ölü koku perdelerimize ve ciğerlerimize yapışmayacak. Necip diken topağının önüne kuracak tezgahını. Penceremin önünden şıngırtılı ya da ağlayan şarkılar geçmeyecek.
Fakat, öyle olmadı işte. Sadece bir gece nefes alabildi sokak. Ertesi sabah, eskisinden daha beter bir kokuyla uyandı ahali. Ezanla uyananlar kokunun geldiği yönü tayin etmek için açtı pencerelerini. Perdelerin dantelli eteklerini burunlarına sarıp, hep bir gözle sokağın başına baktılar. Ayşe Abla tabelanın altında oturmuş sessizce ağlıyordu. Annem hayretle haykırdı. Nenem yok. Çıkmış gitmiş biz uyurken. Kara lastikleri pabuçlukta. Atkısı köşedeki çivide. Tespihi kapının eşiğine düşmüş. Kapı hafif aralık. Kedi Gorbaçov yatmış da uyumuş sahanlıktaki terliklerin üzerinde. Her yanı sarı tüye bulamış.
Babam pijamalarıyla fırladı sokağa. Bahçe kapısının iki yanına dolanmış hanımeli titredi rüzgarından. Sarıya dönmüş yapraklar döküldü merdivene.” Allah’ım” diye ağladı karşı konağın penceresinde bir kadın. Karanlıkta idare lambası gibi gitti geldi yaşlı bakışları. Bu zerzevatçı Tahir’in karısı Gülsüm Hanım. “Şuraya bak” dedi, annem. “Gülsüm’ün penceresindeki dumana bak.” Herkes gösterişli konağın sardunyalarla süslü penceresine baktı. Tahir çekip aldı karısını camın önünden. Sonra sertçe örttü pencereyi, perdesini çekti. Küçük bir oyuncak düştü saksıların arasından beton avluya. İnce bir salyangoz cızırtısı büyüdü ve doldu kulaklarımıza.
***
Şehriyar’dı kızın adı. Bu erkek adıdır, dedilerse de, kandıramadılar Ayşe Ablayı. Şehriyar kaldı kızın adı. Büyüyüp okul çağı geldiğinde, mahallenin haşarı çocukları “şehriye” diye takıldılar ona. Gel zaman git zaman “şehriye” kaldı kızın adı.
Şehriye…İşte bu. Yanmış şehriye kokusu bu içimizde dolanan. Bizi boğan, sabahlara ve gecelere kör baktıran. Utandıran ve ağlatan. Şehriyar, on yaşında kalem kokulu bir kız. Dere almış götürmüş onu. Yıkayıp, paklamış. Ölüsü bir ay sonra komşu kasabalardan birinin sahiline vurduğunda, boynunda hala ipe takılı yuvarlak, mavi silgisi varmış. Biri çözülmüş örgüsünün, diğeri yosunlarla düğümlenmiş. Balıkçıların kucağında bir çarşafa sarılmış getirildiğinde mahalleye, ortalık aydınlandı. Yollar genişledi, fakat içimiz büsbütün tıkandı.
Biz gördük her şeyi. Tahir’in karısını da alıp yabancı memleketlere kaçışını da. Ama sustuk. Çünkü burası hayatın vasat bir düzenle yaşandığı küçük ve korkak bir sokak. Her birimizin haddinden fazla ağırlığı vardır omzunda. Bir karıncayı eklesen o ağırlıkların üzerine, yere batar da dünyanın altından düşerdik kara boşluğa. Şehriyar, ağırdı.
Tahir dükkanının arka bölmesinde oyuncak saklarmış. Divitinle kapattığı daracık kapıyı gösterir “En güzel oyuncaklar içeridedir. Şu ışığı tut da birlikte arayalım” dermiş. Çocuklar karanlıkta oyuncak aramak için girdikleri delikten, oyunları parçalanmış şekilde çıkarlarmış. Şehriyar, büyük adamlar gibi sessizce yürüyüp çıkmış dükkandan. Çantasının fermuarına takılı küçük oyuncağı düşmüş vitrinin önüne. Gorbaçov gelip koklamış. Burnunu torağa silip kaçmış oradan. Ayakkabıcı Rüstem dedi. Bir bunu görmüş, başka da bir şey gördüyse, iki gözü kör olsunmuş. Tevekkeli değil, Garbaçov bir tuhaf artık. Kimsenin penceresinin önünde yatmıyor. Kimseye sırnaşmıyor.
Tahir çıkmıştır ininden bir zaman sonra. Saçlarını düzelte düzelte geçmiştir vitrinin önündeki taburesine. Bir çay bile söylemiştir kendine. Şekerlisinden. Açık. Tatlı. Herkes gibi olmuştur saniyeler geçtikçe. Ben sen o, biz siz onlardan biri…Tanıdığımız, güvendiğimiz ve belki de sevdiğimiz ablak yüzlü şeker amcalardan biri olmuştur Tahir.
Şehriyar o uzak köye nasıl gitmiş? O köprüyü nereden bilmiş? Nasıl atlamış? Günlerce hatta aylarca cevap arandı bu sorulara? Sonun da Tahir’in karısı dayanamayıp, kadınlardan birine anlatmış bildiği her şeyi. Ertesi gün kayıplara karışmış karı koca.
Mutlu Sokak, unuttu bu vakayı da. Tahir Almanya’da ölünce karısı mahalleye bile döndü. Bir iki konuşmadı onunla kimse. Sonra her kötülük gibi, bu kötülük de sıradanlaştı. Vasat hayatlarımızla aynı rengi aldı. Eriyip kayboldu günlük acılarımızın arasında. Bir Ayşe Abla unutmadı hiçbir şeyi. Biz bir ondan utandık arada bir. Deli deli dolaştı durdu sokaklarda elinde koca bir çubukla. Dere kenarlarında Şehriyar’ını aramaya devam etti. Bir o inanmadı karanlığın aydınlığa karışıp erimiş olabileceğine. Her lekenin bir gün mutlaka zeminle aynı renkte buluşacağına. Bir biz inandık zamanla lekelerimizden arındığımıza. Rengimiz koyulaşıp lekemizle eş olunca, ondan arındığımızı sandık.
Nenem İdris Sadi Bey’in kabrine sığınmış o gece. Bir tek bana söyledi.
“Kapı kendiliğinden ardına kadar açıldı. Sonra ışık huzmeleri arasında İdris Efendi göründü. Ayağının dibinde bir sarı kedi. “Kalk koca kadınım” dedi, “az sonra ölmüş bir kız geçecek bu sokaktan. Bütün ahaliyi lanetleyecek. Sen benimle gel. Çünkü sen Allah’ın merhamet ettiklerindensin.” Kapı aralığından gördüm. Bizim diken topağının önünde duruyor kara önlüklü Şehriyar. Annesine bakıyor. Korktum da gittim İdris Efendi’nin peşinden. Ne yapayım kuzum, ben korkarım ölülerden.”
Necip yine bant satıyor ince tezgahında. Şarkılar değişmiş. Her şey gibi. Necip de değişmiş. Kır düşmüş saçlarına. Artık kimse “hain” diye dövmüyor onu.
Her şey çok şükür yolunda. Normal ve pis…
...ENGİNDENİZ...
Aynur Engindeniz "
Derinliği kadar sevecen ve şirin dilleriyle özüme alabildiğince sevgi esenleyen güzel insan, doğal insan Aynur can;
Her insanın farklı, özgün bir yanı, bir kişiliği, duruşu olduğu gibi; her kalemin de özgün bir çizgisi, yansıyışı ve de etki alanı vardır, derinliğiyle birlikte. Bu bağlamda, sizin çok ama çok özel bir çizginiz, kendinize has, asla başkasıyla benzeşmeyen anlatımınız, özgün bir kaleminiz, renginiz var! Bu özellik, asla dayatmayla, öykünmeyle kısacası zoraki eklemelerle oluşturulamayacak kadar size özgü, size özel bir durum, bir varsıllık. Bu yüzden, çizginizi değiştirmemenizi dilerim! Elbette daha da geliştirebilir, daha faklı renkler ekleyebilirsiniz ama, asla ana çizgi, ana renk yani kendinize has özgün kaleminiz, yazım tekniğiniz değişmemeli! Sizin yazılarınızın adını bile koymak zor! Her ne kadar öykü veya deneme desek de; inanılmaz tadıyla, farklılığıyla sizin imzanız, kimliğiniz o kalem!Sizi okumak farklı bir tat, farklı bir algı ve dağarcığımıza katkı.
Gelelim "Şehriyar" a;
Her öykünüzde olduğu gibi, bunda da çok sayıda renkli kahramanlarınız, onların üstlendikleri birer misyon var; okura gönderdikleri mesajlarıyla, yaşamın içinden kesitlerle bize bizi, insanı, sokağı, sokağın ardındaki görünmeyeni... Farklı sesleri ve her sesin bir araya geldiğindeki ortak ses ile baskın sesi anlatan...
Her devir ve tarihte, her kesim ve kültür düzeyinde ortaya çıkabilen ve görünmeyen saplantılı, marazi bir istenç, bir sapkınlık olarak karanlıkta yüzünü gösteren hastalıklı ruhları kendine has anlatımıyla ortaya çıkaran,
Değerler zincirinin ciddi anlamda kırıldığı, böylesi bir kırılma noktasında mahallelinin meraktan öteye gitmeyen " öğrenme ve sonucu etkileme" iradesinin -bilinçli ve çözüme kavuşturucu yaklaşımlardan uzak - nasıl algılandığını, irdelendiğini net bir ifade ile okura aktaran
Geçmişten günümüze ; cinsiyet ayrımlarında, kadın ve çocukların korunup kollanmasında, istismara uğratılmamasında pek bir şeyin değişmediğinin...
Çocukları iğrenç emellerine alet edenlerin, kendi eşlerince bile görmezden gelinerek göz yumulduğunu, tepkisizliğiyle mağdurun karşısında, sapkının yanında sus pus durulduğunun...
Her olumsuzluğun unutulması gibi bunun da eninde sonunda unutularak ya da kanıksanarak sıradanlaştırılacağının altının çizildiği;
Her kahraman, her betimleme ve her vakıa ile okura; yaşamın içinden yaşanması muhtemel olay ve bulguları kendi içinde saklı YERGİ dili... Yalın, akıcı müthiş derecede güzel anlatımıyla okura aktaran muhteşem kalemin; açıkça her geçen gün kendisini aşarak zirveye ulaşma azim ve çabasıydı, paylaşılan öykü!
Her geçen gün kendini çoğaltan kaleme saygı ve dostlukla...
kaynak:
http://www.edebiyatdefteri.com/
Her nefeste Gülce...
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
" Bir Yanı Yangın, Bir Yanı İmtihandır; Aşkın! " Şiirine Yorumum
RefikaDogan
3
2,881
30/07/2013, 06:55
Son Mesaj
:
elnurə
"YÜREĞiNDE DAĞILIYORUM! .." - Hikmet Çiftçi 2 Şiirine Yorumum
RefikaDogan
1
2,149
10/12/2012, 23:10
Son Mesaj
:
osman7159
- Ay Işığı Sonatı " Rengin ALACAATLI Şiirine Yorumum
RefikaDogan
1
2,062
10/12/2012, 22:52
Son Mesaj
:
osman7159
“ EL DEYİŞTİRDİ ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,559
11/09/2012, 00:13
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ DİLİNİZE SAHİP OLUN ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,418
11/09/2012, 00:11
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ Pandora'nın Kutusu ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,493
10/09/2012, 17:11
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ Aşk-ı Bahar ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,584
10/09/2012, 17:08
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ SABÂH DUÂSI ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,904
10/09/2012, 16:59
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ Çınar İzleri ” Şiirine Yorumum
RefikaDogan
0
1,604
10/09/2012, 16:42
Son Mesaj
:
RefikaDogan
“ DERE SUYUN NEREDE? ” Yazısına Yorumum
RefikaDogan
0
1,582
10/09/2012, 16:33
Son Mesaj
:
RefikaDogan
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2024
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder