SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Tahir Kutsi Makal' dan EFLATUN CEM GÜNEY'e
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
05/04/2009, 00:56
Tahir Kutsi Makal' dan EFLATUN CEM GÜNEY'e
TÜRK HALK EDEBİYATINDA SÖZLÜ ANLATIM GELENEĞİ VE “MASAL BABASI” EFLATUN CEM
Tahir KUTSİ MAKAL
*************************
“Üstad Tahir Kutsi, bu bildirisini 8. Kasım 1989 tarihinde İnönü Üniversitesi’ nde yapılan toplantıda sunmuştur.”
Türk edebiyatı, geleneği olan zengin bir edebiyattır. Türk milletinin edebiyatı, Türk halkının tarih sahnesine çıkışıyla başlar. Pek doğal ki, yazıdan önce de Türklük vardı ve bu halk, kabaca da olsa bir edebiyata sahipti. Gelişen zaman içinde edebiyat da gelişmiş, dil öykülerle, şiirlerle, destanlarla işlenmiştir.
Edebiyat tarihçilerimiz, edebiyatımızı “sözlü”, “yazılı” olarak ayırırlar. Sözlü edebiyat, halk arasında anlatılan öykülerden, okunan şiir ve destanlardan oluşur. Bu ürünler yüzyıllar boyunca halkın belleğinde yaşarlar. Bu edebiyat ürünlerinin ilk yaratıcısı tek kişidir, bir ozandır. Yıllar içinde anonim hale gelirler. Bu anonim halk edebiyatının ürünlerini daha sonraki kuşaklara, sözlü anlatım geleneği içinde aktaranlar ise yine halk ozanlarıdır. Yahut halkımız arasında “hikâyeci” adıyla anılan kimselerdir. Halk öyküsü anlatanlara yanlış olarak “meddah” da denilmektedir. Oysa meddah, “methedici, övücü” anlamındadır ve halk hikayecilerinden ayrılır. Meddah, tek başına tiyatro yapar, hikâyeler anlatır, hisseler çıkarır. Halk edebiyatı ürünlerinde ise daha çok günlük hayata değin kıssalar anlatır.
Sözlü edebiyat geleneğimizin anlatıcısı da bir sanaçtı niteliğindedir. Yaratma gücü ve yeteneği vardır. Bunlar çok zaman kendileri de ozandır, çalarlar söylerler. “Ozan” lar, Türk toplumunda her zaman varolagelmişlerdir. Halk ozanları, kimi Türk toplumunda “Aşık” kiminde “ozan” ve başka adlar almışlardır. Altaylılar “Kam” Kırgızlar “Bahşı-Baksı”, Yakutlar “Oyun”, Tunguzlar “Şaman” Oğuzlar “Ozan”, Azeriler “Aşug” demişlerdir. İlk zamanlarda ozanlar, dini - askeri törenlerde görev alırlardı. Günün önemine göre destan koşma ağıt, koçaklama türkü okurlar, halkı coştururlardı. Türk toplumunun destanlarını yapan, birleştirip dededen toruna aktaran bunlardır. Halk ozanlarının söylediği destanların zamana uygun söyleyişleri ile halk hikayeleri olmuştur. Bir çok halk hikayesinde destan motiflerinin bulunuşunun sebebi budur. “Dede Korkut” hikayelerinde özellikle destan motifleri belirgindir. Ve topluca söylenmesi halinde Dede Korkut, bir büyük destan olarak ortaya çıkar. Oğuz boyunun bu büyük destanı zamanla bölünmüş, hikâyelere ayrılmıştır.
Dede Korkut öyküleri, Türk sözlü edebiyat geleneğinin en belirgin örneklerinden biridir. “Hekâyet “çiler yahut ozanlar, yüzyıllar boyunca belleklerinde korumuşlar, kuşaktan kuşağa aktarmışlardır. Halen bazı hikâyeleri değişik varyantlarla aklında tutan ve çok güzel şekilde anlatan halk ozanlarımız vardır. Dede Korkut hikâyeleri, daha sonradan kaleme alınmıştır. 1950’li yıllardı, Rusya’da Azerbeycan’da bu hikâyelerin okunması yasaklanmıştı. Kitaplar imha edilmişti. Çünkü Dede Korkut hikâyeleri, topluma millet olma şuuru aşılıyordu. Ataların kahramanlıkları, insani duygu ve düşünceler vefa, dostluk, kardeşlik, birlik, birlikte başarıya ulaşma düşüncesi, yurt ve millet sevgisi, feragat ve fedakârlıklar anlatılıyordu. Türk Kağanları’nın yücelikleri de bu öykülerde anlatılıyordu. Kitaplar imha edilip okumak yasaklanınca Azerbaycan’da Dede Korkut hafızları türedi. Evde, tarlada, hapishanede bunlar sözlü edebiyat geleneğimizi yaşattılar ve Azeri Türkleri yasağı deldiler kaldırttılar...
Her biri bir folklor hazinesi taşıyan halk hikâyelerimiz de baskı yüzünden veya kendiliğinden hiçbir zaman unutulmamıştır. Bugün gazetelerin, radyonun, televizyon ve videonun bulunduğu günümüzde sözlü edebiyat geleneğimiz yok olmamıştır. Halk ozanlarımız, özellikle Doğu Anadolu’da geleneği sürdürmektedirler. Ozanlar geleneği yaşatmaktadır ve halk, ata yadigârı geleneğin yaşamasını istemektedir. Bir köye bir güçlü ozanın geldiğini duyan köylü, televizyonda isterse en güzel program olsun, “oturak evi- muhabbet konağı”na koşmakta, eski destanların parçalarını, kendinden olanı dinlemektedir... Evet kendinden olanı… Halk öykülerini bir halk ozanı yaratmıştır. Daha sonrakiler onu geliştirip söylemişlerdir. Hemen her halk hikâyesinde öykünün bir yerlerinde manzum parçalar mevcuttur. Halkın duygu ve düşüncelerini, acılarını, özlemlerini, gurbet ve sıla duygularını dile getiren şiirlerdir bunlar. Halk ozanı halk adına konuşur, halkı söyler ve halkı düşünür. Halkın, kendi hikâyesini dinlemesi, öğrenmesi ve anlatılırken yaşıyor olması normaldir.
Halkın yüzyıllar boyunca yaşatıp yaydığı halk hikâyelerinde de halk kendini görür. Türk’ün ilk romanı, Tanzimat’tan sonra başlamaz, ilk romanlarımız halk öyküleridir. Bir olayı geniş çerçevesiyle, güzel bir üslupla anlatır bu hikâyeler. Zamanda birlik, konuda birlik, mekânda birlik prensibi bunlarda da geçerlidir.
Köroğlu hikâyelerinde - 24 kolu vardır -.yöneticiye o zamanın Derebey’ine baş kaldırmış bir yiğidin öyküsü vardır. Kerem ile Aslı hikâyesinde, din ayrılığının, birbirine âşık iki genci birleştirmediği anlatılır. Ercişli Emrah ile Selvihan öyküsünde fakir olan Aşık Emrah’ın zengin kızı Selvihan’a lâyık görülmeyişi konusu verilmiştir. Şirin’e âşık olan Ferhat’ın yaptığı fedakârlıklar anlatılır. Bu ve benzeri her hikâyede ayrı ayrı duygulanır ve düşünür insanlar… Ve romanın zihinlerde devam ettiği gibi, halk öyküleri halkın düşüncesinde devam eder. Köroğlunda isyanı ve kahramanlık duygularını yaşar insan. Kerem ile Doğu illerini gezer, doğa ile birlikte olur, Aşık Garip ile Ferhat’ın çilesini yaşar.
Geleneğin yaşatıcısı “hekâyetçi” ve halk ozanı da coşar, coşturur. Hüzünlü yerlerde sazı hüzünlü bir ezgi çalar, sevinç, coşkunluk ve kahramanlık işleyen koşmalara sıra gelince saz da coşar. Tiyatro oyuncusu gibi hem anlatır ozan, hem çalar…
Halk hikâyelerimizi anlatan, zihninde taşıyan ozanlar yirminci yüzyılda da yaşamaktadır, dedik. Bunlardan bazılarını ben bizzat gördüm. Aynı toplulukta bulundum, dinledim, yemek yedik, sohbet ettim. Erzurumlu hekâyetçi Behçet Mahir bunlardan biriydi. Atatürk Üniversitesi öğretim elemanlarınca Behçet Mahir’in anlattıkları toplanmış, sesi ile kayda alınmıştır. Posof’lu halk ozanı Müdami’yi de çok dinledim. Çok yaman bir hikâye anlatıcısı idi.
Bugün de Doğu Anadolu kökenli ve orada yaşayan halk ozanları, geleneği yaşatmaktadırlar. Bunlar, günlerce süren eski öyküleri anlatmakta oldukları gibi “Tekvin etmekte” yani yeni öyküler oluşturmaktadırlar. Bazıları da türküleri kısa hikâye başlangıçlarıyla anlatmaktadırlar.
Türk Sözlü Halk edebiyatı geleneğinde “hikâyetçi”ler, şiir ezberleyip söyleyenler dışında “masalcı”lar da vardır. Her ana - baba çocuğuna ninni söyler, masal anlatır. Fakat masalcıların verdiği lezzeti veremezler. Uzun kış gecelerinde toplantılarda masal anlatma geleneği vardı.
Güzel masal anlattığı, tekerlemesiyle, atasözü ve deyimlerle renk kattığı, hisseden kıssa çıkardığı için toplantılara sık çağrılan yaşlı kadınlara “Masal Anası” deniliyor. Genellikle erkekler, iyi masal anlatamazlar. Bir kişi müstesna!
Eflatun Cem Güney, “Masal Babası” idi. Türkiye Türk toplumunda onun kadar lezzetli, onun kadar sarıp-sarmalayan güzellikte masal anlatan olmamıştır. Çocukluğumuzda ve ilk gençlik yıllarımızda, o konuşacağı zaman radyo başına üşüşürdük. Hayalleri genişleten, düşünceleri kötülüklerden arındırıp iyiliklere sevkeden bir yorumu vardı. Eflatun Cem Güney, tatlı, sıcak sesiyle halkı uçak gövdesi kanatlı Zümrüdüanka kanatlarına bindirir, ülkelerden ülkelere dolaştırırdı. Biz, millet olarak okumaktan daha çok dinlemeyi seven bir toplumuz, fakat Eflatun Cem Güney, ayrıca dinlemeyi sevdiren insandır. ”Masal Babası” olması yanında folklorculukta ustalarımızdan biri olarak da sevgi ve saygı duyduğumuz Eflatun Cem Güney’i 1990’lı yıllarda İstanbul’da tanıdım. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı idi. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürü oldu. Bu kurumu kurdu ve İstanbul’ da güzel, başarılı çalışmalar yaptı. Folklor çalışmalarımızda, derlemelerimizin değerlendirilmesinde, “Folklor Ensitüsü Kurma Derneği” kurma çalışmalarımızda onu teşvikçi olarak daima yanımızda bulduk… Emekli olduktan sonra da halk hikâyelerini derlemek ve değerlendirmek amacıyla Sultanahmet’te “Cevri Kalfa Okulu”nun odasında çalışırdı. O yaşında kalın camlı gözlüklerini taka - çıkara çalışır, lezzetle konuşurdu. Yüzü, evlât acısı görmüş olmanın derin çizgilerini taşıyordu. Ama halkbilimci olmanın getirdiği yaşama sevinci ile dopdolu bir insandı.
Eflatun Cem Güney, masallarımızın geniş çapta derlenip değerlendirilmesini, yayınlanıp yabancı dillere çevrilmesini isterdi. Bu hususta kendisi öncülük yapmıştı. Masallarımızdan bir kısmını, Dede Korkut hikâyelerini, bazı halk hikâyelerini kendine özgü üslûpla yazarak yayınlamıştı. Beğendiği uslûbum içinde benim de masal halk hikâyesi, destan yazmamı öğütlerdi. Biz öğüdü yarıya yakın dahi, tutamamışsak da genç yazar arkadaşlarımıza yazdıklarında zengin halk kaynağından ayrılmamalarını söylemek isteriz.
Evet sözlü edebiyat geleneğimizin ürünleri hiç eksiksiz derlenmeli, değerlendirilmelidir.”
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Tahir Kutsi Makal'ın Hayatı
Site Yönetimi
0
1,981
05/04/2009, 01:33
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal'ın Felçi Yenişi
Site Yönetimi
0
1,440
05/04/2009, 01:30
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal'ın 'Benim Gizli Yazılarım' kitabı
Site Yönetimi
0
1,509
05/04/2009, 01:29
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal İle Röportaj-1
Site Yönetimi
0
1,424
05/04/2009, 01:28
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal İle Röportaj-2
Site Yönetimi
0
1,932
05/04/2009, 01:27
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal ile Röportaj-3(Son Bölüm)
Site Yönetimi
0
1,436
05/04/2009, 01:26
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Ders Kitaplarında Tahir Kutsi Makal
Site Yönetimi
0
1,385
05/04/2009, 01:24
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal ve 'TARLA Dergisi'
Site Yönetimi
0
1,757
05/04/2009, 01:23
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal (ANADOLU’DA AĞITÇI KADINLAR)
Site Yönetimi
0
2,818
05/04/2009, 01:22
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal (HALK OZANLARININ ÇUKUROVA HARİTASI)
Site Yönetimi
0
1,916
05/04/2009, 01:17
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2023
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder