• SiteAna Sayfa
  • Güllük Dergisi
  • Şairlerimiz
  • Arama
  • Üyeler
  • Video
  • Yardım
  • bayrak

Giriş Yap   Kayıt Ol
Oturum Aç
Kullanıcı Adı:
Şifre: Şifremi Hatırlat
 
Gülce Edebiyat Akımı
gulce
Your browser does not support the audio element.

Akdeniz Radyo istek
Tıklayın-Okuyun/Güllük Dergisi

Google Web'de Ara Sitede Ara
Submit Face book
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Modu
Türklerde Su Kültürü
Dışarıda Ahmet Özdemir
Yetkili Şair
****
Üyelik tarihi: Jan 2013
Mesaj Sayısı: 593
Konu Sayısı: 593
 
#1
21/05/2016, 00:39
Ahmet Özdemir
02.05.2016
************



Kültür topumda yaşayan insanların bütün öğrendikleri ve paylaştıklarını kapsayan bir kavram… Davranış bilimlerinin incelediği hemen her şey kültür tarafından biçimlendirilmişler.


Örneğin dünyaya gelen bir çocuk, dilini, dinini, yiyip içmesini, çevresini, sosyal yaşantısını, çocuk yetiştirmesini, bilgi kurallarını, manevi değerlerini hatta ölümden sonraki yaşantısını da belirli bir kültür kalıbı içerisinde öğreniyor. Zamanla kültürün koyduğu kurallar bizim parçamız haline geliyor.

Kültür doğuştan öğrenilmez. Biyolojik kalıtımla da kuşaktan kuşağa geçmez. Topluma her katılan üye bunu öğrenerek geliştirir ve giderek bunlara duygu yükler. Kültür insanların kullandıkları dil sayesinde yayılır ve insanlar arasındaki etkileşim sonucu doğup gelişir. Her toplumun farklı düşünce, inanç ve değer sistemi var. Her düşünce kalıbı yaşadığı kültür içinde önemli ve geçerli. Kültürün teknoloji, üretim, beceri gibi alanları içeren maddi ve toplum hayatını düzenleyen değer. İnanç, yasa, gelenek, görenek ve ahlak kurallarından oluşan manevi öğeleri var.

Halk kültürüyle halk edebiyatının birbirlerinden etkilenmesi doğal. İnsan hayatının her evresinin, yaşadığı her maddi ve manevi ortamın, karşılaştığı her kavaramın kültürle bağlantısı var. Halk edebiyatı ürünleri de aynı zaman ve mekânla bağlantılı. Bir birleriyle kesişiyor, bir birlerini belki farklı bir şekilde anlatıyorlar.

Bu söyleşimizde aklımıza ilk gelenlerden su, toprak ve ağacın kültürümüzde, folklorumuzda nasıl yer aldıklarını ve halk edebiyatımızdaki uzantıları konusunda düşüncelerimi sunmak istiyorum:

Söze su ile başlayabiliriz:

Türklerin İslam olmadan önceki şamanlık dönemlerinde suyu kutsal kabul ediyorlardı.

Türk mitolojisinde kutsal ırmaklar önemli bir yer tutmakta. Uygurlar, Orhun ve Selenga nehirlerinin birleştikleri yeri kutsal saymaya devam etmişlerdir. Çünkü onların atalarının bu iki nehrin kavşak noktasında gökten inen nurdan doğduğu ve yaratıldığına inanılıyordu.

Kıpçak ve Yakutlardan Moğollara kadar pek çok Türk Kavmi, İrtiş’ten Lena ve Yenisey nehirlerine kadar pek çok suyu kutsal sayar, bu ırmakların doğduğu yeri dünyanın başlangıcı, denize döküldükleri yeri de sonu olarak kabul ederlerdi. Bu nehirlerin kaynağı cennetteydi.

Efsanelerde Kırgızlara göre Kırgız Han, Göktürklerde Abakan Han, Altaylarda Talay ve Yayık Han birer su, ırmak ve yağmur tanrılarıydı.

Kırgızların Manas destanında Yakup, karısı Han Hatun’un kısırlığından yakınarak diyor ki “Bu Çırıçı’yı alalı on dört yıl oldu. Bir çocuk koklayamadım. Bu hatun mezarlı yerleri ziyaret etmiyor. Elmayı yerlerde yuvarlamıyor. Kutlu pınarlar yanında gecelemiyor.”

Kazaklarda kadınları kısır olursa, çölde tek başına bir ağaç, bir kuyu veya bir su yanında durup, bir koyun keser ve gecelerlermiş.

Dede Korkut hikâyelerinde bir hatun, erkek evlat istediğinde, kuru kuru çaylara şarap döküp kara giyimli dervişlere adaklar verirmiş.

Dede Korkut kitabında Salur Kazan suya haber sorar ve onu över.

“Çağıl çağıl kayalardan çıkan su
Ağaç gemileri oynatan su
Hasan ile Hüseyin’in hasreti su
Bağ ve bostanın ziyneti su
Âyişe ile Fâtıma’nın bakışı su
Koç atların gelip içtiği su
Kızıl develerin gelip geçtiği su
Ak koyunların gelip çevresinde yattığı su
Yurdumun haberini biliyor musun söyle bana
Kara başım kurban olsun suyum sana”

Türkler için su, nasıl güzel ve nasıl mukaddes bir hayat kaynağı ise; susuzluk da bir o kadar derin bir felaket, bir o kadar ümitsizlik ve göç sebebidir.
( c) Bu şiirin (yazının) her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Alıntı  
Tweet      
     


Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Türklerde Annelik Ahmet Özdemir 0 812 21/05/2016, 01:06
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Türklerde ay güneş yıldız Ahmet Özdemir 0 837 06/02/2015, 21:41
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Sivas'ta şehir kültürü ve hayat ağacı Ahmet Özdemir 0 1,149 03/11/2014, 05:00
Son Mesaj: Ahmet Özdemir
  Halk kültürü ve edebiyatında su Ahmet Özdemir 0 837 02/06/2013, 18:24
Son Mesaj: Ahmet Özdemir

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Konuyu görüntüleyenler:
1 Misafir

Mustafa Ceylan |
  •  
  • Yukarı dön  
  • Lite mode  
  •  Bize Ulaşın


Dost Sitelerimiz:

Türkçe Çeviri: MyBB Türkiye
Üretici: MyBB, © 2002-2023 MyBB Group-Theme © 2014 iAndrew

Sitemizde yer alan eserlerin telif hakları şair-yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.(Haberleşme : ceylanmustafa_07@hotmail.com)
Doğrusal Görünüm
Konu Görünümü
Yazdırılabilir Sürüm
Konuya Abone Ol
Konuya Anket ekle
Konuyu Arkadaşına Gönder