SiteAna Sayfa
Güllük Dergisi
Şairlerimiz
Arama
Üyeler
Video
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Hatırlat
Beni Hatırla
Your browser does not support the audio element.
Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi
Web'de Ara
Sitede Ara
0 Oy - 0 Yüzde
1
2
3
4
5
Konu Modu
Tahir Kutsi Makal'ın 'kamyon' Romanı
Site Yönetimi
Admin
Üyelik tarihi:
Jan 2008
Mesaj Sayısı:
12,518
Konu Sayısı:
11,588
#1
05/04/2009, 00:33
-Araştırma-İncelemne-
MUSTAFA CEYLAN
*************************
“KAMYON” ROMANI
ESERİN KÜTÜĞÜ:
ESERİN ADI: KAMYON
ESERİN TÜRÜ: Roman
SAYFA ADEDİ: 192
YAYINLAYAN: Veli Yayınları
YAYIN YILI: 2. Baskı – İstanbul, Eylül 1984
KAPAK DÜZENİ: Etem ÇALIŞKAN
FOTOĞRAF: Gültekin Çizgen (Eczacıbaşı Albümü 1977)
KAPAK BASKISI: Cem Ofset- Oktay Duran
DİZGİ: Kalem Yayınları
MONTAJ: Acar Reklâm
PİKAJ: Akif Özyiğen
BASKI: Kuşak Ofset
Tahir Kutsi Makal’ın “Kamyon” isimli romanı, Türk Edebiyatı Vakfı ve Ötüken Yayınevi “Peyami Safa Ödülü” 1978 yılı birincisidir.
Kitabın arka kapağında, içeriği hakkında birkaç söz bulunmaktadır. Şimdi bunları sunalım:
-“Umutla evden çıkan insanların yol sıkıntısı.”
-“Dağ köylülerinin bitmeyen çilesi, kahırlı insanların yarın özlemi ve yaşama sevinci.”
-“Türk toplumunu canlı kişiler, kır renkleri ve töreleriyle anlatan eser.”
Kamyon romanı, Anadolu’nun 1960’lı yıllardaki yollarının durumunu ve bu yollarda yapılan efsunlu yolculuklarını anlatmaktadır. Roman, baştan sona akıcı, şiirsel bir üslupla kaleme alınmıştır. Bir dağ köyünden sırtına yorganını vurarak iş bulmak amacıyla yollara düşen bir köylü vatandaşın, yolda karşılaştığı bir kamyona binmesiyle başlayan roman, yol maceralarıyla birer birer süslendikten sonra, gene bir yol üzerinde, hem de kar ve tipi nedeniyle kaybolan yol üzerinde beklemekle sona ermektedir.
Yolculuk sırasında kamyonla şoförün-yani romandaki “Kaptan”ın hemhal oluşları, kaptanla yolun tek bir ruh haline gelişleri bir güzel işlenmektedir. Bu yolculuk sırasında, kamyon fareleriyle yapılan mücadele, trafik kazaları, terör, alkollü yolculuklar ve sürücüler, yol boylarındaki konaklama yerleri ve kamyon şoförleri arasındaki rekabetten birlikteliğe kadar tüm konular akıcı bir dille ele alınmaktadır. Bütün bu kamyon merkezinin çevresinde ise, zaman zaman düşüncelere dalan yolcu-adamın geçmişi, düşünceleri, kavgaları, sevdası ve aile yapısı kısa bölümler halinde verilmektedir. Tamamı 12 bölümden meydana gelen roman bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçmekte, adetâ 12 bölümlük bir televizyon dizisini hatırlatmaktadır.
Umutlu yolculuklarla, umutsuz olayların ve heyecanların iç içe mükemmel bir şekilde dokunduğu romanda, iki ana kahraman ve bir kamyon bulunmaktadır. Öteki kahramanlar, konunun gelişimine göre değişmektedir.
Kamyon romanı, Anadolu’nun yol sancısının romanıdır. Hattâ, romanda trafik terörü ve canavarının yanı sıra, polisiye olaylar ve hastaneler de yer almış, bitli turistlerin uğursuzluk getiren yolculukları da dile getirilmiştir.
Kamyon yolcusu adamın evlenişi, muhtarın sırtına semer vuruşu sevdiği kızı kaçırışı, mağarada saklanışları, çobanların birbiriyle yardımlaşmaları, kaçırdığı kızla birlikte “tahtacılar”ın misafiri olmaları, düğünlerini orada yapmaları, bir alevi semahının-oturumunun gerçekleşmesi gibi konular kamyon motifinin ve yol hadisesinin içinde ayrı ayrı ve ancak birbirini tamamlayacak biçimde devam edip gitmektedir.
Türk filimlerinin ana konusu olan zengin kız-ağa kızı ile fakir-kavalından başka bir şeyi bulunmayan çoban arasındaki aşk konusu, Tahir Kutsi’nin bu romanında da temel ögelerden birisi olarak karşımıza çıkmış bulunmaktadır.
Romanda atasözlerinden ve yol boyu kullanılan yolculuk yapmakla alâkalı atasözlerinden de bolca istifade edildiğini görmekteyiz.
Bunun yanı sıra, romanda portreleri çizilen kişiler, Anadolu yol boylarının en renkli simalarıdır ve her yol boyunda rastlamak bugün de mümkündür.
Romanın esas kahramanı olan şoför-kaptan, bilge, tecrübeli, babacan, hoşgörülü, ancak, önemli meselelerde anında öfkesi parlayan, yol ve kamyonundan iyi anlayan, görmüş-geçirmiş bir kişidir. Orta yaşın üzerinde yorgun bir kişiliğe sahiptir. Ömrü yollarda geçmiş, çilelerle yoğrulmuş kamyonuna aldığı yükü emanet kabul eden, yol boyundaki tüm şoförlerin tanıyıp bildiği, onlarla dost olan, herkese yardıma koşan ve yeri geldiğinde de inançlarından – ki inançları batıl da olsa- taviz vermeyen bir yapıya sahiptir. Kış mevsiminde gerçekleşen bu yolculukta, kaptan zaman zaman torpido gözünden çıkardığı kanyak ile içini ısıtan, gurbetlik çekmiş, olgun bir kişidir.
Romanın ikinci kahramanı olan yolcu-adam ise, saf, temiz bir ruha sahip, yol ve yolculukla gurbeti bilmeyen, dağ köylerinin sıkıntısını ve sancılarını iyi bilen, kavalı ve yorganı elinde bir kişiliktir. Yolculuk sırasında kaptanın adetâ muavini gibi hareket etmiş, taa en sonunda yolun karla kaplanarak bittiği andaki kavgaya kadar, onun emirlerine ve direktiflerine uymuş, kaptana yardımcı olmuş birisidir. Saf ve temiz bir ruha sahip olduğu için de, geçirilen olaylar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen, köyünü, eşini ve çocuklarını unutamamış, hattâ mazisinin çile dolu günlerini hiç mi hiç unutmamış, onları hatırladıkça duygulanan birisidir. Umutla, iş, aş bulabilmek maksadıyla yola düşmüş bir iç göç kahramanıdır...
Romanda köy ve köylü motifleri derinlemesine tahlil edilmiş gayet güzel tasvirlerle adetâ unutulmaz tablolar haline getirilmiştir. Muhtar, muhtar evi, köyün idari yapısı, köy odası, köylünün geçimi ve toprağa bağlılığı, köylünün işi-gücü, inançları, beklentileri, hasretleri, birbirleriyle yardımlaşmaları, kavgalar, kırgınlıklar veya barış dolu günler birer tablo halinde sunulmuştur. Köylünün orman meselesi, sulu tarım meselesi, topraktan verim alınması, ulaşım, enerji, altyapı, geçim ve hayvancılık meseleleri roman içinde sihirli bir üslupla işlenmiştir.
Bu romanında da Tahir Kutsi, köy ve köylüyü çok iyi bildiğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Köy düğünlerini, törelerini, halk inanışlarını nasıl da güzel dile getirdiğini ancak romanı okumakla anlayabilirsiniz. Burada benim, kelimelerle ifade etmem mümkün değildir. Onun romandaki gücünü anlamak için okumak yeterlidir.
Kamyonla yapılan bir yolculuğun unutulmaz hatıralarınız arasına girdiğini söylüyorsanız, bir de bu romanı okumalısınız. Bu romanı okurken, kamyonda üçüncü yolcu olarak kendinizi bulacaksınız. Kamyona alınan yaralı bir kuşun yaşatılması için sarfedilen gayretle, kuşun donarak ölmesinin verdiği ince duygulanışları kelimelerle ifade etmek olanaksızdır. Hele hele, bir otobüsün arka koltuğunda oturan bir yolcunun yol kesen şakiler tarafından vurulması üzerine kamyona bindirilerek en yakın hastahaneye yetiştirilişi ve orada kamyon şoförünün suçlu zanlısı olarak ele alınışı ve hastahane kuyruklarının, hastahanedeki gelişmelerin, polisiye tutumların anlatılışını yaşamak istiyorsanız veya yaşadıysanız, bir kere de bu romanı okumalısınız.
Yolculuk boyu, içilen sigaraların dumanları arasında dağ köylerinin keven çilesini hissetmek, yol boylarındaki çay evlerinde ve lokantalarda anlatılan konuları, yapılan sohbetleri birer birer işitmek ve onları yaşamak, ancak Tahir Kutsi’nin kaleme aldığı bir kitapla mümkün olabilirdi. Kamyon romanı işte böylesi konuları sihirli kalemle ele almış muhteşem bir romandır. Üstadın aldığı ödüller, onun gerçekten hakkıydı ve bu roman da büyük ödüllere lâyıktı.
Bir kavalın, bir çoban kavalının verdiği zevki, bilmem hiç yaşadınız mı? Sizi sizden alıp dağ başlarına, kır çiçeklerinin ve şırıl şırıl akan suların kenarına götüren çoban kavalını dinlediniz mi? Dinlemedi iseniz, hemen bu kamyon romanını bulup okumalısınız...
Bir Anadolu türküsünün hikâyesini yaşamak istiyorsanız ve o türkünün cennetin en gizli köşelerine götürdüğü sevgili yolcusu olmak istiyorsanız, kamyon romanını bulup okumalısınız... Kamyon romanı, bir Anadolu türküsüdür... İçten, yanık, sevgi dolu, insanlara ve okuyucuya saygılı, ana dilimiz Türkçe’yi su içer gibi konuşturan bir roman...
Kamyoncuların uğrak yerlerinden birisi olan “Karadayı” nın yerinde konaklayıp, kamyoncularla bir âlemi canlı olarak yaşamak kadar güzel bir şey olamaz. Kamyoncuların fotoğraflarıyla dolu camla kaplanmış masadaki resimlere hep rastlamışızdır.Bunların manâsını bir türlü anlayamazdım. Meğer bu resimler, o kamyoncular başkentine, kamyoncular hükümet merkezine uğrayanların fotoğraflarıymış, ancak çerçeve içine alınanlar rahmetli olanlar, Hakk’a yürüyenlerin, çerçeve dışındakiler ise, yaşayanların, halâ kamyonculuk yapanların fotoğrafları imiş.
Romanda portresi çizilen “Karadayı” o kadar güzel anlatılmıştır ki, tıpkı romanın iki kahramanı olan “Kaptan ve Köylü” gibi romanın esas kahramanları arasına girivermiştir. “Kamyoncular hükümet merkezi”nde kamyoncuların acılarını, neşelerini, duygularını birer birer yaşamak mümkün olmaktadır.
Kamyon yükünün dik bir yolda yavaş yavaş giderken, üzerinden kamyon fareleri tarafından çalınmış olması ve sonra da tecrübeli kaptanın yol üzerinde bu fareleri yakalayıp, yükünü geri alması da unutulmaz olaylardan birisi olarak karşımıza çıkmıştır.
Çobanın köy muhtarı tarafından köylünün gözü önünde işkenceli bir metodla hırpalanışı sırasında, isyana gelişi ve kendisinin sırtına vurulacak olan semerin muhtarın sırtına vuruluşu öylesine güzel anlatılmıştır ki, şaşırırsınız... Sonra, çobanla sevgilisinin resimli mağaraya kaçışları ve saklanışları, orada geçen günler, çaresizlik ve yoksullukla umudun filizlenişini bir arada görebildiğimiz güzel manzaralardır... İşte Tahir Kutsice bir anlatım, bir söylem biçimi budur...
Alevi dedesinin semah sırasında yabancılara karşı içki konusunda takındığı hoşgörülü tavır ve birbirleri arasındaki yardımlaşmaları, töreleri ne de güzel dile getirilmiştir.
Kamyonun teknik hususiyetleri, arızaları, lâstik patlamaları, zincir takma ihtiyaçları, vites değiştirme, yağ-su-akaryakıt problemleriyle, hız ve diğer özellikleri roman içinde konuşan kahramanların ağzından belli bile edilmeden işlenmiştir.
Köylünün konut probleminden, hayvancılık problemine kadar önemli problemleri çözümleriyle birlikte roman içinde gizlenerek işlenmiştir. Ev ve yaban hayatı, ev hayvanları konusu bile romanda kendine uygun bir yer bulmuştur. Köyden kız kaçırma hadisesi, usta yazarımızın akıcı kelimeleriyle mensur şiir gibi takdim edilmiştir...
Romandan öğrendiğim bir husus daha oldu. Yolculuk sırasında yol kenarında uçuşan kuşların gittikçe küçülmeleri, yani, meselâ serçeler gibi olmaları, yerleşim yerine yaklaştığınızı, hayvanların kartal, turna gibi büyümeleri ise yerleşim yerinden uzakta olduğunuzu göstermektedir.
Şayet, roman kahramanlarının hastahaneye yetiştirdiği yolcu, hastahanede iyi olmayıp ta ölseydi, kahramanların durumları ne olacaktı? İşte bu korku ve düşünce, insanların trafik kazalarında yardımlaşmasını maalesef önlemekte ve insanları duyarsız-“bana neci” yapmaktadır.
Romanda ayrıca, köylünün ekmeği, şepit, peynir, yoğurt ile birlikte dağ yemişleri, kır otları ve çiçekleri kendilerine yakışan söylemlerin içinde yerlerini bulmuşlardır.
Köy genç kızlarının oyaları, işlemeleri, el sanatları da, ev eşya ve gereçleri de bir güzel yerlerini bulmuştur.
İç göç kahramanının köyden uzaklara gidişinin öyküsüyle birlikte, köyde toprak sahibi olmamanın verdiği sıkıntılar ve “taşı-toprağı altın” denilen büyük kentten bekledikleri de ele alınmıştır.
Üstadın “Kamyon” romanı, üzerinde daha uzun yıllar durulmaya, hakkında ciltler dolusu kitaplar yazılmaya ve televizyon dizileri yapılmaya lâyık güzel bir eserdir...
Mustafa Ceylan
Alıntı
Tweet
Benzeyen Konular
Konu:
Yazar
Cevaplar:
Gösterim:
Son Mesaj
Tahir Kutsi Makal'ın Hayatı
Site Yönetimi
0
2,027
05/04/2009, 01:33
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal'ın Felçi Yenişi
Site Yönetimi
0
1,466
05/04/2009, 01:30
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal'ın 'Benim Gizli Yazılarım' kitabı
Site Yönetimi
0
1,551
05/04/2009, 01:29
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal İle Röportaj-1
Site Yönetimi
0
1,475
05/04/2009, 01:28
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal İle Röportaj-2
Site Yönetimi
0
1,975
05/04/2009, 01:27
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal ile Röportaj-3(Son Bölüm)
Site Yönetimi
0
1,457
05/04/2009, 01:26
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Ders Kitaplarında Tahir Kutsi Makal
Site Yönetimi
0
1,417
05/04/2009, 01:24
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal ve 'TARLA Dergisi'
Site Yönetimi
0
1,783
05/04/2009, 01:23
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal (ANADOLU’DA AĞITÇI KADINLAR)
Site Yönetimi
0
2,886
05/04/2009, 01:22
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Tahir Kutsi Makal (HALK OZANLARININ ÇUKUROVA HARİTASI)
Site Yönetimi
0
1,973
05/04/2009, 01:17
Son Mesaj
:
Site Yönetimi
Lütfen seçim yapın:
--------------------
Özel Mesajlar
Kullanıcı paneli
Kimler Çevrim içi
Arama
Ana Sayfa
GÜLCE EDEBİYAT AKIMI
-- GÜLCE ŞİİR TÜRLERİNE GÖRE ŞİİRLER
---- BULUŞMA
---- ÇAPRAZLAMA
---- TRİYOLEMSİ
---- ÜÇGÜL
---- ÜÇGEN
---- DÖNENCE
---- TOKMAK
---- AKROSTİK
---- SONE'M
---- GÜLCE
---- TEKİL
---- YİĞİTCE
---- YUNUSCA
---- BAHÇE
---- SERBEST ZİNCİR
---- ÖZGE
---- GÜLİSTAN
---- YEDİVEREN
---- TUĞRA
-- GÜLCE YAZAN ŞAİRLERİMİZİN GÜLCE ve DİĞER ŞİİRLER
---- (H)
------ Harun YİĞİT
------ Harun YİĞİT
------ Hasan ULUSOY
------ Hasan ULUSOY
------ Hatice ALTAŞ(Asi Çiçek)
------ Hatice ALTAŞ
------ Hacer KOZAN
------ Hatice KATRAN
------ Hatice KATRAN
------ Hikmet ÇİFTÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
------ Hülya EKMEKÇİ
---- (I-İ)
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim COŞAR
------ İbrahim İMER
------ İbrahim İMER
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İbrahim ETEM EKİNCİ
------ İhsan ERTEM
------ İhsan ERTEM
------ İsmail KARA(Karozan)
------ İsmail KARA(Karozan)
---- (K)
------ Köksal KIRLIOĞLU
---- (M)
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mahir BAŞPINAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet NACAR
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ALUÇ
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Mehmet ÖZDEMİR
------ Meltem ARAS
------ Meral ADAK
------ Meral ADAK
------ Melahat TEMUR
------ Mevlüde DEMİR
------ Mevlüde DEMİR
------ Miktad BAL
------ Miktad BAL
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Mübeccel Zeynep ÜNALAN
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Muhammed İsa ÖZTÜRK
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mehmet Ziya DİNÇ
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ Mustafa CEYLAN
------ MUSTAFA CEYLAN(Editör)
-------- Mustafa CEYLAN
---------- Mustafa CEYLAN(On Punto Yazıları)(Makaleler)
---------- GÜNE BAKIŞ
---------- TAŞ YAĞMURU(Ceylan'ın kaleminden)
---------- Hakkında Yazılanlar
---------- DİĞER ŞİİRLERİ
---------- Hayatı
---------- Sanatı
---------- Hocaları
---------- Çocukluğu
---------- Gençliği
---------- Özlü Sözleri
---------- Önsöz Yazdığı Kitaplar
---------- Siyasete İlgisi
---------- Bestelenen Şiirleri
---------- Fotoğrafları
---------- Mühendisliği
---------- Düzenlediği Etkinlikler
---------- Konferansları
---------- Yer Aldığı Antolojiler
---------- Kitapları
---------- EZAN SUSMAZ Kitabı içindekiler
---------- "YANDI BU GÖNLÜM"-Hacı Bayram Veli Kitabı içindekiler
---------- TAHİR KUTSİ MAKAL Kitabı İçindekiler
---------- SEĞMEN RUHU Kitabı İçindekiler
---------- TOROSLARIN TÜRKÜSÜ Romanı
---------- Armağan-2(AHMET TUFAN ŞENTÜRK İÇİN NE DEDİLER?)Kitabı içindekiler
---------- Armağan-1(ANILAR KORİDORU İÇİNDE SARIVELİLER)Kitabı
---------- YARALI CEYLAN Şiir Kitabı İçindekiler
---------- PAŞA GÖNLÜM Şiir Kitabı İçindekiler
---------- Kırat Geliyor Kitabı İçindekiler
---------- Her Yönüyle YENİMAHALLE Kitabı
---------- Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ Kitabı İçindekiler
---------- Köylerimiz Kitabı İçindekiler
---------- Köyümüz Yeşildere Kitabı İçindekiler
---------- Bayramlar Haftalar Günler Kitabı
---------- Ahmet Tufan Şentürk Kitabı
---------- Halil Soyuer Kitabı
---------- Detanlaşan Köylü İsa Kayacan Kitabı
---------- Abdullah Satoğlu Kitabı
---------- Güzide Taranoğlu Kitabı
---------- Gülendenin Beşiği Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ (2006)Kitabı
---------- GÜLLÜK ANTOLOJİ(2007)Kitabı
---------- CEYLAN-Tahliller-MAKALELER-Görüşler
---------- Güllük Dergileri
---------- Kapodokya Güneşleri Kitabı
---------- Bir Yanardağ Fışkırması Kitabı
---- (P-R)
------ Rahime KAYA
------ Rahime KAYA
------ Refika DOĞAN
------ Refika DOĞAN
------ Ramazan EFE
------ Ramazan EFE
------ Rengin ALACAATLI
---- (S-Ş)
------ Sabiha SERİN
------ Sabiha SERİN
------ Serap HOCA(Serap ÖZALTUN)
------ Serap HOCA(Serap DEMİRTÜRK)
------ Süleyman KARACABEY
------ Süleyman KARACABEY
------ Serdar AKKOÇ
------ Serdar AKKOÇ
------ Sevgili ÖZBEK
------ Sevgili ÖZBEK
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şemsettin DERVİŞOĞLU
------ Şükran GÜNAY
------ Şükran GÜNAY
---- (T-U-Ü-V)
------ Turan UFUKTAN
------ Ümran TOKMAK
------ Ümran TOKMAK
---- (Y-Z)
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf BOZAN
------ Yüksel ERENTÜRK
------ Yusuf Ziya KARAHASANOĞLU
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Zübeyde GÖKBULUT
------ Yıldız TOKSÖZ
------ Yıldız TOKSÖZ
GÜLCE'YE DAİR
-- GÖRÜŞLER
---- Gülce Nedir?
---- Gülce ve Ozanlık
---- Gülce Manifestosu
---- 5 Hececiler ve Gülce
---- Garip Akımı ve Gülce
---- Fecr-i Ati ve Gülce
---- Hisarcılar ve Gülce
---- Neyzen Tevfik, Aşk
---- Mazmunlar
---- Gülce Ne Değildir?
---- Hece Vezni ve Gülce
---- Serbest Şiir ve Gülce
---- Aruz Vezni ve Gülce
---- Gülce ve Zolal
---- Gülce Tarihinden
---- GÜLCE-(Atölye)-Video Dersler
------ Gülce Etkinlikleri
------ Kurucular Beyanı
------ Gülce 2009
------ Doğru Yaz/Konuş
------ Gülce-2010 Projeleri
------ Gülce-2011 Projeleri
------ Üstad Necip Fazıl'dan
------ Gülce-Aruza Dair
------ Öneriler-Çalışmalar
------ GÜLLÜK DERGİSİ
------ Gülce'ye Öneriler
------ Röportajlar
------ Negatif Bakışlara
------ Aleyhimizdekiler
------ M.E.B' na
---- Gülce'de Mesajlar-Projeler
------ Gülce-Güldeste(1)
------ Destanlarımız
------ Dede Korkut
------ Öncü Kadınlarımız
------ Peygamberlerimiz
------ Nutuk(Gülce)
------ Nutuk(Z.Korkmaz)
------ Kutlu Hanımlar
------ Ozanlarımız
------ NasrettinHoca
------ Yedi Askı
GÜLCE TÜRK ŞİİR AKADEMİSİ
-- Şiir Akademisi
---- Şiir Akademisi
------ HALK EDEBİYATI
-------- DİVAN EDEBİYATI
-------- BATI EDEBİYATI
-------- YENİ TÜRK EDEBİYATI
---- Hece Vezni' ne Dair
---- Şiir Tahlilleri
---- Aruz Vezni' ne Dair
---- Hiciv Tarihinden
---- Ustalardan Şiirler
---- Ustalardan Makale
---- Aramızdan Ayrılanlar
------ Ustalardan Şiirler
-------- A. Tufan ŞENTÜRK
-------- DİLAVER CEBECİ ANISINA
---- Şiir Üstüne (Serbest)
---- Atışma Sayfamız
---- Denemeler-Makaleler
---- Şiirde Dönüşüm
---- Şiir ve Anlatım
-- Türk Edebiyatı Şiir Türleri
---- Şiir Türleri
---- İslâmiyet Öncesi
---- Servet-i Fünun
---- Garip Şiirler
---- Akımlar
---- Edebî Sanatlar
---- Söz Sanatları
---- Şair Padişahlar
---- Şiir Tarihimizden
---- Yıllara Göre Edebiyat
---- Mehmet Nacar
DÜNYA EDEBİYATI
-- Dünyadan Şiir Türleri
---- Burns Stanza
---- Choka
---- Go Vat
---- Catena Rondo
---- Onegin Stanza
---- Canzonetta
---- Bauk Than
---- Rhupunt-Galce
---- Septilla
---- Viator
---- Luc Bat
---- Tritena
---- Pantoum
---- Shakespeare Sonnet
---- Diamonte
---- Villanelle
---- Hutain
---- Hex Sonnata
---- Hexaduad
---- Haynaku
---- Harrisham Rhyme
---- Guzzande
---- Gratitude
---- Glosa
---- Garland Cinquain
---- Fornlorn Suicide
---- DÜNYA EDEBİYATI
---- Dünyadan Destanlar
---- Dünyadan Şiirler
KAYNAKÇA
-- Konularına Göre Şiirleriniz
---- Aşk Şiirleriniz
---- Atatürk Şiirleriniz
------ 23 Nisan Şiirleri
------ Atatürk'e Dair
---- Kahramanlık Şiirleriniz
---- Doğa Şiirleriniz
------ 2009 Yılı Sayılarımıza
---- Taşlama Şiirleriniz
---- Gurbet Şiirleriniz
---- Tasavvuf Şiirleriniz
---- Barış Şiirleriniz
---- Şehir Şiirleriniz
---- Anne Şiirleriniz
------ Babanıza Şiirler
---- Doğum Günü Şiirleriniz
---- Deprem Konulu Şiirler
---- Diğer Şiirleriniz
---- Köşe Yazarlarımız/Makaleler
------ Mustafa CEYLAN
------ Refika DOĞAN
------ Osman ÖCAL
------ Ahmet ÖZDEMİR
------ A. S. ATASAYAR
------ Prof.Dr.İsa KAYACAN
-------- Prof. Dr. İSA KAYACAN
------ Rahime KAYA
------ Harun YİĞİT
------ İlqar MÜEZZİNZADE
------ Sündüz BİGA
------ Nazmi Öner(Şiirler)
------ Nazmi ÖNER(Nesirler)
------ Coşkun KARABULUT
------ Prof.Dr.İsmail YAKIT
------ Prof.Dr.Asım YAPICI
------ Sabit İNCE
------ Muhsin DURUCAN
------ Abdulkadir GÜLER
------ Ünal Şöhret DİRLİK
------ Metanet YAZICI
------ A.Aşkım KARAGÖZ
------ Gazanfer ERYÜKSEL
------ Mehmet GÖZÜKARA
------ Necdet BULUZ
------ Yusuf Özcan
------ Afife Demirtaş
---- Mustafa Ceylan
---- Bizden
-- Video Yağmuru
---- Ozanlar-Şairler
---- Bizden Videolar
---- Rasim Köroğlu
-- Genel
---- SERBEST KÜRSÜ
---- Duyurular
---- Röportajlar
---- Günün Şiiri
---- Günün Nesiri
Edebiyat Biz Platformumuzda
-- Gülce Tv
-- Türk Argo Sözlüğü
-- Edebî Konular Forumu
Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir
Mustafa Ceylan |
Dost Sitelerimiz:
Türkçe Çeviri:
MyBB
Türkiye
Üretici:
MyBB
, © 2002-2024
MyBB Group
-Theme © 2014 iAndrew
Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder