SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ŞİİBAZ SULTANLAR(20)-SULTAN IV.MEHMED(Avcı Mehmed)(Vefâî)
Mustafa Ceylan
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Nov 2008
Mesaj Sayısı:
2,007
Konu Sayısı:
1,502
#1
21/10/2013, 01:27
(Bu mesajı son düzenleyen: 03/02/2015, 19:51
Mustafa Ceylan
.)
ŞİİRBAZ SULTANLAR(20)-SULTAN IV.MEHMED(Avcı Mehmed)(Vefâî)
Mustafa CEYLAN
*************
IV. Mehmed, I. İbrahim’in Turhan Hatice Sultan’dan 1642 yılında dünyaya gelmiş ve henüz 7 yaşına girmeden Ağustos 1648’de Padişah olmuştur. Kösem Sultan’ın torunudur. Kendisini devlet işlerinden uzaklaştırdığı için oğlunun idamına dahi göz yuman Kösem Sultan, 7 yaşındaki torununu tahta geçirmekle, istediğine kavuşmuştur.
Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Kanuni’den sonra en uzun süre tahtta kalan Osmanlı Padişahıdır ve 39 yıl tahtta kalmıştır.
*
Bir Gazel’inde demiştir ki:
"Bir nazarda akl u sabrum aldı gitdi ol melek
Agla ey dîdem ki çıkdı gitdi elden mâ-melek
Zahm-ı âteş-bâr-ı cismi dâg-ı mihnet sanmanuz
Padişâh-ı aşk giydürdi bir altunlu benek
Bunca demdür tîrini hûn-ı cigerde besledüm
Şimdi kasd-ı cân ider anda kanı nân ü nemek
Âhum işitmiş eşiginde gece rahm eylemiş
Hamdülillâh kim bugün oldı hevâdârum felek
Kûşe-i gamda Vefâ'î bendeni tenhâ koma
Yoluna cânum fedâ olsun begüm gel gitme tek."
*
Demiştir Ki :
"Gönül ne Göksuya mâ'il ne Sarıyere gider
Sipâh-ı gamdan emin olmaga Hisâra gider."
*
Kendisini Eski Saray’a süren ve hatta idamla tehdit eden I. İbrahim’i tasfiye etmekle, devleti tek başına idare etme emeline ulaşmış olan Kösem Sultan’ın söz sahibi olduğu bir dönemdir Avcı Mehmed’in ilk dönemi. Bu döneme Ağalar Dönemi de denilebilir.
Sadrazam Sofu Mehmed Paşa Sipahiler ile Yeniçerilerin isyan etmeleri üzerine 1649 yılında azledilerek katl olundu. Yerine, tamamen usullere aykırı olarak Yeniçeri Ağası Kara Murad Paşa sadrazamlığa getirildi. Ancak halk isyanına dönüşen kargaşa bastırılamıyor ve Osmanlı Devleti kan kaybediyordu. Daha sonra, sırasıyla Melek Ahmed Paşa ve Abaza Siyavuş Paşa’nın sadrazam olması da işi değiştiremedi. İsyan devam ediyordu.
Kösem Sultan’ın IV. Mehmed’i öldürüp yerine Şehzade Süleyman’ı getirmek istemesi, kendisinin sonunu getirdi ve 1651 yılının bir Eylül gecesi Kösem Sultan öldürüldü.
Şiirbaz Sultanımız Mehmed, olan bitenleri seyrediyordu.
Kösem Sultan öldürülünce, bu sefer Padişahın annesi Turhan Hatice Sultan’ın saltanat dönemi başladı. Devletin hazinesini soyan ağalar saltanatına son verildi ve 39 ağa yakalanarak idam edildi. İflas noktasına gelen devlet hazinesine ayar verilmek üzere, Tarhuncu Lâyihası diye meşhur Tarhuncu Ahmed Paşa bütçesi hazırlandı ama bu da dertlere çare olamayınca, 1656 yılına kadar 10’a yakın sadrazam değiştirildi.
Devleti, kendisine bir çeşit müşavirlik görevi yapan ağalarla beraber, anne, Turhan Sultan idare ediyordu.
Devlet, şîrazeden çıkmıştı ve dış baskılar da artıyordu. Müşâvirlerinin tavsiyeleri ile tecrübeli ve yaşlı Vezirköprülü Mehmed Paşa, Eylül 1656’da sadrazamlık makamına getirildi. Artık Köprülü’ler devri başlıyordu. Turhan Sultan, devleti Köprülü ailesi gibi asil bir aileye teslim etmekle, kendisiyle birlikte Osmanlı tarihindeki kadınlar saltanatına da son veriyordu.
Önce Köprülü Mehmed Paşa (1656-1661) ve sonra da oğlu Fazıl Ahmed Paşa (1661-1676) yönetimleri devleti huzura kavuşturmuştur diyebiliriz. Bu dönemde, makam korkusuyla Girit Serdarı Gazî Hüseyin Paşa idam edilmiştir
Gene bu dönemde Kırım Hanı Murad Giray’ın desteklememesi sebebiyle 11 Eylül 1683 tarihinde Viyana Bozgunu yaşanmıştır. Bu bozgunda Osmanlı binlerce şehid vermiş ve çok kıymetli hazinelerini kaybederek geri çekilmiştir.
*
Viyana bozgunu, Kanuni’den beri gelip giden duraklama devrini resmen başlatmış oldu. Artık 1071’den beri devam eden Müslüman Türk Milletinin cihad zaferleri sona eriyor ve Avrupa galebe çalmaya başlıyordu.
Bu arada Turhan Sultan, Temmuz 1683’de vefat etti. Aralık 1683 tarihinde IV. Mehmed aleyhteki tahriklere dayanamayarak sadrazamı azletti ve 50 yaşını doldurmadan idam sehpasına yollandı.
Artık Osmanlı tarihinde kaht -ı ricâl devri başlıyordu.
Viyana bozgunu ile Karlofça Andlaşması (1699) arasında geçen 15 yıl Osmanlı Devleti için felâket seneleri oldu.
Venediklilerin ve Almanların başını çektiği haçlı kuvvetleri fırsatı ganimet bilerek, 1684 yılında Osmanlı Devleti’ne harp ilan ettiler. Sadrazam Kara İbrahim Paşa’nın idaresindeki Osmanlı orduları, zafere koşamıyor ve maalesef Eylül 1686’da Budin düşüyordu. Osmanlı kuvvetleri Budin’i çok iyi müdafaa ediyordu, ancak Budin’de büyük kayıplar vermelerine rağmen yeniden toparlanan haçlı orduları, 160 yıl önce perişan oldukları Mohaç Meydanında Osmanlı ordusunu geriye çekilmeye mecbur ediyorlardı.
*
Liyakatsiz devlet adamlarının elinde perişan olan devletin hali IV. Mehmed’i hasta etmişti.
Köprülü ailesini iktidardan düşürdüğü için Padişah’dan rahatsız olan Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa ve benzeri devlet adamlarının gayretleriyle Kasım 1687 yılında tahttan indirildi; ancak idam olunmadı. Yerine II. Süleyman tahta geçirildi. Şiirbaz Sultanımız Avcı Mehmed, 5 yıl sonra Edirne Sarayı’nda Ocak 1693 tarihinde vefat etti.
Kendisine Avcı Mehmed lakabını verdirten tutkusu dışında, hiç bir kötü alışkanlığı yoktu. İçkiyi Osmanlı ülkesinde şiddetle yasaklamıştı. Kahvehaneleri kapatmıştı. Kendisi beş vakit namazını cemaatle kılıyordu. Kısa bir süre tahsil görebildiği için diğer Osmanlı Padişahları gibi âlim değildi.
ZEVCELERİ:
1-Gülnûş Sultan :
“Rabia Gülnuş, Emetullah Gülnûş şeklinde de adı geçer. Genel olarak Gülnûş Sultan diye çağrılır. Kuvvetli bir ihtimale göre 1642 yılında Girit’de doğdu. Verzizzi ailesindendi. Girit Serdarı Deli Hüseyin Paşa Resmo’yu fethedince bu güzel kızı da esir olarak Osmanlı Sarayına hediye etti. Saray gelenekleri gereğince kendisine Gülnûş adı verildi. Esmer, etine dolgun, siyah saçlı çok güzel bir kızdı. IV.Mehmed’i kendisine bağlamaya muvaffak oldu; ve Padişahın kalbini çalarak onun baş kadını oldu. 1604’ de Şehzade Mustafa’yı, 1673 yılında da Şehzade Ahmed’I doğurmak suretiyle mevkiini daha da kuvvetlendirdi. Avcı Mehmed, Gülnûş’u çok seviyordu. Kendi oğullarını tahta çıkarmak için, bir ara kardeşleri Süleyman ve Ahmed’I öldürmek istedi; fakat annesi Turhan Sultan buna engel oldu. Gülnûş Sultan’ da Avcı Mehmed’i çılgın gibi seviyordu. Bu yüzden eşinin hoşlandığı Gülbeyaz’ı denize atmak suretiyle öldürmekten çekinmedi.
(Kadınlar Saltanatı IV. 239,240).
Bununla beraber Avcı Mehmed’in Gülnûş’dan başka hasekileri de vardı. Gülnûş Sultan kayınvalidesi Turhan Sultan ile iyi geçindi. Turhan Sultan’ın 1682’ de ölmesi üzerine haremin de, kocasının da tek hâkimi oldu; fakat hükümet işlerine karışmadı. Avcı Mehmed, ava meraklı olduğu için, sık sık onu da yanına alır Balkan şehirlerine götürürdü. Gülnûş Sultan en çok Edirne’yi sever ve orada yaşardı. Gülnûş Sultan’ın bu mesut günleri 1687’de kocasının tahttan indirilmesiyle sona erdi. IV.Mehmed hapse, o da Eski Saray’a gönderildi. 1695’ de oğlu II.Mustafa’nın Padişah olmasıyla tekrar hareme döndü ve valde sultan olarak haremde en büyük rolü oynadı. II.Mustafa’nın ölümünden sonra yerine geçen diğer oğlu III.Ahmed zamanında da valde sultan olarak haremin en nüfuzlu kadını o idi.
(Top.Arş.E.No.145)
III.Ahmed ile beraber Edirne’ye gitti. Orada hastalanarak öldü(1715).Ölüsü Edirne’den İstanbul’a getirildi, Üsküdar’daki camii önündeki türbesine gömüldü
.”
(Uluçay,M.Çağatay, a.g.e.66)
2- Afife Kadın
“Ahmet Refik Bey, Afife Kadını Avcı Mehmed’in baş cariyesi diye yazıyorsa da, vesikalarda ve harem teşkilâtında baş variyelik diye bir makamdan bahsedilmemektedir. IV.Mehmed ince ruhlu ve şair bir padişahtı. Afife Kadın da, Hurrem’den sonra sarayda görülen ikinci şairedir. Bu bakımdan Afife’ yi bir cariye olarak değil, IV.Mehmed’in Kadın Efendisi olarak ele almak icap ediyor, nitekim Uzunçarşılı’da: “IV.Mehmed ailesi arasında en çok Afife Kadın Efendiyi severmiş(Osmanlı Tarihi III. Kısım II. 589) demekle onun IV.Mehmed’in eşi olduğunu Kabul etmektedir. Eğer IV.Mehmed, eşi olmasa, ona gönül kaydırmasa, şu beyitleri yazabilir miydi?
Beyazlar geydiğince bir dürr-i yektaya benzersin
Siyahlar geydiğince sen hemen Leylâya benzersin
Yeşiller geydiğince tûti-i güyaya benzersin
Benim hoş-bû Afifem sen gül-i rânaya benzersin.
Bu kıta bir sevginin temiz ifadesidir. Onun verdiği karşılık da IV.Mehmed’inki kadar güzeldir. Afife’nin şair olduğunu, eşi Mehmed tahttan indirildiği zaman yazdığı şu kıta da göstermektedir :
Söyleyin Gülnûş’a kareler bağasın
Âh etikçe ciğerini dağlasın
Sultan Mehmed Şimşirlikte ağlasın
Bana hayf değil mi der Sultan Mehmed
(Şimşirlik : Topkapı Sarayında şehzadelerin ve tahttan indirilen padişahların hapis edildikleri yer.)
Afife Kadın eşinin tahttan indirilmesinden sonra Eski Saraya gönderildi. Ondan sonraki hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Elimizde bulunan dğer bir belge de Afife Kadın’ın IV.Mehmed’in kadını olduğunu göstermektedir.
(
Baş.Arş.İbnül Emin tas.Saray, No. 159)(Uluçay, M. Çağatay; a.g.e. 68)
3- Gülnar Kadın.
4- Kâniye Haseki.
5- Siyavuş Haseki.
ERKEK ÇOCUKLARI:
1-Şehzâde Sultân Mustafa II.
2-Şehzâde Sultân Ahmed III.
3-Şehzâde Bâyezid.
4-Şehzâde İbrahim.
5-Şehzâde Süleyman.
(Kaynak: Tarihi Bilgiler : Osmanlı Araştırmaları Vakfı-osmanli.org.tr)
Alıntı
Mustafa Ceylan
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Nov 2008
Mesaj Sayısı:
2,007
Konu Sayısı:
1,502
#2
03/02/2015, 19:53
Yeniden düzenledik...
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
ŞİİRBAZ SULTANLAR(22)-SULTAN I. MAHMUD (Sebkatî)
Mustafa Ceylan
1
4,828
04/02/2015, 00:26
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR(21)-SULTAN II.MUSTAFA(İkbâlî, Meftunî)
Mustafa Ceylan
1
5,803
03/02/2015, 21:51
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR(19)-IV.MURAD(Muradî)
Mustafa Ceylan
1
3,458
03/02/2015, 16:59
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR (18)-KAN KOKULU OSMANLI (7)
Mustafa Ceylan
0
1,634
03/02/2015, 05:27
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR (17)-KAN KOKULU OSMANLI (6)
Mustafa Ceylan
0
2,014
03/02/2015, 05:10
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR (16)-KAN KOKULU OSMANLI (5)
Mustafa Ceylan
0
1,618
03/02/2015, 05:08
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR (15)-KAN KOKULU OSMANLI (4)
Mustafa Ceylan
0
1,589
03/02/2015, 05:05
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR(14)-KAN KOKULU OSMANLI (3)
Mustafa Ceylan
0
1,430
03/02/2015, 04:49
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR(13)-KAN KOKULU OSMANLI(2)
Mustafa Ceylan
0
1,752
03/02/2015, 04:37
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRBAZ SULTANLAR (12)-KAN KOKULU OSMANLI(1)
Mustafa Ceylan
0
1,497
03/02/2015, 04:21
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder