SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ŞİİRDE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN TARİHİNDEN -Sulhiyeler
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
26/08/2013, 01:42
GİRİŞ
********
Bayram RAHİMGLUEV
****************
Divan Edebiyatının hayal mahsülü sevgililer yıgını ya da anlasılması güç bir
siir tarzı olarak günümüz okurunun korkulu rüyası oldugu varsayımları halihazırda da sürüp gitmektedir. Oysa bes yüzyıl boyunca bir gelenek halinde devam eden Osmanlı siir kültürü gerek içerik, gerekse tür bakımından oldukça zengindir. Zaman içinde metinlerin dogru yorumlan(a)mayısı, ya da bu edebî gelenege getirilen önyargılı elestiriler, günümüzde bu metinlerin degisik bakıs açılarıyla yeniden degerlendirilmesini gerekli kılmaktadır.
Divân Edebiyatında sevgili hakkında yazılmıs, tumturaklı ifadeler bulunduran
veya anlasılması güç Arapça ve Farsça tamlamalarla süslenmis birçok siir olabilir.
Bu, Divan Edebiyatında ana temanın ask olması ve askın da belli bir kliseden anlatılması, siiri sevgili ve ask iliskisinde yogunlastırmıstır. Böyle olmakla birlikte bu durum, bu gelenegin sairlerinin, baska konulara deginmedikleri anlamına gelmez.
Bu tezde ele almaya ve irdelemeye çalısacagımız konu, bir kaside türü olan
Sulhiyyelerdir. Bunlar, Osmanlı devletinin bir baska devletle yaptıgı antlasmalar üzerine yazılan eserlerdir. Bu kasideler dogrudan tarihi bir gerçek üzerine kaleme alınmıstır ve o dönemi anlatmaktadır. Sulhiyyeler üzerine ilk olarak nitelikli bir çalısmayı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan yapmıstır. Ancak bu konuda baska bir inceleme ve arastırma yapılmaması bizi bu konuyu daha genis ele almaya iten sebeplerin basında gelir. Mine Mengi Divan Siirinde Hikemî Tarzın Büyük Temsilcisi Nâbî adlı kitabında, Abdulkadir Karahan ise Nâbî adlı kitapta ve Mahmut Kaplan “Bir Sairin
Barısa Tesekkürü Nâbî’nin Sulhiyye Kasidesi” baslıklı çalısmasında, Nâbî’nin
sulhiyesinden söz etmislerdir. Ziya Pasa da “Harabat’ın Önsözü”nde Nâbî’nin Sulhiyyesi oldugunu ve kendisinin bu eseri begendigini belirtir.
Ama Bosnalı Alaeddin Sâbit ve Seyyid Vehbî’nin Sulhiyye kasideleri üzerine
çalısma yapılmamıstır. Sadece, Abdulkadir Karahan slâm Ansiklopedisi’nde Seyyid Vehbî’nin bir “Sulhiya”sının olduguna; Ali Cânib Yöntem ise 1926 yılında Hayat Mecmuası dergisinde yayınladıgı bir makalede Vehbî’nin Sulhiyyesinin nasıl bittigine deginir. Bu alanda bir diger çalısmayı “Seyyid Vehbî ve Divanının Karsılastırmalı Metni” doktora tezi ile, Hamit Dikmen yapmıstır. Dikmen, Ali Cânib’den alıntılayarak, sadece böyle bir Sulhiyyenin olduguna deginir.
Ali Fuat Bilkan, Osmanlı Siirine Modern Yaklasımlar adlı kitabındaki
makalesinde, bu çalısmamıza fikir öncülügü edecek kısa ve öz bir çalısma yapmıstır.
Makalede iki Sulhiyye metini üzerinde durulmaktadır: Nabî’nin Karlofça Antlasması üzerine yazdıgı ve Sâbit’in Pasarofça Antlasması üzerine yazdıgı Sulhiyyedir.
Bilkan’ın yazısında, Sâbit’in Sulhiyyesinin Pasarofça üzerine oldugunu bildirmesine ragmen, biz, verilen tarihlere bakarak, Sâbit’in sulhiyyesinin de Karlofça üzerine kaleme alındıgına karar verdik. Zira, Sâbit 1712’de Nâbî ile aynı ayda vefat eder ve yazdıgı eser Pasarofça (1718) üzerine olamaz. Bunun yanında Amcazâde Hüseyin Pasa’nın sâdâret makamında bulundugu yıllar 1697-1702 yılları arasındadır. Eger Pasarofça üzerine yazmıs olsaydı, Sulhiyye’yi Hüseyin Pasa övgüsünde kaleme almazdı, onun yerine Pasarofça için III. Ahmet tarafından görevlendirilen Nevsehirli İbrahim Pasa için yazması gerekirdi. Amcazâde için kaleme aldıgı ve Nâbî okulunun önde gelen isimlerinden sayıldıgı için; ayrıca Amcazâde övgüsünde yazdıgını da hesaba katarak, Sâbit’in Sulhiyyesi’nin de Karlofça üzerine oldugunu söyleyebiliriz.
Biz bu çalısmamızda, bu iki Sulhiyye’ye Seyyit Vehbî’nin Pasarofça ve ran
antlasması üzerine yazdıgı Sulhiyyeleri de ekleyerek, su ana kadar elde ettigimiz dört metin üzerinde durmaya karar verdik. Vehbî’nin Sulhiyyesi 1718’de yapılan Pasarofça ve 1724’te yapılan ve bazı kaynaklarda İstanbul, bazılarında ise İran Antlasması seklinde geçen antlasma içindir.
Nâbî’nin Amcazâde Hüseyin Pasa için kaleme aldıgı Sulhiyye örnegi, 121
beyit; Bosnalı Alaeddin Sâbit’in yazdıgı eser 90 beyitten ibarettir. Seyyid Vehbî’nin sulhiyyesi ise, onar beyitlik 7 gazelden olusur ve yapı bakımından Nâbî’nin ve Sâbit’in eserlerinden farklılık gösterir. Pasarofça için kaleme aldıgı Sulhiyye’si, manzum ve mensur karısık bir risaledir.
Çalısmanın ilk bölümünde, inceleyecegimiz metnin edebî bir tür, islenen
konunun ise tarihi bir vaka oldugu için tarihin edebiyattaki izdüsümlerine
deginilecektir. Ayrıca tarihin edebiyata yansıma biçimi “dönüsüm” baglamında irdelenecek bir baska nokta olacaktır. nceleyecegimiz dört Sulhiyye örneginden ikisi Karlofça (1699), biri Pasarofça (1718) ve digeri İstanbul (1724) antlasması üzerinedir. Daha sonra, Sulhiyyeleri kaleme alan sairlerin hayatı ve onların eserleri hakkında söylenenler kısaca özetlenecektir. Bu konuya sadece deginilip geçilmesi ve Sulhiyyelerin daha önce ayrı bir kaside türü olarak islenmemesi dolayısıyla,
literatürde var olan görüslere de deginmeye karar verdik. Daha önceki çalısmalardan farklı olarak biz bu çalısmamızda, ilk kez Sulhiyyeleri toplu olarak ve tarihsel dönüsümün paralelindeki, edebî dönüsüm ürünü seklinde irdelemeyi öngördük.
İkinci bölümde tarih kaynaklarından yararlanarak, o dönemin kısa özeti
anlatılacaktır. Böylece, edebî metinde anlatılan barıs süreci ile tarih kaynaklarının bize bildirdigi malumatları karsılastırma imkanı dogar. Antlasmalarda gördügümüz toprak kaybı ya da sınır kaygısı ve kavgası, XVII-XVIII. yüzyıldaki yorgun Osmanlının bulundugu konumu çözümlememiz açısından oldukça önemlidir.
Tezin üçüncü bölümünde ise, bu kaside türünün içerigi ve özellikleri genis bir sekilde irdelenecektir. Anlasmanın tarihteki yeri ve özellikle İslâm’da “Antlasma”nın ne anlama geldigine deginmenin yerinde olacagını düsünerek, Münir Muhammed Gadban’ın İslam’da Siyasî Antlasma çalısmasından faydalandık.
İmaj dünyasındaki yenilikler, kullanılan benzetmeler ve savas karsıtı söylem; Sulhiyyeleri diger kasidelerden ayıran özelliklerdir. Savas ve ardından gelen barış sürecini anlattıgı sahnelerde, savas aletlerine bolca yer verilmesi, benzetmelerdeki olaganüstü hayal dünyası, savas karsıtı söylemi ustalıkla ve güzel bir üslupla islemesi bakımından, Sulhiyyeler özgün metinlerdir. Özellikle dikkatimizi çeken nokta ise Sulhiyyelerin baslangıç sekli olmustur. Klasik kaside baslangıcından farklılıkta bu
siirler, dogrudan konuya girer; konuya giris sekli ise çok daha ilginç ve üzerinde durulması gerekir; farklı sekillerde yoruma açık olması bakımından dikkat çekicidir.
Barışın sevgiliye benzetilerek, mutfak esyalarıyla ve savasta kullanılan
aletlerle anlatılmaya çalısılması, kullanılan yeni terimlerden yararlanarak
açıklanacaktır. Çünkü bu bölümde, savas aletlerinin aslî görevlerini kaybederek (ya da kaybettirilerek), baska bir sekle büründügünü görürüz. Genellikle bu dönüsümün eglence ve yemek olması; savasın verdigi yogunlugu yemekle ve eglence ile örtmek istenmesi, sairi yeni bir imaj dünyasına götürmüstür.
Sulhiyyelerin sadece barıs sonrası degil, savas anının portresini de çok iyi bir şekilde çizmesi, bu siirleri dikkat çekici kılar. Zira, her ne kadar barısa tesekkürü ya da barısa özlemi anlatan siirler gibi görünse de, sevinç öncesi durumu görmek mümkündür. Gerek halkın, gerekse devletin içinde bulundugu durum bu bölümde incelenecektir. Çünkü beyitlerin arasına sıkıstırılan umutsuzluk ve sabırın doruk noktasına ulastıgı gösteren ifadeler, savasın ne derecede içinden çıkılmaz bir durum oldugunu ve insanların genel tavrını tespit etmek; bir bakıma sosyolojik bir okuma
yapma imkanını dogurur.
Sulhiyyelerin sunuldugu kisilerin övüldügü bölüm olan medhiyye kısımında
sadece övgü degil, aynı zamanda devletin barıs öncesi durumunu anlatan beyitlerin oldugu gözlemlenmistir. Sairin devleti sürekli slâm’la bagdastırması ve tehlikeyi İslâm’a karsı olan bir durum seklinde sunması, farklı bakıs açıları getirmemize yol açmıstır. Bir diger nokta ise, sıkça kullanılan Sehnâme kahramanlarının, bu metinlere ayrı bir görsellik katmakla birlikte, degisik boyutlarda inceleme yapmamıza da
yardımcı olmasıdır. Zira üst makamlarda bulunan devlet adamlarına sunulan bu kasidelerde, onlar sık sık ran, özellikle Sehnâme kahramanları ile kıyaslanırken, başarılarına, onlara nazaren deger atfedildigini görürüz.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
ŞİİRDE DÖNÜŞÜM
Mustafa Ceylan
0
1,402
27/09/2013, 15:49
Son Mesaj
:
Mustafa Ceylan
ŞİİRDE DEĞİŞİM
Mustafa Ceylan
1
1,972
28/08/2013, 01:10
Son Mesaj
:
M.YAZICI
Edebiyattaki Değişim
Site Yönetimi
0
1,438
26/08/2013, 02:17
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tarih ve Edebiyat İlişkisi ve Sulhiyeler
Site Yönetimi
0
1,184
26/08/2013, 02:04
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder