SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
ŞİİRDE ORJİNALİTE
Mustafa Ceylan
Site Yönetimi
Üyelik tarihi:
Nov 2008
Mesaj Sayısı:
2,007
Konu Sayısı:
1,502
#1
01/03/2016, 01:50
ŞİİRDE ORJİNALİTE
Mustafa CEYLAN
******************************
Tekrar soralım:
Nedir orjinalite ve nasıl sağlanır?
Evet, asıl soru bu...
Orjinalite : Benzersiz olmak demektir.
"Şairi çok, şiiri oldukça az" sözleriyle şikâyetçi olduğumuz günümüz şiir dünyasında birbirine benzeyen, sanki aynı kalemden çıkmış o kadar çok şiirle karşıkarşıyayız ki, bu manzara şiiri ciddiye alanlar tarafından hayretler içinde karşılanmaktadır. Sanki birbirine benzemek için, "o yapmış o yazmış" ben yapamaz-yazamaz mıyım diye yarışan şairler koşusunu seyrediyoruz. Söylem, ses, şekil benzerliği, tıpkısının aynısı sözüne getirebilmek için aynı kafiyeler, aynı uyak-ayaklarla daha bir alenilik arz etmektedir. Kalıbın ve kafiyenin içi asırlardır kullanarak eskittiğimiz aynı seslerle doldurulduğunda, şiirin ilk kıtasından sonra, şairin ne diyeceğini gözlerimizin önüne sermektedir. Bu da şiiri okunamaz kılmakta, her gün yumurtlayan tavuk misali aynı model yumurtalarla sepeti dolan şiir olmayan şiirlerin mimarı "müteşairler" ordusunu işaret etmektedir.
O zaman ne yapmak lâzım?
O zaman, bu "aynılığı", bu "benzerliği" sağlayan unsurlar üzerinde yoğun ve ciddi çalışmalar yapmak lazım ki, benzersizlik yakalanabilsin. Öyle değil mi?
Konuyu biraz daha açalım.
"Benzerliği" sağlayan enstrümanlar üzerinde
;
1-Mademki alfabemiz 8 sesli 21 sessiz harften oluşuyor, acaba SES olarak, şiirimizi öncelikle kendimizin eleştirisinden geçirebiliyoruz mu? Şiirde mısra var dedik, mısranın son sesi yani kafiyenin en son harfi, kulaklarda iz bırakan sestir. Acaba aynı sesi sağlayan kafiyeyi bir şiirde kaç defa kullanmışız, buna hiç bakıyor muyuz?
2-Kafiyenin ağırlık merkezi olan, yani bir kelimenin diğer bir kelime ile kafiye olmasını sağlayan bir veya iki harf sesi vardır. Biz bunlara kafiyenin "ağırlık merkezi" diyoruz. Örnek olarak : BİLİRİZ-GELİRİZ kafiyelerinde kafiyeyi sağlayan ağırlık merkezi ses (L) harfidir. BAKTIK-YAKDIK kafiyelerinde ise (K) harfidir. YAĞLADIM-DAĞLADIM kafiyelerinde (ĞL)sesleridir. Bu sesler kulakta iz bırakan seslerdir. Kafiyelerin ağırlık merkezlerindeki sesler bir şiirde hep aynı veya çoksa, o şiir zayıf-hasta doğmuş bir şiirdir. Ses bakımından zengin bir şiir değildir. Meselâ, seneler seneler boyu kullana kullana yorduğumuz (L) ağırlık merkezli sesi olan (GÜL-GEL-BİL-DEL-YEL vb)kafiyelerle dokunmuş şiirler o kadar çok ki, herkes sanki söz birliği etmişcesine (L) ağırlığını kulaklarımıza söyleyip durmakta. Neden illâ (L) sesi? Geriye 21 sesiz harf var oysa, 21 değişik ses...
3-Arapça veya Farsça ağırlıklı olmayıp, güzel dilimiz Türkçe'de henüz daha işlenmemiş o kadar çok ışıklı kelime(söz)var ki, çıkın Toroslara bir yaylaya bağdaş kurun, bir ayran için hele... O tertemiz Anadolu insanının nasıl kirlenmemiş bir dil güzelliğiyle size hitap ettiğini göreceksiniz. İşte şairlerimiz, şiirlerinde "söylenmemişi söyleyerek", kendilerine ait, kendilerini simgeleyen bir dil-söz hazinesine sahip olurlar ve bu hazineyi şiirlerinde ustalıkla kullanırlarsa, kendi tarzlarını-orjinalitelerini ortaya koymuş olurlar. Şiire girmemiş, söylenmemiş diye belden aşağı küfür ve cazırtıları şiire sokmak anlaşılmasın, bu sözümüz, kelimenin zarif, estetik ve hoş; sözün incitmeyen, yerli yerinde sarfı şeklinde anlaşılsın isteriz.
4-İmgeniz olmalı şairler, imgeniz. Bu hususu diğer bölümlerde" soyut-somut birlikteliği ve kelimeye güç kazandırmak" şeklinde de vurgulamaya çalışmıştık. Size ait imge, sizin şiirinizi benzersiz yapar. Başarılı ve zirvedeki şairlerin icad ettikleri imgeleri kullanmak safi bir "taklit" ten öteye götürmez şairi ve şiiri ki, en çok sıkıntı çekilen noktalardan birisi de budur. Kopyacılık ve kolaycılık yani.
5-Şiirde kalıp önemli bir faktördür. Kalıp söz dökümünün yapıldığı alandır. Orjinal olmak ve sadece sizi hatırlatacak, kalıcı şiirlerle iz bırakmak istiyorsanız, şiirin şekli unsurlarını, şiirin kalıba dair sınırlarını da gerekirse kırabilmelisiniz.
6-Bir usta şairimiz : "elmanın ısırılmasından bahsediyorsanız" şiirinizi okuyan, elmayı ısırdığını ve ağzında onu taddığını hissedebilmeli" derdi. Yani, şiir -söz- etkili olmalı. Hissettirmeli. Bunun için de şiirin tama-konusu ile uyumlu ses-harflerle dokumak gerek şiiri. Yağmuru anlatan şiirde, yağmur yağışının çıkardığı seslerden-harflerden oluşan bir doku, şiirinizi orjinal yapar. Fen bilimlerinde "etki=kuvvet/ alan" dır. Şiirde ise bunu "kelime ve tema-konu" olarak belirtebiliriz ve alan-konunun büyüklüğüne göre söz-harf-kelimenin şiddeti de o alan büyüklüğüne uygun olmalı. Alan büyük, söz küçükse; ses-sözün etkisi o alanda kaybolur ve etkili olmaz, hissettiremezsiniz.
7-"Şiirde birincilik devamlı münhaldir." Bu sözü bir atalar sözü olarak kabul edip, "ben yaptım oldu, başarı budur" dememek lâzım. Kendinizi kendiniz değil, eleştirmen ya da okuyucunuz beğenmeli. Sizin "beğendim-bu iş tamam" dediğiniz anda, bilinki, ülkenin en ücra yerindeki bir başka şair sizden bir iki saniye sonra tamamladığı şiirle sizi çoktaaan geçmiş olabilir. Şiir gökkuşağı gibidir ve yakaladım dediğinizde, sizden kilometrelerce uzağa gitmiştir.
8-"Şiir kuma kabul etmeyen bir sevgilidir" bu sözü de not edin bir tarafa. Şiirin ellerini bırakıp nesir-düz yazı; diyelim öykü-masal vb yazmaya, gazetede köşe yazısı yazmaya başladığınızda şiir sizi anında terkeder ve bir daha onun ellerini yakalamak çok zordur.
9-Tema-konu da önemlidir. Herkesin kalem oynattığı bir alanda benim de şiirim bulunsun diyorsanız size bir şey dememe gerek yok. Varın google' ye yazın, size dağlar kadar konu çıkar. Ama, kimsenin el atmadığı bir konuyu güzel nakışlarsanız, orjinal ve öncü olursunuz.
Şiir ve dil bölüm başlığı altında söylenecek daha çok söz var.
Ama şimdilik buraya bir virgül atıp, diğer konulara yer vermek istiyoruz...
Buluşmak üzere, sayglar...
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Nazende GÜLİSTAN
Yetkili Şair
Üyelik tarihi:
Aug 2014
Mesaj Sayısı:
88
Konu Sayısı:
28
#2
02/03/2016, 17:22
"Şiirde orjinalite" Kalem oynatanlara önemli ip uçları veren bir yazı...Kalıcı iz bırakan şiirlere imza atabilmek için aynı türden yazılmış eserlerden ziyade farklı tarzda yazılmış eserler düşünce dünyasına ışık tutmaktadır.Özellikle imgeler, canlı gözle görülür materyallerin duygu ve hayalle karılıp yoğrulması hakikaten kolay bir durum değil.Son günlerde şiir konusunda kendi kendimi çok tenkit ediyorum.Yazmaya çalıştıklarım bana basit geldiği için de kalem oynatmak istemiyorum.Ya da yazıp bir kenarda bekletiyorum hayır bu olmadı diyorum!Bu da kendi açımdan yazmak isteyip de yazamamanın verdiği iç kaos.Fakat şu da bir gerçek ki insanın doğayla da haşır neşir olması şart.Beton yığınları ve kalabalık uğultuların arasında düşünce ve hayale yön vermek neredeyse imkansız!
Şiir için kelime ne kadar gerekli ise doğa da şart diyorum.
Selam ve saygılar Değerli Hocam.
"Ben sustuğumda konuşan sözcüklerdi."
-----------------------------------------------------
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
AHMET EKİCİ' NİN BİR ŞİİRİ VE ŞİİRDE SES DÜŞMESİ
Mustafa Ceylan
1
2,361
09/11/2014, 16:30
Son Mesaj
:
M.YAZICI
GENÇ KARDEŞİME(2)Şiirde Tarz
Mustafa Ceylan
7
2,181
22/11/2011, 02:50
Son Mesaj
:
M.YAZICI
HİLMİ YAZGI'NIN "gitme kal bu şiirde" BAŞLIKLI ŞİİRİ ÜSTÜNE
Mustafa Ceylan
1
1,532
19/11/2011, 02:41
Son Mesaj
:
nilay savaş
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2021
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder